A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A történet helyből csalással indul, hiszen a politikusok arra kérnek felhatalmazást az emberektől, hogy az ő érdekeiket képviselhessék a parlamentben –
Advertisements

OBJEKTÍV FELELÖSSÉG- ZÉRÓ TOLERANCIA
A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása I.
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
A magyar biztosítási rendszer és a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódó főbb biztosítási formák Előadó: Rácz Zoltán.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Dr. Tihanyi Miklós r. őrnagy..
Üdvözöli Önt az Etalon Security Kft Szolgáltatásaink Munkatársaink a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel, törekszenek a bűn megelőzésre.
A Regresszió pénzintézeti kockázati elemei Elemzési, értékelési szempontok, a prevenció elemei Fialka György Biztonsági vezető.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
A következő 3 percben kiderül, hogy mennyire vagy otthon vagy a hétköznapi jogi dolgokban. Kattints! Hétköznapi Jogi Teszt.
Kardos Sándor István r. alezredes ORFK Humánigazgatási Szolgálat
Gázpalack lopások márciusában észlelte hatóságunk, hogy kisboltoknál, vegyeskereskedéseknél üzemeltetett gázcsere telepek sérelmére.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Az Információ fizikai védelme
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
A rablás nyomozása.
AZ INTERNETES BŰNÖZÉS (bűnüldözés) HAZAI HELYZETE 2011.
A hitelesítési tevékenység fő lépései 91/2007. (XI.21.) KvVM rendelete alapján március 18. Bajsz Katalin.
Alkoholizmus.
Kihallgatási taktika I.
Büntetőeljárás-jog.
Készítette: Magyar Orsolya
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az új Btk. szükségessége, előkészítése; a büntethetőséget kizáró és megszüntető okok változása, különös figyelemmel a jogos védelem újraszabályozására.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
Változások a szabálysértési jogban
Ifjúkori bűnözés, áldozattá válás
INTERNETES – SZÁMÍTÓGÉPES BŰNÜLDÖZÉSSEL FOGLALKOZÓ HAZAI HATÓSÁGOK AKTUÁLIS BEMUTATÁSA Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra II., Budapest.
Daktiloszkópia Múlt Jelen Jövő.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
2009., a működés negyedik éve Áldozatsegítő Szolgálat.
Békefenntartó eljárásmódok
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Az orvos szabálysértési felelőssége
Polgári jog 2. Birtokjog.
A vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőjog
Mediátor képzés Kártérítés.
Bankkártya- visszaélés én 01:34 órakor az OTP biztonsági ügyeletese telefonon tett bejelentést, hogy a Győr Teleki utca 51.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Sikkasztás A Győri Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el sikkasztás valamint készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette.
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
XVII. ker. Rendőrkapitányság
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi kar
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Sérült bankjegyek és érmék átváltása Belházyné Illés Ágnes Magyar Nemzeti Bank Szakmai konzultáció október 6. MNB Antall József Konferenciaközpont.
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
Viselkedés alapú kockázatkezelés a pénzintézeti csalások megelőzésében Weissmüller Gábor Magyar Bankszövetség, Csalás Elleni Minkacsoport vezetője
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
A közigazgatási eljárás II.
A bírósági végrehajtás I.
TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZÓBELI KIEGÉSZÍTÉS
Beszámoló a BRFK XXII. kerületi Rendőrkapitányság évi munkájáról
UNION-CASCO CascOLD.
Előadás másolata:

A vagyon elleni bűncselekmények nyomozása II.

Betöréses lopás

Betöréses lopás Lopási szándékkal történő jogtalan és erőszakos behatolás, amely minden esetben zárt helyiségbe irányul (lakás, nyaraló, raktár, üzlet stb.) Az erőszak az elkövető előtt álló akadályok legyőzését szolgálja Szakmai ismeretek Technikai eszközök felhasználásával elkerülhető Fizikai adottságok a behatolás nyílt erőszakos jellege

Betöréses lopás Ajtó-ablak zármegrongálás (Az álkulcs használata is betörés! A bennmaradással megvalósított cselekmény is betörés, ha az elkövető a kijutás érdekében alkalmaz erőszakot!) Lakat lefűrészelés, lefeszítés, levágás Kirakatbetörés (üvegvágó, üvegbezúzás, pattintás) Páncélszekrény felnyitása (ma már nem annyira jellemző) Falbontás

Betöréses lopás A bizonyítás tárgya A betöréses lopás is lopás (elvétel, célzat!) A lopást kell bizonyítani, majd meg kell állapítani a minősítő körülményeket: Helyiségbe jogtalanul behatolva A megőrzésre szolgáló zárat vagy készüléket feltörve Hamis vagy lopott kulccsal felnyitva követték el stb.

Betöréses lopás Az elkövetési módszert befolyásoló tényezők A nyomozás csak akkor lehet eredményes, ha tisztában vagyunk a módszerekkel! A módszert a végrehajtó adottságai és a végrehajtás lehetőségei együttesen alakítják ki. Befolyásolja az elkövető: Egyénisége Szellemi, fizikai képességei Szakmai ismeretei Bűnözésben való jártassága

Betöréses lopás Óvatossági törekvések Biztosítani akarják az elkövetés közbeni zavartalanságot, titokban maradást (időpont, öltözködés, tudatos félrevezetés!) A bűncselekmény gyors és zajtalan végrehajtására törekednek A helyszínen a lehető legkisebb kutatással próbálnak hozzájutni az értékekhez A helyszíni elváltozásokat a későbbi felfedezés céljával igyekeznek visszaállítani

Betöréses lopás Óvatossági törekvések II. Ujjnyomok ellen kesztyű, nyomkövető kutyák ellen, bors, paprika egyéb vegyianyag kiszórása Gyakori a helyszín vízzel történő elárasztása, felgyújtása Az elkövetés során használt cipő, ruha megsemmisítése Félrevezető nyomok létrehozása Alibiről történő gondoskodás

Betöréses lopás A helyszín Helyszines bűncselekmény, a szemle megtartása kötelező! Minden más intézkedést megelőz, az összes többi nyomozati cselekmény kiindulópontja. A helyszín: Zárt Rendszerint nyomgazdag Kiemelt jelentősége van a behatolás módja megállapításának! Gyors felfedezés esetén nyomon üldözés!

A gépjárműfinanszírozással kapcsolatos bűncselekmények nyomozása

kb. 3000 bűncselekménnyel érintett gépkocsi kb. 5 milliárd Ft kár Statisztikai adatok 2003-2007 kb. 3000 bűncselekménnyel érintett gépkocsi kb. 5 milliárd Ft kár eredményes eljárások száma: !? (eredményes eljárás=elkövető elítélve+kár megtérítve !) Mi az eredménytelen eljárások oka?

Általános okok Létszámhiányból adódó leterheltség Szakmai tapasztalatlanság Szakmai érdektelenség

A bűncselekmény típushoz köthető okok A bűncselekményt megelőzi vagy része a bűncselekmény elkövetésének a polgári jogi (hitel vagy lízing)szerződés. A szerződések (konkrét szerződés+”Általános szerződési feltételek” is!) formai-tartalmi elemei vizsgálatának hiánya. Ötletszerű, átgondolatlan, szakszerűtlen nyomozás!

Miért fontos a szerződések vizsgálata? „Keretdiszpozíciók” (a szerződések tartalma dönti el a történeti tényállás jogi minősítését az eljárás során). A jogi minősítésnek megfelelően kell a nyomozást tervezni és lefolytatni. Alaptalan nyomozások megelőzése. Illetékesség (a vagyon elleni bűncselekmény és a vele valódi halmazatban álló okirat-hamisítás nyomozása során mindig a vagyon elleni bűncselekmény elkövetési helye határozza meg az illetékességet!).

A finanszírozás folyamata Bank Hitelintézet Lízingtársaság Nem találkozik az ügyféllel. A kereskedővel és/vagy a hitelügyintézővel áll kapcsolatban. (szerződés!) Kereskedő „Okosan autót” Bt. Hitelügyintéző „Credit Homeless” Kft Csak ők találkoznak az ügyféllel! Ügyfél Nem minden ügyfél bűnöző! A gyakorlatban ez az alábbi séma szerint szokott lejátszódni: az ügyfél besétál a kereskedőhöz, kiválaszt egy autót, a kereskedőn keresztül hitelt igényel a finanszírozótól, a finanszírozó anélkül, hogy találkozna az ügyféllel, a benyújtott okmányok alapján megvizsgálja a hitelkérelmet, majd jóváhagyja. Ezt követően az ügyfél a kereskedőnél konstrukciótól függően megköti a szerződés(eke)t, a finanszírozó utalja a hitelösszeget, az ügyfél pedig átveszi az autót.  

Milyen bűncselekmények gyanúja merülhet fel? Csalás Sikkasztás Hitelsértés Jármű önkényes elvétele – hibás nézet! Tartozás fedezetének elvonása – hibás nézet! Célszerű lenne minden esetben a 23/2003. (VI.24) BM-IM együttes rendelet 115. §-ban meghatározott nyomozati tervet készíteni!

Szerződés szerint megkülönböztetve Csalás – hitel és lízingszerződés kötése esetén egyaránt elkövethető! Sikkasztás – csak lízingszerződést kötő ügyfél vagy harmadik személy követheti el Hitelsértés – elkövetője csak hitelszerződést kötő tulajdonos lehet Taktika: az első verzió mindig az legyen, hogy csalás történt!

Csalás A legnehezebben bizonyítható bűncselekmény Az elkövető szándékát kell bizonyítani, amire aktuális tudattartamából lehet következtetést levonni. Az elkövető célja: a gépkocsi csalárd módon történő megszerzése, ami szinte mindig tévedésbe ejtéssel történik.

Mire irányulhat a tévedésbe ejtés?

A szerződést aláíró személyére!

A szerződést aláíró fizetőkészségére!

A szerződést aláíró fizetőképességére!

Ibolya Tibor: A gépjármű-finanszírozással kapcsolatos bűncselekmények nyomozásáról. Rendészeti Szemle 2008. évi 11. szám