Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Alap Termékek.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Az élesztő táplálásának aspektusai a fermentáció vonatkozásában Dr. Francesco Rusalen Pall Corporation Pall Filtration & Separations S.p.A., San Martino.
Formula 2: Multivitamin-komplex
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
III. Belgyógyászati Klinika
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
A PECSÉTVIASZ GOMBA GANODERMA LUCIDUM.
Flavon max termékcsalád
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
TÁPLÁLKOZÁS.
A takarmányok összetétele
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A tejkészítmények összetétele a tejhez viszonyítva nem változott meg lényegesen
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy kb. 650-féle kórokozót 6 percen belül elpusztít. /Science Digest magazin(1978/03.)/ Ezzel szemben egy antibiotikum.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
A helyes táplálkozás.
Самовар=Szamovár.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
Horváth Krisztián A Vitamin.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
Nano Silver.
Xyli A fogvédő édesség. Mi a xylitol? A xylitol egy természetes cukor. Az emberi szervezetben, a szövetekben is jelen van. Kivonható a gyümölcsökből,
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
IV. RÉSZ NITRÁT MENTESÍTÉS, BIOGÁZ TERMELÉS.
Az ember táplálkozása.
ÚJ Partnertermékek. SANKOM A Sankom egy tökéletesen kiegyensúlyozott energianövelő, amely természetes módon csökkenti az étvágyat.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
 van jótékony koleszterin ?  gyógyítható a cukorbetegség ?  napoznunk kéne minnél többet, főleg 11-3 óráig és hogy kerülnünk kell a naptejet ?  kerülnünk.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Réti gyógynövények.
10. rész :Táplálékunk összetevői
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
Szervetlen vegyületek
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja Dr Jason A Hawrelak PhD(SCU), BNat(Hons)

Az ember emésztőrendszere (GIT) A második legnagyobb csatlakozási felület a külvilág és az ember belső környezete között Egy 9 méter hosszú „csövet” képez a szájnyílástól a végbélnyílásig Az ember élete során több mint 60 tonna élelmiszer jut keresztül a tápcsatornán A felszíne 250 – 400 m2 között változik

Az emberi emésztőrendszer

Mi az emésztőrendszer bélflórája? Azok a mikroorganizmusok, melyek az emésztőrendszerünkben élnek Mintegy 500-1000 fajból áll Elsősorban baktériumok

Az emberi emésztőrendszer bélflórája Az emberi emésztőrendszer bélflórája 1014 db életképes mikroorganizmust tartalmaz Ez a szám az ember összes sejtszámának 10-szerese! Kölcsönös előnyökön alapuló szimbiózisban van az emberrel

Az emberi emésztőrendszer bélflórája Egy újabb emberi szervként is tekinthetünk rá Ez a „mikroorganizmus” szerv mintegy 1-1,5 kg-ot nyom Az itt lejátszódó biokémiai reakciók száma verseng a májban lejátszódó biokémiai reakciók számával

The Human GIT Microflora Gyomor és patkóbél The Human GIT Microflora laktobacillusok Streptococcusok élesztőgombák Éhbél és csipőbél laktobacillusok bakteroidák enterobaktériumok bifidobaktériumok Streptococcusok fusobaktériumok vastagbél bakteroidák Clostridia pszeudomonák bifidobaktériumok Veillonella élesztőgombák Streptococcusok laktobacillusok fusobaktériumok Proteus enterobaktériumok Staphylococcusok

Az emésztőrendszer bélflórájának funkciói A bélflóra sok fontos szerepet tölt be a szervezetben: Kiegyensúlyozza az immunrendszert Erősíti a veleszületett immunitást Gyengíti a szerzett immunitást (pl. allergiák) Javítja az emésztőszervi motilitást gyomor, vékony- és vastagbél Emésztés és tápanyag-felszívódás Energiatermelés a vastagbélben (a napi energiaigény kb. 10 %-a) Jobb tápanyag-felszívódás (kalcium & magnézium) Kórokozók gátlása Pl. Candida, Salmonella, Shigella, Clostridia

Az emésztőrendszer bélflórájának funkciói A bélflóra sok fontos szerepet tölt be a szervezetben: A növényi eredetű vegyületek, gyógynövény összetevők és gyógyszervegyületek anyagcseréje phytoestrogének, lignánok, flavonoidok Szója ételek, fűz, articsóka, ginzeng, szennabokor, lenmagok Rövid szénláncú zsírsavak termelése A vékony- és vastagbélre kifejtett gyógyító hatás Jobb bélfunkció Védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben Vitaminok szintézise (B csoport és K)

Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét Kerülje az antibiotikumok használatát Csak akkor használja, ha valóban szükséges

Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét Tartsa ellenőrzés alatt az stresszt jóga, tai chi Meditáció Környezet/munkahelyváltás Fizikai aktivitás Ún. gyógynövény adaptogének (nostress formulák) Pl. ginzeng, eleutherococcus, rhodiola, schisandra, withania, astragalus

Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét Csökkentse a fehérjebevitelt Különösen az állati eredetű fehérjékét Felső határ 90g/nap Túlnyomórészt növényi étrendet fogyasszon Fokozza a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyes növények teljes magvak bevitelét

Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét Fogyasszon probiotikumban gazdag vagy erjesztett élelmiszereket hetente legalább 5 nap lehetőség szerint naponta Evolúciós vonatkozások... Fontos tartósítási technika Az emberek olyan környezetben fejlődtek ki, melyben naponta érintkezésbe kerültek probiotikus baktériumokkal

Erjesztés/fermentálás Tradicionális és új erjesztett ételek

Mi az erjesztés? Az erjesztés egy szénhidrát (pl. cukor vagy keményítő) átalakítása savvá vagy alkohollá anaerób (oxigénmentes) körülmények között Élesztőgombák vagy baktériumok Az erjesztő organizmus legfontosabb célja saját magát energiával ellátni Az emberiség ezen energiatermelés melléktermékeiből húz hasznot

Az erjesztés jótékony hatásai A táplálék ízekben gazdaggá tétele Sokféle íz, aroma és struktúra alakul ki tartósítás A tejsavon, alkoholon és egyéb szerves savak termelődésén keresztül Az élelmiszerek biológiai feljavítása Fehérjékkel, esszenciális aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal és vitminokkal Mérgező/toxikus vegyületek lebontása fitátok Növényvédelmi vegyszerek Mérgező vegyületek – pl. cianid a maniókában

Élesztőgombák fermentációja Saccharomyces cerevisiae Kenyér, sör, bor élesztőgomba + szénhidrát vagy cukor = CO2 + alkohol A szénhidrátok és oligoszacharidok monoszacharidokká bomlanak le Számos jótékony hatású melléktermék képződik A szén-dioxid és az etanol képződése csökkenti a pH-t

Élesztőgombák fermentációja A Saccharomyces cerevisiae erjesztésének jellemzői: Íz- és aromajavítás A fehérjetartalom és a B-vitamin-csoport szintjének növelése (tiamin, niacin & riboflavin) Jobb emészthetőség Mérgező vegyületek megsemmisítése Fitátok hidrolízise (akár 85%-ig)

Tejsav baktérium (LAB) erjesztés Azok a baktériumok, melyek legfontosabb végtermékeinek egyikeként tejsavat állítanak elő Leuconostoc spp., Laktobacillus spp., Streptococcus spp., Pediococcus spp., Laktococcus spp., & Bifidobaktérium spp. Sok hagyományos erjesztésben alkalmazzák joghurt, kefír, idli, savanyúkáposzta, kimchi, dosa, olívák, ecetes levek

LAB erjesztés A LAB erjesztés jótékony hatásai: Javítja az ízt és az aromát Növeli a B-vitamin tartalmat tiamin (229%-os növekedés) riboflavin (402%-os növekedés) niacin (175%-os növekedés) Növeli a fehérjetartalmat az aminocsoportban levő nitrogén mennyiségének 195 %-os növekedése

LAB erjesztés A LAB erjesztés jótékony hatásai: A mérgező vegyületek lebontása A fitátok hidrolízise (akár 60%-ig) A kisebb pH fokozza a tápanyagok oldékonyságát, ami lehetővé teszi a jobb felszívódást cink, vas, magnézium, kalcium A növényi eredetű vegyületek jobb biohasznosulása és hatásossága Pl. Fermentált szója - izoflavonok A glikozides kötés hidrolízisén keresztül

LAB erjesztés A LAB erjesztés jótékony hatásai: Erjesztési közeg (ebben van az Organic Mission ereje) Antioxidánsok Gyulladás gátló vegyületek Gyakran baktérium- és gombaellenes vegyületeket tartalmaz Néhány fehérje hatásos a kórokozó baktériumok és gombák ellen Hidrogén-peroxid Néhány fehérjével kapcsolatban új hatást bizonyítottak: Védelmet biztosít a bélsejteknek a sérülésekkel szemben Csökkenti a vérnyomást (Optimize dose R)

Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia Új és egyedi kettős erjesztéses folyamat Saccharomyces cerevisiae LAB Laktobacillus acidophilus, L. caseii, L. delbrueckii, L. fermentum, L. plantarum, L. brevis & L. lactis Bifidobaktérium lactis Bacillus coagulans (a.k.a. Laktobacillus sporogenes)

Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő Feljavított íz és aroma Erősebb ízválasz Fokozott nyálelválasztás és étvágy Életképes, elpusztult és lebomló baktériumok Az immunrendszert stimuláló vegyületek Jobb tápanyag tulajdonságok Gazdagabb B-vitaminokban Jobb biohasznosulású tápanyagok (magnézium, kalcium, vas és cink) Az aminosavak sokkal könnyebben hozzáférhetőek

Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő Gazdag antioxidánsokban Magas antioxidáns értékszám (ORAC) Gazdag szerves savakban tejsav, vajsav, ecet-és propionsav Jobb ásványi anyag felszívódás Csökkenti a vastagbél pH-ját A vékony- és vastagbélsejtekre kifejtett gyógyító hatás Lassítja a gyomorürítést (csökkenti a glikémiás indexet) Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintet Javítja a bélstruktúrát Védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben

Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő Immunrendszer erősítő vegyületekben gazdag In vitro (kémcsőkísérletek) vizsgálat az ausztráliai SCU-ban 39%-os növekedés a természetes falósejt aktivitásban Szemben a nagy dózisú olívalevél-kivonat (OLE) által előidézett 14,6%-os növekedéssel 47%-os növekedés a granulocita fagocitózisban szemben az OLE 13,8 %-ával 37%-os növekedés a monocita fagocitózisban Szemben az OLE 24 %-ával

Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia Hogyan lehet ezeket az in vitro (kémcsőkísérlet) eredményeket átültetni a való életbe? Egy nemrégiben elvégzett klinikai vizsgálat egy probiotikum-kombináció (L. acidophilus NCFM & B. lactis Bi07) hatását értékelte kisgyermekekben Ezt a terméket az SCU-ban vizsgálták, és a Multiply Plus®-szal csaknem megegyező in vitro immunaktivitást mutattak ki Naponkénti (pontosabban napi kétszeri) fogyasztással a 6 hónapos vizsgálati időszakon keresztül: 73 %-kal csökkentette a láz, 62 %-kal a köhögés, 59 %-kal az orrfolyás előfordulási gyakoriságát A láz, a köhögés és az orrfolyás időtartama szintén jelentősen csökkent, a placebóhoz képest 48 %-kal A gyermekápolási távollétek számát jelentősen, 28 %-kal csökkentette Az antibiotikum-felhasználás gyakorisága is csökkent (84%-kal)

Jótékony egészségügyi hatások Önnek A Supra erjesztett ital napi fogyasztásával Megőrizheti a „mikroorganikus” szervének egészségét Könnyen beépülő amino-, ásványi anyag és vitaminforrások Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintet Fokozza az immunfunkciót Kevesebb vírusos fertőzés (megfázás, influenza) Kevesebb bakteriális fertőzés (pl. húgyúti fertőzések) Kevesebb antibiotikum-használat Egy sor daganatos megbetegedés kifejlődésének csökkent kockázata

Jótékony egészségügyi hatások Önnek A Supra erjesztett ital napi fogyasztásával Gazdag antioxidáns-forrás >1000 ORAC értékszám / napi dózis >38,700 ORAC per 100g (száraz tömegre vonatkoztatva)