Önkormányzat és igazságszolgáltatás a Summerhill-i demokratikus iskolában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jó Karma Ez egy jó kis olvasmány, de rövid! Élvezd! A Dalai Láma üzenete a világ számára 2012-ra. Mindössze néhány percig tart elolvasni és végiggondolni!
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
A december 9-i konferencia előadásának kibővített prezentációja
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Demokratikus iskola mozgalom International Democratic Education Conference (IDEC) 1993 European Democratic Education Community EUDEC 2008
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Summerhill 1921-????. Az évek folyamán sok gyerek került Summerhillbe, akiknek az életkedvét elvették, akik az életben vereséget szenvedtek, akik be voltak.
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Páros beszélgetés Keress egy párt 2-2 perc Kellemetlen élényem az iskolában  Megaláztatás  Igazságtalan értékelés  Kigúnyolás  Fizikai eröszak  Stb.
„Gyakoroljuk a demokráciát!” Közösségi tervezés helyi projektekben Kuna Gábor, Cromo Közhasznú Alapítvány.
Az osztályfőnöki szerep története
MAG Megelőzés Alkalmazkodás Gondoskodás Készítette: Fidler Mária
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Az intézményes nevelés stratégiái
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Az évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
A TANÁRI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE MATEMATIKAI MODELLEK SEGÍTSÉGÉVEL
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Mediátor képzés Kártérítés.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Nyárnyitó Tini-nap „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
ügyvivő szakértő, országos versenyszervező
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
Az osztályfőnöki szerep története és jelenlegi tartalma Szekszárdi Júlia 2008.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Egyéntől a közösségig, passzivitástól a részvételig Fiatalok és a helyi közösség.
Iskolakert.
Iskolakert.
„Nemzetköziesítés az oktatásban és a képzésben” Az Egész életen át tartó tanulás program ( ) eredményei és a tapasztalatok hasznosítása az Erasmus+
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
4. Az Alkotmány.
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Önkormányzat és igazságszolgáltatás a Summerhill-i demokratikus iskolában

Önkormányzat és igazságszolgáltatás a Summerhill-i demokratikus iskolában Fóti Péter – 2013 február 15- OHA Szabadegyetem Semmit sem utál jobban a nép, mint az egyeduralmat Ott nem a legfontosabbak a közösen elfogadott törvények, ott egy ember irányít, mint a legfőbb törvényhozó minden korlát nélkül, így az egyenlőség nem létezik. Ha a törvényeket írásban rögzítik, akkor a szegény és gazdag ugyanazt a jogot kapja. a szabad beszéd ugyanúgy rendelkezésre áll a szegénynek, mint a szerencse fiának, ha megbántják. Ha pedig igaza van, akkor a kicsi legyőzi a nagyot. Így szól a szabadság hívása: Aki egy javaslatot tud, ami országunknak hasznos lehet vigye a gyűlés elé! Aki ezt teszi, dicsőséget arathat, aki nem csendben maradhat. Hol létezik nagyobb egyenlőség egy államban? Euripidesz - Hektiden (Oltalomkeresök) i.e. 424 (saját ferdítés németből)

3 pontos terv az iskolák átalakítására •életterek kialakítása az osztályokban és az iskolában; •a kötelező tananyag radikális redukciója, a gyermeki érdeklődés előtérbe helyezése a tananyag tervezése során; •közvetlen demokratikus struktúrák bevezetése (osztálygyűlések, iskolagyűlések, egy ember – egy szavazat).

Egy fejtörö A Jefferson-i demokrácia elve az, hogy a népet (a gyerekeket) úgy kell nevelni, hogy biztosítjuk számukra, hogy legyen alkalmuk közremüködni kezdeményezésekben és ügyekben, hogy megsokszorozzuk azt, amiben felelösök lehetnek, hogy biztatjuk öket arra, hogy legyen különvéleményük. Ennek az a nagyszerü erkölcsi következménye van, •hogy nagyszerüek lehetnek a maguk módján, anélkül, hogy különlegesnek, különbnek éreznék magukat, •hogy vezetni fognak tudni anélkül, hogy karrierre vágynának, •hogy követni fognak tudni másokat, kisebbrendüségi érzések nélkül. Intézményeinknek ez kellett volna, hogy legyen a feladata évtizedeken keresztül, változó technikai és társadalmi körülmények között. E helyett, mintha valami összeesküvés történne, intézményeink úgy müködnek, •hogy képtelenné teszik a népet, •hogy misztifikációt •és szolgai szellemet terjesztenek. Paul Goodman

„Nem úgy tanulunk olvasni és írni, lovagolni vagy úszni, hogy elmondják nekünk, hogyan tegyük ezeket, hanem úgy, hogy gyakoroljuk ezeket a készségeket. Ezért csak akkor tanuljuk meg a közös kormányzást a nagyobb emberi közösségekkel kapcsolatosan, ha azt kis egységekben már korábban gyakoroljuk.” John Stuart Mill „A tanár, aki osztályát a büntetésektől való félelemmel kormányozza, a gyereket ellentmondásos viszonyba taszítja a társadalommal. Taníthatja a gyerekeket pontosságra az aritmetikán keresztül, a gondolatok kifejezésére az olvasáson keresztül, de nem taníthat neki társadalmi felelősségtudatot a történelem tanításával, azt akarván bizonyítani, hogy a köztársaság jobb, mint az önkényuralom, ha az osztályteremben nem köztársaság van, hanem önkényuralom.“ Homer Lane ( )

g

„Nagyon fontos, hogy az iskolák irányítási rendszere lehetőséget biztosítson a diákoknak a részvételre, a diákvélemények megjelenítésére, az iskola működésével kapcsolatos viták kulturált keretek közötti lefolytatására. Az iskolák működését szabályozó dokumentumok, a helyi tanterv, a pedagógiai program és a házirend továbbfejlesztésében játszhassanak aktív szerepet a diákok. A szabályok kialakításában a diákrészvétel elősegítheti, hogy az intézmény működési szabályait egyfajta szerződéses viszony jegyében fogadják el és tartsák tiszteletben az érintett felek. A reformpedagógia különböző modelljei, jó gyakorlatai, például a Summerhill Szabad Iskola, vagy a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány programjai is, például a „KÖZÖD!”-program, a demokratikus részvétel szempontjából modellértékűek lehetnek.“ Honnan van?

A Lehet Más a Politika választási programja 2010 *Utópia *Nem alkalmas

Európai Demokratikus Oktatási Közösségnek ( európai országban 169 tagja, 31 tagiskolája van, 15 alapító csoport müködik Európa szerte, köztük egy magyar csoport is a Kavalkád - Egri Demokratikus Tanulóközösség. Az iskolákba 8000 tanuló jár

A Emberi jogok Választott parlament és önkormányzatok Egyenlő esélyek B Emberi jogok ? Egyenlő esélyek

?=politikai demokrácia Minden döntést, amely irányítja egy közösség életét magának a közösségnek kell meghoznia, demokratikus úton. A politikai demokrácia elve azokkal a dolgokkal foglalkozik, amelyek több embert egyszerre érintenek, és amelyért a közösség közösen visel felelősséget. Azok döntsenek el egy kérdést, akiket ez a legközvetlenebbül érint. Ez alapján az elv alapján választhatjuk szét a hatalom lépcsői, helyi, megyei, országos szintekre. Egy iskolai osztály, egy iskola, egy munkahelyi közösség egy munkahely, egy város mindazokban a dolgokban, amelyek csak öt magát érintik, önállóan dönt. A megye azokban a kérdésekben, amelyek csak a megyét érintik önmaga dönt. Hogy melyik kérdések hova tartoznak nem mindig dönthető el könnyen. A döntések köre időben változik, és átalakul.

Következmények-A •Közélet elhal, apátia •A hatalom központosul •A fékek és egyensulyok nem müködnek •Önállótlan gyerekek és felnöttek •Omnipotens állam

Következmények-B •Virágzó közélet •Decentralizált hatalom •Fékek és egyensulyok müködnek •Önálló gyerekek és felnöttek •Szolgáló állam

Megosztott felelősség – Demokratikus önigazgatás Felnöttek •Biztonság •Élelem, fűtés •Tanórák •Kert •Tanárok •Közösségi gyűlés Gyerekek és felnöttek •Tanulás •A szabályok •Itéletek •Programok

Megosztott felelösség Hierachikus szervezödés Megosztott felelösség Önkormányzat

Elvek (9+1)  Kölcsönös tisztelet/udvariasság a felnőttek és a gyerekek között.  Az iskolai társadalmi életet közösen hozott, a gyerekek számára érthető szabályok irányítják, amit a közösség összes tagja ellenőriz.  Az iskola a gyerekekért van.  A tanulás öröm, az elismerés (dicséret) ösztönöz.  A gyerekeknek időre van szükségük.  Az igazság keresése, szemben a tudáshalmozással.  A tapasztalatokból és azok következményeiből tanulunk.  Dogmák masszává változtatják az embereket, a belátás felszabadít.  Értékékeinket követni és bemutatni, nem prédikálni, kényszeríteni őket.

tag