10 éves a Jól-lét Alapítvány Jubileumi konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
FES-Vasas konferencia Integráció női szemmel október 1-2. A nők munkaerő-piaci helyzete Magyarországon Dr. Koncz Katalin Egyetemi tanár.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A Munka-Esély Szövetség ajánlata munkaadók számára november.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Magyarország 2015 TÁRSADALMI KOHÉZIÓ: JÖVŐKÉP ÉS TENNIVALÓK.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Michael E. Porter Berencsi Balázs GTK – GM ARFWIM
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
Ahol a nők nincsenek hátrányos helyzetben Patai Ágnes humánpolitikai igazgató november 15.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
3. előadás.
Családi vállalkozás.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
Az Európai Női Lobbi E gyütt a nők jogaiért és a társadalmi nemek egyenlőségéért Európában “Mérlegen az atipikus foglalkoztatás” Budapest,
Mérlegen az atipikus foglalkoztatás május 14. A Fiatalok Ligája (a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának Ifjúsági Tagozata) álláspontja.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A válság HR tanácsadása – a HR tanácsadás válsága?
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
Minőség menedzsment 6.előadás
A vállalatok szerepe környezetük fenntartható fejlődésében
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Magyar Útügyi Társaság
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Rugalmas munkavégzési lehetőségek a Grundfosnál
GYES-menedzsment a tapasztalatok tükrében
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

10 éves a Jól-lét Alapítvány Jubileumi konferencia Rugalmasság és fenntarthatóság – igények és lehetőségek Keveházi Kata, alapítványvezető   „Korszakváltás” – női munkavállalás korlátok nélkül 10 éves a Jól-lét Alapítvány Jubileumi konferencia (2012.11.22.)

A JÓL-LÉT Alapítvány a nők kiteljesedéséért a munka világában Sikeres női életpálya Munka és családi élet Női vezetői programok, előmeneteli lehetőségek Biztonságos várandósság a munkahelyen Anyabarát munkahelyek Munkaerőpiaci esélyegyenlőség

Az előadás tartalma Fenntartható fejlődés a nemek szempontjából Munkahelyi rugalmasság és a fenntartható fejlődés összefüggése Kihívások és lehetőségek egyéni, szervezeti és társadalmi szinten

A fenntartható fejlődésről „A cél az, hogy a fejlődés úgy valósuljon meg, hogy „kielégítse a jelen igényeit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, arra, hogy kielégítsék saját igényeiket.” (ENSZ, Brundtland-jelentés,1987)

A nők igényei és fenntarthatóság Társadalom Gazdaság Környezet A gyermekvállalás fordulópont, a választás kényszere Prioritás a magánszféra Függés a gondozói szolgáltatásoktól Korlátozott szerepvállalás, befolyás Diszkrimináció Emberi jogok Demokratikus alapelvek Politikai döntéshozatal korlátai Demográfia Másodlagos munkaerő-szemlélet Karrierkorlátok Láthatatlan munka/kettős teherviselés Gazdasági alárendeltség Horizontális és vertikális szegregáció Tehetség-veszteség Bérkülönbség Rugalmatlan munkaszervezés Kiaknázatlan kapacitások, Fogyasztás, Javak egyenlőtlen eloszlása Függés a költségvetés alrendszereitől Válság közvetett, tartós hatása nagyobb Nagyobb tudatosság Nagyobb kitettség, életmód-korlátok Környezetkímélő munkaszervezés és eszközhasználat Több nő, több környezetvédelem!

A fenntartható fejlődésnek megfelelő foglalkoztatás összetevői Technológiai változások Nők és férfiak a eltérő szempontjai A környezet Fokozott teljesítmény-igény Az internet-használat terjedése, a szélessávú lefedettség növekedése Távmunka-szoftverek elterjedése, távoli hozzáférésű hálózatok Időbeli és térbeli rendelkezésre állás különbözőségei Munka és magánélet összehangolása Életciklus eltérései Energiaárak növekedése Közlekedési költségek növekedése A forgalmi dugók kihatásai Irodakapacitások kihasználatlansága (1/3 nap) A tudásalapú iparágak munkaszervezése rugalmasabbá válik A munkavállaló minden szinten rugalmasabb, energiáit beosztja, alkalmazkodó- és képesebb, döntésképesebb A fenntarthatóságot figyelembevevő munkaszervezési megoldások költségmegtakarítást jelentenek, a teljesítmény és a munka és magánélet egyensúlyának javulását eredményezik, és a környezetet is kímélik.

A fejlett társadalmakban jelentős a nyomás a vállalatokon arra, hogy a fenntarthatóság szociális és környezeti követelményeire tekintettel legyenek Korunknak a környezetszennyezéshez hasonló léptékű társadalmi kihívását a nemek közti patriarchális szerepmegosztáson alapuló rögzült viszonyok megbomlása, az új típusú, kiegyenlített munkamegosztáson, egyenlő jogokon és kötelezettségeken, rugalmas szerepeken alapuló nemek közti magánéleti és munkahelyi egyensúlyok kialakulatlansága, a családok, mint a jelenlegi munkaerőt újratermelő, a jövő munkavállalóját fejlesztő egységek átalakulása, válsága, a humán ökológia fenyegetettsége jelenti . Törvényalkotás Fogyasztói nyomásgyakorlás Versenyelőny Toborzási előny Befektetői megfontolások (tőzsdei, illetve közmű) Civil-monitoring

A munka és magánélet összeegyeztetését elősegítő vállalati politikák szintjei a társadalmi felelősségvállalás szempontjából A vállatok politikáit,szervezeti kultúráját és törekvéseit nagyban befolyásolja, hogy a vállalat hogyan határozza meg önmagát, küldetését, illetve milyen értéket képvisel számára a munkavállaló, mint sokrétű motivációkkal rendelkező egyén. Anyagi modell : A munkavállaló megvásárolandó input, csak gazdasági kényszerre vagy ösztönzőre „rugalmasít”. Szociális (reaktív) modell : Egyéni engedményektől fokozatos előrejutás a rugalmasításban a megtartás, megtérülés érdekében Jólléti modell: munkavállalóival szemben hosszú távú gondolkodásmód, proaktív, tudatos politikák

A nem is oly távoli jövő: az alternatív munkaszervezési módok a munka és magánélet egyensúlyán alapulnak A nők társadalmi és gazdasági szerepvállalásának támogatása főként a rugalmas foglalkoztatás révén lehetséges Szabályozott rugalmasság: törzsidő, sűrített munkahét, job-share, részidő, távmunka stb. Feladat-megosztás: a munkavállalók – idő, tér vagy jogviszony stb. szempontjából elkülönülten dolgoznak (pl. egy projekten) Mobil-munka: a munkavállalók különböző fogon maguk szabják meg munkavégzésük körülményeit

A fenntarthatóságot szolgáló rugalmas/alternatív HR-stratégia lényege A környezeti és munkavállalói igényeken alapszik. Azokra tekintettel, tudatosan tervezi építi ki működteti értékeli fejleszti a folyamatokat és rendszereket, illetve illeszti a vállalati üzleti stratégiájába.

A HR a változások szükséges, de nem elégséges feltétele Gender-tudatos foglalkoztatás HR Szervezeti kultúra,vezetők és munkatársak fejlesztése A HR saját területén élen jár Minden HR-tevékenységbe integrálja Más szakterületek és folyamataik fejlesztése

Köszönöm a figyelmet! kevehazi.kata@jol-let.com