ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az elesés syndroma idős korban
A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18 Dr. Barna Judit A FÉRFIAK CSONTRITKULÁSA CSONTAKADÉMIA OKTÓBER 18. Dr. Barna Judit.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Szívbetegség és várandósság
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Rehabilitáció és dementia
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Egészséges táplálkozás
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
funkcionális károsodás
Alkoholizmus.
Az időskor.
Rheumatoid arthritis.
Alkoholizmus.
Gyermekkori depresszió
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Szegénység és egészségi állapot
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Légző rendszer betegségei
Az elesés syndroma idős korban
1 Szemléletváltás az ST-elevatióval járó acut myocardialis infarctus kezelésében a váci Jávorszky Ödön Kórház Kardiológiai Osztályán az elmúlt 35 év során.
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Új eszközök a népbetegségek felmérésére
Az öregkor.
Roma egészségklubok létrehozása és működtetése három dunántúli megyében Sex Edukációs Alapítvány.
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
A mozgás élettani hatásai
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Mindennapi veszteségeink
Európai Scleroderma Nap június 29. Hogyan lehet együtt élni a sclerodermával? Mottó: Nem vagyok beteg, csak sclerodermával élek!
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A szervezet energiaforgalma
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az egészséges életmód és a stressz
Az OGYEI kiemelt programjai
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
Készítette: Szabó Elza 2012 május Mivel szerzői jogvédelem alatt nem áll, ezért bárki, bármikor felhasználhatja! Szeretettel!
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Idővel minden megváltozik Készítette: Varga Viktória.
A szervezet energiaforgalma
A betegellátás keretei és rendszere
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
Gerincvelősérültek rehabilitációja Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest október 5. Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Budapest 2015.
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
A szervezet energiaforgalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS Ha egyszer majd megöregszünk, csak el ne essünk… dr. Barna Judit OBME elnökhelyettese Revita Reumatológiai Rendelő 2009. ősze.

TÉNYEK ÉS ADATOK TÉNYEK ÉS ADATOK Még soha nem élt ennyi ember a Földön és ilyen sokáig. 2040-re a fejlett országokban több lesz a 60 éven felüli, mint a 20 éven aluli ember. Az emberiség egyik legnagyobb vívmánya a megnövekedett élettartam, de ugyanez a társadalom egyik legnagyobb kihívása.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET ADATAI 2007-BŐL A 65 éven felüliek 28-32%-a évente egyszer elesik, 70 éven felüliek 2-szer Az esések gyakorisága és súlyossága a korral nő Az esések 50%-a otthoni és intézeti körülmények között fordul elő Az esések és annak szövődményei az idős kor legfontosabb problémái A halálos sérülések 40%-a elesésből származik.

„NORMÁLIS” (EGÉSZSÉGES) ÖREGEDÉS FOKOZATOS, MEGÁLLÍTHATATLAN FOLYAMAT betegség nélküli korosodás, számos élettani változással, de nem kóros folyamatokkal, az egyén jó fizikai és szellemi állapotban van, önálló, független életet él. DE sokkal sérülékenyebb minden szempontból, mint a fiatal szervezet, a korral nő a betegségek és a halál kockázata.

VIGASZ! Ha megéred a 100-at, akkor megúsztad. Nagyon kevesen halnak meg 100 éves koruk után!

NORMÁLIS ÖREGEDÉS KLINIKAI JELEI SZÍV ÉS ÉRRENDSZER IZOMZAT (SZARKOPÉNIA) CSONTOK PORCKOPÁS LÁTÁS (MESSZELÁTÁS) HALLÁS (NAGYOTHALLÁS) EGYENSÚLYSZERV ÖREGEDÉSE IMMUNRENDSZER CSÖKKENT MŰKÖDÉSE VESEMŰKÖDÉS CSÖKKENÉSE, PROSTATA MEGNAGYOBBODÁS, INKONTINENCIA LÉGZÉSFUNKCIÓ CSÖKKENÉSE IDEGRENDSZER- BŐR

Az idős ember könnyen botlik és rosszul esik, könnyen törik és sokkal nehezebben gyógyul. Az egészség egy törékeny, átmeneti állapot, tehát semmi jóra nem lehet számítani Gustave Vapereau francia filozófus

Az idős emberek egy része típusos, közös vonásokat mutat Fizikailag gyenge és törékeny Csökkent az ellenálló képessége a fizikai és lelki stresszekre Ok nélküli fogyás, kimerültség, lelassulás minden szempontból Ezt a korral járó állapotot tovább ronthatja: Szarkopénia és mozgásszervi betegségek Szív- érrendszer-és tüdő betegségek Szellemi funkciók romlása Egyensúly és járás zavar

AZ ESÉSEK LEGGYAKORIBB OKAI IZMOK+ EGYENSÚLY ÉRZÉK ROMLÁSA Szellemi, intellektuális funkciók beszűkülése, memória zavarok, depresszió, Látászavarok, ALKALMAZKODÁS! Idegrendszer: agyi érelmeszesedés ,,csökkent helyzet érzés”, lassúbb reakciós idő, szédülés, Parkinson kór, gyógyszer mellékhatások Szív és érrendszeri betegségek: arritmia, syncope, VBI Környezeti tényezők lakásban, szabadban (jó megvilágítás, fogódzkodó korlátok, magas bútorok, stb.) Egyensúlyzavar és járási nehézségek: fájdalmas, merev ízületek, gyenge izomzat

AZ ESÉSEK KÖVETKEZMÉNYEI 10 esésből 1-nek van súlyos következménye. A sürgősségi osztályokon a betegek 10%-a esés miatt kerül be. Fizikai: sérülés, törés, kiszáradás, tüdőgyulladás, halál Lelki: depresszió, biztonság elvesztése, félelem az eséstől, az életmód beszűkülése Társadalmi: hosszú ápolás, önállóság elvesztése: nem tudja magát ellátni, stb A mindenfajta károsodással együtt járó mozgáshiány további izomvesztést, gyengeséget és instabilitást okoz, ami fokozza az ismételt elesés veszélyét.

AZ ESÉSEK MEGELŐZÉSE Több szakterületet befogó csapattal (multidisciplináris) lehet a leghatékonyabban csökkenteni az elesések számát. (Falls Clinic) A rizikó faktorok szisztematikus felmérése, lehetőség szerint kiiktatása, és célzott beavatkozások: Az otthon és a környezet biztonságossá tétele Gyógyszerek felülvizsgálata Látás-hallás javítás Izomerősítő és egyensúly javító tréning