Agrárgazdaságtan I. Előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

EXTERNÁLIÁK.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
MINŐSÉGMENEDZSMENT 2. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Agrárgazdaságtan II. Előadás
A piac Szakiskola.
Gépészmérnöki kar Műszaki menedzser képzés Február 3.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A gazdasági fejlettség mutatói
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
Alapfogalmak.
A vállalat szervezete.
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás 1 DátumTémakör szeptember.
Intézményi közgazdaságtan2006/2007. tanév, 1. félév 6. előadás 1 DátumTémakör szeptember 11.Bevezetés – a kurzus programjának és követelményeinek ismertetése.
Közigazgatási alapismeretek
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
Környezetértékelési módszerek
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
Településmarketing Értékaudit.
Természeti erőforrások védelme
Mikroökonómia II. előadás. Szükséglet-termelés kapcsolata Szükséglet-termelés kapcsolata Szükségletek néhány osztályozása Szükségletek néhány osztályozása.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Termelés  Fogyasztás
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
FOGYASZTÓI MAGATARTÁS
Elméleti közgazdaságtan
Magánjavak és közjavak a turizmusban
Összehasonlító gazdaságtan
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az EEM helye a menedzsmentben
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Költségminimalizálás, profitmaximalizálás
Szükséglet: A szükséglet az emberekben felmerülő hiányérzet, termékek és szolgáltatások iránti igény, amely egyben ezen igény kielégítésére serkenti a.
Budapesti Gazdasági Főiskola
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Termőföld, Földbérlet, Földpiac I. Előadás
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Minőségbiztosítási ismeretek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata.
Az üzleti vállalkozások környezete A gazdaság kettős funkciója: Anyagi szükségletek kielégítése Alapot teremt, hogy működjenek a közszolgáltatások (egészségügy,
Vállalkozásmenedzsment I.
Dr. Veres István BME-MVT Az értékesítés funkciói, szereplői, az értékesítési rendszer tervezése.
GAZDASÁG, GAZDÁLKODÁS ÉS A TERMELÉS, HASZNOSSÁG, SZŰKÖSSÉG, GAZDASÁGI JAVAK GAZDASÁGI ALAPISMERETEK.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Közgazdaságtan II 1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Előadás másolata:

Agrárgazdaságtan I. Előadás Előadó: Dr. Geszti Szilárd egyetemi tanársegéd

Makrogazdasági alapfogalmak Gazdaság: Az anyagi javak és szolgáltatások előállításával, elosztásával, forgalmazásával összefüggő jelenségek és kölcsönhatások összessége Gazdaság (másképp): A természet és a társadalom közötti interaktív kapcsolat (kölcsönhatás), amelynek keretei között az emberek elsajátítják a természet javait a szükségletek kielégítése céljából. Szükséglet: Az egyén és a közösség szubjektív hiányérzete, életfeltételeinek elsajátítása iránti belső igény, amely az embert cselekvésre motiválja a hiányérzet megszüntetése céljából

Makrogazdasági alapfogalmak Javak: A szükséglet kielégítésének eszközei Javak csoportosítása: Gazdasági javak, szabad javak Szabad Javak: Korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló, átalakítás nélkül fogyasztható javak összessége (levegő, napfény) Gazdasági javak: Korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló, általában a termelésben átalakított javak (szűkösség törvénye) Gazdasági javak: Termékek, szolgáltatások Gazdasági javak II.: Közjavak, magánjavak

Makrogazdasági alapfogalmak Termelés: Emberi szükségletek kielégítésére alkalmas javak előállítása Termelés II.: Tágabb értelemben magába foglalja a az újratermelést, a javak elosztását, forgalmazást, végső felhasználását, fogyasztását. Termelés III.: Tudatos emberi céloknak megfelelő módon rendelkezésre álló tényezők (inputok) belépnek a termelési folyamatokba, részben vagy egészen eredeti jellegüket, minőségüket elvesztik, s ennek során végül termékké (outputtá) változnak

Makrogazdasági alapfogalmak A termeléshez szükség van bizonyos erőforrásokra (feltételekre), amely nélkül a termelés folyamata nem jöhet létre. A termelési feltételek (erőforrások) adottságokkal, korlátokkal csökkentett része adja a termelési tényezők halmazát (input kombinációk). Termelési tényezők: Elsődleges: Természeti tényezők (föld, vizek, erdők, bányakincsek), élőmunka Másodlagos: tőke, menedzsment,

Makrogazdasági alapfogalmak Élőmunka: Az ember szellemi és fizikai képességeinek összessége, amelyeket a a termelési tevékenység során használ (felhasznál). Természeti tényezők: Természetes formájukban alkalmasak termelési tevékenységekre Tőke: Termelési folyamat eredménye, Reáltőke (fizikai tőke), Pénztőke Reáltőke: gép, anyag, berendezés, ingatlan Pénztőke: készpénz, bakszámla pénz, értékpapír

Makrogazdasági alapfogalmak Szűkösség törvénye: A termelési tényezők korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, ezért van értékük, mindig a legkisebb mennyiségben rendelkezésre álló termelési tényező befolyásolja legnagyobb mértékben a többi használatát (Liebig minimum elv) A gazdálkodó dönt, optimalizál, melyik termelési tényezőt, milyen formában, melyikidőpontban, mekkora mennyiségben alkalmazza. A döntést befolyásoló paraméterek: összhaszon, határhaszon, hatékonyság, termelékenység, haszonáldozati költség, takarékosság, adottságok, üzemméret, internáliák (agrárpolitika, adórendszer, támogatások, törvények, piaci lehetőségek stb.), tulajdon

Makrogazdasági alapfogalmak Tulajdon: A termelési tényezők elsajátítása során létrejövő gazdasági viszonyok összessége. A tulajdon lényegi elemei: birtoklás, rendelkezés, használat A tulajdon két alaptípusa: magántulajdon, köztulajdon Meghatározza az emberek helyét a gazdasági folyamatokban Megjelenik a gazdasági szervezetek formáiban

Makrogazdasági alapfogalmak A magántulajdon: a termelés folyamán a termelési tényezők áruformájának a magántulajdonán alapul Klasszikus tőkés magántulajdon: egyetlen személy (család) tőketulajdonát jelenti, a tulajdonos az összes tulajdonosi funkciót (gazdálkodás, ellenőrzés működtetés konkrét feladatai) is ellátja Modern magántulajdon: A tulajdon és a tulajdonosi funkciók szétválnak (pl. Rt.) Magántulajdon esetén az embereket ki is lehet zárni a tulajdonlásból

Makrogazdasági alapfogalmak Köztulajdon: A termelési tényezők egy embercsoport birtokában vannak (pl. állam, önkormányzat) A tulajdon nincs nevesítve A tulajdon és a tulajdonosi feladatkör elszakad egymástól Szocialista tulajdon: A tulajdon és működtetése nagymértékben elválik egymástól, a tulajdon mindenkié, de igazából senkié

Makrogazdasági alapfogalmak Gazdaság: A gazdálkodó szervezetek, intézmények kapcsolatrendszere, amelyet a gazdasági folyamatok alapegységei és azon intézmények alkotnak, amelyek a kapcsolatrendszer és a vele összefüggő folyamatok szabályozására jöttek létre A gazdaság alapegységei: háztartás, vállalat, állam Háztartás: Egymással rokoni kapcsolatban álló személyek közössége, amelyek jövedelmi, fogyasztási egységet alkotnak és a gazdasági tevékenységeik költségeit közösen viselik. Gazdasági funkciói: fogyasztás, megtakarítás, jövedelemtermelés, gazdaság munkaerőbázisa

Makrogazdasági alapfogalmak Üzleti szervezetek: A termelés szervezeti alapegységei, amelyek célja a fogyasztási szükségletek kielégítése Legfontosabb jellemzők: önállóság, profitérdekeltség, kockázatvállalás Állam: Valamennyi gazdasági folyamatot befolyásolja Alapvető funkciói: Hatékonyság növelése Makrogazdasági stabilitás Társadalmi igazságosság, méltányosság

Makrogazdasági alapfogalmak Gazdasági tevékenységek összehangolása: Koordináció Munkamegosztás Specializácó Specializáció: Emberek, vállalkozások, országok egy bizonyos tevékenységre szakosodását jelenti. Specializáció célja: A gazdaság szerepelői a lehető legelőnyösebben használják ki a szakértelemben és az erőforrásokban lévő lehetőségeket, különbségeket

Makrogazdasági alapfogalmak Munkamegosztás: A gazdasági tevékenységek, egyes munkafolyamatok, részmunkák szétválását jelenti. A munkamegosztás fajtái: Természetes munkamegosztás (legegyszerűbb): A munkamegosztás nemek és kor szerint történik. Technikai munkamegosztás: Különféle speciális eszközök kifejlesztésével, működésükhöz szüksége szaktudás hasznosításával specializálja a gazdaság szereplőit. Napjainkban a munkamegosztás: A felsoroltakon kívül, szakmai, képzettségi, nemzetközi, társadalmi, üzemen belüli, üzemen kívüli munkamegosztás

Makrogazdasági alapfogalmak Koordináció: A gazdaság szereplői által végzett tevékenységek összehangolása Koordináció alaptípusai: Etikai koordináció: Az emberek gazdasági kapcsolataiban a társadalmi, erkölcsi normák, tradíciók érvényesülnek. Agresszív koordináció: A gazdasági szereplők között szigorú alá- fölérendeltségi viszonyokat teremt, és a fölérendeltek nyers erőszakkal kényszerítik az alárendelteket az általuk kívánt gazdasági tevékenységre (pl. gyarmatosítás, hadigazdaság). Piaci koordináció: A gazdasági folyamatok összehangolása a piac segítségével történik. A piaci koordináció alapkérdései: Mit? Hogyan? Kinek?

Köszönöm figyelmüket!