A víz útja Budapesten és a Duna

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
Advertisements

A víz ökölógiai ismertetője
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
A víz útja Budapesten Pásztor Adrienn 9.a.
2012 Március 22:A Víz világ napja.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?... MÜANYAG ÜVEGEK.
Víz világnapja 2014.
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Helyes táplálkozás.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Érvek, érvelés.
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
Nem felel meg az szabálynak
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A víz-háborúk kora jöhet
A víz a Földön.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
A Víz Világnapja Március 22..
A víz világnapja Március 22..
A Víz Világnapja március 22. „Tiszta vizet az egészséges világért!”
Így takarékoskodj a vízzel!
Mit v/tegyünk, hogy jól mossunk…
Fenntartható fejlődés
Fenntartható életmód és életstílus
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Készítette: Seres Dávid
Mikor még semmi nem létezett..
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A víz felhasználása.
MÁV- álláshirdetés MÁV = Mindenkit Átverünk Vazze! eszem.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Természetjárás Kirándulás, túra
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
A Víz Világnapja Március 22..
: Adós Aladár számláján 2700 dinár tartozás. Elhatározta, a következő naptól a hónap végéig minden nap befizet 150 dinárt, hogy rendezze.
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Fülemüle informatika verseny
A szemét útja Felkészítő tanár: Dr. Endrészné Monori Gyöngyi
A környezet-szennyezés
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
A szappanok és mosószerek tisztító hatása
Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye
Víztisztítás családbarát áron!
A PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ… SZÜKSÉGES?... MŰANYAG PALACKOK.
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Energiaforrások.
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Állandóság és változás környezetünkben
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Ó hála az Úrnak, zengjünk neki hát, Mert úgy szeretett, hogy od'adta Fiát! A kínra, halálra küldötte el Őt. Megnyitni a mennyet a bűnös előtt! Dicséretek.
Ivóvizünk forrása a Tisza
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
A vízszennyezés Készítette: Balla Boglárka VIAK-3.
Keszeli Zita 5/A. Hogyan pazarolunk annyi vizet otthonunkban? Nem zárjuk el a csapot Fogmosáskor folyik a víz Nem javítjuk meg a csapot, amikor csöpög.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Készítette: Szabó Dóra Ellenőrizte: Gerő Sándor Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Papírtakarékos megoldások
A hülyeség kora Ne légy hülye!
Víz Készítette: 8. osztály.
AZ ÜVEGELT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Előadás másolata:

A víz útja Budapesten és a Duna

Hogyan lesz vízből ivóvíz? A vizet kétféleképpen lehet megtisztítani. Az egyik módja, amit tulajdonképpen a természet végez el az, hogy amikor a víz több kavics és homokrétegen keresztül halad a mélyben, ezekben a kavics és homokszemcsékben a szennyeződések megakadnak. Így a víz már a mélyben megtisztul. A másik út, amikor a kutakból kinyert vizet a víztisztító műbe vezetik, ahol mesterségesen készített szűrök szűrik ki a vízből a szennyeződéseket, természetesen itt is több lépcsőben. A víz tisztaságát szakemberek laboratóriumokban vizsgálják és csak a megfelelő tisztaságú vizet engedik az ivóvíz vezetékekbe.

Mennyi vizet használunk naponta? Napi vízhasználatunk Mint azt eddig is láthattuk a víz az élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz olyan színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, mely semmi mással nem helyettesíthető. A fürdés, a mosogatás ugyanúgy elképzelhetetlen víz nélkül, mint a mosás. A növények víz nélkül elhervadnának, elpusztulnának. A tiszta, egészséges ivóvíz a legegyszerűbb és legfrissítőbb szomjoltó italunk. A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. Egy ember egy nap alatt 100-150 liter vizet használ el. Ennyire van szüksége. fürdés75-95 liter zuhanyozás20-40 liter wc öblítés11-26 liter mosogatás40 liter mosógép120 liter Egy lassan csöpögő csap, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy nem csináltatunk meg egy nap alatt 40-120 liter vizet pazarol el. A csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát kell fizetni.

Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel? Az ivóvíz születéséért rengeteget dolgoznak a vízcseppek és az emberek is. Ráadásul a felhasználható víz mennyisége sem korlátlan. Ezért mondják a víztörténetét ismerő felnőttek, hogy óvd a természetet és takarékoskodj a vízzel. Fürdés helyett inkább zuhanyozz! Egészségesebb és takarékosabb is, mint a kádban fürdés. Ne folyasd feleslegesen a vizet, a fogmosáshoz használj poharat! Ha csöpögő csapot látsz, szólj a felnőtteknek! A mosógépet rakjuk tele ruhával, ha beindítjuk, egy-két pólóért pazarlás beindítani. De azzal is vizet spórolunk meg, ha vigyázunk a ruháink tisztáságára. Ha kevesebb ruhát piszkolunk össze, kevesebb lesz a mosnivalónk is. Ügyeljünk arra, hogy sáros lábbal ne menjünk be a lakásba, mert úgy is megspórolhatunk vizet, ha nem kell naponta többször felmosnunk. A kertet reggel és este locsold, ilyenkor kevésbé párolog a víz. De locsolásra használhatjuk az összegyűjtött esővizet is. A vizet a növények gyökeréhez juttasd!

A Föld édesvízkészlete véges!!! A Föld édesvíz készlete véges, észszerűen kell gazdálkodnunk vele! Az ivóvíz édesvízből készül, és édesvízből nagyon kevés van a Földön. Ha tehát azt, szeretnénk, hogy a csapjainkból mindig folyjék a tiszta víz nagyon takarékosan kell gazdálkodnunk a természetben lévő édesvíz készletekkel. Az édesvíz és a belőle származó tiszta, egészséges ivóvíz olyan kincs, amit a világon nem mindenki birtokolhat. Akinek bőven van belőle, az észre sem vesz a fontosságát, akinek nincs, az szenved a hiányától. Mi természetesnek vesszük, hogy ha kinyitunk egy csapot, akkor rögtön ihatunk, vagy megmoshatjuk a kezünket. Akkor vesszük észre, hogy mennyire fontos ez, amikor nem jutunk vízhez.

Mit tehetünk a víz megóvása érdekében? Ne szemetelj az utcán, az erdőben, ne dobálj csokoládés papírt az utcai csatornalefolyókba. A szemét a kukába való, sőt a legjobb az, ha oda is válogatva kerül: külön üveg, külön papír, stb. A gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya, a növényvédő szerek használata csökkenti az ivóvíztartalékot. Ügyeljünk arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és minként szabadulunk meg tőlük. Környezetkímélő mosó- és mosogatószereket használjunk! Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget használjuk a vízlágyító-, öblítő-, mosószerekből, szappanból és egyéb kozmetikai termékekből! Természetes vizekben közvetlenül fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal! Ne dobjunk lefolyóba, WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat!