Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz útja Budapesten Pásztor Adrienn 9.a.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz útja Budapesten Pásztor Adrienn 9.a."— Előadás másolata:

1 A víz útja Budapesten Pásztor Adrienn 9.a

2 A víz útja Az ivóvíz jó esetben nem tartalmaz szennyező, mérgező, karcinogén, mutagén anyagokat, megbetegedést, járványt okozó mikroorganizmusokat. Viszont tartalmaz ásványi sókat, melyeket az élő szervezet ivóvízzel tud felvenni. Magyarországon az ivóvízkészlet 12%-át felszíni vízkészletből, azaz folyókból, tavakból és tározókból, nagyrészt azonban felszín alatti vizekből nyerik: parti szűrésű vízből (44%), rétegvízből (35%), karsztvízből (7%), talajvízből (2%).

3 A megtisztított vizet hatalmas medencékben gyűjtik össze, ahova csőhálózaton keresztül érkezik. A medencék egyik funkciója, hogy a vizet egységesen lehessen elosztani valamennyi fogyasztó között, másrészt pedig, hogy mindig legyen tartalék víz arra az esetre, ha nagy szárazság vagy valamilyen probléma merülne fel a víztermelésben. A víztornyok szerepe a tartalékképzésen kívül abban rejlik, hogy a magas házakban is mindig legyen víz. A víztornyokból és tárolómedencékből a víz újabb csöveken keresztül érkezik meg a fogyasztókhoz.

4 Hogyan lesz a vízből ivóvíz?
Az eső, hó, jég emberi fogyasztásra alkalmatlan, mert cseppecskéi már a levegőtől is bepiszkolódnak. Ha az ember tiszta vízre vágyik, akkor azt a föld mélyéből kell felhoznia. Az ember kutakat épít, hogy a föld mélyéből a vizet a felszínre hozza. De a parkokban, falvakban látható utcai kutakra gondoljatok! Az ember csuda érdekes gépekkel nagy-nagy lyukakat fúr a földbe, s hosszú csövet dug bele. A cső nyílásain a vízcseppek betolakszanak, az ember pedig pumpák segítségével felhozza, és a vízművekbe tereli őket. Ez nagyon drága eljárás és e mellett kénytelenek vagyunk felhasználni a patakok, folyók, tavak vizét is. A vizet kétféleképpen lehet megtisztítani. Az egyik módja, amit tulajdonképpen a természet végez el az, hogy amikor a víz több kavics és homokrétegen keresztül halad a mélyben, ezekben a kavics és homokszemcsékben a szennyeződések megakadnak. Így a víz már a mélyben megtisztul. A másik út, amikor a kutakból kinyert vizet a víztisztító műbe vezetik, ahol mesterségesen készített szűrök szűrik ki a vízből a szennyeződéseket, természetesen itt is több lépcsőben. A víz tisztaságát szakemberek laboratóriumokban vizsgálják és csak a megfelelő tisztaságú vizet engedik az ivóvíz vezetékekbe.

5 Mennyi vizet használunk naponta?
Mint azt eddig is láthattuk a víz az élet nélkülözhetetlen feltétele. A víz olyan színtelen, szagtalan, ízetlen folyadék, mely semmi mással nem helyettesíthető. A fürdés, a mosogatás ugyanúgy elképzelhetetlen víz nélkül, mint a mosás. A növények víz nélkül elhervadnának, elpusztulnának. A tiszta, egészséges ivóvíz a legegyszerűbb és legfrissítőbb szomjoltó italunk. A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz. Egy ember egy nap alatt liter vizet használ el. Ennyire van szüksége. fürdés75-95 liter zuhanyozás20-40 liter wc öblítés11-26 liter mosogatás40 liter mosógép120 liter Egy lassan csöpögő csap, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy nem csináltatunk meg egy nap alatt liter vizet pazarol el. A csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát kell fizetni.

6 Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel?
Az ivóvíz születéséért rengeteget dolgoznak a vízcseppek és az emberek is. Ráadásul a felhasználható víz mennyisége sem korlátlan. Ezért mondják a víztörténetét ismerő felnőttek, hogy óvd a természetet és takarékoskodj a vízzel. Fürdés helyett inkább zuhanyozz! Egészségesebb és takarékosabb is, mint a kádban fürdés. Ne folyasd feleslegesen a vizet, a fogmosáshoz használj poharat! Ha csöpögő csapot látsz, szólj a felnőtteknek! A mosógépet rakjuk tele ruhával, ha beindítjuk, egy-két pólóért pazarlás beindítani. De azzal is vizet spórolunk meg, ha vigyázunk a ruháink tisztáságára. Ha kevesebb ruhát piszkolunk össze, kevesebb lesz a mosnivalónk is. Ügyeljünk arra, hogy sáros lábbal ne menjünk be a lakásba, mert úgy is megspórolhatunk vizet, ha nem kell naponta többször felmosnunk. A kertet reggel és este locsold, ilyenkor kevésbé párolog a víz. De locsolásra használhatjuk az összegyűjtött esővizet is. A vizet a növények gyökeréhez juttasd!

7 Mit tehetünk a víz megóvása érdekében?
Az ivóvizünk a természetből, a természetes vizekből, a talaj alatti vizekből ered. Ezért nagyon fontos, hogy ugyanúgy odafigyeljünk a környezet tisztaságára, mint amikor otthon leülünk vacsorázni egy tiszta asztalhoz. Ne szemetelj az utcán, az erdőben, ne dobálj csokoládés papírt az utcai csatornalefolyókba. A szemét a kukába való, sőt a legjobb az, ha oda is válogatva kerül: külön üveg, külön papír, stb. A gyárakból kibocsátott szennyeződések, a műtrágya, a növényvédő szerek használata csökkenti az ivóvíztartalékot. Ügyeljünk arra, hogy milyen vegyszereket használunk, és minként szabadulunk meg tőlük. Környezetkímélő mosó- és mosogatószereket használjunk! Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget használjuk a vízlágyító-, öblítő-, mosószerekből, szappanból és egyéb kozmetikai termékekből! Természetes vizekben közvetlenül fürdés előtt ne kenjük be magunkat napolajjal! Ne dobjunk lefolyóba, WC-be sűrű zsiradékot, ételmaradékot, kávézaccot, maró vegyszert, erős fertőtlenítőt, használt olajat!

8 THE END


Letölteni ppt "A víz útja Budapesten Pásztor Adrienn 9.a."

Hasonló előadás


Google Hirdetések