Játékváros (Ditzingen játékvárosainak példái alapján) Időpont: 2010. június vége- július eleje Helyszín: GYAKI-5.Sz. Általános Iskola és Sportiskola Játékváros.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bank, amelyik érted van!
Advertisements

Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Mire lehet/ne jó az iskola?
Az idő mérése.
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
A tanári munka értékelése
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A cserkészet bemutatása
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Színes programok minden korosztálynak
A Németh László Angol Testnevelés Tagozatos Általános Iskola
„Utca helyett iskola” A Vajda Péter Ének-zene Testnevelés Tagozatos Általános Iskola bűnmegelőzési modellprogramjáról.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP /
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Összeállította: Gyulainé Bukovics Ildikó MEGELŐZÉS – ALKALMAZKODÁS - GONDOSKODÁS NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Interakció - Autonómia.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Hogyan menedzseljük időnket?
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Külső instruktorok felkészítése Érintett területek A hátrányos helyzetűekkel történő foglalkozás kérdései Minőségbiztosítási elvárások, előírások.
Önéletrajzírástól a munkába állásig - gyakorlati tanácsok a szakképzett munkaerő és a munkáltatók eredményes találkozásához június 24.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
A BELGA LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI FILOZÓFIÁJA
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
Esélyek teremtése gödrén
A tea varázslatos világa. 1. Célrendszer I.  Általános célok:  Élményszerzés nyújtása  Viselkedéskultúra fejlesztése  Szabadidő hasznos eltöltésére.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Resztoratív módszerek az iskolában
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
MIÉRT JÓ „KŐRÖSISNEK” LENNI?
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Siketmisszió. Siketmisszió - Protestáns Teológiai Intézet Nagy hagyományokkal rendelkező 1888-ban alapított állami intézmény óvodát és iskolát valamint.
ÚJ ÜZLETI LEHETŐSÉG.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
A széleskör ű demokráciát megteremt ő, a lakosság egészét képvisel ő, önként vállalt feladatokat végrehajtó, Értékmeg ő rz ő és értékteremt ő, Bodajkért.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Közlekedésre nevelés az óvodában - workshop
Szabó Magda : Abigél.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
PSV AKADÉMIA 2007/2008.
Tanulásszervezés By the PINK csoport.
Család – és Gyermekjóléti Központ
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Játékváros (Ditzingen játékvárosainak példái alapján) Időpont: június vége- július eleje Helyszín: GYAKI-5.Sz. Általános Iskola és Sportiskola Játékváros (Ditzingen játékvárosainak példái alapján) Időpont: június vége- július eleje Helyszín: GYAKI-5.Sz. Általános Iskola és Sportiskola

Játékváros fontossága Gyulán Egyedülálló lehetőség és példamutatás az egész országban A mai rohanó világban fontos feladat a gyerekek értelmes időtöltéséről való gondoskodás A játékváros célja és alapelve az életre nevelés játékos eszközökkel, olyan értékek átadása, melyek a felnőtté válás nélkülözhetetlen elmei A szülők számára is fontos, hogy a gyerekek megfelelő környezetben, értelmesen, de mégis játékosan töltsék idejüket a nyári szünetben

Milyen egy játékváros és hogyan működik? • Játékváros alapelve: a gyerekek önállóságra nevelése, kommunikációs és kapcsolatépítő képességeinek fejlesztése, a munkára nevelés (a munkában lelje örömét, minőségi termékeket készítsen, munkáért kapott bérből gazdálkodjon stb.) pénzzel való bánásmód megismertetése, a pénz kezelésének megtanítása, gyakorlása, idő hasznos eltöltésének megismertetése, kreativitás fejlesztése, problémamegoldó képesség fejlesztése.

• A játékvárosban gyerekek és „segítők” élnek és „dolgoznak” két héten keresztül. • A játékvárosnak saját játékszabályai vannak.(közös szabályok lefektetése, pl. nap közben mikor vannak szünetek, a „ segítők” csoportjai miért felelnek?, esetleges konfliktusok kezelése, stb.

• A játékváros „szülő mentes övezet”, ez alatt értendő, hogy a felnőttek, szülők, rokonok, érdeklődök csak a játékváros szülőknek kialakított ’”pihenőhelyén” tartózkodhatnak és az idegenvezetések kezdetekor, minden nap 13: 00-tól látogathatnak a játékvárosba • „ A játékváros nem iskola, hanem egy iskolán kívüli, önkéntességen alapuló tanulási folyamat” (Roger König – Ditzingen - ifjúsági szakember, a ditzingeni játékváros szervezője ).

• Játékváros főbb területei:műhelyek (céhek) : múzeumpedagógiai/ fazekas műhely, kovács műhely, utazási iroda, Média( Tv-újság, internet-fotólabor), bank, munkaügyi központ, játékváros - információ, segítő iroda, ékszerkészítő műhely, varroda/ divatstúdió, textilfestő/ batikoló műhely, faműhely, szövöde/ kosárfonó műhely, egyetem- nyelvi labor, maszk-készítő műhely, bisztró: palacsinta/ gofri/ pizza/hot-dog, vásárhely (a gyerekek által készített termékeket itt lehet megvásárolni).

Felelősség, példamutatás A „segítők” nemcsak a műhelyekben, hanem a játékváros egész területén felelősek a gyerekekért. Lehetőségekhez képest csökkenteni a konfliktus és veszélyhelyzeteket. A gyerekek önállósága prioritást élvez, a „ segítők” csak szükséges esetekben avatkozhatnak be.( pl. a gyerekek a kialakult konfliktust egyedül nem tudják már megoldani, baleset történik stb.). Amennyiben ilyen helyzet adódna a „segítőknek” megoldást kell találni. A „segítők” példamutató funkciója: a gyerekek egész idő alatt a „segítők” felügyelete alatt vannak, nem ismerik, de megfigyelik a „segítőket”. Fontos a példamutatás.

• Munkaidő: kb. reggel 7: 45-től délután 17-ig (azokon a napokon, amikor megbeszélés, szülői értekezlet stb. van, a programok végéig tart). • Szünetek: természetesen a munkaidőben vannak szünetek is: • Ebédszünet 12: 00-13: 00 • Két óránként 10 perc szünet • Szünet ideje alatt senki nem tartózkodhat a műhelyekben.

A játékvárosban a gyerekek és a „segítők” is kapnak egy igazolványt, amibe minden nap beírják, ki hol és mennyit dolgozott, ennek megfelelően kerül az aznapi munkabér a bankban kifizetésre.(órabér, pl. 6 „Diro”/ óra) • A játékváros hivatalos fizető eszköze: „Diro”

A játékváros a gyerekeknek lehetőséget biztosít minden műhely megismerésére, a gyerekek minden műhelyben dolgozhatnak, műhelyeket cserélhetnek és egy-egy kedvencnek ítélt műhelyben többször is „dolgozhatnak”. A játékváros műhelyeiben minőségi munka folyik. ( a vásárhelyen ezek a termékek eladásra kerülnek)

– A játékvárosban a gyerekeknek minden nap minimum 2 órát kell dolgozniuk. – A játékvárosban a gyerekeknek lehetőségük van munkanélkülinek is lenni, ebben az esetben nem keresnek munkabért és a játékváros területén, rendbontás nélkül tölthetik el idejüket (ditzingeni példa alapján a második hét utolsó két napján fordul többször elő a munkanélküliség)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!