A jól-lét kérdései és a kisebbségi társadalmi problémák Gyöngyvér Hervainé Szabó PhD dr. habil tudományos rektorhelyettes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Advertisements

Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A turizmus rendszer környezete
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Hogyan alakulnak át az immateriális javak pénzügyi eredménnyé?
Önkormányzatok turisztikai feladatai
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlése ajánlásai.
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Magyar Köztársaság kormánya
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A kulturális jól-lét nézőpontjai és a humán fejlesztés a 21. században
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A munkahelyi jól-léti szolgáltatások új nézőpontjai
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Nemzeti Technológiai Platform a
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A CeRamICA projekt hozzáadott értéke a magyarországi szakpolitikák és fejlesztéspolitika tükrében Sára János Főosztályvezető NFGM Területfejlesztési Főosztály.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
LEADER, Identitás, Sport
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

A jól-lét kérdései és a kisebbségi társadalmi problémák Gyöngyvér Hervainé Szabó PhD dr. habil tudományos rektorhelyettes

Probléma A kisebbségi lét konfliktusokkal terhelt, a kisebbségekkel kapcsolatos pártideológiák és politikai programok nem nyújtottak eddig alkalmazható megoldásokat Megoldatlan az őslakos kérdés, a cigányság, a színes kisebbségek beilleszkedése és integrálása; megoldatlan az európai eredetű bevándorló közösségek ügye, megoldatlan az ún. „cleft” azaz a lehasított kisebbségek integrálódása az új államba (magyarok, délszlávok, oroszok) Fölerősödött az etnikai szeparatizmus (Skócia, Katalónia, Belgium, Ukrajna, Baszkföld) Kérdés: ad-e a társadalmi jól-léti problematika valami megoldási modellt és alkalmas-e a társadalmi kapcsolatok, a pozitív interakciók, a kisebbségi fejlődés segítésére?

A kisebbségek és a jól-lét témakör összekapcsolódása Előzmények: 5 év átfogó kutatásai a nyolcvanas években az angolszász országok őslakos, faji, etnikai közösségeit illetően: – Sem a liberális, sem a konzervatív, sem a laborista, sem a kommunista, sem a szélsőbb nem tudott a pártideológiák felől megoldást találni – M. Thatcher rendőrségi eszközökkel, a hadsereg speciális funkcióival próbált operálni – A nyugati társadalomtudomány a marxizmus és a kritikai tanulmányok révén a kultúra tanulmányokkal próbált megoldást keresni: Stuart Hall, Clifford Geertz, – 2000-es évek interpretatív szociológia, közszociológia, interakcionista pszichológia, coaching, szociális munka – Kulturális turizmus, fenntarthatóság, kreatív iparágak – Birmingham – globális etnikai üzletágak fejlesztése – Richard Florida: kreativitási index – a fejlődés helyei azok a városok, amelyek toleránsak, sok a színes, sok a meleg, sok a vállalkozó

Az etnikai felemelkedés nem a főáramú politikában, hanem az egyéb fejlesztés révén volt sikeres Katalónia, Skócia, Lombardia, Bajorország, Baden Würtemberg: a Régiók Európája – a globalizáció és a régi, valamint az újregionalizmus mozgalmaiban erősödött meg; - ez a hajó elment, a nemzetállamé a főszerep A kisebbségi terek a kulturális, az ökoturizmus, a falusi turizmus révén fejlődtek: tájképi fejlesztés, épület rekonstrukció, kulturális fesztiválok, turizmushoz kapcsolódó kézművesség – a turizmus, mint kulturális értéktermelő tevékenység A kisebbségek ott tudtak a társadalomba beilleszkedni, ahol a helyi önkormányzatiság enyhítette a centrális államszerkezet nyomását, ahol a kisebbségi létezés a helyi önkormányzatisággal összekapcsolódott. Ha a befektetések, a globális cégek nyugodt környezetet igényeltek: lásd Észak-Írország - felsőoktatás kiterjedése, fél-lumpen munkáskultúra eltűnése, felekezetmentes munkaerőpolitika a multiknál – magas minőségkultúrájú cégek – integrált munkahelyek Összegzés: a kisebbségi társadalmi integráció a globalizáció melléktermékeként, a helyek és terek globális versenyéhez kapcsolódva tudott új lehetőségeket feltárni.

Alkalmasak-e a jól-léti közpolitikai modellek a kisebbségi megosztottság és esszencializmus kezelésére? Etnikai és faji diszkrimináció -kisebbségi jól-lét Erős identitás: serdülőkori depresszió, öngyilkosság, felnőtt alkoholizmus Az adaptáció típusai és a jól-lét előjelzése Kulturális jól-lét fogalma, értelmezése ( fizikai, intellektuális, érzelmi, spirituális) Regionális- lokális kulturális jól-lét és a kisebbségek Kulturális jól-léti közpolitika: mérés, statisztika, közpolitikai stratégia Kulturális jól-lét és közösségi vitalitás. A kisebbségi jól-lét interakcionista modellje főként az egészségügyi, a pszichológiai és a szociális szolgáltatások nézőpontjából – szolgáltatástudományi nézőpontból figyelemre méltó. A jól-lét a participáció erősítését követeli, a helyi demokrácia, helyi civil szervezetek, helyi közösség erősítése egyben kisebbség erősítő tényező.

Tézisek Identitás, erős ego – az erős etnikai én-tudat jól-lét képező tényező A probléma: ha a serdülőkorban nem alakul ki az erős etnikai én-tudat, nem történik meg az ún. enkulturáció – azaz az első kultúra megszerzése: a globális tömegkultúra és popkultúra ha első kultúra, akkor az identitás nem szilárdulhat meg. Lásd migráns közösségek fiataljai) Az adaptáció végbe mehet: asszimilációs, marginalizációs, integrációs vagy szeparációs stratégia révén ( az utóbbi kettő erős éntudathoz, ego-hoz, identitáshoz kötött. Marginalizáció akkor történik, ha nem volt enkulturáció, nem alakult ki a saját kultúrával való azonosulás A kihasított közösség esetében – mivel többségi – inkább a szeparációs stratégia valószínűsíthető A kihasított közösségek esetében a politikai preferenciák az átlagosnál erőteljesebb szerepet játszanak, az integráció csakis politikai decentralizáció, autonóm garanciák, kiegyensúlyozott transznacionális kapcsolatok révén kiegyenlíthető – de állandó stressztényező az államformáló nemzet számára

A kulturális jól-lét fogalma Stieglitz, OECD: Better Life index – univerzális modellt ígér Ausztrália, Új-Zéland, Kanada kulturális jól-lét fogalma: – A kulturális és művészi önkifejezés és kultúra – Életmód, értékek, hiedelmek, családi kapcsolatok, kommunikációs szokások, – A közösségi élet keretrendszere kialakítása, – Viselkedés, üzleti, populáris kultúra

Új –Zéland –helyi önkormányzati törvény 2002 Regionális önkormányzat feladata a kulturális jól-lét elősegítése: – a regionális identitások, értékek, diverzitás megértése, értelmezése, – a kulturális örökségvédelem, – a regionális parkok menedzselése, – regionális rendezvényszervezés és – a közösségi közlekedés szervezése. – A régió pozitív imázsa, – a városok vitalitása megteremtése, – a városi terek vonzereje növelése és a közösségi értékek megőrzése, a tolerancia kialakítása, a gazdasági növkedés megteremtésével együtt.

Városi/települési önkormányzatok A települési közösségek, közte a kisebbségek egészségi-jól-léti mérése minden 4.évben, négy évente kisebbségi egészségi –jól-léti stratégia. Kulturális jól-léti stratégia: – a művészeti és a kulturális önkifejezéshez kapcsolódó tevékenységek, – a természeti környezettel kapcsolatos tevékenységek, – könyvtárak, archívumok, múzeumok működtetése, – a közösségi élet diverziitásához kapcsolódó ünnepségek szervezése, – sport, rekreációs és közösségi események szervezése és biztosítása, – a városi és falusi terek, és tájképek megőrzése önkormányzati feladat.

A kulturális jól-lét kritériumai a városfejlesztés, a kreatív iparágak, a turizmus és a rekreációs lehetőségek fejlesztése, a gazdaságfejlesztés és a szabadidős iparágak (sport s wellness) fejlesztése, a partnerségi, innovációs és részvételi lehetőségek megteremtése, a kulturális hatások egyénekre, csoportokra, közösségekre való hatása megtervezése, a vitalitási képesség, az egészség és az inklúzió kereteinek kialakítása, történelmi emlékhelyek, Spirituális jól-lét: tájkép, zenei élmény, vers, randevúzási szokások, stb.

Egyesült Királyság Tony Blair - önkormányzati törvény – az önkormányzatok részére jóléti hatalom megadása: - a gazdasági, a szociális-kulturális, és a környezeti tervezés joga Helyi jól-léti index: kimutatja egy kisebbségi lakónegyed mutatóit, jól-léti bizottság- jól-léti tervezés 2010: generális önkormányzati kompetenciák: kötelező jól-léti szociális szolgáltatások Mentális jól-léti programok, közösségre szabottak Általánossá váltak a közösségi jól-léti stratégiák Gyermek, család, iskolai jól-léti szolgáltatások – Iskolák, munkahelyek jól-léti programja Bürokratizált, rengeteg adat, állandó mérés

Kanada –közösségi vitalitás Személyes és gazdasági biztonság Tanulási kultúra minden életkorú csoportokban Wellness kultúra: az egyén felelős egészségéért: közösségi szintű fitness, wellness, prevenció, egészségügyi szűrés, egészséges életvitel. Innovatív közösségi vezetés: közügyek, üzleti élet, ötletek áramlása, sok csoport működése Tiszta környezet, minden egészséges Vibráló építészet, művészet, kultúra. Biztonságos épített környezet. Nagyszámú foglalkoztatott a kreatív iparágakban Sokféle közösség és közösségérzet Közösségi vállalkozói és innovációs kultúra. Üzleti vállalkozások önkormányzati támogatással. Attraktív és megközelíthető közösségi terek, jó infrastruktúra.

A kulturális jól-lét és közösségi jól-lét új modelljeink felhasználása a kisebbségek jól-léte fejlesztésében OECD Better Life index – univerzális jelleg, komparatív Kulturális és közösségi jól-léti index: egyedi, térre, kultúrára, közösségre szabott, kimutatottak a szcoio-kulturális elmaradások, célzott a fejlesztés Eltérő jól-léti koncepció a többségi-kisebbségi relációban: – Kanada a frankofónok kisebbségiek, de többségiek Quebec-ben, kisebbségek más tartományban – Az angolajkúak többségiek Kanadában, kisebbségek Quebec-ben, többségiek más tartományban. – Közösségi vitalitás: a többségi-kisebbségi kapcsolatrendszer dinamikájában: Szövetségi szint támogatás a kisebbségeknek Tartományi szint – a közpolitika terei Lokális szint a közösségi jól-lét terei – Őslakosok: spirituális well-being koncepciók

Az ENSZ nézőpontjában a kulturális jól-lét összetevői az őslakos kisebbségek esetében: Az általuk lakott területek, földek és ásványkincsek biztonsága; az őslakos kulturális örökség integritása, a társadalmi nem, az identitásuk tisztelete és a diszkrimináció hiánya, a saját sorsuk ellenőrzése, az önrendelkezés, teljes, informált és hatékony részvételiség a közügyekben, kulturálisan releváns oktatás, a külső fenyegetések megfelelő kezelhetősége, az anyagi jól-lét, a demográfiai folyamatok kezelése.

Összegzés Identitás- enkulturáció – első kultúra megszerzése – erős etnikai közösségtudat – hatékony adaptáció Megfelelő kultúra koncepció – beleértve a kisebbségi gazdaságot, város és üzletfejlesztést, közösségi innovációt Kulturálisan kompetens, spirituálisan releváns, minőségi szolgáltatási modellt mutató egészségügyi, szociális szolgáltatások Erős közösségi intézményrendszer, részvételiség A kisebbségi adaptációs stratégiához illesztett közpolitika A kulturális, társadalmi, gazdasági, környezeti jól-léti index mérése, hosszú távú 10 éves tervezés Kulturális jól-léti stratégia és megfelelő tervezési eszközök A regionális és helyi identitás fejlesztése, versenyképesség, innováció – a marginalizáltról az integrált pályára való átállítás