Arisztotelész (Kr.e ) Minden embernek természete, hogy

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Átma-Véda-Vishwa-Bráhm
A szabad akaratról I. V. Rész
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Matematika a filozófiában
A béke az élet alapfeltétele
TURIYAM Téma: Önmagunk mibenléte
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
és a legkevésbé teljes az
Antropológa III. Az élet.
Görög filozófia.
Az antikvitás akropolisz.
Arisztotelész életútja.
Logika Érettségi követelmények:
Logikai műveletek
Kultúra – nemzet – emlékezet
A test-lélek probléma a filozófiában
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
A klasszikus athéni filozófia (Kr. e. V. sz. vége - Kr. e. 322)
PLATÓN (Kr. e ).
A hellénizmus korának filozófiája (Kr. e Kr. u. 3. sz.)
Középkori istenérvek.
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Az antik görög világképek Az első filozófiai/”tudományos” világképek
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Az érvelés.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
A gondolkodás története
Ókori Görögország A perzsa háborúktól a hellenizmus koráig
Az élővilág rendszerezése
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
Pedagógiai antropológia és etika
Hellas egységesítése Nagy Sándor i.e
Természetes és formális nyelvek Jellemzők, szintaxis definiálása, Montague, extenzió - intenzió, kategóriákon alapuló gramatika, alkalmazások.
Naturalista filozófia Avagy milyen állásponton lehetünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan épül fel a világ? Sipos Péter Budapest, 2007 október 10.
ALEXENDROSZ Makedón Nagy Sándor.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
- Előkelő athéni családból származott - Fiatalként politizált, de csalódott a demokráciában, ezért a filozófia felé fordult, Szókratész tanítványa lett.
2. A logika története Gregor Reisch  1503  Typus logice Premissae
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Az élet igéje április „Testvérek, ne panaszkodjatok egymásra…” (Jak 5,9)
Szillogisztika = logika (következtetéselmélet)? Az An.Post.-ban, és másutt is találunk olyan megjegyzéseket, hogy minden helyes következtetés szillogizmusok.
A kondicionális törvényei
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
A világ lényegére vonatkozó eéképzelések az antik természetfilozófiában /2005. tanév II. félév A FIZIKA TÖRTÉNETE 2004/2005. tanév II. félév.
Arisztotelész I.e 384-i.e 322.
2. A görögök és a kozmosz. Korai források: i.e. 8. század Homérosz (kb. i.e tól szájhagyomány) Hésziodosz- Istenek genealógiája Antropomorf kozmosz.
NAGY SÁNDOR ÉS A HELLÉNIZMUS KORA
Arisztotelész: Nikomakhoszi Etika I, II, VI
Filozófiatörténet előadások 4.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Máté András
Filozófiatörténet előadások 1I.
A középkor után A filozófia változása: metafizika helyett az ismeretelmélet a központi diszciplína. Logika: A középkori logika továbbélése: reneszánsz.
Aquinói Szent Tamás.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Arisztotelész és a hellenizmus filozófiája
Bevezetés a filozófiába
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Dialektika, logika, retorika, avagy miről lesz szó
Államtudományi mesterképzés
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Előadás másolata:

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Minden embernek természete, hogy törekszik a tudásra.

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Arisztotelész i.e. 384-ben született Sztagirában. Tizennyolc éves, amikor Platón tanítványa lesz. Húsz esztendőn át tanul és tanít az Akadémián, majd Platón halála után elhagyja Athént. Asszoszban, majd Mütilénében tanít, 343-ban Philipposz makedón uralkodó fölkérésére a gyermek Alexandrosz - a későbbi Nagy Sándor - nevelője lesz. 335-ben megnyitja Athénban iskoláját, a Lükeiónt. Sándor halálakor, 323-ban menekülnie kell a városból. Khalkiszban telepszik le, ahol 322-ben meghal.

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Az empíria Arisztotelész nem azonosult Platón idea-elméletével, mert szerinte a világ megismerhető a tapasztalatból (=empíria). Csupán arra kell figyelni, hogy helyesen írjuk le a fogalmakat, és zárjuk ki az ellentéteket (=apória). Az empíria

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) A tudományok Arisztotelész 3 csoportba sorolta a tudományokat: Praktikus tudományok: - etika - politika Poétikus tudományok: - retorika (szónoklattan) - poétika (irodalom) Teoretikus tudományok: - matematika - fizika - teológia vagy metafizika A tudományok

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) A kategóriák A kimondható dolgok, a nyelv nevei mind kategóriák alá tartoznak, azaz főszempontok alá, melyek szerint mindent osztályozhatunk, melyek alá minden besorolható. Tíz kategóriát különböztetett meg: 1) szubsztancia (lényeg, fogalom); 2) mennyiség; 3) minőség; 4) viszony; 5) hely; 6) idő; 7) helyzet; 8) állapot és/vagy birtoklás; 9) cselekvés; 10) elszenvedés. A kategóriák

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Logika A logika arra tanít, HOGYAN kell gondolkodni, ennek elemei: - a fogalom (definíció) azonosítása - kategóriába sorolás - ítélet alkotása - következtetés levonása. Ebben segít a szillogizmus: főtétel (minden ember halandó), altétel, premissza (Szókratész ember), konklúzió (Szókratész halandó). - bizonyítás (amit a következtetésből állítunk, bizonyítani kell, pl. az ellentétek kizárásával) - indukció: a bizonyítás megerősítése a lehető legtöbb tapasztalati eset felsorolásával. Logika

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Metafizika Arisztotelész számára az általános nem elvont, mint Platón ideái, hanem a sok egyediben fellelhető közös tulajdonság, maga a lényeg (szubsztancia): az anyag és a forma. A forma adja az anyag tapasztalható létét. Ennek a létnek négy oka van: causa materialis (anyagi), causa formalis (formális), causa efficiens (mozgás), causa finalis (cél). A mozgás által veszi fel az anyag a formáját és éri el célját. Minden mozgás végző forrása a „mozdulatlan mozgató”, Isten. Metafizika

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Antropológia és etika Az ember alapvetően hasonlít az állatokhoz, mert érzékeire támaszkodó lény. Mégis különbözik abban, hogy magasabb szellemi tevékenységre képes. Az emberi lélek (nousz) halhatatlan. Az etika alapja a boldogság keresése az igazságosság útján. Antropológia és etika

Arisztotelész (Kr.e. 384-322) Politika Az ember zoón politikon, közösségi lény, alapvető igénye, hogy szervezett közösségben, államban éljen. Ennek helyes formái: - királyság (egy uralma) - arisztokrácia (kevesek uralma) - politeia (sokak uralma) Ezek elfajulásai: - türannisz (az egy zsarnoksága) - oligarchia (kevesek zsarnoksága) - demokrácia (a tömeg egoizmusa) A jó államforma több keveréke, amely alkalmazkodik egy nemzet és ország igényeihez. Politika