Optimalizálás célérték kereséssel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Táblázatkezelés Alapok.
A Szállítási feladat megoldása
Információs függvények
Koordináták, függvények
Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Excel 2. Grafikon: már ezért megéri! jobb egér, helyi menük
Adatelemzés számítógéppel
Táblázatkezelő - EXCEL Office WordPowerpointExcel.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Dualitás Ferenczi Zoltán
Kezdhetek mindent elölről…
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Táblázat kezelő programok
Operációkutatás szeptember 18 –október 2.
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Tartalomjegyzék és tárgymutató
Operációkutatás Kalmár János, Hiperbolikus és kvadratikus programozás.
OPERÁCIÓKUTATÁS Kalmár János, 2012 Tartalom A nulla-egy LP megoldása Hátizsák feladat.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
Gazdasági informatika II. 2006/2007. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév II. félév.
Microsoft Excel Függvények VII..
Gazdasági informatika
Microsoft Excel Függvények VIII.
Excel Hivatkozások, függvények használata
Kvantitatív módszerek
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Függvények.
Excel Függvények Páll Boglárka.
Táblázatkezelés.
Lineáris programozás.
Gazdálkodás és gazdaságosság a vállalatban
Online értékesítési modellek
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Prímrekord, 2005 Csajbók Tímea, Farkas Gábor, Kasza János.
Az osztály tanulmányi előmenetelének tanulmányozása vizsgálata! Függvények magyarázata!
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Adatelemzés számítógéppel
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Turócziné Kiscsatári Nóra
A program a bemeneti adatok alapján ( mint pl. az Excel Solver ) nem adja meg közvetlenül a végeredményt, hanem a megfelelő generálóelemek kiválasztásával.
Táblázatkezelés KÉPLETEK.
Gazdasági és logisztikai feladatok
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Hibaszámítás Gräff József 2014 MechatrSzim.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
Táblázatkezelés Képletek és függvények. Képletek A képletek olyan egyenletek, amelyek a munkalapon szereplő értékekkel számításokat hajtanak végre. A.
Technológiai folyamatok optimalizálása Ráduly Botond Mészáros Sándor MATLAB ® - Optimization Toolbox.
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
TEVA SZOFTVER BEMUTATÓ
Technológiai folyamatok optimalizálása
Előadás másolata:

Optimalizálás célérték kereséssel Solver használata Optimalizálás célérték kereséssel

Egy változós célérték keresés Feladat .Mennyi legyen a bruttó bér, hogy a (költségtérítés mentes) nettó bér 200000 Ft legyen

Két (több) változós célérték keresés Feladat Mennyi legyen a bruttó bér és a költségtérítés , hogy a jövedelem 180000 Ft legyen

Optimalizálás Feladat Mennyi legyen a Bruttó bér és a költségtérítés, ha azt szeretnénk, hogy a jövedelem 200000Ft legyen, a levonások a legkisebbek legyenek, a költségtérítés 5 és 18000 Ft között lehet Célérték keresés

Solver indítása

Solver használata cél cella A Solver segítségével egy adott cellában – az úgynevezett célcellában – levő képlet optimális értékét keresheti meg a munkalapon. .

Solver használata modosuló cellák A Solver úgy módosítja a megadott változó cellák – az úgynevezett módosuló cellák – értékét, hogy a célcellában található képlettel meghatározott érték legyen a végeredmény

Solver használata korlátozó feltételek Korlátozó feltételekkel (megkötések: A Solver által megoldandó problémához megadott korlátozó feltételek. A megkötések vonatkozhatnak a változó cellákra, a célcellára, illetve a célcellához közvetlenül vagy közvetve kapcsolódó egyéb cellákra is.) azt is behatárolhatja, hogy a Solver mekkora értékeket használjon a modellben. A korlátozó feltételek olyan cellákra is vonatkozhatnak, amelyek a célcellában található képletet befolyásolják.

Megoldás előkészítése (Beállítások) Max. idő:    A megoldáskeresés idejét korlátozza. Bár legnagyobb lehetséges értéke 32 767, a 100 másodperc mint alapérték, a legtöbb kis probléma esetére megfelel. Lépésszám:    A megoldási eljárás idejét a köztes számolási lépések számának korlátozásával határolja be. Bár legnagyobb lehetséges értéke 32 767, a 100 lépés mint alapérték, a legtöbb kisméretű probléma esetére megfelel.

Solver beállításai Pontosság:    A megoldás pontosságát szabályozza; a beírt szám dönti el, hogy egy feltételcella értéke egyenlő-e a célértékkel, illetve hogy kielégíti-e az alsó vagy felső korlátot. A pontosság egy 0 (nulla) és 1 közé eső törtszám. Minél kevesebb tizedesjegyet tartalmaz a beírt szám, annál kisebb a pontosság; például a 0,0001 nagyobb pontosságot jelent, mint a 0,01. Minél nagyobb pontosságot szab meg, (azaz minél kisebb számot ad itt meg), annál tovább tart a megoldás.

Solver beállításai Tűrés:    Azt szabja meg, hogy hány százaléknyi hibát enged meg az optimális megoldáshoz képest, ha a probléma korlátozó feltétele egész szám. Magasabb tűrés általában felgyorsítja a megoldási folyamatot. Konvergencia:    Ha az utolsó öt iteráció során a célcella értékének relatív változása kisebb, mint a Konvergencia mezőben megadott érték, a Solver leáll. A konvergencia csak nem lineáris problémák esetén használható, értékét egy 0 és 1 közé eső törtszámmal kell megadni.

Solver beállításai Lineáris modell feltételezése:    Gyorsabb a megoldási folyamat, ha a modell minden összefüggése lineáris, tehát egy lineáris optimalizálási problémát kell megoldania. Nemnegatív feltételezése:    Bekapcsolása esetén a Solver nulla értéket állít be alsó korlátnak azoknál a módosuló celláknál, amelyekhez nem adott meg alsó korlátot a Korlátozó feltétel felvétele párbeszédpanel Korlátozó feltétel mezőjében. Nagyságrendek felismerése:    Bekapcsolja az automatikus léptékváltást, ha a bemeneti és kimeneti értékek nagyságrendekkel különböznek - például amikor a nyereség (százalék) a beruházások összegétől (millió forint) függ. Kijelzés lépésenként:    Megszakítja a Solver működését, hogy megmutassa minden egyes lépés eredményét.

Solver beállításai Közelítés Az egydimenziós keresési eljárásokban az alapváltozók kezdeti értékének becslésére használt módszert (négyzetes vagy érintőmódszer) határozza meg. Érintő:       Lineárisan extrapolál egy érintővektorból kiindulva. Kvadratikus:    Négyzetes extrapolációt használ. A módszer különösen az erősen nem lineáris problémáknál eredményes.

Solver beállításai Keresés Azt adja meg, hogy a Newton- vagy a konjugált algoritmust használja-e, amikor a közelítő lépéseknél eldönti a keresési irányt. Newton:       Egy kvázi Newton-módszer, amely általában több memóriát, de kevesebb közelítő lépést használ, mint a konjugált módszer. Konjugált:       Kevesebb memóriát használ, mint a Newton-módszer, de általában több közelítő lépésre van szüksége az adott szintű pontosság eléréséhez. Próbálja ki ezt a módszert, ha a probléma nagyméretű és a memória korlátozott, vagy ha a közelítő lépések során az eredmények túl lassan változnak.

Solver beállításai Modell betöltése:    Megjeleníti a Modell betöltése párbeszédpanelt, ahol megadhatja, melyik modellt szeretné betölteni. Modell mentése:    Megjeleníti a Modell mentése párbeszédpanelt, ahol megadhatja, hova szeretné a modellt menteni. Csak akkor kattintson ide, ha a munkalappal együtt egynél több modellt szeretne menteni - az első modell mentése automatikus.

Probléma megoldása Ha jelentést szeretne készíteni a megoldás alapján, miután a Solver megoldást talál, akkor a Jelentések mezőben válasszon ki egy jelentéstípust, majd kattintson az OK gombra. A jelentés a munkafüzet új lapján jön létre. Ha a Solver nem talál megoldást, a jelentés készítésére vonatkozó beállítás nem érhető el. Ha menteni szeretné a módosuló cellák értékét később megjeleníthető esetként, kattintson a Solver eredmények párbeszédpanelen az Eset mentése parancsra, majd írja be a kívánt nevet az Eset neve mezőbe

Eredmény jelentés

Érzékenység jelentés Microsoft Excel 12.0 Érzékenység jelentés Munkalap: [Celert_solver_off2007megoldas.xlsx]Munka1 Készült: 2012. 02. 26. 20:31:27 Módosuló cellák   Végső Redukált Cella Név Végérték gradiens $B$3 Bruttóbér 274013,8512 $B$4 Költségtérítés 18000 -0,505570593 Korlátozó feltételek Lagrange multiplikátor $B$10 Jövedelem (nettó jövedelem+költségtérítés) 200000 0,505570593

Érzékenység jelentés Ez a jelentés azt mutatja, hogy a célcellában megadott képlet, vagya korlátozó feltételek kis változtatására a megoldás mennyire érzékeny Nem lineáris modellnél két értéket kapunk: Redukált gradiens (redukált költség) megmutatja, ha egy változó értékét egy egységnyivel megváltoztatjuk, akkor hogyan változik a cél függvény értéke Lagrange multiplikátor megmutatja, ha az erőforrásból lenne még egy egységnyi hogyan változik a célfüggvény értéke