Dr. Farkas Kitti esetei:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Porckorongsérv (más néven gerincsérv) latinul:discus hernia
Advertisements

Vegyszer okozta sérülés diabetes lábon és annak következményei
Injekciómentes Hyaluronplasztika Világújdonság Magyarországon!
Gyakoroljuk a pajzsmirigybetegek ellátását!
MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán
Válaszkészség vizsgálata
Körfolyamatok (A 2. főtétel)
HANGRÉST KITÖLTŐ LARYNGEALIS CYSTA ESETE ÉS FONIÁTRIAI VONATKOZÁSAI
Laparoscopic Appendectomia
Gyetván Erzsébet Parádfürdő
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
MÁV Kórház Ortopéd - Trauma Osztályán
A lúdtalp (pes planus).
Rheumatoid arthritis.
Őszi képek – és a sikló…  Lapozáshoz majd kattints…
Egy karcinoid tumoros beteg köhögő kálváriája
Interaktív esetmegbeszélés ISZB június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Nehezen gyógyuló fekély kezelése ezüstionos kötszerrel
SZIGORÚ PRÓBA VISSZATÉRT ESÉLYEK
Ritka benignus „agytumor” előfordulása a makói gyermekosztályon
A Helytelen Testtartás
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Légző rendszer betegségei
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Rövid távú eredmények szeptális kamrai ingerlés esetén komplett atrioventricularis block mellett Gajdácsi József, Gellér László, Hajkó Erik, Valkó József,
Dr. Várdai Erika, Dr.Horváth Sándor
Arteria profunda femoris aneurysmájának sikerrel operált esete
DIABETESES LÁB – PREVENCIÓ VAGY AMPUTÁCIÓ?
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Laparoscopos appendectomia osztályunk gyakorlatában
Gerinc CT vizsgálata.
Végtagok CT vizsgálatai
A gerinc és medence képalkotó diagnosztikája
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Dr. BUGYI ISTVÁN KÓRHÁZ, SZENTES
Lágyrész, izom, ín és szalagsérülések általában
A GERINCOSZLOP ANATÓMIÁJA, GERINCSÉRÜLÉSEK DIAGNOSZTIKÁJA
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Edzés hatására kialakuló Mikrosérülés markerek vizsgálata a haráncsíkolt izomban Heckel Zoltán.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
Masszív duodenalis vérzés ritka kóroka
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Törések (Fractura).
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
Stroke-os dializált betegek ápolásának sajátos szempontjai
A törésgyógyulás zavarai: Elhúzódó törésgyógyulás,álízületek
Amputációk a kézen és a felső végtagon
4. Bináris Bónusz! 10% Az Ön Bináris struktúrájának két ága /lába/ van . Kétféleképpen kerülhet új tag a rendszerébe. Vagy Ön csatlakoztat új tagokat.
TAPASZTALATAIM AZ ISOPRINOSINNAL
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
ARTHRO KOMPLEX GYÓGYKÖZPONT.
Dr. Farkas Kitti esetei:
Ambuláns betegek gondozása a kézsebészetben
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Polytraumatizáltak rehabilitációja
NobelGuide TM Powered by Procera. Hagyományos implantáció lépései Paciens vizsgálata, megfelelő kezelési terv elkészítése.
rendellenességei, betegségei
Mozgásszervi rehabilitáció
Tanulságos esetek az OKNE jelentésekből
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

Dr. Farkas Kitti esetei: Diabeteses láb Lumboischialgia Biceps izomszakadás Külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás

Első eset: diabeteses láb Anamnézisében a 80 éves idős férfinak non-inzulin dependens diabetes mellitus, ischemias stroke szerepelnek. Jobb lábszárán csontig hatoló, ulcerálódó seb alakult ki a cukorbetegség talaján létrejött nagyfokú szöveti keringési elégtelenség  következtében, amikor menye hozzám fordult segítségért. Ekkor már a decubitus csoport a háziorvos közreműködésével másfél hónapja kezelte, ám érdemi eredményt nem tudtak elérni, mint végső lehetőség, az amputáció merült fel. Ekkor kezdtük el a kezeléseket, amiket 3 naponta végeztem, 1-1 Guna MD- Matrix és Guna MD-Tissue ampullákkal. A képeket végignézve, az eredmény megkérdőjelezhetetlen. 

1. Kezelés: 1 amp. Guna MD-Matrix+ 1 amp. Guna MD-Tissue 2. Kezelés: 3 nap múlva 3. Kezelés: 7. napon, ekkorra a "falat tudnám kaparni"- jellegű fájdalom teljes mértékben megszűnt 4. Kezelés: 10. nap, amikor is erős szöveti burjánzást észleltem, picit megijesztett a látvány, így a nyugati orvoslásban szerzett nagyobb tapasztalatom miatt, Mercurochrom ecsetelést is alkalmaztam. A következő képeken a lábszár bőrének alapszíne ezért piros.  5. Kezelés: 14. nap 6. Kezelés: 17. nap 7. Kezelés: 3. héten, a kezelés befejeződött, a 7. alkalom után több kezelést nem tartottam szükségesnek.  A kezelések után 3 hónap múlva jó szöveti keringés látható a lábszár egész területén, új szövet képződött a sebes alapon, melynek keringése szintén megfelelő. Amputatiotól a sebész egyetértésével elálltak, jelen állapotban már nem indokolt. A bácsi teljes életet él, a kertben sétál! 

Második eset: lumboischialgia 75 éves nőbeteg anamnézisében magasvérnyomás betegségen kívül érdemi megbetegedés nem szerepel. Augusztus közepén egy hajnalon bénító, tűrhetetlen fájdalomra ébredt, ami a lumbalis gerincszakasztól kiindulva, bal lábszáron végig haladt, lateralis boka alatt végződöt. Fájdalma annyira intenzív volt, hogy mozdulni sem bírt. Sürgősségi Ambulanciára szállították: bal oldalt kifejezett, éles, gyöki jellegű fájdalom, L4-5-S1 dermatomának megfelelő érzészavar, renyhébb bal alsó végtagi mélyreflexek, gyengült alsó végtagi izomerő miatt azonnali lumbalis gerinc +kismedence CT-t indikáltak. Képalkotó vizsgálat azt mutatta, hogy a LIV-es porckorong medio-dorsalis 15 mm. hosszú, 8 mm. vastagságú, L V-ös ideggyököt komprimálô discus herniát, a L V-ös porckorong bal oldalon latero-dorsalisan 8 mm-es kiszakadt herniát képez, ami a bal oldali forament kitölti, így a L V-ös gyök jelentős compressio alá került. A jobb oldali L V-ös gyök a csontos képletek által szűkített têrben mérsékelt fokban komprimált, és a L V. megnyúlt alsó dorsalis peremszéle bal oldali túlsúllyal az S1 gyököt komprimálta. Idegsebész konzultáció alapján a műtét tekintettel a beteg korára, osteoporotikus csontállományára csak igen nagy kockázatú lenne, és feltételezhető, hogy érdemi javulást a kiszakadt gerincsérv elhelyezkedéséből adódó bonyolult, nehezen kivitelezhető műtêti megoldás ellenére sem hozna. A betegnek ameddig csak lehet, konzervatív terápiát javasolnak. Ekkor kerültem a beteggel kapcsolatba, hazaértem a nyaralásból, és szembesültem a nagymamám állapotával. „Jobb híjján” Guna terápiát kezdtünk…

Guna MD Lumbal, MD Ischial és MD Matrix ampullákat injektáltam a nyomásra érzékeny területekbe, trigger pontokba, kezdetben 4, majd 7 naponta. A 3. kezelés után a beteg ágyából felkelt, mérsékelt fájdalom mellett lábra állt. Bal alsó végtagba sugárzó zsibbadás jellegű fájdalma továbbra is fennállt. Ekkor egészítettem ki a terápiát MD Neural injektálásával,,ill. Húgyhólyag csatorna menti akkupunktúrás pontok elektromos tűakkupunktúrával való manipulálásával. A beteg a 6. kezelést követően mindennapi nyugdíjas teendőit ellátta, a közelben lévő közértig vígan elsétál, templomba eljár, saját magát továbbra is ellátja. Havi rendszerességgel azóta is megkapja a kezelést.

Harmadik eset: biceps izomszakadás - : Dudics Attila 26 éves Cross Fit versenyző és edző. 2012. november 12-én edzés közben (ferde padon végzett biceps gyakorlat) hirtelen, elülső felkarjában éles fájdalom jelentkezett, pattanó érzés volt. Másnap jelentkezett orvosi vizsgálaton, ahol ultrahang vizsgálat alapján a musculus biceps brachii caput longum inának szakadását diagnosztizálták. Annak ellenére, hogy a fiatalember versenyszerűen sportol, műtétet nem indikáltak, konzervatív terápia javaslatával hazaengedték: krém, jegelés, borogatás, min. 6 hónap pihenés. Ennyi…?! Hogyan tovább? Fogok még valaha újra versenyezni, az álmaim, eredményeim elérésével mi lesz? Na és az edzői munkám? Oda a megélhetésem is?!

November 14-én, 2 nappal a sérülést követően keresett fel rendelőmben. Első találkozás alkalmával a következő tüneteket észleltem: -Fájdalom punctum maximuma a humerusfej tuberculum major és minor közti mélyedésben -Duzzanat a felkar alsó medialis harmadán. -Felkaron a biceps izomnak megfelelően kiterjedt haematoma -Könyökhajlítás kivitelezésének korlátozása. -Tenyér suppinálása nem volt kivitelezhető.

1. ) Első kezelést 1 amp. Guna MD-Tissue+1 amp 1.) Első kezelést 1 amp. Guna MD-Tissue+1 amp. Guna MD- Muscle injektálásával végeztem izom eredéséhez, ill. tapintható, leszakadt izomrésznek megfelelő terime proximalis körvonalához. A haematomás részhez 1 amp. Guna MD-Matrix ampullát injektáltam. 2.) Második kezelést 3 nap múlva végeztem, ekkorra a fájdalom szinte teljes mértékben megszűnt, az izom körül az oedaema csökkent. A kezelést az első alkalommal megegyező módon végeztem.

3.) Harmadik találkozásunkra egy hét múlva került sor, ekkorra a haematoma jelentős része felszívódott, oedaema már nem volt látható és a biceps izomzat proximalis irányba növekedni kezdett. A humerusfej köré, ill. a leszakadt, proximalis irányba növekvő izom tömeg köré ismét Guna MD-Muscle, ill. Tissue ampullákat injektáltam, ill. a tömör tapintatú, distálisan lèvő izomhashoz 1 amp. Collagen+ Matrix ampullát adtam. 4.) Negyedik kezelésre ismét egy hét elteltével került sor. Ekkorra Attila ismét elkezdett edzeni, egyenlőre minimális súlyokkal végezte a gyakorlatokat. Ereje a sérülést megelőző állapothoz képest jelentősen csökkent, viszont minden irányba tudta karját mozgatni, tenyerét kisebb súly tartása mellett is képes volt suppinalni. A kezelést a 3. alkalommal megegyező módon végeztem.

5.) Ötödik alkalom jelentette az utolsó találkozást, ami egy újabb hét elteltével valósult meg. Ekkorra ismét napi szinten visszatért az edzőterembe, csak úgy mint a balesetet megelőzően, az edzései során a gyakorlatokat egyre növekvő súlyokkal végezte, körülbelül fele olyan terhelést bírt, mint 2 hónappal korábban. Az eredetileg disztálisan lévő, leszakadt izomhas, gyakorlatilag majdnem teljes mértékben folytonosságot mutatott a proximalis izomrésszel. Haematoma már egyáltalán nem volt. Ekkor a biceps izom köré teljes hosszában Guna MD Muscle és Tissue ampullákat injektáltam.

Attila februárban, 3 hónappal a sérülést követően ismét versenyzett, a baleset előtti erőnlétéhez képest fejlődött, már nagyobb súlyokkal volt képes a Cross Fit gyakorlatokat végezni. És bár sokkal jobban figyel az edzés kezdetén a bemelegítésre, ill. a végén a nyújtása, most már tudja, a Guna terápiának köszönhetően mindig lesz kiút!

Negyedik eset: külboka törés, következményes részleges Achilles ín szakadás A fiatal férfi anamnézisében érdemi megbetegedés nem szerepel, aktívan sportol. Teniszezés közben bal bokája maga alá fordult, aznap este a következő képeket látván, mindenképp röntgen felvétel készítést, traumatológussal való konzultációt javasoltam!

Priméren készült rtg. felvételen a bal fibula distalis végén kb Priméren készült rtg. felvételen a bal fibula distalis végén kb. corticalis szélességű, dorsalis és lateralis irányú dislocatióval járó, spiral törés volt látható, ill. a felső ugróizületi részben subluxatio. Reponálást követő felvételen a subluxatio megszűnt, a tört végek gyakorlatilag megfelelően álltak, így konzervatív terápia mellett döntöttek. 5 nappal későbbi kontroll vizsgálat alaklmával, körkörös gipszsín felhelyezését követően készült röntgen felvételen a dislocatio mértékének fokozódását látták, végül műtét mellett döntöttek, melynek során lemezes osteosynthesist alkalmaztak. Ezt követően a gipszrögzítés időszaka után, azonnal elkezdtük a rehabilitációját. Guna terápia során a külboka körüli trigger pontokba, így a bokaszalagok, legkifejezettebben a lig. talo-fibulare anterior mentén, a fibula fejecs körül, ill. az ödémának megfelelően MD Mátrix, ill. MD Tissue ampullákat injektáltam. A páciens első kezelés alkalmával a külboka körüli, a nap végére fokozódó kifejezett ödémára, következetes lüktető érzésre panaszkodott, mely az első szúrás következtében majdhogy nem teljes mértékben regrediált. A Guna kezeléssel párhuzamosan a gyógytornát is el tudta kezdeni, annak ellenére hogy a műtét óta mindössze 4 hét telt el.

Összesen 5 alkalommal volt szükség Guna ampullákkal végzett injekciós kezelésre (MD-Matrix, MD- Tissue)

A gyógytornász is remek eredménekről számolt be, kezelésünk 6 A gyógytornász is remek eredménekről számolt be, kezelésünk 6. hetén maximális stabilitással állt a félköríves gumi labdán. Az aktív sportba való visszatérést azonban egyenlőre még nem engedtük, hosszú távú futás, gyors helyzetváltoztatásokkal járó mozgásforma, ilyen rövid idő elteltével még másodlagos sérüléseket eredményezhet. Ennek ellenére a szubjektív élmény vezérelte, melynek következtében tenisz meccs alkalmával ellenoldali láb részleges Achilles ín szakadását szenvedte el, így ismételten „kezeink között” találta magát.

Achilles sérülés: A kezeléseket Guna MD-Matrix ampullával végeztem, a kezdeti haematoma körül, ill. a m. gastrocnemius lateralis, distalis harmadának megfelelően lévő érzékeny területen, MD-Muscle+MD- Tissue ampullákat használtam. Összesen 5 alkalommal kezeltem, de már a második kezelés után a másodlagos sérülés ellenére folytatta az aktív, lendületes teniszezést, hisz ez az élete, és hála a Guna terápiának, mindenre van megoldás!

Köszönöm a figyelmet!