Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vegyszer okozta sérülés diabetes lábon és annak következményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vegyszer okozta sérülés diabetes lábon és annak következményei"— Előadás másolata:

1 Vegyszer okozta sérülés diabetes lábon és annak következményei
Dr. Nagy Levente – Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Rozsos István Phd. – Seffer és Renner Magánklinika

2 Esetismertetés 56 éves, 20 éve non-insulin dependens cukorbeteg férfi jobb lábára 2007 szeptemberében ipari oldószer fröccsent - mely anyagon bőrirritációra figyelmeztető jelzés volt feltüntetve. Az érintett lábon felületes felmaródások, bőrnecrosisok keletkeztek, enyhe gyulladás kíséretében. Inadine-t használtunk kötözéshez.

3 2007. Október 2 hét elmúltával a III-IV-V. ujjakon nedves gangraena alakult ki, melyek ablatiojára kényszerültünk. A sebeket Aquacell Ag ezüst algináttal kezeltük.

4 Újabb 2 hét leforgása alatt a talpon progressziót észleltünk, a necroticus terület széles kimetszését végeztük el. Erőfeszítéseink ellenére a láb elülső 2/3-a elhalt.

5 2007. November A folyamat előrehaladottsága miatt Chopart szintű resectiora kényszerültünk. A bőrt radikálisan kimetszettük. Az anterior rekeszben kialakult ascendáló fertőzés miatt azt feltártuk, nyitva kezeltük. Kaltostat alginat kötszert alkalmaztunk a granulatio elősegítésre.

6 2007. December 1 hónappal később jelentős mértékű sarjszövet-képződés volt megfigyelhető. A szabadon álló lábtőcsontok területén továbbra is Kaltostatot használtunk. A proximalis régióban Mepitelt alkalmaztunk az epithelisatio elősegítésére.

7 2008. Január-Március 3 hónap alatt – az alkalmazott alginát és hálókötszer kombináció hatására- a granulatio és epithelisatio zavartalanul folytatódott.

8 2008. Június A sarkon jól terhelhető felszín maradt.
A seb hámosításához hálókötszert használtunk.

9 2008.október A seb elülső talpi felszínén a gyógyulás nehezített, mivel a beteg terheli a csonkját. Ha a seb proximalis része hámosodott, tehermentesítő ortézissel fogjuk ellátni a végtagot.

10 Következtetések Napjainkban még mindig forgalomban vannak olyan, bőrirritálónak feltüntetett anyagok, amelyek egészséges keringésű végtagon enyhe bőrelváltozásokat okozhatnak, azonban diabetes lábon irreversibilis, progrediáló károsodások kiváltó okai lehetnek. Kellően együttműködő betegnél törekedni kell a végtagok konzerválására, egy jobb, minőségi életvitel érdekében.

11 Köszönöm a figyelmet ! Dr. Nagy Levente – Kaposi Mór Oktató Kórház
Dr. Rozsos István Phd. – Seffer és Renner Magánklinika


Letölteni ppt "Vegyszer okozta sérülés diabetes lábon és annak következményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések