Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE"— Előadás másolata:

1 HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE
Regős Imre. dr., Szentgyörgyi Ervin. dr. Jávorszky Ödön Kórház Vác, Urológiai Osztály

2 Bevezetés: Penis sérülései: -Nyílt sérülések:
I. Bőr laceratio vagy contusio II. Buck fascia laceratio bőrhiány nélkül III. Bőrhiány, glans vagy meatus áthatoló laceratio vagy 2 cm-nél kisebb cavernosum vagy húgycső defectus IV. Részleges penectomia vagy 2 cm-es cavernosum vagy húgycső defectus V. Teljes penectomia

3 -Fedett (tompa) sérülések:. Felületes (bőr alatti) suffusio. Contusio
-Fedett (tompa) sérülések: Felületes (bőr alatti) suffusio Contusio Fractura (csak erigált állapotban)

4 Húgycső sérülései:. Contusio, ill. részleges vagy teljes ruptura:
Húgycső sérülései: Contusio, ill. részleges vagy teljes ruptura: Leggyakrabban medence (elsősorban szeméremcsont) törésekor, általában egyéb (kismedencei) szervek sérüléseivel együtt Külső nemi szervek sérüléseivel együtt (penis fracturák 10-40%-ával)

5 Esetismertetés: A. G. 37 éves férfibeteget a kora hajnali órákban mentő szállította kórházunk Sürgős Betegfelvételi Osztályára (SBO) coitus közben keletkezett penis sérülés miatt. Anamnesisében néhány héttel korábban már szerepelt hasonló mechanizmussal kialakult penis contusio, melyet más intézetben láttak el (akkor elegendő volt a haematoma drainálása). Egyéb lényeges korábbi betegsége nem volt. Labor-, rtg.-, hasi UH leletei, belszervi státusa eltérés nélkül.

6 Herék, mellékherék épek voltak, a penis középső harmada magasságában dorsal felé derékszögben megtört, a „padlizsán” haematomától jelentősen megduzzadt, a proximalis harmad dorsalis felszínén jobb oldalon jól látszott az előző beavatkozás műtéti hege. A húgycsőnyílásból szivárgó vérzés volt látható, mely húgycsősérülés lehetőségére utalt. A beteg vizelni nem tudott, a hólyagban kb. 300 ml vizeletretentio volt.

7

8 Első lépésként -vizeletdeviálás céljából- helyi érzéstelenítésben percutan epicystostomát készítettünk.

9

10 Ezt követően a beteget a műtőbe vittük, ahol altatásban, steril körülmények között először retrograd urethrographiát végeztünk, mely során a húgycső középső harmadából kontrasztkilépés volt megfigyelhető.

11

12

13 A műtéti feltárás húgycsőkatéter behelyezése után a sulcus coronarius mentén vezetett körkörös metszésből történt. Ezután a bőrt csaknem a penisgyökig alápreparáltuk, mobilizáltuk, így jól látótérbe került a húgycső teljes haránt rupturája, valamint a corpus cavernosum penis tunica albugineája ventralis felszínének mintegy 2 cm-es laesiója.

14

15 A húgycsövet kipraparáltuk, csomós Vicryl (4/0-s) öltésekkel end-to-end anastomosist készítettünk. A tunica albuginea sebét haránt irányban, szintén csomós Vicryl (2/0-s) öltésekkel láttuk el.

16

17 Külön nyíláson kivezetett szívódrain rögzítése után a sebet csomós öltésekkel zártuk.

18

19 A műtét utáni napon a beteget mobilizáltuk
A műtét utáni napon a beteget mobilizáltuk. A perioperatív időszakban széles spektrumú antibiotikumot, szedatívumot adtunk. A szívódraint 3 nappal a műtét után eltávolítottuk, a beteget az 5. napon húgycsőkatéter és epicystostoma fenntartásával emittáltuk.

20

21 A műtét után 3 héttel elvégzett retrograd urethtographia során kontrasztkilépés már nem volt, a húgycső-anastomosis varratsorának megfelelően mérsékelt egyenetlenség mutatkozott. A beteget húgycsőkatéter nélkül hagytuk, epicystostomát még fenntartottuk.

22

23

24 A húgycső rtg. után 1 héttel a beteg panaszmentes volt, residuummentesen, jól vizelt, kifogástalan erekcióról számolt be. Epicystostomiás katéterét is eltávolítottuk.

25

26

27 Lehetséges. szövődmények:. Korai: -vérvesztés. -infekció
Lehetséges szövődmények: Korai: -vérvesztés -infekció -ér- és idegellátás károsodásából eredő szövődmények Késői: -a bőr, kötőszövetek, tunica albuginea hegesedése (kisebb egyenetlenségektől induratio penis plasticáig) -húgycsőstrictura

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "HÚGYCSŐ RUPTURÁVAL SZÖVŐDÖTT PENIS FRACTURA ESETE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések