KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
E-learning alapú távoktatásos képzés
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Szakközépiskolai képzés
Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola
Honvédelmi nevelési program
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
1 Pályaválasztás 2010/2011-es tanév Fné T.K.. 2 BEISKOLÁZÁSI TERV A 2010/2011-ES TANÉVRE SZAKKÖZÉPISKOLA2 osztály Nyelvi előkészítő angol Nyelvi előkészítő.
Intézményfejlesztési Terv
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Beiskolázási tájékoztató december
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Méltányossági elvek a közoktatásban
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
Tantervtípusok; NAT-ok
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
E-learning alapú távoktatásos képzés
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
A NYEK tapasztalatai a 2006/2007. tanévi iskolalátogatások tükrében.
A kormányhivatal képzési, továbbképzési, vizsgáztatási tevékenysége
A gazdaságról, a mindennapi pénzügyekről egyszerűen a évfolyamon tanító pedagógusoknak című akkreditálás alatt álló tanártovábbképzésről Szűcs Tamás.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
KATONAI ALAPISMERETEK CZANK LÁSZLÓ
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
A KLHTK DÉKÁN JELENTÉSE ÉVBEN VÉGZETT MUNKÁRÓL
A háború és a modern fegyveres erő
program minden kedves résztvevőjét !
A kerettantervek fejlesztése
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Felnőttoktatási tájékoztatója
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Kovács László Nemzeti Közszolgálati Egyetem
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Tájékoztató 10. osztályosoknak
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
FELVÉTELI, avagy hogyan jelentkezünk középiskolába
vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2014/2O15. tanév
Rákosi Szilvia, szakértő, NJSZT
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Szervezeti Felépítése
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
Előadás másolata:

KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán

Katonai alapismeretek zárszó

A HONVÉDELMI ÉS A KATONAI ALAPISMERETEK HELYE A KÉPZÉS RENDSZERÉBEN ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM KOSSUTH LAJOS HADTUDOMÁNYI KAR VÉDELMI-KATONAI FELKÉSZÍTÉS KATONAI ALAPISMERETEK HONVÉDELMI ALAPISMERETEK

A KÉPZÉSEK LEHETSÉGES KIMENETEI SZERZŐDÉSES KATONA KATONAI ALAPISMERETEK ZMNE ÖSZTÖNDÍJAS HALLGATÓ ZMNE POLGÁRI HALLGATÓ A KÉT KÉPZÉSI FORMA EGYMÁSRA ÉPÍTÉSE ÖNKÉNTES TARTALÉKOS HONVÉDELMI ALAPISMERETEK TARTALÉKOS TISZT TARTALÉKOS TISZTHELYETTES

A jelenlegi helyzet 1. A 100/1997. (VI. 13.) Kormányrendelet 2. sz. mellékletében szerepel a Katonai alapismeretek tantárgy választható közismereti tárgyként, amely 4 évfolyamon összesen 208 órában középszintű érettségire készít fel. Az oktatás a jelenleg a 2005-ben akkreditált tankönyvből történik. 2. A 2008/2009-es tanév végén 4 intézményben 32 fő tett eredményes érettségi vizsgát a tárgyból. 3. Az új tankönyvet az Oktatási Hivatal 2009. december 21-én tankönyvvé nyilvánította. 4. Elkészült az új kerettanterv, amelyet a Salgótarjáni Borbély Lajos Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium az 1-250-1/2010. számon felvett a helyi tantervébe. Az új kerettanterv változatlanul hagyta a tanévenkénti és az összes óraszámot. 5. Nyomdakész állapotban van a Tanári módszertani kézikönyv, kidolgoztuk az új kétszintű érettségi követelményeket. 7. Gesztorintézményi feladatainknak eleget téve a mai nappal megkezdtük a tanárok módszertani felkészítését.

A közeljövő feladatai 1. A 2010/2011-es és a 2011/2012-es tanévben még a jelenlegi érettségi követelmények szerint történik a diákok felkészítése és a vizsgáztatás. 2. Folyamatban van az új érettségi követelmények akkreditációja, ez lehetővé teszi majd 2012-től a közép és az emeltszintű érettségi vizsgát is. Ennek érdekében azok az 1. és 2. éves diákok, akik már tanulják a tárgyat meg kell, hogy kapják az új tankönyvet. 3. A középiskolai tanárok részére akkreditált továbbképzést tervezünk félévente a ZMNE-n, ehhez felhasználjuk a Honvédelmi alapismeretek tananyagát és távoktatásának eddigi tapasztalatait. 4. Terveink között szerepel a tankönyv szerzőkkel a folyamatos internetes konzultáció lehetőségének megteremtése, valamint az iskolákban a helyszíni tanácsadás. 5. Katonai alapismeretek munkafüzetet készítünk, amely segíti a diákok eredményes felkészülését az érettségire.

A közeljövő feladatai 6. Az 1032/2009. (III.17.) sz. kormányhatározatban megfogalmazottak hatékony végrehajtása érdekében kidolgozzuk a HM és a ZMNE közti együttműködés részleteit, hogy megfelelő információs csatornákat tudjunk működtetni a tantárgyat oktató iskolák felé. A diákok számára szeretnénk érdekessé tenni a tanulást, motiválni őket a tantárgy iránt. 1. A tanév végén a jó tanulmányi eredményt elért diákok részt vehetnek a ZMNE nyári túlélő táborában, illetve szervezünk részükre repülőtér illetve laktanya látogatást. 2. A tananyagot, a kerettantervet és a módszertani kézikönyvet úgy állítottuk össze, hogy megfelelő tervezéssel legyen lehetőség a gyakorlati oktatás laktanyákban, gyakorlótereken, lőtereken történő végrehajtására.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet ! Eredményes oktatást kívánunk! Vége... Köszönöm a megtisztelő figyelmet ! Eredményes oktatást kívánunk! 2017.04.03. ZMNE Kossuth Lajos Hadtudományi Kar 8 8