Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Honvédelmi nevelési program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Honvédelmi nevelési program"— Előadás másolata:

1 Honvédelmi nevelési program
„Ducis in consilio posita est virtus militum” Honvédelmi nevelési program Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium Debrecen

2 BEMUTATKOZÁS 2011- intézményvezető 2008-2011 kollégiumvezető
minőségirányítási csoport vezetője kollégiumi nevelőtanár, DÖK patronáló tanár, történelemtanár, szabadidő szervező 2007. Budapesti Corvinus Egyetem közokt.vez. 2002. Debreceni Egyetem műv.menedzser 2011. Debrecen Egyetem történelem-hadtört.

3 Debrecen és a honvédelem kapcsolata
39. császári és királyi gyalogezred Simonyi Óbester Debreceni 3. honvéd gyalogezred 1849. augusztus 2-i csata Debreceni tankcsata MH 5. Bocskai István Lövészdandár

4

5 Temetők

6 Honvédelmi nevelés és oktatás kiszélesedése Debrecenben
2009. együttműködési megállapodás megkötése a város és a MH 5. BILDD között. 7-8. osztály honvédelmi szakkör Középiskolák katonai alapismeretek tantárgy oktatása

7 ISKOLA 1990-ben alapították.
Elektrotechnika-elektronika szakmacsoport. Intézmény épülete közvetlenül az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrsége mellett található. Korábban Elektronikai Tiszthelyettes képző Szakközépiskola.

8 Honvédelmi nevelés a Gábor Dénes EMSZK-ban
rendhagyó történelemórák HM HIM, valamint a dandár nyílt napjain való részvétel, tanulmányi versenyek. 2009. honvédelmi fakultáció kezdete. Közös programok a dandárral. 2010. katonai alapismeretek tantárgy oktatásának bevezetése a 9. és 11. évfolyamon. Közreműködés a katonai alapismeretek tantárgy kerettantervének központi akkreditációjában. 2012. első érettségizők a katonai alapismeretek tantárgyból. 2012/2013-as tanévben a tárgy kötelező oktatása és katonai nevelési program bevezetése a 9. évfolyamon és a kollégiumban a HM és Debrecen Megyei Jogú Város együttműködési megállapodás alapján.

9 Közös programok I. Katonai sportnap 2009 Fakultáció 2009

10 Katonai közelharc bemutató
Közös programok II. felkészülés Katonai közelharc bemutató

11 Katonai hagyományőrzés
Közös programok III. Katonai hagyományőrzés hadisÍrgondozás

12 Közös programok IV. Doni emléktúra 2012.

13 Tantárgyi keretek A tantárgy bevezetésekor 2010-ben: évfolyam: heti óra évfolyam: heti 2-4 óra A 2012/2013-as tanévtől: évfolyam: heti óra 9.évfolyam kollégistáinak katonai napirend Oktatók: MH 5. Bocskai István Lövészdandár Nevelési és Iskolai Oktatást segítő részlegének tisztjei.

14 Tantárgy bevezetésének tapasztalatai
Az álmainkért és céljainkért meg kell küzdeni. Intézményvezetéssel (Minek ez?) Nevelőtestülettel (Mi ez?) Fenntartóval (Mennyibe fog ez kerülni?) Szűkös személyi és tárgyi erőforrásokkal. (Hogyan fogjuk ezt megcsinálni?) Kompromisszumos megoldás. Tévhitek eloszlatása.

15 Általános tapasztalatok és lehetőségek
Magyar Honvédség népszerűsége kiemelkedő a tantárgyat tanulók és a fiatal korosztály tagjai között. A tanulók megismerhetik és megkedvelhetik a katonai pályát, önkéntes tartalékosi rendszert. Tudatosan fejleszthető a nevelőmunka többi területe: értelmi, érzelmi, erkölcsi, esztétikai, testi és honvédelmi nevelés. A tanulók fizikai-pszichikai edzettsége stressz tűrő képessége, egészségügyi állapota, fegyelme, szervezhetősége, a kultúrák iránti érdeklődése, intelligenciája meghaladhatja a polgári életben érettségizett korosztály átlagát.

16 Tapasztalatok Nem csodaszer hanem, lehetőség a munkára továbbfejlődésre és arra, hogy jobbá tegyük a diákjainkat. Katonai oktatók hiteles személyek és példaképek lehetnek. Tényleg működik, de sok szorgalom és munka mindenki részéről. Nemcsak a tantárgyat és oktatóit, hanem az egész honvédelmi nevelési programot szervesen kell az intézménybe integrálni. Csapatmunka. Kellenek a lelkes és „őrült” pedagógusok, akik a hátukon viszik a programot.

17 Miért csináljuk és miért ne csináljuk!
Amiért érdemes: jobbá akarjuk tenni a diákjainkat hazaszeretetre és fegyelemre való nevelés honvédelem közös ügy (szellemi és fizikai értelemben) Amiért nem érdemes és nem szabad: beiskolázási problémák megoldása, öncélú PR tevékenység, mindenki ezt csinálja, csináljuk Mi is. Nem erőszakkal, hanem hittel és szeretettel!

18 KATONASULI PORGRAM ÁLTAL KÖZVETÍTETT ÉRTÉKEK
összegzés KATONASULI PORGRAM ÁLTAL KÖZVETÍTETT ÉRTÉKEK

19 PÉLDAKÉP

20 Önmagunk legyőzése

21 ÖNVÉDELEM, SPORT

22 Bajtársiasság

23 Fegyelem

24 Hagyományőrzés

25 Család elismerése

26 Hadisírgondoás

27 Hazaszeret

28 Katonai pálya

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Honvédelmi nevelési program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések