Keveháza Utcai Telephely

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
SZÜLŐI IGÉNY- ÉS ELÉGEDETTSÉG-MÉRÉS
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Az olvasástanítás módszere:
Üdvözöljük a Super-Nature világában!
REFORMPEDAGÓGIA.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Pedagógiai eszközök és módszerek a században
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Hargita Megye Tanácsa, azzal a céllal indította a Barangoljunk Székelyföldön! című, természetjárásra ösztönző programsorozatát, hogy minél több gyerek.
Könyvtárhasználati verseny
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Instrukció - Autonómia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás Készítette: Ludánné Pécsi Erzsébet NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola.
Montessori pedagógia.
Napocska Napköziotthon
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Budapest, „Az ember csak azt érti meg, amire maga jön rá; amit készen kap, anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte, az egyik fülén be, a másikon.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Református Montessori Iskola bemutatása. Iskolánk története alapítás éve: alapítás éve: - óvoda: óvoda: iskola: iskola: 2000 alapítás.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda Nagy Attila
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Kompetensek lettünk? június 27..
GYŐR A TÖRTÉNELEMBEN – A TÖRTÉNELEM GYŐRBEN Kísérleti tanterv a Xántus János Múzeum és a Kazinczy Ferenc Gimnázium együttműködésével az 5. évfolyam számára.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Ébredő természet Kissné Papp Gyöngyi.
Út a sikeres tanuláshoz
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Hajdúszoboszló.      Tanulói létszám: 320 fő  ebből SNI-s: 29 fő.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Általános tájékoztatás Körzetünk Feál1-2. évfolyam Darus3-8. évfolyam „Gurulós módszer” Általános osztály (a) - projektoktatás Emelt óraszámú matematika.
DARUS a gyermekekért.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
DARUS a gyermekekért.
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Keveháza Utcai Telephely Montessori-féle módszer „Segíts, hogy magam csinálhassam!” Maria Montessori

A Montessori pedagógia jellemzői Nem tanít a hagyományos értelemben, olyan környezettel, eszközökkel veszi körül a gyermeket, hogy saját tapasztalatai segítségével fedezi fel a dolgokat, fejleszti képességeit, jut ismeretekhez. Az önálló tevékeny tanulást helyezi előtérbe a tanítás helyett. Figyelembe veszi a gyermek adottságait, fejlettségi szintjét, tempóját, biztosítja a problémák önálló megoldását, a felfedezés örömét. Önálló feladatmegoldásra képes, kreatív gyermekeket nevel. A gyereknek megmarad az öröme a tanulásban, magas szintű teljesítményre lesz képes, belső késztetése lesz a világ megismerése.

Pedagógus Montessori iskolában: Kezdeményez, háttérből irányít. Felkelti a gyermek érdeklődését, elvezeti ahhoz az eszközhöz, amire éppen szüksége van. A tanítás új formáját kell megtanulnia. Az aktivitás nem a pedagógusra jellemző, hanem a gyermekre.

Gyerekek Montessori iskolában: Önállóan tevékenykednek, kísérleteznek. A feladatok és az eszközök közül szabadon választhatnak. A tanulási folyamatban aktívak, kreatívak. Megtanulnak együttműködni, és figyelni egymásra.

Terem Montessori iskolában: Fontos a megfelelően előkészített környezet kialakítása: Nyitott polcok A polcokon műveltségi területenként elhelyezett választható eszközök Csoportokba rendezett asztalok Növények, terrárium, akvárium

Munkaforma Montessori iskolában: önálló, felfedező tevékenység csoportmunka, kevés frontális osztálymunka önellenőrzés feladatok szabad választása

Értékelés Saját képességek szerinti fejlődési ütem Önértékelés Csak pozitív, előre mutató, biztató Rövid távú terveket is magába foglaló helyzetelemzés

Eszközök jellemzői Mindenből 1 darab van, türelemre nevel Egy adott ismeret megtanítására szolgál Egymásra épülnek, egy nehézségi fokban térnek el egymástól, rendszert alkotnak Esztétikusak, motiválók, lekötik a figyelmet Önálló ismeretszerzésre alkalmasak Önkontrollt biztosítanak Maria Montessori azt vallotta, hogy a gyerekek játék közben megtanulnak tervezni, előkészíteni, beosztani, áttekinteni, egymásra figyelni, megállapodásokat kötni, a többiekkel együtt dolgozni. Öt csoportba sorolta az eszközöket.

Gyakorlati élet eszközei Céljuk az önállóságra nevelés. Fejlesztik a finommozgást, segítik az íráselőkészítést. Pl. öltöztető keretek, csipeszelős, válogatós, öntögetős játékok stb.

Érzékelést fejlesztő eszközök A kisiskolás korosztály a tapasztalás útján ismeri meg a környező világot, ezért az érzékszervek fejlesztése rendkívül fontos feladatunk. Ezek az eszközök a hallás, tapintás, alak- és színérzékelés, szaglás, ízlelés finomítására szolgálnak. Segítenek elvezetni a gyerekeket a konkrét tapasztalattól az absztrakt fogalomalkotásig. Pl. Hengersorok, színárnyalatos lapok, letapogatható táblák, textilpárosító játék, zajdobozok stb.

Anyanyelvi nevelés eszközei Az olvasás és az írás tanulást segítik. A betűk biztonságos felismerését nagy mértékben támogatja, hogy a látás és a hallás mellett tapintással is érzékelhetik a betűformákat. Pl. dörzsbetűk, betűkígyó, betűsablonok, betűpuzzle, grízestálca stb.

Matematikai eszközök Megalapozzák a biztos számfogalom kialakulását, a tízes számrendszer megértését. A gyerekek rendeznek, párosítanak, műveleteket végeznek. Konkrét tapasztalatokat szereznek a négy alapműveletről, önállóan fedezik fel az összefüggéseket. Pl. Orsós doboz, Seguin táblák, gyöngyök a számoláshoz, számtani rudak, pénzes zsákok stb.

Kozmikus nevelés eszközei Egymással összefüggésben jelennek meg a földrajzi, geológiai, biológiai, fizikai, kémiai, történelmi ismeretek. A természet tiszteletén, szeretetén és megóvásán keresztül megérteti az ember és a béke fontosságát a világban. Célja: olyan embereket neveljen, akik megtalálják majd helyüket, és független döntéseket tudnak hozni az intenzíven fejlődő világban. Alapelve: egésztől halad a részletek felé, konkrét élménytől jut el az absztrakt fogalomalkotásig. Pl. érdes földgömb, színes földgömb, puzzle térképek, országok zászlói, növények részei, szárazföld és víz alkotta képződmények, kártyasorozatok, stb.

Iskolánk részt vett a TÁMOP 3.1.4 pályázaton Melynek keretében projektoktatást valósítottunk meg: Őszi termések Magyarország A ló Alma Víz Egyiptom

Több mint tíz éves hagyománya van a „MACINAP”-nak Ezen a napon a diákok rengeteg plüss mackót hoznak az iskolába, közel 3000 db-ot. Csodás faliújságok készülnek, A folyosókat medve lábnyomok díszítik, Egyforma jelvényt , pólót készítünk, verseket, dalokat tanulunk, Megfigyeljük az időjárást, hogy vajon a medve visszamenne-e a barlangjába?

Évek óta iskolánk rendezi meg a kerületi kreativitás versenyt Idén az erdő témában kellet a csapatoknak pályamunkát készíteni. Láthattunk fekete erdõ tortát, amelynek a tetejét marcipán fák és erdõlakók népesítették be. Az egyik csapat papírmasé tölgyfával érkezett. Több pályamunka felhívta a figyelmet a természet, az erdõ védelmére. A csapatok sok termést ill. természetes anyagot, fakérget, faleveleket, gallyakat használtak.

Eredményeink Évek óta iskolánk nyeri a kerületi csoportos fizika versenyt. 2011-ben a kerületi informatika versenyen 1. helyezést és 3. helyezést értünk el. A Czakó matematika versenyen 6. és 7. évfolyamon 1. helyezést értünk el. 2012-ben iskolánk nyerte a kerületi földrajz versenyt. Az Újbudai Szépíró Versenyen 1. helyezést ért el iskolánk. A kerületi angol és informatika mérésen 1. helyezést ért el a Keveháza Telephely.

Aktív sport élet zajlik intézményünkben Ritmikus gimnasztika csapatunk országos hírű. Minden évben megrendezzük a Magyar Sport Napját a Bikás dombon. Barátságos foci meccseket szervezünk . Iskolai röplabda bajnokságot tart a Diákönkormányzat. Minden évben sítábort szervezünk. Nagy gondot fordítunk a gyógytestnevelésre Alsós gyermekeink úszás oktatáson vesznek részt a Nyéki Imre uszodában. 2011/2012 tanévben a Fővárosi Önkormányzat által kiírt pályázaton 400 000 Ft értékben vásárolhattunk sportszereket.