Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes vírusok.
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Vírusok, vírusvédelem.
A számítógép műszaki, fizikai része
Operációs rendszerek Bevezetés.
Memóriák típusai, jellemzői
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Operációs rendszerek Beállítások.
A számítógép felépítése
Vírusok, férgek, trójai programok
Hibakóstoló Rendszergazdai tanácsok a NetNagyi Klub tagjainak.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Számítógépvírusok.
A számítógép alapegységei
A számítógép vírusokról általában
 VÍRUSOK: A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Ha egy számítógépes.
A szoftver.
BE KI Perifériák Számítógép.
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
Vírusok, Hardver vírusok
A Számítógépes vírusok
A memória.
Számítógépes Vírusok.
Készítette: Vaszily Zsolt MF-03 Miskolc, október 05. Számítógépes vírusok napjainkban.
Module 1: A Microsoft Windows XP Professional telepítése
A vírusokról.
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Számítógépes vírusok.
A számítógép elindítása
IT alapismeretek Csíki Gyula.
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Vírusok, vírusvédelem.
Vírusok Rosszindulatból írt programok. A gépekben kárt okoznak főleg szofveresen. Terjedésük: adathordozókon, vagy hálózaton keresztül Jelenlétükre utaló.
A számítógépes vírusokról TIPP További tanácsokat a NORTON AntiVirus kézikönyvében találhat!
Vírusok eltávolítása. Vírusok eltávolítására két módszert ajánlanak Az első a biztonsági másolatról történő helyreállítás Biztonsági másolat hiányában.
Számítógépvírusok.
A ROM és a BIOS Készítette: Tóth Dominik. A ROM A ROM (Read Only Memory) egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható memória. Fizikailag az.
Szoftverek.
Háttértárak.
Az operációs rendszer feladata
Malware Elsőfajú malware: vírusok, programférgek, trójai- és backdoor programok, logikai bombák; Másodfajú malware: kémprogramok, betárcsázók, adware,
Számítógépes vírus.
A vírus fogalma, típusai Vírusirtás Védelem
Előadó: Golyena Tamás Vírusok. 2 Tartalom Vírusokról Vírusok csoportosítása Kémprogramok (spyware) Hogyan védekezzünk a vírusok ellene?
Kártevők a számítógépünkön Vírusok, programférgek és társaik.
Marketing- és Reklámügyintéző – Számítástechnikai alapismeretek, fájlkezelés 1 VírusokVírusok Alapfogalmak, jellemzők, detektálás, vírusirtás.
XII.tétel VírusokVírusok. a ) Mik azok a vírusok? A vírusok olyan programok, programrészek, vagy más utasítássorozatok összessége, melyek futáskor a nevükhöz.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Miért kártékony programok ?
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
A számítógép felépítése
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
Szoftverek csoportosítása
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
MALWARE Készítette: Borsi Rebeka. MI AZ A MALWARE? Angol mozaikszó → MALicious + softWARE Mindig adatcserével jönnek Típusai: trójai, vírus, féreg, kémprogram,
SZÁMÍTÓGÉPES VÍRUSOK. Fogalma Olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú,
A számítógépes vírusok meghatározása, működése A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy.
Vírusok. Számítógépes vírusok 1. Számítógépvírus fogalma: Olyan speciális, önmagát szaporítani képes program, amely más programokba beépülve különböző.
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
A BIOS rendszerek Dr. Megyesi Martin. Miről fogok beszélni  Mi is lényegében a BIOS?  Hogyan működik/mit csinál?
S ZÁMITÓGÉPES KÁRTEVŐK Tanuló: Tóth Zsolt Tanár: Kókai Anasztázia Iskola: Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Magyarkanizsa, Iskola tér 1.
Az operációs rendszer feladatai
Vírusok és egyéb kártevők és védekezés ellenük
Előadás másolata:

Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok tönkretehetik, megsemmisíthetik programjainkat, fájljainkat - működésük, megjelenési formájuk sokféle lehet - csak néhány száz bájt méretűek - képesek lappangani

Vírus fogalma A vírus olyan program, mely képes: 1. reprodukálni önmagát (akár különböző formában is, mutálódhat), 2. várakozni egy adott esemény bekövetkezésére (lappangás, pl.: konkrét dátumig), 3. automatikus önfuttatásra az adott esemény bekövetkeztekor

Miért kártékony programok ? erőforrásokat kötnek le (CPU, memória, lemez) program, vagy adatvesztést okozhatnak még súlyosabb a kár, ha hibás a víruskód (DOS boot vírus UNIX lemezen) laikus, kapkodó felhasználó kezd el írtani erkölcsi károkat okozhat a cégeknek Foglalkozni kell velük! Embereket, pénzt köt le!

Vírusok típusai Vírusok alapvető fajtái: - bootszektor vírus - fájl vírusok vagy programvírusok - makró vírusok Egyéb vírus jellegű programok: - trójai falovak - programférgek - hardvervírusok

Hogy vehetjük észre a vírust? árulkodó jelek A fertőzés leggyakoribb tünetei: - a megszokottnál tovább tart betölteni a prg.-ot - szokatlan hibaüzenetek jelennek meg - memória ok nélkül lecsökken - egyes fájlok ok nélkül eltűnnek - Word alatt egyes menüpontok eltűnnek

Védekezés a vírusok ellen Ma több, mint 15 ezer vírus létezik, ebből kb.: 260 fertőz szabadon! Lemezek írásvédetté tétele Word-ben makrók nélküli fájlmegnyitás választása Vírusirtók beszerzése, gyakori használata, verziók frissítése Rezidens, levelező prg. –ba épülő vírusirtók telepítése Tartsunk otthon BOOT-lemezt, melyen van vírusirtó

Trójai programok Olyan program, ami látszólag hasznosat, vagy érdekeset csinál, de káros, nem kívánt mellékfunkciókat is végrehajt mellette. Jellemző változatai: Hálózat felderítő programok (pl. login.exe módosítása) Másolásvédelem (pl. BIOS sorszám figyelése) Beépített vírust tartalmazó programok (adott feltétel teljesülése esetén szabadon engedi a vírust) Időzített bombát tartalmazó programok (adott idő után megszűnik működni - próba verzióknál normális)

Programférgek A UNIX rendszerek biztonsági réseit kihasználó programok. Céljuk általában az információ szerzés (pl. jelszótáblák, firewall). Nem irtották őket, hanem kijavították az operációs rendszer hibáit, így nem terjedtek el. Szaporodik, de nem igényel hordozót.

Rendszervírusok (Boot rekord, Partíciós tábla)

Az operációs rendszer betöltése A Winchester 0. sávjának 0. szektorában (Master Boot Record, MBR) lévő program elindul, feladata, hogy az ugyancsak itt elhelyezkedő Partíciós táblából meghatározza, melyik partíció aktív, és ráadja a vezérlést az ott lévő betöltő programra (Boot record)

Boot vírusok működése Mivel az MBR-ben, illetve a boot rekordban található program indul először (még az operációs rendszer betöltése előtt !!!), feltétlen ellenőrzése alá vonhatja a vírus a gépet. Megelőzés: Hardver (alaplap, kártya) védelem Helyreállítás: FDISK /MBR, vírusirtók

Programvírusok

Programvírusok Megfertőzhető állományok COM Max. 64 Kbájt hosszú (COMMAND.COM!) EXE Kicsit bonyolultabb szerkezet (EXE Header) SYS Eszközmeghajtók OVL Overlay állományok BIN végrehajtható kódú bináris állomány OBJ LIB Tárgykódos vagy könyvtárállományok Egyéb Windows-os állományok (DLL, PIF, DOT, stb.)

Vírusok csoportosítása Generációk szerint Fertőzési sebesség szerint Visszafejthetőség szerint Objektív (büntető) rutin szerint Elhelyezkedés szerint Fájlban Memóriában

Vírusok csoportosítása Generációk szerint Első generációs vírusok Egyszerű terjedésű, könnyen visszafejthető vírusok Lopakodó (stealth) vírusok Mindent az eredeti fertőzésmentes állapotban mutat Polimorf, mutációs vírusok Terjedés közben átírja magát, több változat készül FAT és CEB (companion) vírusok FAT: Egy példányban írja fel magát az utolsó clusterbe CEB: DOS programindítási rendszerét használja ki

Vírusok csoportosítása Fertőzési sebesség Lassú fertőző (Általában a nem rezidens vírusok ilyenek) A fertőzött program indítása után keres egy-két áldozatot, és azt megfertőzi Gyors fertőző Minden elindított, vagy megnyitott fájlt megfertőz. Egy nem tökéletes víruskereső, amely minden fájlt megnyit, végigfertőzheti az összes fájlt.

Vírusok csoportosítása Visszafejthetőség Nem ellenálló Könnyen visszafejthető, elég a DEBUG, vagy egy DISASSEMBLER Billentyűzet letiltó Letiltja a DEBUGGER billentyűzet kezelését Titkosító Kódolja magát, a visszafordított kód értelmetlen

Vírusok csoportosítása Objektív (büntető) rutin szerint Romboló szándékú Fizikailag romboló (winchester, IC) Erőteljesen romboló (format) Részlegesen romboló (bad sector) Szelektíven romboló (bizonyos programokat támad) Nem romboló szándékú ("jópofa") Szöveg, zene, grafika megjelenítése Billentyűzet átdefiniálás stb. Objektív rész nélküli

Vírusok csoportosítása Elhelyezkedés a fájlban Nem felülíró típusok Hozzáfűző (appendelő) Kód elé beszúró Felülíró típusok Program elejére író Véletlenszerű helyre író Felülíró és nem felülíró hibrid típusú Exe fejlécbe (stack terület) telepedő Command.com-ba telepedő Speciális (FAT, CEB) vírusok

Vírusok csoportosítása Elhelyezkedés a memóriában Rezidens (kikapcsolásig a memóriában marad) TSR (Terminate and Stay Resident) Felső memóriába installálja magát Videomemória kihasználatlan részében MCB (Memory Control Block) keresztül DOS puffereiben memória tetejében mindig ugyanarra a címre tölti be magát 640 KB feletti részen Nem rezidens (csak a végrehajtás ideje alatt) Vegyes (az objektív rutin rezidens, a szaporodó tranziens)

Vírusok csoportosítása Generációk szerint Fertőzési sebesség szerint Visszafejthetőség szerint Objektív (büntető) rutin szerint Elhelyezkedés szerint Fájlban Memóriában

Vírusok csoportosítása Generációk szerint Első generációs vírusok Egyszerű terjedésű, könnyen visszafejthető vírusok Lopakodó (stealth) vírusok Mindent az eredeti fertőzésmentes állapotban mutat Polimorf, mutációs vírusok Terjedés közben átírja magát, több változat készül FAT és CEB (companion) vírusok FAT: Egy példányban írja fel magát az utolsó clusterbe CEB: DOS programindítási rendszerét használja ki

Vírusok csoportosítása Fertőzési sebesség Lassú fertőző (Általában a nem rezidens vírusok ilyenek) A fertőzött program indítása után keres egy-két áldozatot, és azt megfertőzi Gyors fertőző Minden elindított, vagy megnyitott fájlt megfertőz. Egy nem tökéletes víruskereső, amely minden fájlt megnyit, végigfertőzheti az összes fájlt.

Vírusok csoportosítása Visszafejthetőség Nem ellenálló Könnyen visszafejthető, elég a DEBUG, vagy egy DISASSEMBLER Billentyűzet letiltó Letiltja a DEBUGGER billentyűzet kezelését Titkosító Kódolja magát, a visszafordított kód értelmetlen

Vírusok csoportosítása Objektív (büntető) rutin szerint Romboló szándékú Fizikailag romboló (winchester, IC) Erőteljesen romboló (format) Részlegesen romboló (bad sector) Szelektíven romboló (bizonyos programokat támad) Nem romboló szándékú ("jópofa") Szöveg, zene, grafika megjelenítése Billentyűzet átdefiniálás stb. Objektív rész nélküli

Vírusok csoportosítása Elhelyezkedés a fájlban Nem felülíró típusok Hozzáfűző (appendelő) Kód elé beszúró Felülíró típusok Program elejére író Véletlenszerű helyre író Felülíró és nem felülíró hibrid típusú Exe fejlécbe (stack terület) telepedő Command.com-ba telepedő Speciális (FAT, CEB) vírusok

Vírusok csoportosítása Elhelyezkedés a memóriában Rezidens (kikapcsolásig a memóriában marad) TSR (Terminate and Stay Resident) Felső memóriába installálja magát Videomemória kihasználatlan részében MCB (Memory Control Block) keresztül DOS puffereiben memória tetejében mindig ugyanarra a címre tölti be magát 640 KB feletti részen Nem rezidens (csak a végrehajtás ideje alatt) Vegyes (az objektív rutin rezidens, a szaporodó tranziens)