Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MULTIMÉDIA-FEJLESZTŐ SZABÓ SÓKI LÁSZLÓ villamosmérnök ELTE VIDEOSTÚDIÓ.
Advertisements

A személyhez fűződő jogok és a helyismereti kutatás egyes kérdései
dr.Daszkalovics Katalin
Szellemi alkotások joga
Szerzői jog A különböző műveket nagyon könnyű másolni.(Például könyv, kép, film, zene vagy valamilyen program). Ez rengeteg jogi problémát vet fel. Az.
Milyen jogsértésért mennyit kell fizetnünk? – kockázatmátrix az e- kereskedelem és az online marketing területén Dr. Ormós Zoltán Ormós.
Szerzői jogi tartalmak védelme elektronikus környezetben
Szerzői jog a digitális környezetben
A használt szoftverek és a jog Dr. Ormós Zoltán Ormós Ügyvédi Iroda
Informatika és etika. Jogi ismeretek
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
Mi is az a „Know How”.
ADNS Attestation DataNet Service
Szoftverek jogállása Alapfogalmak Szoftver.
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
Szerzői jog a könyvtárakban
Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek  Feladatok  Nógrádi PC-Suli  96/ Nógrádi PC-Suli  96/ Magunkról  Kurzusok  Tartalom  Tesztek.
A szerzői jog Takács Béla 2006.
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
A szerzői jogról érthetően
Szerzői jogi útjelzők az analóg és a digitális környezetben
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Informatika és etika §.
A tudományos munka néhány szerzői jogi vonatkozása
A médiatár jövője a digitalizálás tükrében
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Szerzői jogi útkeresés a digitális környezetben Dr
ELektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és DOkumentumtára TÁMOP B-11/1
A szerzői jog 2. Takács Béla Felhasznált irodalom Bednay Dezső: Gazdasági és üzleti jog LSI Oktatóközpont Budapest 2002.
Hozzáférés és szerzői jog - a digitális könyvtári archívumok Dr. Szinger András Artisjus.
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
A munkabérek nettó értékének évi megőrzéséhez nyújtható támogatás.
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
dr. Tarr Péter Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
A szerzői jog történeti fejlődése Kezdetek
Szoftverjog és etika, adatvédelem
/3 Számítógépes rendszerek hardveres és szoftveres eszközeinek bemutatása 20. Tétel.
Fekete Vivien Galambos Edit
A Szoftverekkel kapcsolatos jogok
A szerzői jog.
Kié a projekt? Calderoni kerekasztal-beszélgetés március 12. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon: (06-1) 235.
Jogi tudnivalók Adatbiztonság. Adatbiztonsági osztályok Alapbiztonsági osztály Személyes adat, üzleti titok, pénzügyi adatok. Fokozott biztonsági osztály.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
Szoftverhez kapcsolódó jogok, felhasználási formák
Olyan, rendszerint kisméretű programok vagy programrészek, amelyek észrevétlenül terjedjenek és kárt okoznak. A felhasználó tudta nélkül működnek. Képesek.
Jogi kérdések Jogi kérdések. Szerzői jog Törvény – LXXVI./1999. Irodalmi, művészeti, tudományos alkotások Számítógépes programalkotás Dokumentáció Forráskód,
SZOFTVEREK (programok). Szoftver fogalma A szoftver (software) valamely számítógép rendszerhez tartozó programok, program- rendszerek, és azok dokumentációinak.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
 AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM JOGA SZERZŐI JOG. SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA  Szerkezetileg közelítünk a jogviszonyokhoz: milyen tartalmú kapcsolatok alakulnak.
A GPLv3 és a BSD licenc összehasonlítása Ádám Szilveszter Magyar BSD Egyesület.
1 Szellemi tulajdonjogok: bevezetés Lendvai Zsófia Budapest,
Rátai Balázs Szellemi közjavak – intellectual public goods („nyílt forrás”- „open source”) SZSZK, Szeged, október 2.
ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület évi LXXVI. tv (Szjt.)
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Információtechnológiai alapismeretek
Dokumentumok A szerzői jog
Letöltés az internetről
A szellemi tulajdon védelme Hallgatói előadási anyag 2017
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
SZOFTVEREK (programok)
Nemzetközi magánjog II.
AP6 – Elektronikus tananyag-fejlesztés
Polgári jog I. 2017/18. I. félév Szerzői jog
A szoftverhasználat jogi vonatkozásai
Szaszák Csaba forrás: Szoftverjogok Szaszák Csaba forrás:
OKJ vizsgára készülőknek
Dr.Pálos György A szoftver jogi védelme
Előadás másolata:

Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu Szoftverjogok Szaszák Csaba 2005.05 forrás: http://www.bsa.hu

Szellemi alkotások védelme Főleg műszaki szellemi alkotások (találmányok, biológiai találmányok)  ipari jogvédelem Más szellemi alkotások (irodalmi művek, tudomány, művészeti alkotások, szoftver)  szerzői jogi törvény

Szoftverek védelme védelem szempontjából egy feltétel megléte szükséges: a mű eredeti jelleggel kell, hogy rendelkezzék A védelem fennállásának kérdésében kizárólag a bíróság dönthet, ebben a kérdésben más hatóság nem foglalhat állást. A szerzői jogi rendszerben nincsen lajstromozás, bejelentés, ezt egyébként az irodalmi és művészeti alkotások védelmére létrejött Berni Uniós Egyezmény (VUE 4*) is tiltja. A hozzájuk tartozó dokumentáció kifejezés azt jelenti, hogy a Szoftverrel kapcsolatos minden előkészítő, kísérő, eligazító, felhasználást elősegítő, stb. anyagok a szoftver kategóriához tartoznak. Itt meg kell jegyezni azt, hogy ezek az anyagok üzemképes szoftver hiányában is védelemben részesülnek, ezt erősítették a Legfelsőbb Bíróság ítéletei is (3*). A szerzői jog ugyanis az “irodalmi” kifejezésen nemcsak a szépirodalmat érti, a szerzői jog hatálya alá tartozik minden írásmű (szak-, tudományos-, ismeretterjesztő írásmű, stb.)

Szoftverek védelme Magyarországon nemcsak a magyar szerzők művei állnak védelem alatt, külföldi állampolgár Magyarországon a szerzői jog vonatkozásában ugyanolyan elbánásban részesül, mint a magyar állampolgár. Miután a védelem fennállásának egyetlen feltétele az önálló, eredeti jelleg, a védelem fennállása függetlenül a mű esztétikai, pl. szoftver esetében műszaki színvonalától, vagy tudományos, vagy szakmai értékétől, gazdasági jelentőségétől, megjelenési formájától, rögzítési módszerétől és alakjától, nyilvánosságra jutásától (szoftver és műszaki tervek esetén igen gyakori, hogy azokat üzleti-üzemi titokként kezelik.) A fentiek alapján tehát a védelem fennállása nem függ attól, hogy a szoftver forráskódban vagy tárgyi kódban került rögzítésre, felhasználói programként vagy operációs rendszerként jelenik meg és attól sem, hogy a mű számítógéppel, vagy számítógép segítségével jött létre. A szerzői jogi védelem nemcsak az egész műre, hanem annak részeire is kiterjed. A szoftver általában lépcsőzetes alkotás eredménye, az egyes “lépcsők” ugyanolyan védelem alatt állnak, mint a teljes mű. Ebből következik, hogy a számítógépi program és a hozzá tartozó dokumentáció együtt is, de külön-külön is védelem alatt áll. A Legfelsőbb Bíróság-i döntés ebben a vonatkozásban is részletes állásfoglalást tartalmaz.

Szoftverek védelme A gazdasági életben a szoftver felhasználása kétféleképpen történik: 1. Egyedi igények esetén a szerző (jogtulajdonos) és a felhasználó (megrendelő) írásban szerződést kötnek, az Szerzői jogi törvény szóhasználatában: felhasználási szerződést, amit a gyakorlatban szerzői jog licensz-szerződésnek is neveznek.

Szabad felhasználású szoftver 2. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy a különben védelem alatt álló mű felhasználása díjtalan és ahhoz a szerző hozzájárulása nem szükséges. Magáncélú másolás Haszonkölcsön

Szabad felhasználású szoftver Magáncélú másolás Nyilvánosságra hozott műről bárki készíthet másolatot, ha az nem szolgálja sem forgalomba hozatal, sem jövedelemszerzés célját és a szerző jogos érdekeit egyébként sem sérti … Haszonkölcsön A mű egyes példányainak haszonkölcsönbe adása – a számítógépi programok kivételével… E rendelkezés értelmében magáncélra szoftverről is lehet másolatot készíteni. A törvény azonban a magáncélú másolást is szigorúan korlátozza. A nyilvánosságra hozott kifejezés azt is jelenti, hogy amennyiben a szoftver üzemi-üzleti titok, nem lehet nyilvánosságra hozottnak tekinteni. A szabad felhasználás megítélésénél lényeges szempont a másolatkészítés célja. Szoftvert nem azért szoktak lemásolni, hogy otthon gyönyörködjenek benne. Ha csak egy példányt készítek és azt eladom, az már forgalomba hozatal és jövedelemszerzéssel jár. Nyilvánvaló, hogy a szoftver engedély nélküli másolatának sokszorosítása, forgalomba hozatala a szerző jogos érdekeit sérti, mert csökkenti az iránta fennálló keresletet. Elvileg ugyan fennáll az a lehetőség, hogy valaki a szabad felhasználás keretében másolatot készítsen, a gyakorlatban azonban nehezen képzelhető el, hogy az ne ütköznék az idézett jogszabályban foglalt korlátokba. “A mű egyes példányainak haszonkölcsönbe adása – a számítógépi programok kivételével, valamint a (3) bekezdésben foglalt korlátozással – a szabad felhasználás körébe tartozik” A számítógépi programot tehát csak a szerző engedélyével lehet kölcsönözni. E rendelkezés indoka, hogy pl. a szoftver másolása könnyen, gyorsan és igen olcsón végezhető és nehezen ellenőrizhető.

Szoftver készítés munkavállalói kötelezettségként. Szoftverek védelme A szerzői jogi védelem a szerző életében és haláltól számított 70 évig áll fenn. Szoftver készítés munkavállalói kötelezettségként. szerzői jogi védelem a szerző életében és haláltól számított 70 évig áll fenn. E rendelkezés irányadó minden olyan műre, melynek védelme 1994. július 1-jén még fennállt, természetesen az addig eltelt időt be kell számítani a 70 évbe. Amennyiben a védelmi idő a fent említett időpont előtt járt le, a 70 éves védelmi idő már nem illeti meg a szerzőt, 1994. július 1. előtt ugyanis a védelmi idő 50 év volt. A védelmi időt a szerző halálát követő év január 1-jétől kell számolni. A szoftvernél az erkölcsi kopás következtében a szoftver felhasználása aránylag lényegesen rövidebb ideig tart, mint pl. a hagyományos műveknél , melyeknél a komolyabb felhasználásra sokszor a szerző halála után kerül sor (irodalmi-, zenemű, stb.) A szerző jogait az Szjt. korlátozza abban az esetben, ha a művet – számítógépi programot – a szerző, mint munkavállaló munkaköri kötelezettsége keretében hozza létre. Amennyiben munkaköri kötelezettség keretében létrehozott mű jött létre és a munkáltató “a munkaviszony tartalma alapján a mű felhasználására jogosult” (Szjt.14.§.(1) bek.) a szerző jogai módosulnak. Ilyen esetben a szoftver felhasználási joga a szoftver átadásával a munkáltatóra száll át és ezt jogszabályi rendelkezés alapján egyúttal a nyilvánosságra hozatalhoz való hozzájárulásnak kell tekinteni, (ami egyébként a szerző elidegeníthetetlen joga lenne az Szjt.8.§.(1) bek. értelmében). A munkáltató jogosult a belső felhasználásra, a szoftver felhasználására vonatkozó jogok átruházására, a szoftver tovább fejlesztésére, módosítására, egyik szoftver cselekménye, mely a szoftver felhasználásával kapcsolatos. A munkáltató hozzájárulása esetén a felhasználás jogát a szerző gyakorolhatja. A munkavállaló a szerzőt a munkaköri kötelesség keretében létrehozott művének felhasználásáért szerzői jogdíj csak abban az esetben illeti meg, ha a munkáltató a szoftver harmadik személynek értékesíti (harmadik személlyel felhasználási, bérleti, stb. szerződést köt, de még akkor is, ha ingyenes használatot enged.)

Magyar törvények a szoftverről 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról

Illegális szoftverhasználat Mi minősül illegális szoftverhasználatnak? végfelhasználói túlhasználat (pl. több gépre telepítik ugyanazt a programot), kereskedő az eladásra szánt, összeállított gép merevlemezére másolja a programot, hamisítás (az eredetivel teljesen megegyező megjelenésű másolat), internetről letöltött illegális szoftverek.

Illegális szoftverhasználat Az illegális szoftverhasználatból eredő károk Károsul a szoftver tulajdonosa. Károsul a nemzetgazdaság.