Az egyenlőtlenségek és a szegénység

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Egyenlőbb és egészségesebb társadalom
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Társadalmi rétegződés, életmód, szabadidő
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Nemzetközi gazdaságstatisztika
A turizmus rendszer környezete
J. J. Rousseau: Az igazságosság az emberi tudatban gyökerező érzés, amely minden cselekvést irányít. John Stuart Mill: Az igazságosság az egyének azon.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
Eldöntendő Az egészség egy prioritás, ami marginalizálódott? Vagy
Társadalmi egyenlőtlenségek
Népszerű kultúra és magaskultúra
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
Az intézményes nevelés: szervezet, a „rejtett tanterv”,
4. Egyenlőtlenség és szegénység
Összehasonlító gazdaságtan
A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei
Társadalmi egyenlőtlenségek
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Társadalmi rétegződés
Pártok és választások Politológia előadás április 14.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Társadalomtudományi Tanszék
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Kommunikációs egyenlőtlenségek B 18. tétel A médiaelmélet fő kérdései: hatalom egyenlőtlenség.
A szociális epidemiológia kialakulása
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
A társadalmi rétegződés
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Ideológiák.
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
4. A társadalmi struktúra és rétegződés
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A szociálpolitika aktuális kérdései
Szociológia - Jogszociológia
Thomas Piketty Paris School of Economics
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
Társadalmi mobilitás és vándorlás
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A munkahelyi diszkrimináció
A MAGYAR TÁRSADALOM SZERKEZETÉNEK VÁLTOZÁSA II.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
Szociológia előadás I. Dr. Kovács Ernő egyetemi docens
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Társadalmi szerkezet és rétegződés
BME Közösségi gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›KAPITALIZMUS – KOMMUNIZMUS –Koordinációs mechanizmusok –Kapitalizmus ›Mit, hogyan, kinek a számára?
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Kreatív statisztikai módszerek a szegénységmérésben
Európai Uniós ismeretek
Társadalmi szerkezet és rétegződés. Alapfogalmak Társadalomszerkezet: A különböző társadalmi csoportok (osztályok) közötti társadalmi viszonyok (pl. munkamegosztás,
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Magyar könyvtárosok egyesülete 50. Vándorgyűlése
Előadás másolata:

Az egyenlőtlenségek és a szegénység a szociológia örök témái

Kétféle megközelítés-kétféle módszer Társadalomfilozófusok: Indokoltak és igazságosak-e a létező egyenlőtlenségek? Létezik-e egyenlőtlenségek mellett jó társadalom? Szociológia: Mekkorák az egyenlőtlenségek? Hogyan alakul, nő vagy csökken az egyenlőtlenség? Mi az oka a szegénységnek és az egyenlőtlenségeknek, valamint hogyan lehet a szegénységet enyhíteni

Mi az egyenlőtlenség? Az egyének és családok, valamint a különböző társadalmi kategóriák helyzete a társadalomban nagy különbségeket mutat. Az egyenlőtlenségek különböző dimenziói : Jövedelem Vagyon Munkakörülmények Lakásviszonyok A lakóhely környezete Műveltség Szabadidő eltöltése Egészségi állapot

Az esélyegyenlőtlenség A társadalmi pozíciókba való bejutás (pl. értelmiség vagy vezető beosztás) esélye az életpálya elején. Néhány alapfogalom Méltányosság: arányos a társadalom érdekében végzett szolgálatukkal, a közjóhoz való hozzájárulásukkal Igazságosság: azok az egyenlőtlenségek, amiket a társadalom minden tagja elfogadhatónak tartana Depriváció: nélkülözése annak, ami a társadalom nagy többségének rendelkezésére áll Hátrányos helyzet: többszörösen hátrányos helyzet: egynél több hátrány, rossz egészségi állapot

Abszolút vagy relatív…..? Abszolút szegénység: ha az egyén vagy a család a létminimum alatt él. Mo-n először 1968-ban KSH számítás: havi 620 Ft/fő, 1994 óta szünetelteti a KSH a létminimum számításokat… Létminimum legtöbbször egy bizonyos egy főre jutó havi jövedelem, de lehetnek létminimum kritériumok is, pl. amelyik családnak nincs hűtőszekrénye (USA példa) Relatív szegénység: Ha az egyén vagy a család erősen elmarad az adott társadalom átlagos viszonyaitól, pl. az egy főre jutó jövedelem kevesebb, mint az átlag 60, 50 vagy 40 százaléka.

Módszerek Központi Statisztikai Hivatal 1963-tól 1987-ig ötévenként végzett családi vagy háztartási jövedelem felvételeket. 1968 után speciális szegénység vizsgálat 1981-82 KSH rétegződés-adatfelvétel: többdimenziós szegénység vizsgálat 1992 óta a Tárki és a BKE Szociológia Tanszéke háztartáspanel-felvételt végez (kb. 2000 háztartás) Ez egy követéses vizsgálat, Magyar Háztartás Panel néven hat kérdezési hullámot ért meg, utolsó adatfelvétel 1997-ben. USA 1968 óta folyó …

Elfogadható egyenlőtlenség? 1. Az egyenlőtlenségek szükségszerűek, sőt kívánatosak: Az átlagnál tehetségesebb elitek viszik előre a gazdaságot, kultúrát – elitista álláspont Minden gazdasági beavatkozás a jövedelem-eloszlásba sérti a gazdagok szabadságjogait, ez diktatúrához vezet – libertárius álláspont A fennálló jövedelem-eloszlás azt tükrözi, hogy mennyire hasznos funkciót tölt be – funkcionalista szociológiai iskola

Elfogadható egyenlőtlenség? 2.Mérsékelt egyenlőtlenség, de esélyegyenlőség J.S.Mill XIX. századi nagy liberális társadalomfilozófus Európában szociáldemokraták, az USA-ban liberálisok Méltányos jövedelemkülönbségek elfogadhatóak, amennyiben azok a társadalomnak nyújtott szolgálatok különbségét tükrözik, de az egyenlőtlenség csak addig fogadható el, amíg elősegíti a gazdaság és társadalom fejlődését azáltal, hogy a társadalom tagjait nagyobb teljesítményre ösztönzi.

Igazságos társadalom? Az igazságos társadalom 2 fő elve (John Rawls 1972): A társadalom minden tagjának egyenlő joga van az alapvető szabadságjogok legteljesebb körére addig a határig,ameddig az összeegyeztethető a társadalom többi tagjának hasonló körű szabadságával A társadalmi egyenlőtlenségeket úgy kell elrendezni, hogy azok hosszabb távon a legszegényebbek helyzetét is javítsák, továbbá a társadalom minden tagjának egyenlő esélye legyen a kedvező pozíciókba való bejutásra.

Teljes egyenlőség? Egalitárius álláspont: Karl Marx és Friedrich Engels – kommunista társadalom A szocializmusban: munka szerinti elosztás 1945-1970-ig a demokratikus társadalmakban szociáldemokrata konszenzus (Dahrendorf) „Egy politikai rendszert hat hónap alatt le lehet váltani, egy gazdasági rendszert hat év alatt át lehet alakítani, a társadalmihoz hatvan év kell.” mérsékelt egyenlőtlenségek, esélyegyenlőtlenségek csökkentése és a jóléti rendszerek kiterjesztése A magyar társadalom mai céljai: A társadalmi egyenlőtlenségek minden olyan csökkentése, amely a gazdasági fejlődést nem hátráltatja és nem jár az egyéni szabadság elfogadhatatlan korlátozásával Senki se kényszerüljön a létminimumnál kisebb jövedelemből megélni

Az egyenlőtlenségek és szegénység okai – elméletek Az emberek közötti különbségből származnak: biológiai adottságok A másik véglet: a gazdasági-társadalmi rendszer jellegéből, ezért ezt kell megváltoztatni Elszegényednek a betegek, a csonka családban élők Szegénykultúra: Oscar Lewis, USA, 1968, Fábián Katalin, a Makoldi család, 1977 olyan sajátos viselkedési norma és értékrendszer, amely megakadályozza a kiemelkedést, de segíti a terhek elviselését: védő funkciója van!

A szociológia fókuszában A XIX. században a szociológusok és a közvélemény is ismerte ezt a jelenséget, kérdés volt, hogy megszünteti-e a szocializmus? Az 1930-as gazdasági válság idején kiderült, hogy a fejlettebb, gazdagabb országokban is súlyos probléma A II.vh. után derű látás és jóléti államok Az 1960-as évektől a fókuszban a fejlődő országok szegénysége World bank 1990 A világ fejlődése - India, Fekete-Afrika, Latin-Amerika Adatok, táblák: Andorka bevezetés: 128-153.old

Hely a társadalmi szerkezetben, eltérő esélyek Marx-Engels: a termelőeszközökhöz való viszony szerint Max Weber 3 dimenzió: - gazdasági dimenzió: munkaerő piaci helyzet - hatalom: a pol. hatalom nem függ össze a tőketulajdonnal - rend: megbecsültség, illetve presztízs Lenski (1966) hét osztály: -politikai-hatalmi -vagyoni-tőketulajdonlási -foglalkozási -iskolai végzettségi - faji, etnikai, vallási - nemek szerinti - életkori osztályrendszerek

Tőkefajták Bourdieunél és Dahrendorf… Pierre Bourdieu három tőkefajtát különböztet meg: Pénztőke Kulturális tőke: műveltség Szociális tőke: társadalmi kapcsolatok Ezek konvertálhatók, átválthatók Hatalomelméletek: Mills (1962) Az uralkodó elit R. Dahrendorf: a gazdasági hatalom birtokosai állnak a hierarchia csúcsán, a társadalmi konfliktusok a hatalomért folynak M. Gyilasz (1957): újosztály elmélet-a szoc.-ban az állami és pártbürokrácia az uralkodó osztály, mert ők a termelőeszközök tényleges tulajdonosai

Magyarországi helyzet-ajánlott irodalom Andorka: 175-198.old. Ferge Zsuzsa: Társadalmunk rétegződése 1969 Bp. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Ferge Zsuzsa: Struktúra és egyenlőtlenségek a régi államszocializmusban és az újkapitalizmusban Szociológiai Szemle 4.sz Konrád György-Szelényi Iván: Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz Kemény István: A magyar munkásosztály rétegződése Szociológia 1.sz. 36-48.p Kolosi Tamás: Státus és réteg Bp, MSZMP KB Társadalomtudományi Intézete 1984 Kolosi Tamás:Tagolt társadalom, Bp. Gondolat kiadó, 1987.