GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS TAPASZTALATAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
G M P Dr. Hetényi László.
Egészségügyi finanszírozás
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
FOREVER GURULÓ Infokommunikációs fejlesztések, támogató technikai eszközök RECIKLI , Nyíregyháza, február 13.szeptember 27. Kogon Mihály igazgató.
Rehabilitáció és dementia
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Finanszírozott segédeszköz kölcsönzés országos lefedettséggel
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
Otthonápolás és az intézeti rehabilitáció együttműködési lehetőségei
Egészségügy Betegjogok.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Minőség az egészségügyben Szubjektív fogalom (nézőpont kérdése) Különböző emberek (betegek), különböző fogalmak (kifizetem!) Szituáció függő:  Mi az igény?
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Egységes egészségügyi információrendszer
Életbiztosítási Program
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Az eFin szabvány dr. Belicza Éva Egészségügyi Menedzserképző Központ
Pest Megye járó- és fekvőbeteg ellátásának komplex rendszere Sinkovicz László elnök, KM RET.
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
(FINANSZÍROZÁSSAL KAPCSOLATOS MUTATÓK)
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
A gondozási szükséglet- vizsgálatok változásai 2010.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
A gyógyulás üzlet? Mit hoznak Önnek az üzleti biztosítók? Halálbiztos egészségügyet?
gyógyszerszedés legfontosabb szabályai,
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Egészségbiztosítási rendszer
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Balesetbiztosítás. Milliós segítség Választható csomagok, fix díjtételek Nem kell tarifálni! Nincs egészségügyi kockázatelbírálás!
Családorvos Nikla, Táska, Csömend
A betegellátás keretei és rendszere
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Családtámogató ellátások
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Kórházi konszolidációra fordítható pályázati források lehetséges keretrendszere Budapest, november.
Kinek profit a NON Profit?
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Előadás másolata:

GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ ELLÁTÁS TAPASZTALATAI HOLLANDIÁBAN Rising Károlyné és Tóthné Hegyi Krisztina MEDECO Magyarország KFT. Budaörs www.medecogroup.hu

Gyógyászati segédeszköz ellátás Hollandiában A beteget, a biztosítottat holisztikus szempontok figyelembevételével kezeli az egész Holland rendszer

Gyógyászati segédeszköz ellátást befolyásoló tényezők A beteg ellátásának folyamataihoz subjektiv és objektív tényezők szükségesek. Személyzet kiemelt felelőssége a döntésben. Orvosok nagyfokú szakmai szabadsága. Szigorú szakmai szabályok maradéktalan betartása. Tárgyi eszközöket protokollok szerint kötelező biztosítani ! Rehabilitációs folyamatok gyorsítása, táppénz csökkentése stb.

Gyógyászati segédeszköz ellátást befolyásoló tényezők, beteg útja az ellátása alatt 1; A kórházban működő transzferáló ( áthelyező iroda ) mindent elintéz, ami a gyógyulási folyamathoz kell GYSE használatának megtanítása a bentfekvés alatt A beteg otthonába szállítása A beteg és részletes dokumentációjának átadása háziorvosnak / otthonápolásnak Gyógyszeres terápia folytatása Segédeszköz /eszközök beszerzése, házhozszállítása Szükség esetén a beteg otthonának átalakítása ( betegemelő, akadálymentesítés stb.) A beteg állapotától függően indítják a folyamatot A pénzügyi része függ a beteg biztosítási csomagjától + a kiegészítő biztosításától

Gyógyászati segédeszköz ellátást befolyásoló tényezők, beteg útja az ellátása alatt 2; Második, ritkábban alkalmazott módszer: A beteg hozzátartozója önállóan kérheti a szakorvostól az otthoni szakápolást. A felelősség a családorvosnál van, a folyamat és az ellátása az otthoni szakápolás révén valósul meg . Az elrendelés vényen történik . Ilyen esetben a kifizetés vagy a beteg biztosítója által, vagy a helyi önkormányzat által történik.

Gyógyászati segédeszköz ellátást és a otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában Költségvetési keret van az ellátási formákra és az eredmény / egészségnyereség érdekében járó gyógyászati segédeszköz keret rendelkezésre áll. A befogadás 100 % -os támogatottságról szól az alapcsomag esetében is. ( Befogadott =100%) Az orvos felelős a kezelés elrendeléséért, nem bírálhatják szakmailag, de Hollandiában is dokumentálni kell.

Tervezett kiadások 1000 EURO-ban : A Holland Népegészségügyi – Szociális – Sport Minisztérium 2008 . évi költségvetése Tervezett kiadások 1000 EURO-ban : összesen : 13763.415 Népegészségügyre 554.507 Egészségügyi ellátásra, ápolásra 6903.315 Huzamos betegségek ellátására 5062.998 Szociális gondoskodás 533.556 Sport 74.068 Hadirokkant ellátás 387.470 Egyebek 247.501

HOLLAND KÖLTSÉGVETÉS 2008. 21. Nap Epitelizáció Granuláció Gyulladás )

GYÓGYÁSZATI SEGÉDESZKÖZ FOGÁSZATI ELLÁTÁS PARAMEDIKÁLIS ELL. BETEGSZÁLLÍTÁS „TERHES GONDOZÁS” KÜLFÖLDIEK ELL. SZÜLÉSZET EGYÉB SZAKORVOSI RENDELŐK GYÓGYSZER ELL. CSALÁDORVOS Sebgyógyulás fázisai

Otthoni szakápolási szolgálatok száma Hollandiában ÉVEK: 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 SZOLGÁLATOK SZÁMA: 170 172 174 192 201 212 243 264 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- TOVÁBBI FEJLÉSZTÉSEK: 2007. ÉVBEN 275 SZOLGÁLAT.

Otthoni szakápolási szolgálatok száma Hollandiában

Otthoni szakápolási szolgálatok elszámolt vizit számai Magyarországon

Gyógyászati segédeszköz ellátást befolyásoló tényezők Hollandiában A betegnek szabad választása van az eszközök tekintetében Ennek alapja , hogy a diagnózisok szerinti „ csomagok „ valamelyikét el kell fogadnia Az orvos vagy az otthoni szakápolás protokoll alapján megajánlja, hogy melyik kombinációt célszerű használnia a mielőbbi gyógyulás érdekében

Gyógyászati segédeszköz ellátást befolyásoló tényezők Hollandiában A biztosítók szolgáltatókat pályáztatnak annak érdekében, hogy kellő időben minden segédeszköz rendelkezésre álljon. Ezért a szakmai elvekre épülő ( közösen kialakított ) csomagok a pontosan szakmailag indokolt tartalommal rendelkeznek, az eszközök elegendőek a terápia folytatásához. Sok esetben nem is kell a maximum. (Pl. Inkontinencia termék : 5db / nap ) Kulturáltság: csak annyit vesz igénybe amennyi kell, mert tudja hogy felesleges tartalékolnia, szükség esetén a rendelkezésére áll.

Gyógyászati segédeszköz ellátást és a otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában A fekvőbeteg intézmények mellett nagyon jelentős a „LONG TIME CARE” , amiért szintén a a kórház vezetés a felelős, ez a módszer drágább mint az otthoni szakápolás (HOME CARE), de olcsóbb mint a kórházi ápolás. A gyógyellátás a beteg otthonában vagy az idősek otthonában folytatódik, egységes gyakorlat szerint, hosszabb ápolást jelent, itt a szakápoló a betegnél ½ - 1 napot is tölt. . Ennél kevesebb időtartamban, de a beteg otthonában történő szakellátást az otthoni szakápolói szolgálatok végzik.

Gyógyászati segédeszköz ellátást és a otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában Hollandiában is Társadalombiztosítási lista van Alapja egy alapbiztosítás, tartalmát a kormány határozza meg A diagnózisokhoz rendelt csomagokat évente felülvizsgálják . Befolyásoló tényezők : – piaci viszonyok – innováció – beteg státuszok - változó környezet stb. Egységes a folyamatokban beteg - orvos – recept – betegbiztosítás alapján az ellátáshoz szükséges eszköz /árú / gyógyszer kiszállítása az aktuális ellátó helyre: kórház – rendelő – idősek otthona – beteg lakása

Gyógyászati segédeszköz ellátást és az otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában Változó támogatások léteznek: Lista alapján az orvos igazolja, hogy a diagnózishoz szükséges az eszköz, akkor 100% -ban támogatott Extra igény: egyedi elbírálás, esetleg eltérő mennyiség Táblázat mutatja, hogy milyen funkciókra jár 100% -os támogatással Több igénybevételre a kiegészítő biztosításoknál van további lehetőség

Gyógyászati segédeszköz ellátást és az otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában Jellemző, hogy a biztosító fizeti a biztosított költségeit. Pl. a stomásnak a stoma eszközöket, a sebbel rendelkezőknek a kötszert, krónikus, nehezen gyógyuló seb esetén diétáját, tápszerét és a mozgást - járást segítő eszközöket. De az is természetes, hogy műtétet követően a beteg megveszi a kötszerét ( 3-4 db ) teljes áron. Ha az orvos, vagy az otthonápolási szolgálat úgy látja, hogy a beteg nem tartja be az utasításokat, nem követi a kiadott protokollokat, nem írja vényre az eszközt. Mivel a betegnek használnia kell, ez esetben teljes áron megfizeti az eszközt.

Gyógyászati segédeszköz ellátást és az otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában Ha a beteg az internetről tájékozódik, akkor igényét bejelentheti a biztosítójának. Biztosító megadja a beteg számára a szolgáltatót, aki eljár az adott biztosító betegei érdekében. A biztosító komoly gondot fordít arra, hogy tájékozódjon a betegek elégedettségéről. Kontrollálják, hogy kórházból távozott beteget ellátták-e az 1-14 nap időre járó eszközzel. Tudja-e a beteg, hogy kit keressen, ha gondja van? Ki ad sürgős esetben (8 órán belül) segítséget, vagy másnap hogyan tudják ellátni, ha nem sürgősségről van szó

Gyógyászati segédeszköz ellátást és az otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában A sok pozitívum mellett érdekes információk A Holland betegek 1/3 –a mindent a meghatározott protokollok szerint alkalmaz 1/3 része az ellátott betegeknek nem szedi be a részére kiadott gyógyszert, de használja rendeltetésszerűen a gyógyászati segédeszközt, amit a diagnózisa alapján kapott 1/3 nem hűséges a protokollhoz, de valamilyen szinten használja az eszközöket Ha nem megfelelően alkalmazza a beteg a részére biztosított eszközöket, a feltárt adatok dokumentálásra kerülnek a személyzet érdekében Nagyon gyakori a telefonos , webes, e- mail kapcsolat a betegek körében !

Gyógyászati segédeszköz ellátást és az otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában A Holland biztosítóknak 89774 szerződéses ügyfele van, akiknél egyedileg tartják nyilván az éves költségvetést A pályáztatott szolgáltatóknak alkalmazkodni kell az egyedi szerződésekhez Összességében pozitívum, hogy a szolgáltatók maximálisan kiszolgálják a beteget, hogy ne hagyják el a kiválasztott biztosítót A nyertes szolgáltató úgy racionalizálja munkáját , hogy a szerződött keretét mindenkor be tudja tartani

Gyógyászati segédeszköz ellátást és az otthoni szakápolás munkáját befolyásoló tényezők Hollandiában Újabb érdekesség : A Holland biztosítók költségvetési kerete is korlátozott. A politikusok számolnak az azt befolyásoló tényezőkkel: idős populáció, romló egészségi állapot, túlsúlyból fakadó betegségek , környezetszennyezés következményei stb. A Holland lakosság egészségtudatos , támogatja a kormányzat prevenciós tevékenységét és egyben törekszik a jobb életminőségre .

A KÖVETENDŐ HOLLAND RENDSZER EMBERBARÁT, SEGÍTI A BETEGEK REHABILITÁCIÓJÁT, JOBB ÉLETMINŐSÉGET JELENT, MEGALAPOZOTT SZAKMAI BIZTONSÁGOT NYÚJT A SZAKDOLGOZÓK SZÁMÁRA IS.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!