Fenntartható utak Jogi Bizottság. JOGI SZEMLÉLET KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET MÉRNÖKI SZEMLÉLET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
Beruházási projektek dokumentációja
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
1 AZ „EGER, FELNÉMET VÁROSRÉSZ REHABILITÁCIÓJA” közbeszerzési eljárások ismertetése 2009.Szeptember 29.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Phare „Integrált helyi fejlesztési akciók
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
10. Tétel.
A környezeti hatástanulmányok készítése vállalkozói szemmel
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
az elektronikus építési napló
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
Tájékoztató az ÉÁOP vízrendezési pályázatainak szakmai véleményezéséről.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Adatvédelmi fogalmak.
tűzvédelmi tapasztalatai
A KÖRNYEZETVÉDELEM TERÜLETÉN LEFOLYTATOTT KÖZBESZERZÉSEKKEL KAPCSOLATOS JOGORVOSLATI ELJÁRÁSOK SORÁN SZERZETT TAPASZTALATOK Hámori András közbeszerzési.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
1.Szabályozási kérdésekSzabályozási kérdések 2.Az ügyvédi és tanácsadói tevékenységekAz ügyvédi és tanácsadói tevékenységek 3.Közbeszerzési szabályozásKözbeszerzési.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Közbeszerzés tapasztalatai a 2002/2003 évi területfejlesztési Phare programban Tóth Erzsébet Programmenedzser, VÁTI Kht. Operatív Program Végrehajtó Igazgatóság.
Phare ellenőr feladata, szerepe a Programban Karlik Csilla Közbenső Fórum 2002/2003 évi területfejlesztési Phare program Február 1. Debrecen.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
Szemelvények a Kbt. legfrissebb módosításaiból február 10. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Projekt tervezés és megvalósítás. Az üzleti projektek és a támogatási rendszer április 20.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Adatvédelmi alapelvek
Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Építési projectek monitoringja a szakmai szakértő szemével
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A tervezési munka előkészítése és folyamata
Köz beszerez; ÉS? avagy informatikai biztonság a központosított közbeszerzésben.
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
JT INFOTÉKA Szolgáltató Kft. CÉGBEMUTATÓ. Általános információk A JT INFOTÉKA Kft. kiskunhalasi székhellyel, Budapesten irodát fenntartva működő tanácsadó.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE A Magyar Mérnöki Kamara szerepe a közbeszerzési szabályozásban Dr. Virág Rudolf főtitkár.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Röviden a közbeszerzésről
Előzetes piaci konzultáció
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
Megjelent a végrehajtási rendelet!
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tevékenysége
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Közbeszerzési Hatóság
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Építés- szerelési biztosítások
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
Előadás másolata:

Fenntartható utak Jogi Bizottság

JOGI SZEMLÉLET KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET MÉRNÖKI SZEMLÉLET

Kettős feladat: -Más bizottságok jogi kérdéseinek megválaszolása -Önálló jogi problémák kezelése

Problémakör: Hatóságok, illetve a hatóságok területi szervei jogérvényesítésének egységesítése

Példa:Az egyes felügyelőségek eltérően értelmezik a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit Vízjogi létesítési engedély

Teendő: Az engedélyező hatóságok vezetőinek közérdekű panasz formájában történő tájékoztatása, és felhívásuk a jogbiztonság biztosítása érdekében az egységes jogértelmezés megteremtéséhez szükséges intézkedések megtételére.

Problémakör: Értékelési szempontok a közbeszerzési eljárásokban

A közbeszerzési eljárások jelentős részében egyedüli értékelési szempont a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás

Egyéb fontos szempontok- gazdaságosság - környezetvédelem - fenntarthatóság háttérbe kerülnek.

A közbeszerzési eljárások jelentős részében egyedüli értékelési szempont a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás Egyéb fontos szempontok- gazdaságosság - környezetvédelem - fenntarthatóság háttérbe kerülnek. A Kbt. Lehetővé teszi, hogy az összességében legelőnyösebb ajánlat kerüljön kiválasztásra

Teendő: A jelenleg elterjedt gyakorlattal ellentétben javasolt annak átgondolása, hogy a közbeszerzési eljárások során a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás, mint értékelési szempont mellett más, a környezetvédelmet, fenntarthatóságot figyelembe vételével meghatározott értékelési szempontok is helyet kapjanak. Meg kell találni azokat a pluszpontért való vállalási lehetőségeket, mely mindkét fél számára előnyösebb annál, mintha kötelezően előírnánk, vagy teljesen hanyagolnánk.

Kockázat: - A megfelelő súlyozás kialakítása Az sem jó, ha jelentőségét veszíti egy szempont, de az sem jó, ha a túlsúly miatt drágítja a beruházást

Kockázat: - A megfelelő súlyozás kialakítása Az sem jó, ha jelentőségét veszíti egy szempont, de az sem jó, ha a túlsúly miatt drágítja a beruházást - Vállalt feladat ellenőrzése, annak szankcionálása Egyértelmű szerződéses előírásokra van szükség, és a betartás szigorú ellenőrzése szükséges

Problémakör: Tervezési, vállalkozási szerződések egyoldalúsága

A szerződési szabadság jelenleg csak a szerződés megkötésére vonatkozik Az ajánlattevő oldalán a szerződéses szabadság korlátozott / Legtöbb eljárásban nem lehetséges a szerződéses akaratok egyeztetése sem/

A szerződéskötést követően a szerződő, és a teljesítést nyújtó felek személye kötött, csak a Kbt. által meghatározott körben és feltételek szerint történhet változás, szemben a polgári jogi szerződésekkel, ahol ez a kérdés a felek szabad akaratának kérdése.

A közbeszerzési eljárásokra általánosan jellemző, hogy az ajánlattevő szerződéses jogait jelentősen korlátozó tényezők az útépítési szerződések tekintetében az ajánlattevők kárára az elmúlt időszak alatt aránytalanul felerősödtek

Figyelmen kívül hagyják az ajánlattevők jogait, illetve a saját magukat (az ajánlatkérőket) terhelő kötelezettségek meghatározását

A közbeszerzési eljárásokra általánosan jellemző, hogy az ajánlattevő szerződéses jogait jelentősen korlátozó tényezők az útépítési szerződések tekintetében az ajánlattevők kárára az elmúlt időszak alatt aránytalanul felerősödtek Figyelmen kívül hagyják az ajánlattevők jogait, illetve a saját magukat (az ajánlatkérőket) terhelő kötelezettségek meghatározását A SZERŐDÉSEK EGYENSÚLYA JELENTŐSEN FELBORULT!!!!

Teendő: Ajánlatkérői szemléletváltásra van szükség!

Teendő: Ajánlatkérői szemléletváltásra van szükség! A közbeszerzési pályázatok során használt típusszerződésekben az ajánlatkérői és ajánlattevő oldal közötti jogok és kötelezettségek egyensúlyának helyreállítása szükséges

Problémakör: Tervezés tartalmi követelményrendszere

A burkolattechnológia megválasztása, megváltoztatása nem engedélyköteles

Teendő: Az engedélyezési terv és kivitelezési dokumentáció „determináló hatásának” pontos meghatározása. A felesleges, és idő előtti determinációk megszüntetése. Ha a kivitelezési dokumentáció készítője és a kivitelező nem ugyanaz a személy vagy szervezet a beruházó érvényesítheti szempontjait

Problémakör: Műszaki ellenőr feladata

A műszaki ellenőr tevékenysége jellegében nem eredménykötelem, hanem inkább megbízási kötelem körébe sorolható A helytelen gyakorlatot erősíti a mai kohéziós és egyéb uniós forrás felhasználás miatt a támogatások körüli adminisztráció is, melynek gyakorlata még inkább túlértékeli a dokumentum létét a mögötte lefolytatott tényleges ellenőrzéstől E gyakorlat alapján valódi felelősséget nem tud a beruházó a műszaki ellenőrre telepíteni. Felelősség hiányában pedig az elvárható ellenőrzés tartalma kerülhet veszélybe.

Teendő: Jogszabályilag biztosított feladatkörének teljes kihasználása szükséges. A szerződéses rendelkezések újraírását a beruházói gyakorlatban is szükséges meghonosítani

Problémakör: Támogatási rendszerben a műszaki sarokpontok folyamatos figyelemmel kísérése

Teendő: A támogatási szerződés hatálya alatt az adminisztratív és a pénzügyi auditon túl szükséges a műszaki átgondoltság folyamatos kontrollja, annak érdekében, hogy a támogatási szerződés végére a kivitelezésre szánt idő ne csökkenjen egy teljesíthetetlen szint alá.

Problémakör: Mérnökök részére jogi-, jogászok számára műszaki szakmai továbbképzések szervezése folyamatos aktualizálása

A jelenlegi pályázati kiírásokat elsősorban jogászok, ügyvédi irodák készítik. A kiírások mellékletében szereplő műszaki tartalmat mérnökök fogalmazzák meg. Sok esetben nincs összhangban a két rész egymással

A kiírások jogi része figyelembe veszi a „pénzügyi szektor” diktálta kereteket, de mivel nem látja át kellőképpen a műszaki megvalósíthatóság tartalmát, sokszor kerül bele műszaki oldalról csak jelentős többletforrással (vagy egyáltalán nem) megvalósítható feltétel

Teendő: Hosszú távon be kell vezetni az alapvető jogi ismeretek oktatását a mérnökhallgatók számára. Rövid távon a jelenleg a szakmában dolgozó mérnökök számára alapvető jogi ismeretek, jogászok számára alapvető műszaki ismeretek oktatása továbbképzés formájában A fenti továbbképzésekre való kereslet felmérését követően szükséges a végleges képzési tematika kialakítása, oktatási forma kiválasztása, tananyag megszerkesztése, valamint az oktatók/előadók felkérése.