Az A vércsoport.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Narancsbőr A nők zsírsejtjei genetikailag jóval nagyobb mennyiségű zsír tárolására képesek, mint a férfiaké. Ezek közvetlenül a bőr alatt helyezkednek.
Advertisements

A napsugárzás jótékony hatásai:
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A bio élelmiszerek olyan növényi vagy állati eredetű élelmiszerek, amelyeket az ökológiai gazdálkodás szabályainak megfelelően állítottak elő.
Sportolás hatása szervezetünkre
Megoldások.
Táplálékok, tápanyagok
Táplálékok,tápanyagok
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
Flavon max termékcsalád
A vér.
Mik azok a fehérjék? A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. Ezek kialakításában 20 féle aminosav vesz részt.
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
 Évtizedek óta intenzív kutatások zajlanak egy mesterséges vérpótló szer, köznapi nevén "művér" kifejlesztésére, amely sürgősségi helyzetekben a valódi.
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Mozgás, pihenés, egészség
A helyes táplálkozás.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
Horváth Krisztián A Vitamin.
azaz a nemzetbiztonsági hivatal felépítése és működése
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
A Föld zöldellő csodái.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
A szervezet természetes védekezőképessége
Egészséges Táplálkozás
A vérkeringés szerepe.
Fizikai paraméterek változása a fokhagyma kihajtása során Készítette: Muha Viktória IV. évfolyam SZIE Élelmiszertudományi Kar Konzulensek: Dr. Felföldi.
Bornemisza Péter Gimnázium
Táplálékok , tápanyagok
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
A vér Mennyi van belőle? Mennyi a pH-ja? Milyen szövettípushoz tartozik?
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
E= egyszerű választás T= többszörös választás
Egyed alatti szerveződési szintek
Modern edzésmódszerek
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A vércsoportok és a szervátültetés Rh-faktor, májátültetés, csontvelő átültetés.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A VÉR FELÉPÍTÉSE ÉS FELADATAI KÉSZÍTETTE: RÁCZ KATA.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Hasnyálmirigy.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
A vér II..
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Alultápláltság és veszélyei
A vér. Szerepe: - különböző anyagokat szállít a testen belül Ez az ANYAGSZÁLLÍTÁS → életjelenség sejtekhez ami szükséges ami felesleges odaszállít elviszi.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az A vércsoport

Karl Landsteiner osztrák orvospro­fesszor már 1901-ben felfedezte a vércsoportokat (A, B, AB és 0), amelyekről jóval később a genetika bebizonyította, hogy a vörösvérsejtek felszínén lévő »azonosító« fehérjék, antigének határozzák meg. Ezen kívül az emberek 85 %-ának ún. D-antigénjei is vannak. Őket a Rhesus majomban található hason­ló vörösvérsejt-antigén nyomán Rh-pozitívnak, a maradék 15 %, ilyen antigén­nel nem rendelkezőt pedig Rh-negatívak nevezték el.

Vércsoport meghatározás A különböző vércsoportok a vér eltérő tulajdonságaira utalnak. A vércsoport a szervezet védekező-rendszerének (immunrendszerének) a kulcsa. Egyetlen csepp vérünk magában hordozza az emberre jellemző összes genetikai információt. Ezen felül a vér szállítja a test működéséhez szükséges oxigént, hormonokat, tápanyagot stb. A vér bizonyos jellemzőinek különbségeiből adódóan, az eltérő vércsoportú emberek másként reagálnak az egyes táplálékokra vagy idegen anyagok (baktériumok) behatolására.

A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt A kutatók szerint az ember ősének 0-s vércsoportja volt. Az evolúció során, ahogy az ember új életteret hódított meg, újfajta táplálékot talált, az emésztőrendszert, az immunrendszert is új feladatok elé állította. Mutációk során az eredeti 0-s vércsoportból alakult ki a másik három vércsoport, ez segített az új körülményekhez való alkalmazkodásban.

Az A vércsoport kb. 15 és 25 ezer évvel ezelőtt alakulhatott ki, a késői kőkorban. Ekkor már az emberek letelepedett életmódot folytattak: növények termesztésével és állatok tenyésztésével kezdtek foglalkozni. Ettől az emésztőrendszerük is olyanná alakult, hogy képes nagyobb mennyiségű növényi eredetű táplálékot feldolgozni.

A vércsoport eltérő jellemzőinek köszönhetően, míg bizonyos tápanyagok jótékony hatással vannak az egyik vércsoportúak számára, hátrányosan hathatnak egy másik vércsoporthoz tartozó egyénekre.  Az optimális testműködés szempontjából a legcélravezetőbb, ha az ember leginkább olyan tápanyagokat juttat be szervezetébe, melyek összhangban vannak saját vércsoportjával. Amikor az ember elkezd egészségesen, számára optimálisan (saját vércsoportjának megfelelően) táplálkozni, a fogyás csupán a test ideális állapotába való visszaállításnak egyik következménye lesz.

A vércsoport szerinti táplálkozás - A vércsoport diéta táblázat A vércsoport - a hízás legfőbb tényezői: HÚSFÉLÉK: rosszul emészthetők, zsírként tárolódnak, növelik a toxinok szintjét TEJTERMÉKEK: gátolják a tápanyagok metabolizmusát VETEMÉNYBAB, LIMABAB: zavarja az emésztőenzimek működését, lassú metabolikus ráta BÚZA (túlzott mennyiségben): gátolja az inzulin hatékonyságát, rontja a kalória-felhasználást

A vércsoport - a fogyás legfőbb tényezői: NÖVÉNYI OLAJOK: elősegítik a metabolizmus hatékonyságát, megelőzik a folyadék-visszatartást SZÓJAÉTELEK: elősegítik a metabolizmus hatékonyságát, gyorsan metabolizálódnak ZÖLDSÉGEK: elősegítik a metabolizmus hatékonyságát, fokozzák a bélrendszer mozgását ANANÁSZ: fokozza a kalória-felhasználást és a bélrendszer mozgását

Csókolom Tanárnő