Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bornemisza Péter Gimnázium

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bornemisza Péter Gimnázium"— Előadás másolata:

1 Bornemisza Péter Gimnázium
A VÉR TeTudsz? Szakkör Bornemisza Péter Gimnázium 2010/10/22

2 Vérkenet készítés Tárgylemez zsírtalanítása alkohollal
1 csepp vér a tárgylemezre Másik tárgylemezzel kihúzás Száradás May-Grünwald cseppentése 2-3 perc múlva desztvíz cseppentése 1-2 perc múlva folyadék leöntése Giemsa 10 percig ( 3 csepp 1 ml vízhez) Desztvízzel majd csap vízzel lemosás Immerziós olaj a kenetre és 100X nagyítás

3 Összetevők -Plazma 55% 91% víz 7% plazmafehérjék
(albumin, globulin, fibrinogén) 2% tápanyagok (aminosavak, cukor, lipidek) hormonok (EPO, insulin) elektrolitok -Sejtes elemek 45% Buffy coat FVS (7-9 ezer/ μl) thrombocita (2-300 ezer/ μl) VVT (500 ezer/ μl)

4 Összetevők: Plazma (55%): 91% víz
fehérjék: albumin, antitestek, alvadási faktorok, lipoproteinek… glükóz, fehérjék, aminosavak (sejttáplálék) ásványi ionok (Na+, K+, Cl2+, HCO3) hormonok széndioxid, urea, tejsav (a.cs. végtermékek)

5 Összetevők VVT (45%) vörös cs.v.-ben képződik mag nélküli sejt
4,5-5,5 millió / μl átmérő: 7,2 μm élettartam: 120 nap benne: hemoglobin

6 Összetevők FVS (1%) Immunsejtek
vörös cs.v.-ben képződik 4-11 ezer / μl élettartam: 10 nap

7 Összetevők FVS típusok Granulocyták:
neutrofil- bakteriális és gombás fertőzések ellen, tömeges pusztulásuk a genny eozinofil- paraziták ellen, allergiás folyamatokban bazofil- allergiás folyamatok Monocyta: Fagocitózis-bekebelezés, antigének bemutatása a limfocitáknak. Ha a véráramból a szövetekbe vándorolnak, óriás falósejtekké (makrofág) differenciálódnak Limfociták: B sejt- ellenanyag termelés T-sejt- immunválasz vezérlés, vírusok és daganat sejtek elleni küzdelem

8 Összetevők Vérlemezkék(=trombociták)
vörös cs.v.-ben keletkeznek egy hatalmas sejt „feldarabolódásából” ezer/ μl átmérő: 2-5 μm élettartam: 10 nap feladat: vérrög képzés

9 megoszlása Magyarországon
Vércsoportok ABO és RH vércsoportok megoszlása Magyarországon „A” Rh poz 36% „A” Rh neg 6% „0” Rh poz 26% „0” Rh neg 6% „B” Rh poz 16% „B” Rh neg 2% „AB” Rh poz 7% „AB” Rh neg 1%

10 Alap fogalmak Antigén: olyan anyagok, amelyek a szervezetben immunválaszt, ellenanyag termelést indítanak el. Antitest (ellenanyag): olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel annak érdekében, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen anyagokat. Plazmasejt (B limficita) termeli.

11 Vércsoport antigének Az méhen belüli élet 40. napja körül jelennek meg és az élet végéig megmaradnak Vércsoport rendszer: antigéncsoport, genetikailag meghatározott 29 vércsoport rendszerbe szerveződő antigének, melyek egymástól függetlenül öröklődnek • A teljes vvt fenotípus nagymértékben egyénre jellemző.

12 Vércsoport antitestek
Természetes: az ABO rendszer antitestei általában megtalálhatók az 1 éves gyermek szérumában. 4 hónapos kortól várható a termelődésük. • Immun: más (irreguláris-nem ABO) antitestek immunizációt követően termelődnek (incompatibilis transzfúzió vagy terhesség). A transzfúziós szövődmények többségét ezek okozzák. Átmennek a placentán.

13 ABO rendszer 1901-ben Dr. Karl Landsteiner
(Ausztria) patológus fedezte fel (orvosi Nobel-díj 1930) 4 fő fenotípus (A, B, AB, O) Landsteiner szabály: egészséges felnőttek plazmája tartalmazza azt az ABO antitestet, amellyel reagáló antigént az illető vörösvértestei nem hordozzák, de nem tartalmazhatja azt az antitestet, amelynek antigénjeit az illető vörösvértestjei hordozzák.

14 ABO antigén és antitest
A vér- csoport B vér- AB O A antigén VVT-n x B antigén A antitest plazmábanban Az ABO antigének megtalálhatóak a vörösvértesteken és valamennyi szöveti sejten (szervtranszplantáció!), fehérvérsejteken, thrombocytákon Az antitest a plazmában van.

15 ABO öröklődés Vércsoport (fenotípus) Genotípus A AA v. A0 B BB v. B0
Az ABO vércsoportért 3 allél felelős (A, B, 0). Mivel a lókuszon 2-nek van hely, ezért ezek kombinációi lehetségesek: lásd alább. Kodomináns öröklődés. Vércsoport (fenotípus) Genotípus A AA v. A0 B BB v. B0 AB 00

16 Univerzális donor és recipiens
O vércsoportú egyén – Nincs A vagy B antigénje – Mosott vvt massza kevés antitestet tartalmaz vagy egyáltalán nem tartalmaz antitestet • Univerzális Recipiens AB vércsoportú egyén – nincs anti-A vagy anti-B antitestje – Nem tudja lizálni a beadott vvt-ket – Egyéb antitestek lehetnek a szérumában!

17 Rh antigének Genetika Autoszomális domináns öröklődés
Rh+ (85%) : DD, Dd, dD (D antigén van a VVT-n) Rh- (15%): dd (D antigén nincs a VVT-n)

18 Születéskor nincs antitest
Születéskor nincs antitest. Csak ha Rh – ember találkozik Rh+ vérrel, azt idegenként ismeri fel és az immunválasz eredményeképpen ellenanyagot termel ellene.

19 Rh antitest Immunizáció szükséges hozzá
IgG típusú-> átmegy a placentán Anti-D termelődést válthat ki terhesség is ha az Rh(D) - anyának Rh(D) + magzata van->következő magzatra káros A szenzibilizálódás kivédhető ha anti-D immunoglobulint kap az anya, szülés előtt vagy közvetlenül szülés után

20 Vércsoport meghatározás
Antitest rögzítve a papírra. Hozzáadjuk a vért, aminek VVT-in antigén van. Ha kicsapódik, azt jelenti, hogy az antitest találkozott A specifikus antigénjével >agglutináció. Ahol van az agglutináció, olyan csoportú lesz a vér.


Letölteni ppt "Bornemisza Péter Gimnázium"

Hasonló előadás


Google Hirdetések