Helyi termék piacra jutása a turizmus lehetőségeinek segítségével. Borsányi Gyula Vezekény, 2013.06.13-15.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Leader célterületek 2011 Szinergia Egyesület. Leader célterületek.
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED Repülőtéri Hotelek és a Turizmus fejlesztésének lehetőségei.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
A mezőgazdaság gondjai és kitörési lehetőségei a Homokháton Előadó: Kőváriné dr. Bartha Ágnes Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara elnöke Kecskemét,
Helyi termék értékesítés adózási tanácsadása – műhelymunka őstermelők, kistermelők, kézművesek, agroturisztikai szolgáltatók, és civil szervezetek részére.
„Jövőműhely beszélgetések” Észak-Kaposi Partnerek LEADER Helyi Közösség Szánjunk rá egy órát, hogy átgondoljuk jövőnket!
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
„Két keréken Szatmárban“
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Városi turizmus. Város A turista szemében a város szabadidős termék, amelyet arra használ fel, hogy élményei, tapasztalatai bővüljenek. Így - marketingszempontú.
Magánjavak és közjavak a turizmusban
A Velencei-tó értékei.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
A Fertő mente turizmusa Kundi Viktória PhD hallgató április 27.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Alternatív finanszírozási lehetőség a határ menti térségek megsegítésére Békéscsaba, május 20.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Csengersimáért Közhasznú Egyesület Asociaţia fără scop Csengersimáért Comuna Dorolt Pusztadaróc Önkormányzat „Két keréken Szatmárban“ „On two wheels in.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Közlekedésbiztonságra fordítható források
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
Szemben az árakkal … Mottó: Addig nyújtózkodj, amíg jól esik! A takaród majd nő az igényeiddel.
V ÁLLALKOZÁSOK A F ENNTARTHATÓ V ÁROSFEJLESZTÉSÉRT A HELYI PÉNZ BEVEZETÉSE HUSK/1001/1.1.2/0046 Bodon Géza Menedzser, projekt partner K ASSA, MÁJUS.20.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
Nyílt rendszerek összekapcsolása
A kerékpáros turizmus előnye, haszna közvetlen EU-s támogatások, EuroVelo-hálózat Balatonkenese, Csikai Mária
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
A Tisza-tavi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezetek alakításának lehetőségei Molnár Anita Igazgató Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális.
Regionális Vállalkozásfejlesztés Dr. Billo Kármen főosztályvezető-helyettes Regionális és Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Főosztály.
Bodrogolaszi község turizmusfejlesztése Kérdőív a fejlesztés koncepciójának összeállításához értékelés.
Leader program és helyi termék a turisztikában. Helyi termék 76/2011 VM rendelet alapján: – LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén megtermelt,
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Határmenti régiók fejlesztési együttműködésének lehetőségei 2016-ban, Nyíregyháza, szeptember 20. Határmentiség Szatmárban Pataki Csaba elnök Szatmár.
Turizmus a megyei területfejlesztési stratégiában és Vas megye turisztikai jellegű projektjeinek bemutatása.
Az autóbuszos turizmus támogatásának fontossága az EU tagállamaiban Stephen Smith Elnök Autóbuszos Turizmus Európai Szövetsége.
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Ahogy én látom a helyi turizmust Radics Vendégház Máza
Gerje-Körút „A közös program”
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Helyi védett értékek bemutatása a
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Előadás másolata:

Helyi termék piacra jutása a turizmus lehetőségeinek segítségével. Borsányi Gyula Vezekény,

Mai előadásomban foglalkozom: - a helyi turizmus adta lehetőségekkel; - a helyi termék piacra juttatásának lehetőségeivel; - a közös megvalósítási formákkal; - bemutaok Önöknek néhány jó példát és reklámanyagot, egy kisfilmet és egy brozsúrát a témával kapcsolatban. Partnerséget építünk

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ahoz, hogy helyi turizmusról és egyáltalán a turizmus lehetőségeiről beszélhessünk, olyan feltételeket kell teremtenük, amelyek vonzóvá teszik településünket, régiónkat az egyéni, családi és csoportos turizmus számára. Eleve előnyt élveznek azok a települések és régiók, amelyek a turizmus szempontjából atraktív természeti környezettel, történelmi fejlődésük során felhalmozódott értékekkel ( csaták színhelyei, várak, kastélyok, parkok, emlékművek, szoborparkok, stb.) rendelkeznek. Partnerséget építünk

Nagyon fontos a turizmushoz kapcsolódó mindennemű infrastruktúra, amit az elmúlt évben, mindenkinek, aki ezekkel a feladatokkal szeretne megbirkóni, illett már kiépítenie, biztosítania. Amennyiben ez még nem valósult meg, akkor sajnos a turista csak nagy erőfeszítések árán jön el hozzánk és nem is biztos, hogy vissza akar majd térni. (Pl.: Cserkeszőllő) Partnerséget építünk

Az infrastruktúra alatt nem csupán a víz, gáz, villany és csatornahállózatot kell érteni, hanem rendelkezni kell olyan szolgáltatói bázissal is, ami a turista mindennemű igényét ki tudja elégíteni, vagy legalább igyekszik ennek a kritériumnak a legmesszemenőbben megfelelni az adott lehetőségek keretein belül. Vagyis rendelkeznie kell szállás- és étteremkapacitással, szórakozóhelyek sokszínűségével, az aktív szabadidős programok megvalósítását szolgáló infrastruktúrával, Partnerséget építünk

olyan szolgáltatói körrel, amely szolgáltatók a régió, a hely szellemiségét próbálják átadni a turistáknak, saját termékeikkel látják el a turizmus adta felvevőpiacot, látnak el helyi temékboltokat, a vendéglátó egységeket, szerveznek kiállítóvásárokat, gasztronómiai rendezvényeket, stb. (Persze van egy rétege a turistáknak, akik igénylik, hogy maximum 1 km-es körzetben legalább egy Tesco is legyen.  ) Partnerséget építünk

És így már el is jutottunk a helyi temékek fontosságához, azok piaci lehetőségeihez, amit csakis úgy lehet rendszeres bevételi forrássá formálni a termelő, gazdálkodó és helyi termék előállító ( kézműves, fazekas, iparművész, kosárfonó, bőrdíszműves, stb) számára, ha ezek az emberek egy olyan közösséget alkotnak, mint pl. az Önöké, és termelésüket, szolgáltatásaikat koordinálva a turizmussal összefogva próbálnak a településükre, régiójukba turistákat csalogatni, ezzel munkahelyeket teremteni és biztosítani a fenntartható fejlődését a régiónak. Partnerséget építünk

Ha megengedik, akkor most néhány (jó és rossz) példával szeretném Önöket megismertetni, amelyekkel mi is próbáljuk fellendíteni régiónk turizmusát, figyelembe véve a helyi adottságainkat, a Leader adta lehetőségek keretein belül megvalósított fejlesztéseinket, és hogy milyen további megvalósítási lehetőségeket keresve próbálkozunk ezzel a problémakörrel megbirkózni. Partnerséget építünk

Szerétnék néhány pályázati eredményt és folyamatban levő pályátot a figyelmükbe ajánlani: - Elősszor a „Kozös lisztes múltunk“ című projektről tennék említést, amelyről már szó esett itt tavaly ősszel is. Határon átnyúló projektről van szó és cseh partnerekkel valósítottuk meg. A lényege az volt, hogy felmérjük, milyen pék- és cukrászipari termékek lelhetők fel az egyes régiókban és jelennek meg, mint helyi termékek, hagyományos termékek, amelyek az adott régió múltjának a részét is képezik. Történelmi fejlődés és a helyi adottságok figyelelmbe vételével feltérképeztük és bemutattuk a mi régiónkra jellemző vizimalmokat és a cseh partnerre jellemző szélmalmokat. Partnerséget építünk