„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Szecskay András SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA
Advertisements

Fontosabb változások az új Ptk. Kötelmi jogi Könyvében
Munkaszervezési ismeretek
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
Az új Ptk.a kereskedők és a beszállítók kapcsolatát érintő változásai
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
A Kollektív szerződéskötés a reprezentatív szakszervezetek között
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Szempontok a szerződéskötések ellenőrzéséhez
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Az új Ptk. hatásai a gazdasági élet szereplőire
A SZERZŐDÉS MEGSZŰNÉSE. MEGSZŰNÉS A FELEK AKARATÁBÓL A JOGOSULT ÉRDEKEINEK KIELÉGÍTÉSE NÉLKÜL HATÁLYEGYOLDALÚ NYILATKOZATTAL KÉTOLDALÚ NYILATKOZATTAL.
HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Légügyi Osztály
A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSA
REPETITORIUM A KÖTELMI JOG ÁLTALÁNOS RÉSZE KÖRÉBŐL
A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSE
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Szerződéskötés közvetítők útján
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
Felelősség, termékfelelősség
Polgári jogi ismeretek
14. Tétel Foglalja össze, hogy a munkaviszony megszüntetésének milyen módjait ismeri, különös tekintettel a speciális esetekre! Beszéljen a mellékelt nyomtatványok.
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
8. Előadás Érvénytelenség Szerződés létszakai
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A vállalkozási típusú szerződések változásai, különös tekintettel az általános szabályokra és a szerződést biztosító mellékkötelezettségekre április.
Etikai kódex, ajánlott szerződésminták az építőiparban
Munkaszervezési ismeretek
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
A munkaviszony megszüntetése
KÖTELMI JOG DR. KOVÁCS LÁSZLÓ 2007.
A Központi hitelinformációs rendszer bemutatása
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
A fizetési meghagyásos eljárás DE-ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszék
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A SZERZŐDÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A szerződés - megkötése, - teljesítése, - megerősítése - és módosítása.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 4. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
Kereskedelmi szerződések joga GTK MSc 3. előadás Pétervári Kinga Jójárt Eszter.
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
Polgári perjog előadás
Nemzetközi magánjog II.
Az új Ptk. változásai egy vállalkozó szemével
Előadás másolata:

„Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések” Pécsi Törvényszék Az OBH támogatásával megvalósuló helyi képzés az új Polgári Törvénykönyvről Pécs 2014. Február 21. „Az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódó képzések” ÁROP-2.2.16-2012-2013-0001 Dr. Kovács Ildikó 1

A szerződés megerősítése és módosítása 6:185.§[Foglaló] (1) A másik félnek fizetett pénzt akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik. - csak pénz lehet - kötelezettségvállalás biztosítéka, nem a jele - nem csak a szerződéskötéskor lehet adni - felelősség nem felróhatóságot jelent ( régi Ptk. alapján sem!), kimentés 6:142.§ szerint - kötbérbe is beszámít (nem csak a kártérítésbe)

6:186. § [Kötbér] (1) A kötelezett pénz fizetésére kötelezheti magát arra az esetre, ha olyan okból, amelyért felelős, megszegi a szerződést. Mentesül a kötbérfizetési kötelezettség alól, ha szerződésszegését kimenti. - kapcsolódhat késedelemhez, hibás teljesítéshez, nem teljesítéshez (meghiúsulás - felelősség fogalma, kimentés – mint a foglalónál - hibás teljesítés esetére kikötött kötbérnél nem lehet szavatossági igényt érvényesíteni ( EBH 2012.94) ( írásbeliség, kártérítés, mérséklés, kamat kikötés semmissége változatlan) 6:190. § [Jogvesztés kikötése] Nincs változás!

Módosítás: 6:191. § [A szerződés felek általi módosítása] (1) A felek közös megegyezéssel módosíthatják a szerződés tartalmát vagy megváltoztathatják kötelezettségvállalásuk jogcímét. (részletszabályok nem változtak!) 4) A szerződés tartalmát valamelyik fél egyoldalúan akkor módosíthatja, ha ezt a szerződésben kikötötték, vagy ha a felet erre jogszabály feljogosítja. ( eddig sem volt kétséges!)

6:192. § [Bírósági szerződésmódosítás] (1) Bármelyik fél a szerződés bírósági módosítását kérheti, ha a felek közötti tartós jogviszonyban a szerződés megkötését követően előállott körülmény következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése lényeges jogi érdekét sértené, és ÚJ! a) a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható; b) a körülmények megváltozását nem ő idézte elő; és c) a körülmények változása nem tartozik rendes üzleti kockázata körébe. (2) A bíróság a szerződést az általa meghatározott időponttól, legkorábban a szerződésmódosításra irányuló igény bíróság előtti érvényesítésének időpontjától kezdődően úgy módosíthatja, hogy a körülmények megváltozása miatt egyik fél lényeges jogi érdeke se sérüljön.

ENGEDMÉNYEZÉS, JOGÁTRUHÁZÁS, TARTOZÁSÁTVÁLLALÁS ÉS SZERZŐDÉSÁTRUHÁZÁS 6:193. § [Engedményezés] (1) A jogosult a kötelezettel szembeni követelését másra ruházhatja át. (2) A követelés átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím és a követelés engedményezése szükséges. Az engedményezés az engedményező és az engedményes szerződése, amellyel az engedményes az engedményező helyébe lép.

-Átruházó és rendelkező ügyletből áll ( lehet egyben is) Új! -Átruházó és rendelkező ügyletből áll ( lehet egyben is) -Az értesítéshez elegendő a rendelkező ügylet megjelölése, ill. a rendelkező ügyletet tartalmazó okirat átadása (az értesítésnek a szerződés módosítás jogára és a kifogásokra van kihatása - teljesítési utasítás váltja ki a joghatást, ettől kezdve lehet az engedményesnek teljesíteni - az engedményezéssel okozott költségeket meg kell - lejárt kamat is átszáll - nincs kezesi felelősség, az engedményező szerződés alapján felel ( jogszavatosság) Bírói gyakorlatból átültetett szabályok: - a jogviszonynak léteznie kell - a követelést azonosítható módon kell megjelölni - harmadik személlyel szemben hatálytalan, belső jogviszonyban szerződésszegés ( Új! Nem lehet hozzá kötbért vagy felmondási jogot kikötni!)

Jogátruházás: 6:202. § [Jogátruházás] (1) A jogosult jogát másra átruházhatja, kivéve, ha jogszabály a jog forgalomképességét kizárja vagy a forgalomképtelenség a jog természetéből egyértelműen következik. (2) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a jog átruházással való megszerzéséhez az átruházásra irányuló szerződés vagy más jogcím és a jogátruházás szükséges. A jogátruházás az átruházó és az új jogosult szerződése, amellyel az új jogosult az átruházó helyébe lép. (3) A jogok átruházására az engedményezésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni (4) Ha a jog fennállását közhiteles nyilvántartás tanúsítja, a jog átruházásához az engedményezésen felül a jogosult személyében bekövetkezett változásnak a nyilvántartásba való bejegyzése szükséges. Fő szabály: minden jog forgalomképes, melynek forgalomképességét törvény ne zárja ki, vagy a jog természetéből ez nem következik

Tartozásátvállalás: 6:203. § [Tartozásátvállalás] (1) Ha a kötelezett és a jogosult megállapodik egy harmadik személlyel (e fejezet alkalmazásában: átvállaló) abban, hogy az a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló kötelezettségét átvállalja, a jogosult a szolgáltatást kizárólag az átvállalótól követelheti. -három alanyú szerződés ( lehet előzetes hozzájárulás + kétalanyú szerződés , kiköthető a visszavonás lehetősége) - minden jog megilleti a tatozás átvállalót 6:205. § [Teljesítésátvállalás] Ha harmadik személy megállapodik a kötelezettel a kötelezett tartozásának átvállalásáról, a harmadik személy köteles lesz a kötelezett tartozását teljesíteni vagy a kötelezettet olyan helyzetbe hozni, hogy az lejáratkor teljesíthessen. A jogosult nem követelheti a tartozást a harmadik személytől. (Harmadik személy és a kötelezett belső jogviszonyára vonatkozik, jogosultra nem hat ki) 6:206. § [Tartozáselvállalás] Ha a felek a teljesítésátvállalásról a jogosultat értesítik, egyetemleges kötelezettség jön létre. Tartozáselvállalás esetén az egyetemleges kötelezettet mindazon jogok megilletik, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben a szerződés alapján megillették. A tartozás elvállalója nem jogosult beszámítani a kötelezettnek a jogosulttal szemben fennálló egyéb követelését. ( jogosult számára nem hátrányos, sőt kedvezőbb!) 6:207. § [Tartozás átszállása jogszabály rendelkezése alapján]

Szerződésátruházás: 6:208. § A szerződésátruházás szerződéssel (1) A szerződésből kilépő, a szerződésben maradó és a szerződésbe belépő fél megállapodhatnak a szerződésből kilépő felet megillető jogok és az őt terhelő kötelezettségek összességének a szerződésbe belépő félre történő átruházásáról. - valódi alanyváltozás, kilépő féllel a jogviszony lezárul - belépő felet illet meg minden jog - három alanyú szerződés, de lehet előzetes hozzájárulás - engedményezés, tartozásátvállalás szabályaira utalás ( „más” követelést az új alany nem számíthat be) 6:211. § [Szerződésátruházás jogszabály rendelkezése alapján] Ha valakinek egy szerződésből származó valamennyi joga és kötelezettsége jogszabály rendelkezése alapján száll át másra, a szerződésátruházás szabályait kell megfelelően alkalmazni.

A szerződés megszűnése 6:212. § [Megszüntetés a felek megállapodásával (1) A felek közös megegyezéssel a szerződést a jövőre nézve megszüntethetik vagy a szerződés megkötésének időpontjára visszamenő hatállyal felbonthatják. (2) A szerződés megszüntetése esetén a felek további szolgáltatásokkal nem tartoznak, és kötelesek egymással a megszűnés előtt már teljesített szolgáltatásokkal elszámolni. 3) A szerződés felbontása esetén a már teljesített szolgáltatások visszajárnak. Ha az eredeti állapot természetben nem állítható helyre, a szerződés felbontásának nincs helye. Új! Rendező elv az reverzibilitás!

6:213. § [Megszüntetés egyoldalú jognyilatkozattal] 1) Aki jogszabálynál vagy a szerződésnél fogva felmondásra vagy elállásra jogosult, a másik félhez intézett jognyilatkozattal szüntetheti meg a szerződést. A szerződés felmondása esetén a szerződés megszüntetésének, elállás esetén a szerződés felbontásának a szabályait kell alkalmazni, azzal, hogy elállásra a fél akkor jogosult, ha az általa kapott szolgáltatás egyidejű visszaadását felajánlja. (2) elállás bánatpénz ellenében ( nincs változás) Új! (3) Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a tartós jogviszonyt létrehozó, határozatlan időre kötött szerződést megfelelő felmondási idő alkalmazásával bármelyik fél felmondhatja. A felmondási jog kizárása semmis. ( eddig egyes szerződésekben szerepelt) 6:214. § [Bíróság általi megszüntetés] E rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni a szerződés bíróság által történő megszüntetésére.