Magyarország 2 természeti kincse

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
A napsugárzás jótékony hatásai:
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A savanyú talajok javítása
A víz-háborúk kora jöhet
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
Tovább lépéshez mindig nyomjon meg egy billentyűt!
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Vízminőségi jellemzők
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Szerzőkről elnevezett talajművelési rendszerek
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Fülemüle informatika verseny
Megújuló energiaforrások
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
A növények ásványianyag-felvétele
Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
A talajsavanyodás és kezelése
Ásványokhoz és kőzetekhez köthető környezeti károk.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Nitrogén mineralizáció
Vízszennyezés.
Az SCD Probiotikus technológia a növények ápolásában
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Gyakorlati képzés tematikája
AZ EREDMÉNYES ÉS BIZTONSÁGOS NÖVÉNYTERMESZTÉS ESZKÖZEI
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Mikroökonómia gyakorlat
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Őszi munkák a kertben avagy a réz mindenek fölött Október van, ilyenkor mindenki főleg az ősszel érő termékek betakarításával van elfoglalva, mindezek.
A savas eső következményei
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Világjárványok az emberiség életében
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
VÍZOLDHATÓ MŰTRÁGYÁK ITALPOLLINA Kizárólagos magyarországi importőr: ZFW HORTISERVICE Kft.
Agrotechnika és a talajtermékenység összefüggései Dr. Tóth Zoltán Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Növénytermesztéstani és Talajtani.
KOMPLEX VÍZ- ÉS TALAJERŐ GAZDÁLKODÁS A DALMAND ZRT. ÖNTÖZÉSES KULTÚRÁIBAN IV. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ április 9.
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
A nitrogén és vegyületei
Nem kórokozó baktériumok
A nitrogén tápanyag-utánpótlás múltja, jelene és jövője
NÖVÉNYI TÁPANYAGOT TARTALMAZÓ SZENNYVIZEK
Műtrágyázási szaktanácsadás
Előadás másolata:

Magyarország 2 természeti kincse Ivóvízkészlet Termőföld

Mennyi az optimális talaj pH? Sajnos a több évtizedes erős nitrogén műtrágyázásnak köszönhetően a Magyarország talajai erősen elsavanyodtak. A talajok pH-ja nagyon sok területen 4-5 pH. Ilyen érték mellett a növények sok nehézfémet vesznek fel, és kevesebb értékes tápanyagot. Az ideális talaj enyhén savas. 6-7 pH-jú.

Mit csinál a N-műtrágya a termőfölddel? Egyrészt nitrogénnel látja el, de sajnos ezt olyan módon teszi, hogy közben szennyezi a környezetet a nagy nitrát tartalma miatt. Másrészt elsavanyítja a talajt, ami ahhoz vezet, hogy a hasznos mikroorganizmusok száma lecsökken, a káros mikroorganizmusok száma viszont megnő.

Mit vesznek fel a növények a túl savanyú talajon? A túlzottan savanyú talajon a növények tápanyagfelvétele lecsökken, és a kiszórt műtrágya is kevésbé hasznosul. A növények sok nehézfémet vesznek fel, ami nehezen eladhatóvá teszi, és mérgezi mind az állatokat, mind az embereket.

Mit csinál a N-műtrágya az ivóvízzel? A fölösleges mennyiségű műtrágya az ásott kutak vizét is nitrátokkal szennyezi. A nagy hatású mosószerek foszfáttartalma ugyanolyan hatású, mint az élő vizekbe kerülő műtrágya.

Mit okoz a túl nitrátos víz? A szántóföldekről a csapadék a vízfolyásokba mossa a feleslegben kiszórt műtrágyát, amely a tavakba kerülve az állóvizek hínár- és algatömegeit növeli. A növényi maradványok lebomlása fogyasztja a vízben oldott oxigént, az oxigénhiányossá váló víz pedig tömeges halpusztulást okoz. A nitrátos víz különösen a csecsemőkre jelent halálos veszélyt, mivel a szervezet oxigénellátását akadályozza. Borsod, Nógrád, Baranya és Pest megye veszélyeztetett településeit a csecsemők számára palackozott vagy zacskós vízzel látják el.

Hány százaléka hasznosul a N és NPK-műtrágyának? A korábbi évekre visszavezethető fokozott nitrogén és más műtrágya felhasználása egyéb környezeti ártalmak mellett a talajaink fokozódó savanyodásához vezetett. A gazdasági hatás sem mellékes, ugyanis savanyodó talajon az alkalmazott műtrágya csekély része hasznosul. Mérések szerint pl. a foszforműtrágyának legfeljebb 20%-a, de a nitrogén műtrágya hasznosulása sem éri el az 50%-ot. A jelenlegi gazdasági helyzet mellett ekkora veszteségek nem engedhetők meg.

Mennyi foszfor van Európa talajaiban kötött (fel nem vehető) és felvehető formában? Mérések szerint Európa talajaiban hektáronként, 1600-1800 kg foszfor van kötött állapotban. Mindössze 1-1,5 kg az ami a növény számára, azonnal elérhető.

Mióta kellene már – szakértők szerint ‑ baktériumtrágyát használni a műtrágya helyett? „20 évet késett a gazdatársadalom a műtrágyák helyett a baktériumtárgyák használatával. Az új technológiai korszak a biológiai erőforrásokat kell hogy előnyben részesítse a fosszilis energiák uralma helyett! A baktériumtrágyázást a növénytermesztében be kell iktatni a technológiába!” Dr. Nagy Bálint

Mit jelent az, hogy Phylazonit? „Phyl” = Phylaxia Pharma ZRt. A cég, amely elkezdte gyártani ezt a baktériumtrágyát. „azo” = Azotobacter Chroococcum (baktériumtörzs, amely a levegő nitrogénjével táplálkozik, így megköti azt). „nit” = Nitrogén.

Mi az összetétele a Phylazonitnak? Nitrogénkötő baktériumok (Azotobacter Chroococcum), 100 kg nitrogén hatóanyagot köt meg hektáronként, a levegőből ami 3-3,5 q műtrágyának felel meg; Foszfor mobilizáló baktériumok (Bacillus Megaterium), 30-40 kg foszfor hatóanyagot tárnak fel, és tesznek felvehetővé hektáronként; Cellulózbontó baktériumok, melyek 4-8 hét alatt lebontják a szármaradványokat; B vitaminok, növényi hormonok (auxin, gibberellin). Összcsíraszám: min. 5 x 109 db/cm3

Mit csinál a Phylazonit? A földbe juttatva értékes tápanyagokkal látja el a növényeket, méghozzá oly módon, hogy ezzel nem szennyezi a talajt. Nitrogént köt meg levegőből. 100 kg/ha hatóanyagot. A kötött állapotban lévő foszfort, káliumot és egyéb ásványi anyagokat tárja fel amit a növény fel tud venni. 30-50 kg/ha. Lebontja a szármaradványt. 4-10 hét alatt. A szár- és gyökérmaradványok jelentős mennyiségű szerves tápanyagot jelentenek, amit a Phylazonit lebont, és felvehető tápanyaggá alakít (hektáronként 20-30 kg N, 30-40 kg P, 40-50 kg K). Szén-dioxiddal látja el a növényt.

Hogyan hat a Phylazonit a humusztartalomra? A Phylazonit képes növelni a talaj humusztartalmát. 4 év alatt közel 1%-ot mértek! (Hivatalos állami kísérletben, Kétegyházán.) Egyrészt az által, hogy elbontja szármaradványt, így növeli a talaj szervesanyag tartalmát. Másrészt úgy, hogy a készítményben lévő baktériumok élő szerves anyagok, így a pusztulásukkal nő a humusztartalom.

Mire lehet használni a Phylazonitot és mikor? Mivel a Phylazonit olyan élő baktériumokat tartalmaz, amelyeknek optimális esetben nagy mennyiségben kellene a talajainkban lenni azért, hogy a növényeket nitrogénnel, ásványi anyagokkal (foszfor, kalcium stb.) lássák el, ezért elmondható, hogy bármilyen növénykultúrában használható. Ezalatt minden szántóföldi, konyhakerti, gyümölcsösök, erdőtelepítés, legelő, természetvédelmi területeket, valamint bármilyen bio- és ökogazdálkodást értünk. Hisz a Phylazonit teljes egészében BIO Termék. Ősszel: minden egyes növény betakarítása után. Függetlenül attól, hogy őszi vagy tavaszi vetésű növényt vetünk utána 10-20 l/ha Phylazonit használata ajánlott. Legcélszerűbb a tarlóhántással egy menetben, a talajművelő eszközre szerelt elektromos pumpa segítségével a tarlóra permetezni és azonnal beforgatni. Tavasszal: Őszi vetésű növények: /kalászosok, repce/ felülkezelése10 l/ha Phylazonittal szántóföldi talajpermetezővel gyomirtással egy menetben vagy külön március 10-25. közötti időszakban. Rét, legelő területek,(kora tavaszi, március fogasolás utáni felülkezelése,10 Liter/ ha dózisban, Szántóföldi talajpermetezővel). Tavaszi vetésű növények: Vetés előtt valamelyik talajművelettel egy menetben, vagy vetéskor a vetőgépre szerelt elektromos pumpával ellátott szóró szerkezet segítségével 10-30 l/ha mennyiségben használatos (10 l/ha az alapdózis.)

Mi a jó termés 2 legfontosabb feltétele? Dr. Kádár Imre tartam kísérleteinek szerves anyag visszapótlás nélküli parcellája néhány év elteltével műtrágya tápanyag vissza-pótlás ellenére RADIKÁLIS (nagymértékű) TERMÉSCSÖKKENÉST, vagyis talaj regressziót MUTATOTT. Számítások szerint, megfelelő nedvesség jelenléte esetén feltételezhető, hogy a talajba visszakerülő szénmennyiség (szármaradvány), egyenes arányban van a terméshozammal. A jó termés elérésének két legfontosabb feltétele: a talaj nedvesség és szerves anyag tartalma.

Mi az amitől óvni kell a baktériumtrágyát? Klóros csapvízzel higítani TILOS! Hiszen a klór pont arról nevezetes, hogy fertőtlenítő - vagyis baktériumölő - hatású. UV-sugárzás (erős napfény). Orvosi rendelőkben UV-fényt használnak a baktériumok és vírusok elpusztítására. Zárt, oxigénhiányos tárolás! Túl sok nitrogén műtrágya használata,főleg nitrát formájában.

Mit választanak ki a növények a gyökereiken keresztül, és miért? A növények - azért, hogy oldhatóvá tegyék a kötött állapotban lévő ásványi anyagokat - képesek különböző szerves savakat kiválasztani a gyökereiken keresztül. Ezek főként almasav és citromsav. Ez akár a tömegük 25-35%-a is lehet, ami a már meglévő termés rovására megy!

Hogyan képes a Phlazonit 10-30%-kal több termést elérni? Egyrészt úgy, hogy a növénynek nem kell annyi szerves savat kiválasztani a saját tömegéből, hiszen ezt megteszik a baktériumok. Ez a tömeg mennyiség megmarad a növényben. Másrészt bőséges tápanyagkészletet hoznak létre a talajban, amiből akkor vesz fel a növény táplálékot, amikor szüksége van rá.

Mi az oka annak, hogy több éves szármaradványok is ott vannak a földben? A hosszú évek erős műtrágyázásának köszönhetően drasztikusan lecsökkentek a talajbaktériumok. A legjobban a nitrogénkötő-, és a szármaradványokat lebontani képes cellulózbontó baktériumok pusztultak el. Így nincs a talajban elegendő, ami lebontaná a maradványokat. Ezért nagyon fontos ősszel valamennyi tarló Phylazonittal való kezelése, függetlenül attól, hogy őszi vagy tavaszi vetés következik utána!

Mennyi nitrogént köt meg 10 L/ha mennyiségben a Phylazonit? A Pylazonit 10 L/ha mennyiségben képes a levegőből 100 kg nitrogén hatóanyagot megkötni, ami kb. 3,5 q N műtrágyának felel meg.

Mennyi foszfort és káliumot tesz felvehetővé 10 L/ha mennyiségben a Phylazonit? A Phylazonit 10 L/ha mennyiségben kb. 30-40 kg foszfor és kálium (valamint egyéb ásványi anyag) hatóanyagot képes feltárni a talaljból.

Mennyi idő alatt bontja le a kalászosok és a vastagszárú növények szármaradványát a Phylazonit? A Phylazonit baktériumkészítmény a benne található cellulózbontó- és nitrogénkötő baktériumok megfelelő arányának köszönhetően a kalászosok szármaradványait kb. 8-10 hét, míg a vastagszárú növények szármaradványait kb. 8 hét alatt képes döntő mértékben lebontani.

Mi a legolcsóbb tápanyagutánpótlás? Mindig a legolcsóbb, a természetes biomassza kihasználása, ami már eleve ott van. Így például a talajban lévő szár- és gyökérmaradványok jelentős mennyiségű szerves tápanyagot jelentenek, amit a Phylazonit lebont, és felvehető tápanyaggá alakít (hektáronként 20-30 kg N, 30-40 kg P, 40-50 kg K). Továbbá nagy mennyiségű kötött állapotban lévő foszfor található a földekben. Ezt a Phylazonitban lévő foszformobilizáló baktériumok feltárják, és a növény számára felvehetővé teszik. 30-50 évre való készlet halmozódott fel talajainkban! A levegőben mindig is ott van az értékes nitrogén (78%), amit a nitrogénkötő baktériumok juttatnak el a növényhez. 1 ha terület fölött 60 tonna N áll rendelkezésre!

Honnan tudja megállapítani, hogy élő baktériumok vannak a készítményben? A legbiztosabb módja, ha egy laboratóriumban bevizsgáltatjuk. De könnyen meg lehet állapítani, ha kiöntünk egy 1,5 L-es flakonba kb. 1 L baktériumtrágyát, légmentesen lezárjuk, és pár óra eltelte után ha kinyitjuk, szisszenő hangot kell hallanunk. Ugyanis a baktériumok oxigént lélegeznek be, és szén-dioxidot termelnek.

Honnan tudja megállapítani, hogy mennyi baktériumot kapott a pénzéért? Ezt úgy szokták megadni, hogy 1 cm3 anyagban mennyi az élő csíraszám (baktériumszám). A Phylazonit esetében ez minimum 5 x 109 db/cm3. Figyeljünk azonban a hatvány kitevőre, mert pl. 8 x 108-on többnek néz ki, mint mondjuk 4 x 109-en. Az első esetben 1 cm3-ben 800 millió baktérium van, míg a második esetben 4 milliárd!!!   Mit is jelent ez pontosan? Az Ön földjébe bejuttatva kb. átlag 4 óránként osztódnak a baktériumok. Ez azt jelenti, hogy 24 óra elteltével az első esetben durván 4,5 milliárd baktérium van, a másodikban pedig 24 milliárd!!! Ennyi apró kis munkás köti a nitrogént, tárja fel az ásványi anyagokat, és látja el szén-dioxiddal az Ön növényeit. Tehát nem mindegy, hogy a készítményben mennyi az ÉLŐ baktériumszám!

Mennyi N hatóanyagot kap 1q N-műtrágyából, és mennyit kap 10 L Phylazonitból? Vegyük alapul a 34%-os nitrogén műtrágyát. Ez azt jelenti, hogy 100 kg-ból 34 kg nitrogént tartalmaz. Ennek a legjobb esetben is, optimális talajélet esetén max. az 50%-a, tehát 17 kg hasznosul.   Ezzel szemben a Phylazonit 10 L/ha mennyiségben, nem optimális talajélet esetén min. 40 kg hatóanyagot, optimális talajélet esetén, ez elérheti akár a 200 kg hatóanyagot is. Tehát átlagban 100 kg-mal számolhatunk. 1 q nitrogén műtrágya, és 10 liter Phylazonit, közel azonos árban van. Az egyikért kapunk 17 kg nitrogén hatóanyagot, míg a másikért 100 kg nitrogén hatóanyagot. MICSODA KÜLÖNBSÉG!

Mennyi hatóanyagot kap 1q NPK-műtrágyából, és mennyit kap 10 L Phylazonitból? Nézzük a 3 x 15-ös komplex műtrágyát. 100 kg-ban van 15 kg foszfor, 15 kg kálium, és 15 kg nitrogén. Kutatások és kísérletek alapján bebizonyosodott, hogy a foszfornak csak kb. 20-30%-a, vagyis mindössze 3-5 kg hasznosul. Ugyanez vonatkozik a káliumra is.   Ezzel szemben a Phylazonit 10 L/ha mennyiségben, optimális esetben akár 30-40 kg/ha foszfor, kálium hatóanyagot tár fel a talajból. A 3 x 15-ös műtrágya másfélszer annyiba kerül, mint 10 L Phylazonit. Egyikért kapunk 3-5 kg hatóanyagot, míg a másikért 30-40 kg-ot.

Hány éve van a piacon a Phylazonit? A Phylazonit Magyarország első baktériumtrágyája. Közel 30 éve kezdte el gyártani a Phylaxia Pharma Zrt.

Mennyi a Phylazonit szavatossági ideje? Kannáink „lélegző” kupakkal vannak ellátva, melyek biztosítják a baktériumok oxigén ellátását, és a szén-dioxid eltávozását. A szavatossági idő a következőképpen alakul: 4-6 oC-on 6 hónap, 10-12 oC-on 3 hónap, 25-30 oC-on 3-4 hét.

Mik a főbb szempontok baktériumtrágya vásárlásakor? A legelső fontos dolog, hogy a készítmény élő baktériumokat tartalmazzon. A másik lényeges szempont, hogy mennyi a törzsenkénti egyedszám a készítményben? További kényes kérdés a készítményekben lévő baktériumtörzsek száma. Nem előnyös a 3-4-nél több baktériumfajtát tartalmazó készímény haszálata, mert a tárolóedényben a sokféle baktérium tápanyagellátása nehezen megoldható. Még egy fontos szempont: a készítmény logisztikája. Mennyi idő telik el a gyártástól a felhasználásig. A Phylazonitnál a szállítás napjától kezdődik a szavatosság, mivel a szállítás napján történik a gyártása!

Mennyi pénzt takaríthat meg hektáronként Phylazonittal? Számoljunk egy kicsit. Ha Ön használ mondjuk 3 q nitrogént, és 2 q NPK-t. Ez összesen kb. min. 35.000 Ft/ha költség. Ha elveszünk 2 q nitrogént és 1q NPK-t, és 10 L Phylazonittal pótoljuk, ez esetben Önnek csak 21.000 Ft/ha költsége lesz. Már rögtön megtakarít 14.000 Ft-ot hektáronként.   Termelők visszajelzései alapján a Phylazonit hatására 10-30%-kal van több termésük. Nézzük a minimum 10%-ot. Ha a búzája átlagban terem 50 q-át, akkor ez 5 q pluszt jelen hektáronként, ami 3.000 Ft-os átlagárral számolva kb. 15.000 Ft/ha Önnek. Kukorica esetében 90-100 q átlagtermésnél ez kb. 10 q plusz termés, ami csak 2.000 Ft-tal számolva is 20.000 Ft/ha plusz bevétel Önnek.