Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem lett volna jobb borbélynak maradni ?
Advertisements

Csak a szex lehet biztonságos? avagy miként alakítható a biztosítás óvó szerré.
Ne kelljen más ruháját viselni A szakmai kártérítési felelősség áthárítása.
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás Egészségügyi szakmai felelősségbiztosítás.
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az ügyetlen ügyelet nem ügyetlen avagy ügyeleti ellátás és felelősség.
Határon átnyúló felelősség. Mennyire elvárható gondosság  Az elvárható gondosság mértékét illetve annak betegjogi hátterét elsődlegesen a nemzeti jogok.
Egészségügyi Jog I.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Határon átnyúló szolgáltatás, felelősség. Jogviszonyok magyar szolgáltató és külföldi beteg között Eu esetén Nem gyógykezelési céllal érkezik a beteg.
Szolgálatból szolgáltatás avagy változó egészségügy, bővülő betegjogok, szélesedő kártérítési felelősség.
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Kiszolgáltatottból kiszolgált helyzetbe? avagy az egészségbiztosítás változásainak hatása a betegjogokra.
Legfontosabb törvényeink
Biztosításgazdaságtan 9. téma
Biztosításgazdaságtan 6. téma
Felelősség, termékfelelősség
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete Adószakértői Tagozat SZÍNLELT SZERZŐDÉSEK Előadó: Vadász Iván alelnök Budapest, 2006.
Adóamnesztia ig.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
Eltájolt tájékoztatás és az iránytű egyre drágább.
Nem csak a télapó segíthet Betegjogi kívánság-lista (hogy egy puttony ne legyen elég)
Határon átnyúló szolgáltatás, felelősség
Mellesleg a jogról Az emlő helyreállító és esztétikai műtétei során felmerülő medico- legalis problémák.
Az ügyetlen ügyelet nem ügyetlen
Terhes felelősség avagy a jog a legmagasztosabbat is elrondítja.
(H)Ideg és (R)Ideg szakmai felelősség?
A felelősség bárkit levetkőztet Szakmai kártérítési felelősség magán-egészségügyi sajátosságai.
Égessük közösen két végén a gyertyát avagy miként juthatunk el a konszenzus biztosította melegséghez és fényességhez?
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Mediátor képzés Kártérítés.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Milyen típusú károk tartoznak az új ügyvezetői felelősség körébe?
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Szűrővizsgálat az egészségbiztosításban Balázs Iván Egészségbiztosítási szakértő.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Tulajdonos és ügyvezető közötti viszonyok megváltozása „Az ügyvezetői tévedés ára” konferencia május 8. dr. Fehérváry Ákos, ügyvéd / partner Kajtár.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Családtámogató ellátások
Az orvosi „műhiba” perek bírói gyakorlata. I. Rövid bevezető Mi minősül műhibának? 1. Jogszabályi alap: Ptk.339.§, évi CLIV. törvény (Eü. törvény)
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Az utasbiztosítás.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Álláskeresés, foglakoztatásra irányuló jogviszony létesítése.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Krity Csilla Katolikus Pedagógiai Intézet
Előadás másolata:

Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség

Közreműködés nem a Sátántól való •Közreműködés nem színlelt szerződés: mert objektív feltétel (7001/2005 PM irányelv) mellett a szubjektív feltétel (felek akarata a más szerződés leplezése) szinte soha nem igazolható •Közreműködés lehetséges –Közalkalmazottaknál a munkakör alakításával –Nem közalkalmazottaknál (egyháztól a ZRt. fenntartóig) szabadon

Közreműködés = megbízás •Közreműködői szerződés •Szabadfoglalkozású szerződés •Önkéntes jogviszony •Tartalmában mindegyik megbízási szerződés, mindegyik esetben megbízó az egészségügyi szolgáltató, csak a megbízotti oldalon fellépők különböznek

Beteg- Megbízó - Közreműködő •Beteg csak a Megbízó egészségügyi szolgáltatóval kerül jogviszonyba (szerződés) •Beteg irányában a Közreműködő károkozásáért kizárólag a Megbízó felel •Közreműködő önállóan és a Megbízóval együtt a beteg által alperesként nem perelhető és nem marasztalható, még részben sem •Közreműködői speciális esetek: –Megbízó beteg irányában történő szélesebb felelőssége –Közreműködő és Megbízó közötti elszámolás –Közreműködő szakmai felelősségbiztosítása

Felelősség a kockázatért •Megbízó szabadon vehet igénybe közreműködőt és érte felel, ha a közreműködő nem az elvárható gondossággal járt el •Megbízó az elvárható gondosságnál szélesebb elvárhatóságért, minden kárért felel, ami közreműködés nélkül nem jött volna létre (pl. kockázatért), ha –A beteg a közreműködés tényéről nem tudott, és nem járult hozzá, tehát arról tájékoztatni (elég szóban) kell és hozzájárulás (invazívnál írásban) szükséges –Közreműködő működési engedélye nem terjed ki az általa végzett tevékenységre, a Megbízó működési engedélye nem elég - Megbízás nélküli ügyvitel

Közreműködői elszámolás •Megbízási szerződés alapján a közreműködőre a Megbízó által kifizetett ( nem a beteg által igényelt) teljes kártérítés áthárítható •Kivételek: –Áthárítási határ, a szerződésben (önkéntes jogviszonynál és szabadfoglalkozásnál) –A közreműködő működési formája (egyéni vállalkozótól a Zrt-ig) –Közreműködő beavatkozói szerepe a Megbízó és a beteg közötti alapeljárásban. Dupla-per elkerülése

Felelősségbiztosítás? •Közreműködő is kártérítést fizet a Megbízónak, ha a Megbízó által a betegnek kifizetett kártérítést téríti meg. Közreműködő biztosítása segít kivéve, ha: –Biztosítási esemény csak a károsultnak való károkozás –Kizárásként a szerződés a nem munkaviszonyban történő károkozás szerepel ( minden közreműködés ilyen) –Visszakövetelési jog egyik esete a nem megfelelő működési engedély, ami, ha a közreműködőnél merül fel azt jelenti, hogy a Megbízónak megtérítik a kárt, de közreműködőtől visszaköveteli azt a biztosító •Kivételek esetén üres biztosítás áll fenn magas biztosítási díjért

Közkedvelt közreműködésért I. •Közreműködés tényéről tájékoztatás ( jobb az írásbeli, de elég a szóbeli), hozzájáruló nyilatkozatokba kerüljön bele, hogy a közreműködő igénybevételéhez a beteg hozzájárul •Közreműködők működési engedélyének fokozott vizsgálata •Közreműködési szerződésben előre rögzített beavatkozói szerep lehetőségéről, tartalmáról tájékoztatás, ha szükséges a beavatkozói szerep működtetése

Közkedvelt közreműködésért II. •Közreműködői szerződésben magas limittel bíró felelősségbiztosítási szerződés megkötésének kötelezettsége (így a Kft-re, vagyontalan közreműködőre is áthárítható a magasabb összegű kár). Társasági forma nem köthető ki •Közreműködéshez hangolt felelősségbiztosítás – biztosítási eseményből törölni a károsult kifejezést, nem kizárás a közreműködőként végzett tevékenység stb. •Speciális közreműködői felelősségbiztosítás, amit csak közreműködői tevékenységet végző köthetne meg speciális tartalommal

Közreműködés ténye vagy tartalma? •Nem a közreműködés ténye a nagyobb probléma, különösen ha a közalkalmazotti jogviszonyok még a fekvő-beteg ellátásban is visszaszorulnak •Nem a közreműködés tényét kellett volna üldözni, hanem a tartalmát, annak működését kellett volna segíteni, hiszen látható, hogy milyen problémákat vet fel és nem beszéltünk még pl. a közreműködő és annak közreműködője közötti kérdésekről •Köszönöm megtisztelő figyelmüket!