7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Érték-e még a család? SzülőSuli 1.
Advertisements

Intelligens fényvédelem
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
Tanácsok szülőknek és gyerekeknek
Szajga.
A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK.
4. Mit tanulhattok az állatoktól, hogy megvédjétek magatokat ezektől a titokzatos veszélyektől? Az élővilág tagjai számára teljesen természetes az, hogy.
Gégegyulladás - Laryngitis
A napsugárzás jótékony hatásai:
GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
Ismerje meg bőrtípusát!
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
AZ ÉVSZAKOK KOZMETIKAI PROBLÉMÁI
3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
Európai Lányok prezentációja Révai Miklós Gimnázium és Kollégium Győr,
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Sportolás hatása szervezetünkre
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
A FÁJDALOMMENTES SZÉPÜLÉS
A bőr tulajdonságai By:Horváth Robíí.
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
A napozás előnyei és hátrányai
Elképesztő ajánlat bármilyen AVON Sun termék vásárlása esetén  Mitől új: Új Activi D-technológia, továbbfejlesztett formula Új csomagolás  Miért fontos.
Kalandozás Ózon Oszkárral a napozás világában:
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Levegőztetés.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
A védekezés.
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
Rheumatoid arthritis.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Alkoholizmus.
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Immunrendszer Betegségei.
Nézd csak meg ezeket a képeket! Ha netán azon gondolkozol, hol is található ez a szálloda, hát ez nem egy szálloda. Ez egy lakóház!!! Mindez a Sheikh Zayed.
UV sugarak sejtkárosító hatása
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Hitek és tévhitek az influenzáról
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Bőrtípusok. Fototípusok Fototípushajszínbőrszín leégési tendencia barnulás I vörös tejfehér, szeplős +++ soha II szőkesápadt ++ enyhén, időlegesen III.
A gyermeki tisztaság és szeretet, minden aljasságtól mentes
Megfigyelési teszt Hölgyek részére
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
L ÉGSZENNYEZÉS 9.Ny Oxigén csoport. Ha a családalapításon gondolkoztok… Fontos, hogy lehetőségeitekhez mérten a fővárostól legalább kilométerre,
1 Napozószerek. 2 Napfény Energiaforrás, amely gyógyító, serkentő hatású Károsítja a bőrt, felgyorsítja öregedését.
A közlekedésbiztonság évtizede A közlekedési balesetekből származó tragédiák 50%-a megelőzhető lenne, ha legalább a következő 5 szabályt betartanánk.
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vas-kobalt-nikkel A periódusos rendszer VIII/B csoportja
TELJES KÖRŰ FÉNYVÉDELEM AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Önbarnító készítmény – bronzosítás Napozás utáni készítmény – hidratálás SOL az egész családnak & SOL továbbfejlesztett.
Bakteriális megbetegedések
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Hideg mérsékelt öv - állatok
Hullámhossz és frekvencia.  Hullámhossz  Ultraviola (UV) sugárzás:  UV-A: jótékony hatású: csontképződés, barnulás  UV-B: káros hatású: korai ráncosodás,
Dr. Borsos Terézia Milyen fogkrémet használjunk? Klikk a folytatáshoz!!!
Ezt csinálják az állatok is, amikor a Nap sugarai égetnek.
6. Hogyan segíthettek rajtam és ezáltal magatokon?
3. Mikor, miért és milyen láthatatlan veszélyek leselkednek rátok?
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
5. Milyen bőrtípusba tartoztok, és miért gazdálkodjatok okosan a naptőkétekkel? Bőrötök alapszíne, szeplősödési hajlama, szemetek és hajatok színe alapján.
Előadás másolata:

7. Milyen szabályok betartásával érezhetitek magatokat nagyon jól a napon?! Kedves gyerekek! A rengeteg mesélnivalóm után most még egy rendkívül fontos üzenetet kell átadnom nektek: a napozás 12 szabályát! A jelszó: OKOSAN A NAPON!

A napozás 12 szabálya Okosan napozzatok, sose égjetek le! Kellően ruházkodjatok! Hordjatok bőrötöket védő ruhát, légiós sapkát vagy kalapot, és megfelelő UV-szűrős napszemüveget! Olyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amely a napszaknak és a bőrötöknek megfelelő! (A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!) Soha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon 11.00 és 15.00 óra között (ha rövid az árnyékotok)! Amennyiben nagyon erős a napsugárzás, tartózkodjatok árnyékos vagy fedett helyen! Ne legyetek tartósan és védelem nélkül napsugárzást visszaverő felszíneken (hó, jég, homok, beton, víz)!

A csecsemőket és a gyermekeket fokozottan óvni kell az erős napsugárzástól! Ne tartózkodjatok a napon, ha fényérzékenységet okozó gyógyszert szedtek! Az önbarnító krémek egyáltalán nem nyújtanak védelmet az UV-sugárzás ellen! A szoláriumozás pedig bőrrákot okozhat! Pótoljátok a bőrötökről lekopott, leázott vagy ledörzsölt fényvédő krémet legalább 2 óránként! Okvetlenül forduljatok bőrgyógyászhoz, ha változást észleltek a bőrötök állapotában! Nyári hónapokban figyeljétek az aktuális UV értékeket a médiában és a Vöröskereszt honlapján!

Okosan napozzatok, sose égjetek le! A bőrleégés tünetei 4 órával a napozás után jelentkeznek, és 3 napon át tartanak. A gyermekkori, Nap által okozott gyakori leégéses sérülés magasabb bőrrák előfordulást eredményez a későbbi életetek során. A gyakori napfényártalom hatásai gyermekkorban még nem mutatkoznak, csak később jelentkezik a bőr korai öregedése, ráncosodása, elvékonyodása.

Kellően ruházkodjatok Kellően ruházkodjatok! Hordjatok bőrötöket védő ruhát, légiós sapkát vagy kalapot, és megfelelő UV-szűrős napszemüveget! Nem a divat a fontos! Emlékezzetek az orrszarvú, az elefánt, a rókamanguszták vagy a jegesmedvék példájára!

A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet! Olyan összetett, UVA és UVB-szűrős fényvédő krémet használjatok, amely a napszaknak és a bőrötöknek megfelelő! 40 + 20-40 10-20 2-10 A fényvédő krém nem nyújt teljes védelmet!

Soha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon 11. 00 és 15 Soha ne tartózkodjatok hosszú ideig a Napon 11.00 és 15.00 óra között (ha rövid az árnyékotok)! Emlékezzetek a vadkacsákra, amelyek 11.00 - 15.00 óra között, amikor a legerősebb az UV-sugárzás, a parti, árnyékot adó fák alatt fekszenek és pihennek, vagy a fákra épített fészkeikben sziesztázó afrikai csimpánzokra és gorillákra!

Amennyiben nagyon erős a napsugárzás, tartózkodjatok árnyékos vagy fedett helyen! A felszínt érő UV-sugárzás mennyisége a legmagasabb értéket általában nyáron, dél körül éri el, főleg amikor az égen nincs felhőtakaró. Egy árnyékot adó fa vagy egy napernyő az UV-sugárzásnak akár a 60%-át is elnyelheti.

A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Ne legyetek tartósan és védelem nélkül napsugárzást visszaverő felszíneken (hó, jég, homok, beton, víz)! Tartózkodjatok a napsugarakat visszaverő felületektől, vagy növeljétek a fényvédelmet! A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Az UV sugarak többsége a vízen is áthalad! Ez olyan tény, amelyre érdemes emlékezni fürdőzés előtt...

A csecsemőket és a gyermekeket fokozottan óvni kell az erős napsugárzástól! A gyerekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, a nyári - déli napsütésben még egy rövid idejű kint tartózkodás is súlyos leégést eredményezhet!

Ne tartózkodjatok a napon, ha fényérzékenységet okozó gyógyszert szedtek! A gyógyszerek, többnyire antibiotikumok hatóanyagai napallergiás tüneteket, fényérzékenységi reakciót okozhatnak a bőrötökön. A fokozott UV-sugárzás amúgy is gyengíti az emberi immunrendszert. Ezáltal növeli a fertőzések kockázatát és korlátozza a betegségek elleni védekezés hatékonyságát.

Az önbarnító krémek egyáltalán nem nyújtanak védelmet az UV-sugárzás ellen! A szoláriumozás pedig bőrrákot okozhat! A fehér szín szép! Kár, hogy nem a fehér bőr a divat! A szoláriumozás veszélyes! Ötből négy esetben a bőrrák megelőzhető ésszerű viselkedéssel, okos napozással!

Pótoljátok a bőrötökről lekopott, leázott vagy ledörzsölt fényvédő krémet legalább 2 óránként! Emlékezzetek a vízilovakra, amelyeknek a bőre speciális olajat választ ki, amely a naptejhez hasonlóan megvédi őket a leégéstől.

Okvetlenül forduljatok bőrgyógyászhoz, ha változást észleltek a bőrötök állapotában! A szeplők, a nem változó lapos vagy kidudorodó anyajegyek – foltok akár egy életen át is ártalmatlanok lehetnek… Azonban a következő esetekben orvoshoz kell fordulnotok, hogy egyáltalán esélyetek legyen a súlyosabb esetek megelőzésére! Ebben segít a SANSZ szabály: Sokféle szín (ha az anyajegy több színű) Asszimetria (ha az anyajegy két fele nem egyforma) Nagyság (ha az anyajegy nagyobb 6 mm-nél, azaz egy ceruzaradírnál) Széle (ha az anyajegy széle nem egyenletes és szabályos) Hogy SANSZotok legyen a gyors gyógyulásra, a rendszeres önvizsgálat nagyon fontos!

Nyári hónapokban figyeljétek az aktuális UV értékeket a médiában és a Vöröskereszt honlapján! Az UV index értékei nullától tartanak felfelé, a skála 1-től 10-ig terjed. Minél nagyobb az index számértéke, annál nagyobb annak a valószínűsége, hogy az UV-sugárzás hatására rövid idő alatt is kialakul a bőr vagy a szem sérülése, károsodása.

Ausztráliában a megnövekedett veszély és a megszaporodott bőrrák előfordulása miatt óriási védekezési propaganda folyik. Már természetes a megfelelő védőöltözékek viselete. Óvodában, iskolában is kötelező nyáron a gyereknek a sapka, sőt saját napozókrémet is kell tartaniuk a hátizsákjukban. A tengerparton a felnőttek egész fürdőruhát viselnek, a gyerekekre pedig szörfruhához hasonlatos – a vállat, a felkart és a combokat is védő – strandruhát adnak. Nem lehet a tengerparton fedetlen testű és fejű gyerekeket látni, ott speciális ibolyántúli sugarakat megszűrő, hosszú és félhosszú ujjú pólókat, hosszú sortokat, és speciális ún. légiós sapkát (hátul a tarkót takaró hosszabbított résszel) hordanak. Van még mit tanulnunk tőlük!

Remélem, jót kalandoztatok velem a napozás világában! Kedves gyerekek! Remélem, jót kalandoztatok velem a napozás világában! Arra kérlek benneteket, segítsetek nekem, hogy a jövőben is meg tudjalak védeni benneteket! Vigyázzatok az ózonpajzsra és magatokra, és meséljétek el mindenkinek, hogyan viselkedjenek: OKOSAN A NAPON!