Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Objektumok a Word-ben Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

Táblázatkezelés Alapok.
HTML nyelv Hiper-Text Markup Language 1. óra.
HTML nyelv.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Az operációs rendszer.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Számítógépes ismeretek 5. óra
DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára
Irodai és rendszer fájltípusok
Adatbázis-kezelés.
HTML nyelv.
Egy példa a könyvtárszerkezetre
Táblázatkezelés– Excel program bemutatása
Készítette: Rummel Szabolcs
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Hernyák Zoltán XML validálás.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
WEBOLDALFEJLESZTÉS
WebStarter ECDL W e b k e z d ő ECDL Webkezdő mintafeladat.
Készítette: Nagy-Szakál Zoltán 2007.
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Az operációs rendszer.
HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold
O PERÁCIÓS RENDSZEREK. F OGALMA Az operációs rendszer programok gyűjteménye, amelyek elősegítik a számítógép hardverének könnyű, sokoldalú és biztonságos.
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
Microsoft Excel Függvények II.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Körlevél.
Nem irodai programok fájltípusai
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
Körlevél.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
DOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE WORD 2007 SZÖVEGSZERKESZTŐVEL II. rész.
HTML nyelv.
Karakter kódolás Összeállította: Kovács Nándor Felhasznált irodalom:
Operációs rendszerek 2..
Dokumentumkészítés Emelt szint: 60 perc 30 pont.
Internet, Elektronikus levelezés
XML Mi az XML?  Extensible Markup Language  Kiterjeszthető jelölő nyelv  Adatok, adatstruktúrák leírására szolgál  A HTML és az SGML tapasztalataira.
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
Windows Intéző.
Webprogramozó tanfolyam
Html nyelv (HyperText Markup Language)
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Egy operációs rendszer könyvtárszerkezete (tárolórendszere)
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 A munka véglegesítése, nyomtatás.
A weblapkészítés alapjai
DNS. Az interneten használt osztott név adatbázis, a DNS (Domain Name Service) folyton használatos: –minden web lap letöltésnél, –levél közvetítésnél.
SZOFTVEREK (programok)
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhet ő ség: Linux kezelése.
Lemezkezelés és adattárolás. Lemezműveletek - Formázás: az a művelet, ami a háttértárakat előkészíti a használatra. Az eredeti tartalom elvész a lemezről.
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
Total commander.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Internet, Elektronikus levelezés
Internet és kommunikáció
MySQL DDL parancsok – Adatbázis műveletek, mezőtípusok
Előadás másolata:

Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009

Mappába rendezzük a dolgainkat! A weblap (HTML állomány) egy egyszerű szövegfájl, ami a szövegre való formázási utasításokat és hivatkozásokat is tartalmaz.  A weblapon megjelenő képek nem kerülnek bele a fájlba, csak a kép helyére mutató hivatkozás! Az oldal képeit ezért olyan helyen kell tárolni, hogy a böngésző a hivatkozás alapján meg tudja jeleníteni.  Egy weblap általában nem egyetlen oldalból áll, hanem hivatkozásokkal összekapcsolt oldalak gyűjteménye. Tehát, mindenképpen több fájlra van szükség. Az egy weblaphoz tartozó HTML állományokat, képeket célszerűen egy mappában helyezzük el. Ha sok állománnyal dolgozunk, érdemes még tovább strukturálni, a főmappán belül almappákba rendezni azokat.

A nyitólap neve index.html Ez az alapértelmezett neve a nyitóoldalnak, így a böngésző címsorában elhagyható az URL-ből. Ha nem így nevezzük el, akkor fejben kell tartani, melyik a kezdőlap, és a pontos azonosítót kell meg adni. Ezért a neten elhelyezendő dokumentumok esetén érdemes a szabványt betartani.  vagy index.htm (régi dos 3 betűs kiterjesztés szabvány),  vagy index.php, index.asp stb. (ha php, asp programkódot is tartalmaz) Kivételt esetleg az érettségi stb feladatok szoktak képezni, ott nyilván a feladatleírásban megadott névhez kell ragaszkodni.

Ékezetes betűk és szóköz Mivel a nemzeti karakterkészletek eltérőek lehetnek, a netre helyezett fájlok elnevezésében nem célszerű ezeket használni. A böngésző- programok nem egyformán támogatják a használatukat, konkrétan van hogy az egyik felismeri, a másik nem. Hasonló a helyzet a szóközökkel is. Ezért a fájlok, képek elnevezésénél maradunk az angol abc betűinél, szóköz helyett aláhúzás karaktert (_) vagy kötőjelet (-) használunk.

Kisbetűk-nagybetűk A Windows nem tesz különbséget kis és nagybetűk között. Más operációs rendszerek (Unix, Linux) viszont igen. A webszerverek közt nagyon sok a nem windowsos. Ezért a kis és nagybetűk használatában következetesnek kell lenni. Ha mondjuk egy képfájl neve IMG0012.JPG, akkor a rá való hivatkozásban ne legyen pl. img0012.jpg. Ha grafikus szerkesztőt használunk, a program a tényleges fájlnév alapján készíti el a hivatkozást. Ha viszont a HTML fájlban kézzel írjuk be, erre ügyelni kell. Ha következesen mondjuk csupa kisbetűt használunk a fájlok elnevezésében, akkor ezt a hibalehetőséget biztosan elkerülhetjük.

Relatív hivatkozások használata Jó példák  masikfile.html  foto/img0012.jpg ../index.html Rossz példák  C:/dokumentumok/weblap/index.html  H:img0012.jpg  K:info/06_webfeladat/forras/img0012.jp Az Excelben is találkoztunk relatív hivatkozás fogalmával, de ott mást jelent... Na mit? A relatív hivatkozás ebben az esetben azt jelenti, hogy a megadott elérési útban nem szerepel meghajtójelölés. Ennek oka az egyszerű: mondjuk az USB port jele, amibe a pendrivod teszed, egyszer E, máskor meg F vagy éppen G. Nyilván a webszerveren se ugyanaz a jelölés. A hivatkozásoknak viszont bármilyen környezetben működni kell!