Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára"— Előadás másolata:

1 DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára
WEB PROGRAMOZÁS DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára SZPISÁK TAMÁS / 2012.

2 Fejlesztőkörnyezet EasyPHP vagy Wampserver, stb.
webfejlesztő-keretrendszerek integrált telepítőcsomaggal Apache webszerver (nyílt forráskódú webkiszolgáló, szabad szoftver), MySql adatbázis szerver (többfelhasználós, többszálú, SQL-alapú relációs adatbázis-kezelő szerver), PHP (PHP: Hypertext Preprocessor), egy programozási nyelv, amit eredetileg dinamikus weboldalak fejlesztésére terveztek), PHPMyAdmin (népszerű adminisztrációs eszköz, PHP nyelven írt, nyílt forráskódú) Hasznos: HTML, CSS, SQL ismeretek

3 Forráskód szerkesztés
Komodo Edit, Scite, EditPlus, stb. nyílt forrású professzionális webfejlesztő eszköz Win, MacOSX, Linux PHP, Python, Ruby, JavaScript, Perl, Tcl, XML, HTML 5, CSS 3, stb. megfelelő színezéssel segíti az olvashatóságot Háttérben képes ellenőrizni a nyelv szintaxisát

4 HTML vs. PHP A tisztán HTML-ből álló weboldalakhoz a kiszolgáló statikus HTML kódot szolgáltat, ami csak tartalom megjelenítésre alkalmas! A PHP életre kelti a weboldalakat! A PHP segítségével a webkiszolgáló dinamikusan, menet közben képes előállítani a HTML-oldalakat. A PHP-parancsfájlokat a webkiszolgáló tárolja és futtatja, az eredményt pedig HTML oldalként küldi el a böngészőnek! A kiszolgáló a PHP parancsokat nem küldi el az ügyfélnek, azokat a kiszolgáló oldalán a PHP-értelmező motor dolgozza fel.

5 Mi az a PHP? (PHP: Hypertext Preprocessor), egy programozási nyelv, amit eredetileg dinamikus weboldalak fejlesztésére terveztek. A PHP-t leggyakrabban szerveroldali alkalmazásoknál használják, de parancssorból / konzol alól is használható, vagy önálló grafikus alkalmazásoknál.

6 A PHP fontosabb képességei
HTML/XHTML kimenet generálása Kép, PDF, Flash, XML kimenet generálása HTML FORM-októl érkező adatok feldolgozása (űrlapok) Fájl feltöltések kezelése Adatbázist használó webes alkalmazások kezelése (dBase, IBM DB2, MS-SQL, MySQL, Oracle, PostgreSQL, stb. interfész) Hálózati kommunikációt végző alkalmazások készítése (LDAP, IMAP, HTTP, SNMP, POP3, FTP,...) Objektum-orientált programozás lehetősége XML feldolgozása stb.

7 PHP kód használata A legtöbb PHP parancsfájl PHP és HTML kódot egyaránt tartalmaz! Fájlnév: <xyz>.php Négy különböző nyitó és záró tag pár létezik. Kettő közülük, a <?php ?> és a <script language="php"> </script>, mindig rendelkezésre állnak. A másik kettő a rövid tag-ek és az ASP-szerű tag-ek, ezek ki és be kapcsolhatók a php.ini konfigurációs fájlban. Míg egyesek a rövid tag-eket és az ASP tag-eket kényelmes-nek tartják, ezek kevésbé hordozhatóvá teszik a programokat, ezért használatuk nem ajánlott! Ha XML-be, vagy XHTML-be ágyazol PHP kódot, akkor a <?php … ?> tag-eket kell használnod, hogy ne térj el a szabványtól. A ; karakter zárja az utasításokat! (Ha utána ?> következik akkor esetleg elhagyható.)

8 PHP kód használata Amikor a PHP feldolgoz egy fájlt, akkor a nyitó és a záró tag-eket keresi, amelyek megmondják a PHP-nek, hogy kezdje el ill. fejezze be a közöttük lévő kódot értelmezni. Ez a kódértelmező mód teszi lehetővé azt, hogy a PHP kódokat mindenféle dokumentumba be tudjuk ágyazni, mivel mindent, ami a nyitó és záró tag-eken kívül esik, a PHP értelmező figyelmen kívül hagy. PHP kódot legtöbbször HTML dokumentumokba ágyazva láthatunk, mint ebben a példában is. <p>Ezt figyelmen kívül hagyja.</p> <?php echo 'Ezt viszont értelmezi.'; ?> <p>Ezt szintén figyelmen kívül hagyja.</p>

9 PHP kód használata Megjegyzések a kódban: // egy soros C++ szerű
/* … … */ több soros C szerű megjegyzés # egy soros Shell-szerű megjegyzés Előny: később elővéve hamarabb értelmezni tudjuk a kódunkat, továbbfejlesztésnél hasznos lehet, ha másnak kell végeznie, stb.

10 Változónevek Kis és nagybetű különbözősége számít! (betűállás érzékeny változónevek = case sensitive) Első karakter: $ Legalább 1 karakternyi hossz! $ utáni első karakter: betű, v. aláhúzásjel (_) lehet, utána pedig: betűk, aláhúzásjel, számok! Szóköz, különleges karakter nem lehet benne! (csak $ és _) Változónevek: csupa kisbetűvel írandók! Az angol ABC betűit kell használni! Jó: $ ; $ez_egy_jo_valtozonev; Rossz: $ez nem jo-valtozonev; Példa: $konyv1 = ‘PHP zsebkönyv’;

11 Adattípusok a PHP-ben (gyengén típusos nyelv)
Egyszerű típusok: Bool, boolean (logikai – true v. false) Int, Integer (egész) (pl.:5) Float, double (lebegőpontos szám) (pl.:3.234) String (karakterlánc) (pl.:„Hello”) Összetett típusok: Array (tömb) Object (objektum) Speciális típusok: Resource (külső erőforrásra való hivatkozás) NULL (Kezdőérték nélküli változó)

12 Ismétlő kérdések Mondjon példát fejlesztőkörnyezetre, részletezze az elemeit! Mi a PHP? Főbb jellemzői? Hogyan működik a PHP motor? Milyen változónevekre vonatkozó kritériumokat ismer? Milyen adattípusokat használ a PHP?


Letölteni ppt "DFAN-INF-524 és DFAL-INF-524 kurzus hallgatói számára"

Hasonló előadás


Google Hirdetések