Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Fesztiválszövetség közgyűlése Százhalombatta, november 25. Dr. Faragó Hilda.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Megértési értelmezési folyamatok
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Negyedik előadás Március 11
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
Az ortodox Európa geopolitikája
Igaza volt-e Huntingtonnak?
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
38. A magyar illetve előmagyar történelem, a magyarság származása (bevezető) A 6. és a Középiskola 2. osztályában használható Dr. Mészáros Zoltán.
Értelmezhető-e a Duna innovációs folyosóként? Kovács Péter PhD-hallgató Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Szigeti Eszter PTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék 2011
A thaiföldi turisztikai reklámok társadalomtudományi elemzése OTDK előadás Budai Anna, SZTE Témavezető: Pusztai Bertalan.
Kisebbségi kultúrák.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A vidéki tér sikertényezői
„Sztárok” az irodalomban
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
A görög és római kultúra
„Múzeumandragógiai nevelésfilozófia és mintaprojekt”
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció I.
Európa vallásai.
Avagy mire is emlékezem…
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
„Reflektorfényben Te állsz”
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Utazás Budapest. Helyszín, időpont Idén, 33-dik alkalommal, március 5-7 között kerül megrendezésre a Hungexpo budapesti vásárcsarnokban, Budapest.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Hallgatói kommunikációs csatornák, a hallgatók mozgósításának eszközei a sportszervezésben Debrecen, szeptember 3.Készítette: Barota László.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
1. Magyarország Európában
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 1. előadás szeptember 14. Témakörök: Az EU kialakulásának és fejlődésének főbb közjogi elemei Az EU központi.
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
PUBLIC RELATIONS Wekerle Sándor Üzleti Főiskola 2015/16-os tanév, II. félév Tóth Attiláné dr. első foglalkozás.
Az iszlám civilizáció kialakulása és elterjedése Tk. 23.
Közösségszervezés BA.
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
ISZLAMISTA INDÍTTATÁSÚ RADIKALIZÁLÓDÁS EURÓPÁBAN
A 99,4 SUNSHINE FM BEMUTATÁSA, FELÉPÍTÉSE
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
Nemzetek közötti kommunikáció
Iszlámellenesség ellen-narratívái – kvalitatív kutatás
Idegen nyelvek tanítása az alternatív iskolákban
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Ókori közel-keleti vallások
Előadás másolata:

Kelet-nyugati Átjáró A világzene és az interkulturális kommunikáció kapcsolata a pécsi Balkán Világzenei Fesztivál vizsgálata alapján Készítette: Halász Timea

Tartalom Hipotézis A vizsgálat és a terep bemutatása Elméleti kontextus: Világzenéhez kapcsolható jelentések A balkáni zene A világzenei események jelentősége A kutatás főbb eredményei

Hipotézis A világzene ismerete, netán szeretete elősegítheti a kultúrák közötti párbeszéd és a szolidaritás kialakulását.

A vizsgálat és a terep ismertetése Terep: Kelet-nyugati Átjáró Balkán Világzenei Fesztivál és Konferencia Vizsgálat: szervezői oldal: fesztivál előadói, eszmeisége, története befogadói oldal: fókuszcsoport interjúk Pécs, ezen belül a Balkán Világzenei Fesztivál, mint Kelet és Nyugat találkozásának lehetséges helyszíneként történő értelmezési kereteit kutattam.

Elméleti kontextus A világzenének tulajdonított jelentések: A zenei produktum honnan származik, milyen lokalitással azonosítható → „a világ többi része” A világzene a sokszínűség eszméjének példája Egy termék a globalizáció piacán, mechanizmusait a piaci igények formálják

Elméleti kontextus Balkán: Egységes kulturális identitás Volt Bizánci és Ottomán birodalom területén való elhelyezkedés Roma kultúra megszólalása Balkáni etnozene = ott élő cigány közösségek zenéje

Elméleti kontextus Világzenei események → progresszív szolidáris cselekvésként azonosíthatók: Közönség: 20-60 év közötti, liberális, közép-, felsőosztályba tartozó, jól képzett Burkolt cél: a nevelés Veszélye: ön-sztereotípiák megjelenése, a közönség a másságra kíváncsi → pótlékai csak az aktivizmusnak

Kelet-nyugati átjáró Balkán Világzenei Fesztivál Pályázat szövege: Imidzs: Pécs Nyugat kapujának metaforája Déli kulturális övezet Eredeti elképzelés: Pécs egy piactér Hivatalos szöveg mellett megjelenő diskurzus: Pécs eladhatóbb, érdekesebb a Nyugat számára a Balkán által Balkán a sokféleség jelölője Helyi politikai erők kritikája

Kelet-nyugati átjáró Balkán Világzenei Fesztivál A fesztivál mai története: Szervezők, mint közvetítők A rendezvénynek nem célja a balkáni zene bemutatása: 3 év 28 fellépő, minden évben 1 pécsi, összesen 15 magyarországi magyar zenekar, 13 csupán a külföldi (1 francia, nem balkánhoz köthető fellépő)

Fókuszcsoport vizsgálat 3 fő fókusz a világzene, mint fogalom ismerete a Balkán, mint földrajzi, kulturális térség meghatározása a közeg megnevezése, amelyen keresztül hat a balkáni zene a befogadóra

Fókuszcsoport vizsgálat eredményei A negatívumok a feltételezett balkáni életkörülmények leírásából fakadtak: elhatárolódás a gondolattól, hogy Pécs Balkán kapuja. Zene hallgatása nem választódott külön az adott földrajzi egységtől→Balkán azonosítása a Macskajajjal Kelet és Nyugat orientalista ellentéte létezik, viszont csupán a színpadon lehet legitim Világzene lokalitásokat kínál a nyugati piacon

Összegzés A világzene: a kultúrák közötti párbeszéd médiuma? Valós a szolidaritás? A multikulturalizmus narratívája? Orientalizmus tézisei újra artikulálódnak: nyugati civilizáció→←keleti elmaradottság, premodernség Befogadók: elhatárolódás a Balkán kapujától Szervezők: piactér, találkozás helyszíne

Köszönöm a figyelmet!