Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ókori közel-keleti vallások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ókori közel-keleti vallások"— Előadás másolata:

1 Ókori közel-keleti vallások
Bevezető

2 Cél és tematika Az ókori közel-keleti kultúrák vallási hagyományának bemutatása. mezopotámiai (sumer-akkád) vallás egyiptomi vallás hettita vallás Fókuszok: az istenek rendszere , kozmogónia a templomi kultusz, jóslási és bajelhárító rituálék, a túlvilágkép és a halotti kultusz valamint a személyes vallásosság

3 Az ókori vallások értelmezéséhez
Reformált versus nem reformált vallás Reformált: Vallási tanokat egy „vallási tanítótól” levezetett „reformtól” eredeztetik Ókori Közel-Keleten jellemzően nem reformált vallások (kivétel: zsidó és keresztény monoteizmus) Nem doktrinális, nem egyetemes, tolerancia az egyéb vallásokkal szemben, nincs térítés Faktorok: Természeti események, isteni erő, emberi viselkedés Politeista vallás Az evilági és a természetfeletti közt nincs éles határ nincs abszolút autoritás, istenek versengése/konfliktusai Társadalmi normát közvetít, társadalom egysége

4 Az „ókor” fogalom értelmezéséhez
Mit jelent az ókori közel-Kelet fogalma, illetve annak földrajzi, időbeli és kulturális horizontja? Mely nyelvek, népek, államok tartoznak e fogalomhoz? Mely kultúrák tartoznak e fogalom alá? Hogyan írható le egy-egy kultúra milyen összetevőket vizsgáljunk?

5

6 Az időhatárok, a fogalom kronológiája
A modern ókortudomány periodizációja: Őstörténet/praehistorikus kor/ történelem előtti kor versus ókortörténet/historikus kor/történeti kor, illetve a felső határ általában a nyugat-római birodalom vége (476), alsó határ általában a Kr.e. IV évezred vége, valamint az egyes szakterületek (asszíriológia, egyiptológia, hebraisztika, hettitológia) saját tudományos periodizációja. Az egyes ókori keleti államokban használt egyedi kronológiai rendszerek (pl. x király y éve, áradás évszaka stb.) Az egyes ókori keleti kultúrák saját időfelfogása, az idő kulturális konceptualizálása (az idő tagolása: év, hó, hét, nap, stb., a szent idő, ünnepek stb.)

7 Népek, államok, kultúrák
Az ókori Mezopotámia államai, illetve népei a Kr.e. IV évezredtől a szeleukida birodalomig (Kr.e II. század): sumer, akkád, amurrú, arámi, babilóniai, asszír, elámi stb. Az ókori Egyiptom államai és népei Kr.e. IV évezredtől a római császárkorig (Kr.u IV. század): egyiptomi, kusita (núbiai), ‘líbiai’ stb. Az ókori Anatólia államai és népei a Kr.e VII. évezredtől a perzsa korig: hettiták, luwik stb. Az ókori Szíria államai és népei a Kr.e. III. évezredtől a római császárkorig: eblai, amurrú, szír arámi stb. Az ókori Fönícia és Kánaán államai és népei: föníciaiak, kánaániak, ‘tengeri népek’, héberek, edomiták, moabiták, stb.


Letölteni ppt "Ókori közel-keleti vallások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések