K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Advertisements

VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
Alsónémedi bemutatása
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Híres épületek a Reformkorban
Alsónémedi A falu bemutatása
Gyere velem! Sétáljuk végig együtt az iskolámat!
A vizsolyi Biblia.
Mindenszentek temploma Pécs
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Iskolánk centenáriuma
Készítette: Albert Krisztina
Beregszász.
Bodó Sándor (Szamosszeg 1920 –.
Nagyvárad Moka (Japán) 1997
Baczkamadarasi-Kis Gergely Református Gimnázium
Múcsonyban található irodaépület Ft-ért eladó!
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
Kárpát-medencei imanap december 1.
Székelyudvarhely civil élete Rövid várostörténet őskor óta lakott római castrum – Só útja első írásos emlék település neve Uduorhel mezővárosi.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Arany János élete és munkásága
A Keszthelyi Kistérség Szakközépiskoláinak a megújuló energiával foglalkozó szakemberképzésre irányuló igényfelmérése május.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Református közoktatás Pécsett A Polgári Leányiskola története
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
Készítette: Sziráki Dániel, 7.c
BORDÁS ANDREA: A KOMÁROMI VÁROSI EGYETEM CHERD–H KONFERENCIA Debrecen, május 14. A teljesített küldetés.
Kvíz kérdések az Toldi iskola múltjából és jelenéből
A III. Béla Gimnázium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum.
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Szendrő nevezetességei
Ennek a városnak voltam az írója
Készítette: Greges Dániel
Balatoni Múzeum- Keszthely Készítette: Kleri Dzsenifer.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Magyarország Lánchíd.
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Gyere velünk testvériskolánkba,a németországi Olpe városába !!! Hozd magaddal a barátodat is! Német és/vagy angol nyelvtudás el ő ny, de nem kötelez ő.
Rajczy Mária Mechtilda
Nagyenyed.
Napkor A mi településünk.
Magyar Nemzeti Múzeum ( )
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Bihar az I. Világháború előtt, alatt és után
Szigetszentmiklós Készítette: Bárány Lilla.
Készítette: Tóth Ildikó Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen. Eredetileg.
Kecskemét az I. világháborúban. Sándor István 1870-ben, kecskeméti gazdacsaládban született, iskoláit Csurgón, a Kecskeméti Református F ő gimnáziumban,
Kecskemét az első világháború éveiben
A Líceum rövid története
BME Urbanista építész Msc Környezettervezés 3. feladat Czelnai Zsolt, Perge Márton
Erdélyi barangolások:
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Nagykároly Készítette:
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
DEBRECEN SZÉKELY SZEMMEL Barót-Debrecen,,határtalan’’ program.
románul Odorheiu Secuiesc,
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Arany János békési kötődése
Határtalanul program 2018 Felvidék.
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

K REFORMÁCIÓ C SZÉKELYUDVARHELY KOLLÉGIUM E M 100 ÉV T

A HATÁRTALANUL program keretében Kecskemét és Székelyudvarhely fiataljai 2012. október 20. és november 1. között cserediák programot valósítottak meg.

Közös gyökereink egészen a reformációig nyúlnak vissza Közös gyökereink egészen a reformációig nyúlnak vissza. Múltunk történelmét vizsgálva arra az izgalmas felismerésre jutottunk, hogy mindkét kollégium az idén ünnepli 100 éves évfordulóját. Ez még szorosabbra fűzi a közel 600 km-re lévő intézmények kapcsolatát.

Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium Székelyudvarhely

A székelyudvarhelyi református kollégium egyike legrégibb és legérdekesebb középiskoláinknak. Háromszáznegyvenkét esztendős múltjából nemcsak az iskola és az egyház történetét ismerjük meg, hanem visszatükröződik belőle ennek a kornak egész kultúrképe. Az erdélyi magyarságnak a nemzeti létért való kitartó küzdelme.

A kollégiumot 1670-ben gróf Bethlen János alapította A kollégiumot 1670-ben gróf Bethlen János alapította. Ma is álló régi épülete a korábbi faépület helyén 1772-ben épült. 1886-ban egy második emeletet húztak föl rá, klasszicista stílusban. 1912-ben az iskola új épületet kapott. Bethlen János: Rervm Transylvanae , Amsterdam, 1664 című munkája a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtárának egyik értékes darabja.

A régi kollégiumokra jellemző hangulatot az árkádos, belső, négyszögletű udvar őrzi, középen Backamadarasi Kis Gergely rektor-professzor emlékoszlopával. Napjainkban a kollégium Románia egyik legmagasabb minőségi szintet nyújtó oktatási intézménye.

Csoportkép a Székelyudvarhelyi Református Kollégiumban

Kollégiumaink címre a programban résztvevő diákok alkotásai tükrében

Egyik közös kapcsolódási pont a két intézmény között, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület egykori püspöke, a székelyudvarhelyi kollégium diákja volt. Festménye a Kecskeméti Református Egyházközség tulajdona és jelenleg a Ráday Múzeum időszaki kiállításán látható. Ravasz László 1882-1975

A Kecskeméti Református Gimnáziumot 1564-ben alapították és a debreceni kollégium partikulájaként működött. Az iskola a 18. század elejétől önállóan működött. 1830-tól épült az Ókollégium, amelyben gimnázium, teológiai és jogi fakultás működött.

A főgimnázium tantestülete már 1898-tól új épület emelését látta szükségesnek. Az Újkollégium terveit Mende Valér építész és Domby Lajos tanár készítette. A várostól kapott telken 1911. március 27-én indult el az építkezés.

Az 1911. július 9-i földrengés miatt az építkezés rövid időre félbe maradt. A 2 hónapos csúszás miatt az oktatás 1912. szeptember 20-án indult el az új épületben. Az épület teljesen csak 1913. szeptember 1-re készült el. Az Újkollégium első bővítésére 1929-ben került sor, amikor az épület az internátusi szárnnyal gazdagodott.

A 2. világháború alatt az épületben hadikórházat rendeztek be A 2. világháború alatt az épületben hadikórházat rendeztek be. A háború utáni felújítást követően 1948-ban államosították a gimnáziumot és az épületet. Az 1956-os forradalom alatt a torony súlyosan megsérült.

1981-től a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium működött az épületben. 1983-ban nyitotta meg kapuit a Ráday Múzeum és ebben az évben alakult meg az Öregdiákok Baráti Köre, amely ápolta az iskola emlékét és bízott annak újraindulásában. 1992 áprilisában született döntés arról, hogy az épület visszakerül az egyházközség tulajdonába. A Református Gimnázium 1997. szeptember 1-től működik újra a kollégiumban.

2002-ben elkészült az új oktatási szárny 16 teremmel. 2004-ben lett kész a sportcsarnok és a tanuszoda.

Elültettük a hargitai fenyőt Kecskeméten