Sajátos nevelési igényű tanulók a szakképzésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Advertisements

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
Pásztor Tibor főosztályvezető
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
OKTATÁS ÉS TÁRSADALOM SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK OKTATÁSA alszekció KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Gyógytestnevelés tanítására felkészítő szakirányú továbbképzési szak
A TÁMOP projekt intézményi hatásai a Somogyi TISZK-ben Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes Kispéter Sándor Főigazgató-helyettes.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
ÚJ TENDENCIÁK A MAGYAR SZAKKÉPZÉSBEN
Palánczné Németh Zsuzsanna igazgató Újbudai Speciális Szakiskola
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
Peőcz Veronika Béki Andrea
A koragyermekkori nevelésről
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Közoktatási feladatok teljesítése: - nevelési-oktatási intézmény; - pedagógiai szakszolgálat; - pedagógiai szakmai szolgáltató. Intézkedési terv.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI NAPOK
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Javaslatok a magyar közoktatás megújítására Eltérő álláspont a Zöld könyvről.
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
GYÓGYPEDAGÓGUS ÉLETPÁLYA Ammerné Nagymihály Emília
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A szakképzés helyzete Magyarországon
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
Integráló iskolák a közoktatásban
Inkluzív pedagógia Előadó: Török Mária.
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Integráció és inklúzió
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Pályaválasztási szülői értekezlet
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Pályaválasztási szülői értekezlet
Előadás másolata:

Sajátos nevelési igényű tanulók a szakképzésben dr. Köpf Lászlóné V. Kollégiumi konferencia

Kiindulás – a problémakör volumenének megvilágítása A 2001-es népszámlálás adataiból: közel 600 ezer fő a fogyatékkal élők száma, 17 % születésétől kezdve fogyatékos, a többi szerzett, balesetek, betegségek stb. következtében, a fogyatékos személyek 32 %-a nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel, 39 % általános iskolai végzettséggel, 25 % szakképesítéssel, érettségivel, 5 % felsőfokú végzettséggel rendelkezik. Az érintettek 1/3-a tudott a munkaerőpiacon elhelyezkedni, sokan inaktív keresővé válnak.

- A fenti számok ma is irányadók bár pozitív és negatív elmozdulások voltak (pl. gazdasági válság) szűkebb értelemben vetten értelmezik a fogyatékosságot vannak feltáratlan fehér foltok össz. 700 ezer fő tágabb kör a közoktatási SNI – ez indokolt - a fogyatékosságok kompenzálhatók, főleg kisgyermekkorban, de SERDÜLŐKORBAN is - mögöttük jelentős iskolázatás-képzési problémák

A sajátos nevelési igény történeti kitekintés, közoktatási kategória, 1993-tól törvényi szinten, jogok, finanszírozás, sajátos nevelési feltételek.

Testi, érzékszervi, értelmi és beszédfogyatékosság, autizmus, megismerő funkciók, viselkedés súlyos rendellenességei, nehézségek, zavarok. A tanulókat azonos jogok illetik meg.

Viták a rászorulók köréről, számáról, az anyagi lehetőségek és a rászorultság megfeleltetéséről, a diagnosztikai munkáról, a szakemberszükségletről, a fejlesztés követelményeiről és intézményi kereteiről, az integráció és/vagy szegregáció kérdéséről.

Viták Elsősorban a pszichés fejlődést, a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, a nehezen kezelhető tanulók megítélését érintették. Következménye: Az érintettek teljes körének újravizsgálata, az organikus és nem organikus okok megkülönböztetése. Változások: A szakértői bizottságok és a nevelési tanácsadók, szakszolgálatok feladatkörében, munkamegosztásában.

Az SNI-kategória ma is mozgásban van Az SNI-kategória ma is mozgásban van. Az OECD-ben zajló egységesítési folyamatokhoz kötődő. Az Oktatási Kerekasztal is ezt szorgalmazta.

Az elmúlt másfél évtizedben pozitív folyamatok szolgálták a rászorulók esélyeit, a viták során sikerült megőrizni az eredményeket, eredményes szakmai és civil érdek-képviselet, szemléletváltozás történt, melyet kifejez a sajátos nevelési igény elnevezés.

Főbb eredmények A közoktatási és gyógypedagógiai intézményrendszer átalakulása, a szakemberek fokozott felelősségvállalása, az inklúzió térnyerése, szakmai bázisok, jól működő modellek jöttek létre, az SNI-jogok, sajátos feltételek térnyerése az alapfokú nevelés-oktatás mellett a középfokon, a szakképzésben, a felnőttoktatás, a felsőoktatás valamint a felnőttképzés területén is.

Sajátos nevelési igényű diákok az Öveges József Gyakorló Középiskola és Szakiskolában

Az iskola diszlexiás programja - 15 éve - alapvetések az azonos út az első esély iskolája érettségi + legalább egy szakma a sajátos feltételrendszer, tanulói jogok érvényesítése - szakközépiskola, szakiskola - választási lehetőség, átjárhatóság - a nevelés-oktatás területét egyaránt érintő komplex program - folyamatosan bővülő eszközrendszer - pedagógusattitűd, felkészültség - együttműködés szülő - diák - pedagógus iskola - szakmai és civil szervezetek - Deák Ferenc Kollégium - Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ - tapasztalatok folyamatos gyűjtése, továbbadása

Felzárkóztatandó területek Szakképzés A jogszabályok és a szakképzési gyakorlat ellentmondásosak - befogadták a kt. 30. paragrafusának kategóriáit, kitételeit, - az alkalmazás gyakorlata még nem alakult ki, - a szakképzés egészétől elkülönülő rendszer, - a szakmaalkalmassági protokollok egyes fogyatékosságtípusokra vonatkozóan nem kidolgozottak,

Felzárkóztatandó területek Szakképzés az OKJ leszűkítve értelmezi az SNI differenciált jelenségcsoportját, a szakmai-tanulmányi versenyek nem érvényesítik a sajátos SNI-jogokat, a TISZK-ek fejlesztése nem kapcsolódik össze az SNI-problémakörrel, a szakképzésben nincsenek speciális felkészültségű pedagógusok, pedagógusokat segítő gyógypedagógusok, infrastruktúra.

Pályaorientáció, pályaválasztás, pályaépítés hiányzik egy átfogó segítő rendszer.

Javaslatok a köz- és felsőoktatásban, a szak- és felnőttképzésben egységes fogalomrendszer kialakítására, a jogok, feltételek, követelmények egységesítése, a képzési feltételek és vizsgakövetelmények egységesítése az iskolarendszerű és az iskolarend-szeren kívüli szakképzésben, a sajátos nevelési igényűek, fogyatékosok, megváltozott munkaképességűek szakképzése integráltan történjen. Az inkluzivitás erősítése a szakképzési intézményekben, - a képzési- és munkakörülmények alakítása, - szakemberek felkészítése, foglalkoztatása a szakképző intézetben

Javaslatok Ki kell alakítani egy olyan segítő pályaépítési rendszert, amely - minden életkori szakaszban és élethelyzetben támogatni, orientálni tudja a rászoruló egyént a megfelelő nevelési-oktatási-képzési, foglalkoztatási lehetőségek felé. Az állami képzési-foglalkoztatási programok kiemelten támogassák - a sajátos nevelési igényű, fogyatékos és megváltozott munkaképességű tanulói-hallgatói réteget, - az oktatásukat-képzésüket végző intézményeket és pedagógusokat, szakembereket.

Mindent értük, velük – semmit értük nélkülük!