Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kultúra a fenntartható életminőség szolgálatában
Advertisements

ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A klímapolitika tudományos megalapozása ?. A klímapolitika nem rendszerszemléletű megközelítése  Az éghajlatváltozás számos hatótényező együttes hatásának.
Környezetvédelem és fenntartható fejlődés
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A VÁSÁRLÁSI FOLYAMAT ÉS A PIAC
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
A társadalmi problémák összefüggései. A pénz és ami mögötte van. „ A vasaló nem azért meleg, mert a ruhához dörzsölik.” A környezetvédelem pedig a gazdasági.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
A turizmus rendszer környezete
Pénzügyi válság és fenntartható fejlődés. A pénzügyi válság pénzügyi okai •A tőzsdék és pénzpiacok ügyletei mögött nem áll reál érték •Származékos tőzsdei.
Szabadulás az energiafüggőségtől A természeti erőforrások kereskedelmi rendszere, mint a szabadulás eszköze.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
A fenntartható fejlődés mibenléte. •„A fenntartható fejlődést generáljuk!” • ”A tervezett munkálatok a környezet igénybevételét mégy egy barnamezős beruházás.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Gondolatok egy fenntartható fejlődési stratégiához.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Környezetértékelési módszerek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Természeti erőforrások védelme
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Az EU többéves pénzügyi kerete
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Gábor Edina főigazgató Országos Egészségfejlesztési Intézet május 12. Elköteleződés az egészségért.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az éghajlatváltozás probléma kezelésének fenntarthatósági megközelítése.
Fejlesztéspolitika és fenntartható fejlődés A programozási időszak tanulságai Gyulai Iván.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
A kiinduló pont – a jövő egészségpolitikájának reális megközelítése Az egészségügy fenntartható fejődésének alap- feltétele, hogy összhangba kell hozni.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A világ jövője Szekszárdi Júlia Forrás: Nováky Erzsébet, Hankiss Elemér.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
A fenntartható fejlődés
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
Hiteles Élet – Élménydús Élet
Vállalati fenntarthatóság
Fenntartható Fejlődés
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

Kiutak a válságból?

Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás • Értékváltás • Intézmények reformja

Az érvényes paradigma  A fejlődés célja a fenntartható gazdasági növekedés, hogy előteremtsük a társadalmi létminőség javulásának és a környezet védelmének forrásait.  Az ember és a természet eszköz, erőforrás  Tőkét kell teremteni, bevonni a növekedés érdekében  Probléma: nem lehet végtelenül növekedni, a növekedésnek ugyanúgy vannak szociális, mint környezeti határai  A pénztőkének és a természeti-tőkének egyensúlyban kell lenni!

Az új paradigma  A környezet eltartó- képességének határain belül élni, hogy a jövő generációk is kielégíthessék szükségleteiket  A fejlődés célja a társadalmi jóllét  A gazdaság eszköz, nem cél. Közvetítő a társadalom és környezet között.  A környezet korlát és lehetőség egyszerre.

A szemléleti megoldás •A problémák rendszerben léteznek, nem oldhatók meg különálló intézmény- rendszerekkel •Amíg a problémák okai fennállnak, addig a problémák újratermelődnek •A gazdasági válságnak, a társadalmi igazságtalanságnak, a környezeti problémáknak, az erkölcsi válságnak közös oka van

A környezet állapotát meghatározó ok- okozati rendszer állapot terhelések Fizikai struktúrák Termelés-fogyasztás Intézmények rendszere Társadalmi viszonyok rendszere Értékek rendszere

A nem fenntartható társadalom gyökere A jóllétet meghatározó értékek Egészség szabadidő biztonság Szeretet boldogság Hozzáférés az erőforrá- sokhoz és intézményekhez jogok Anyagi jólét Környezet minőség

Az intézmény problémája  A válságok közös oka a pénz intézményrendszere  A pénztulajdonos fölényben van az árutulajdonossal szemben  A pénz kamatozó természetűvé válik  Kamatot mindenki fizet  A kamatterhekből kamatjövedelmek lesznek, a jövedelmek átrétegződnek a munka által szerzett jövedelmek felől a munka nélkül (pénz által) szerzett jövedelmek felé  Mindenki a növekedésben érdekelt  A növekedés miatt elkerülhetetlenek a környezeti problémák

Az intézményi megoldás • Silvio Gesell: A szabad pénz (Természetes gazdasági rend szabad föld és szabad pénz révén – 1916) • A pénz legyen ugyan olyan romlandó, mint az áru • Ez a negatív kamatozású, forgás-biztosított pénz • Havonta érvényesíteni kell egy X%-os névértékű bélyeggel • Woergl: 32 ezer Schilling értékű alternatív pénzt nyomtak. Havi 1%-kal csökkent az értéke, amit meg kellett váltani egységgel kezdtek, és 8000 egység volt a legtöbb ember vett részt. A pénz naponta kétszer cserélt gazdát, egy évben közel ötszázszor. 3 millió értékben bonyolítottak le üzletet.

Az erkölcsi megoldás Amit a társadalomban újra kellene éleszteni (kölcsönös nagylelkűség, szeretet, megértés), azt nem lehet pénzzel megtenni, mert azt a pénz tette tönkre

A technikai megoldás

A technikai eszköz • A természeti erőforrás kvóta • Integráló eszközrendszer • A fosszilis energiaforrások ütemezett csökkentése • Kibocsátási jogok helyett erőforrás felhasználási jogok • A pénztőke és a természeti-tőke összhangba hozása • A termelés és fogyasztás mintázatának átalakítása • Az értékek egyensúlyának megteremtése