MACKÓ CSOPORT középsőcsoport

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fogak.
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Óvoda.
Szülői elégedettség mérés eredménye
A téli időjárás hatása az emberekre
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
„ŐSZ KINCSEI” TÉMAHÉT október 10 – 14.
„ŐSZ KINCSEI” TÉMAHÉT október 10 – 14.
Interaktív óvodai és iskolai fogmo-show
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Napocska Napköziotthon
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
A villamos áram élettani hatása
FOGÁPOLÁS Balázs Zsoltné
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
NAGY CSOPORT.
SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye
NAGYCSOPORT július - szeptember LEVEGŐ MODUL.
Katica csoport Október Tűz modul
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsöde és
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Korai képességgondozás és egészségügy Programok 2011.január1-től 2011 augusztus 31-ig.
Óvodai szülői klub Kisvaszaron
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Egészség Betegség.
1. osztályos példa Bubernik Eszter
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A beiskolázás előkészítése
A helyes táplálkozás.
KÖZÉPSŐ CSOPORT „ŐSZ KINCSE” TÉMAHÉT OKTÓBER 6-10.
PROJEKT OKTATÁS.
Szájápolás, helyes fogmosás
Testi - lelki egyensúly
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Csépai cigány hagyományok és megjelenítésük az óvodai nevelésben Készítette: Szabóné Bódi Dorina Óvodapedagógus Témavezető: Dr. Rigó Róbert főiskolai docens.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
Az egészséges életvitel, életmód
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Mi is az a Vitamintorna és ki az a T-Vitamin?
Térbeli tájékozódás fejlesztése
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

MACKÓ CSOPORT középsőcsoport

November 21. hétfő „A tisztaság fél egészség.” Egészségvédelmi és baleset megelözési nap „A tisztaság fél egészség.” Beszélgetö-kör témái: Beszélgetés az egészségünk védelméről, mit tudunk tenni azért, hogy megóvjuk az egészségünket? - Környezetünk állapota miként hat ki ránk. Mit tehetünk környezetünk tisztasága érdekében? - Helyes öltözködés (időjárásnak megfelelően). - Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, igyunk naponta sok vizet, gyógyteát, mellőzzük az édességet, a zsíros ételeket. - Mozogjunk, sportoljunk sokat, eddzük testünket. - Minél egészségesebb a testünk, annál hamarabb meggyógyulunk. - Beszélgetés az ismert betegségekről, (láz, megfázás, allergia, gyomorrontás, bárányhimlő) - Megismerjük az orvos, és a védőnő munkáját!   Beszélgetés a kirándulással, közlekedéssel együtt járó veszélyekről, elvárható magatartásról. A gyermekek életkori sajátosságát figyelembe véve, felhívjuk a figyelmüket a balesetvédelmi előírásokra. Prezentációk megtekintése (Platform)

November 24. kedd „Egészségház” -ba látogatás Ismerkedés a védőnő munkájával. Betekintés a rendelőbe, eszközök megfigyelése. Váróterem: a helyes viselkedési formák gyakorlása. Udvariassági formák gyakorlása. Gyógyszertár látogatás Ilyen nagy vagyok! súly, - magasságmérés, magasság összehasonlítása mérőszalag mellett a gyerekek jeleinek feltüntetésével. (Minden 5 évesről készülnie kell adatlapnak, ami az adatvédelmi szabályok betartása mellett része lesz az óvoda-egészségügyi dokumentációnak.) Testünk, testrészeink Testünk motorja: a szív Szív munkája: szívverés megfigyelése, légzés szaporasága mozgást követően. Testünk kívülről, belülről - csontváz Könyvek nézegetése.

November 23. szerda Óvodai Dohányzás Megelőzési Program Ne füstöt szívj, jó levegőt, A füst mérgezi a tüdőt. Aki mozog, már nem beteg, Egészséges minden gyerek. Óvodai Dohányzás Megelőzési Program A program céljai: az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme, a dohányzás megelőzése. A dohányzással kapcsolatos vélemény, értékrend formálása már óvodáskorban is időszerű. Alapvető viselkedésminták bevésődnek, természetesen a dohányzással kapcsolatosan is. A megelőzés egyik leghatékonyabb formája, hogy a gyermekek olyan információ birtokába jussanak, amelyek alapján a dohányzást helytelenítő attitűd alakulhat ki.   A program feladata: - Az egyéni ismeretek feltérképezése a dohányzással kapcsolatosan - Az életkori sajátosságoknak megfelelő szintű információk átadása a témában Az egészséges életmód választását megkönnyítő, dohányzással kapcsolatos attitűd formálása. Úrné Elek Erika és Szabó Erzsébet: Dr. Harkály különös esete című mesén keresztül ismertetjük meg a gyermekekkel a dohányzás káros hatásait, az életkori sajátosságaikat figyelembe véve. Játékaink: babák fürdetése, babaruhák mosása, orvosos, gyermekruhák kiválogatása – párosítás stb. Mese, vers, dal: testápolás, egészségmegőrzés témaköréből

November 22. csütörtök Témáink: - Fogváltás, „Egér, egér kisegér, van-e fogad hófehér. Adok neked tejfogat, Te meg adjál csontfogat”. Témáink: - Fogváltás, - Egészségtelen ételek, italok, - Helyes fogmosás technikája, - Fogorvos munkája, - Megismerkedés a fogak elnevezésével.(őrlő, metsző, lapát, szemfog) Gyümölcs, zöldség kóstolás A gyerekek figyelmét felhívjuk arra, hogy nagyon sokszor fogyasszanak gyümölcsöt, zöldséget természetes vitaminforrásként. Mindenféle gyümölcs, finom, és nagyon egészséges. A gyümölcsöket, zöldségeket megnevezzük, ismerkedünk alakjukkal, színükkel, illatukkal, ízükkel. Az óvodában megmossuk, félbevágjuk, daraboljuk és tudatosítjuk a gyerekekkel, hogy csak megmosott gyümölcsöt, zöldséget szabad fogyasztani. Félbe is vágjuk, megbeszéljük, milyen részekből áll, össze is hasonlítjuk, héját, húsát, magjait. Amit a tejfogakról tudni érdemes Az óvodában a gyerekek minden nap mosnak fogat.   Horgászos játék: egészséges és egészségtelen ételek

November 25. péntek  Családi - torna      „Ép testben ép lélek” Célunk ezzel a programmal: - az együttmozgás élményének bemutatása, - a torna hasznosságának ismertetése, - közösségkovácsolás, mozgás megszerettetése.   Gyógyteakészítés „Fűben-fában orvosság” - Beszélgetés a gyógyteák pozitív hatásairól. Orvosi szikfű, kamillavirág és csalánlevél teafőzés Vérnyomásmérés: - Védőnő bevonása: a reggeli gyülekezőidőben igény szerint vérnyomásmérés a szülőknek és a gyerekeknek. Tájékoztatás a magas vagy ingadozó vérnyomás kockázatairól, kialakulásáról. - Szükség esetén szakorvoshoz irányítás. - Beszélgetés a megelőzésről. Sport, mozgás, egészséges folyadékpótlás - magvasnap

A testünk

szaklap nézegetése

Könyv, újság, tablókép: ezeket nézegettük a héten

Az eszközök felismerése, megnevezése és csoportosítása

horgászos játék: egészséges étel akad a horogra

egészségházban

fogorvosi rendelőben

gyógyszertár látogatás

mennyit nőttem, mennyit híztam…

egészséges ételeink

6.32. babafürdetés 6.2.31.testrészek

babaruhák tisztántartás

Meséink: Mese a vízilóról… Lackfi János: Habfürdő Piszkot eszik a hab, habot eszik a víz, vizet a lefolyó, ha kijön a dugó.   Mondóka kézmosáshoz:  Evés előtt kezet mosok, beteg lenni nem akarok, mert ki piszkos kézzel eszik, bizony hamar megbetegszik. Evés előtt kézmosás egészséges jó szokás! Dalocska: Koszos a kezem, meg tenyerem, Ettől leszek nagyon beteg, hogyha megeszem. De én megmosom, Vízzel, szappannal, Eltűnnek a bacilusok, Nem lesz semmi baj.   Itt a szemem, itt a szám, ez pedig az orrocskám. Jobbra, balra két karom, mozgatom, ha akarom. Két lábamon megállok, ha akarok, ugrálok. Meséink: Mese a vízilóról…

orvosos játék

számlálás, tapintás, felismerés

mozgáskultúra fejlesztés: tánc

gyümölcstál

Óvodai Dohányzás Megelőzési Program

gerinc és lúdtalp vizsgálat végezte: Radnai Valéria – gyógytornász

testséma fejlesztés

pihenés

Tűz 7. Szikra A tűz és a víz kapcsolata tea készítése, kóstolása

„Vitamintorna” Óvodai foglalkozás prezentációink „Vitamintorna” Óvodai foglalkozás

A fogfájós nyuszi c.mese

Naponta háromszor három perc a fogaid egészségéért!             Naponta háromszor három perc a fogaid egészségéért! A helytelen fogmosás az érzékeny fogaknak többet árt, mint használ. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tisztítsa helyesen fogait:  1. A fogkefét helyezzük enyhe nyomást gyakorolva a fogakra, 45°-os szögben, és a lepedéket apró, rázó mozdulatokkal távolítsuk el. Ne súroljuk a fogakat! 2. Távolítsuk el a lepedéket a fogínytől a fogkorona felé haladva, szakaszonként tízszer.   3. Minden szakasz 2-3 fogból áll. Tisztítsuk meg a fogakat először kívül, majd belül, előbb az alsó, majd a felső állkapcson találhatóakat.  4. Gondosan tisztítsuk meg a belső fogfelszíneket, mivel a veszélyes lepedék ezeken a helyeken is lerakódik.  5. A metszőfogak belső oldalán tartsuk a fogkefét vízszintesen. Itt is először rázó, majd törlő mozdulatokat végezzünk.  6. Végezetül tisztítsuk meg a zápfogak rágófelületét. Most már szabad sikáló mozdulatokat végezni. Öblítsünk, és már kész is vagyunk!

kenyérsütés

Zenére bemelegítés

6.5. „Létszámellenőrzés”

Sorverseny és kötélhúzás

falatkák készítése

mozgás a szabadban

Környezetvédelem; komposztálás