A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Fekete István SzigmaSzerviz Kft március
Advertisements

I. előadás.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Siker a tőzsdén A/2  El kell döntenünk, mit is vegyünk.  A döntésnél (részvény vásárlás) figyelembe kell vennünk: a társaság eredményessége, teljesítménye,
Kvantitatív módszerek
Kockázat és biztonság Makai Mihály BME NTI
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
Valószínűség számítás
A biztosító mint üzleti vállalkozás kockázatai
Informatikai projektmenedzsment
Fenntartás, karbantartás
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A projekttervezés első lépései
A környezeti számvitel és könyvvizsgálat korlátai, lehetőségei és követelményei Dr. Pál Tibor.
A komplex biztonsági rendszer
A lehetséges énképek.
Új ügyfél nélkül mit érek én? Január 30.. Tartalom 1.Bemutatkozás 2.Értékesítés. Hatékonyan. 3.Jelzőlámpa az üzleti élet forgatagában 4.Több, mint.
My-X Hírlevél: március A tartalomból: SCORE vs. FRAMINGHAM: Egyedi „biometriai” elemzések rendszerszintű kockázata Médiatorta a meteorológiai előrejelzések.
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
ADATBIZTONSÁG, ADATVÉDELEM IV. Takács Béla
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Az ellátási láncok biztonsága
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
8. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
Egészségügyi szakdolgozók tűszúrásos baleseteinek hazai alakulása
Az elemzés és tervezés módszertana
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
$ Információ Következmény Döntés Statisztikai X.  Gyakorlati problémák megoldásának alapja  Elemzéseink célja és eredménye  Központi szerep az egyén.
Az adatbiztonság fizikai biztonsági vetülete
Ipari katasztrófák5. előadás1 Eseménykivizsgálás.
Kockázatelemzés (PSA)
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari Katasztrófák3. előadás1 A technika. Ipari Katasztrófák3. előadás2 A technológia kialakulása 1.Alapkutatás: a természettudományos össze- függések.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Alapfogalmak.
A MINŐSÉG GARANCIÁJÁNAK EGYIK VETÜLETE: KOCKÁZATELEMZÉS Sipos Gáborné Minőségirányítási vezető.
BME Közlekedésautomatikai Tanszék
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
© Szabó Lajos OBJEKTUMOK KÜLSŐ GYŰRŰJE VÉDELMÉNEK MEGSZERVEZÉSE A különféle épületek, létesítmények (objektumok) biztonságát általában az objektum határaitól.
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Simonné Szabó Katalin, Török Alajos, Dr. Pataki Olga
I. előadás.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
MAGYAR LOGISZTIKAI EGYESÜLET Good Distribution Practice TÁVOKTATÁS MODUL TESZT Dr. Lakatos Péter PhD Magyar Logisztikai Egyesület, Alelnök, Logisztikai.
Valószínűségszámítás
Kockázatkezelés. Nem tartják fontosnak, mert  „A kockázatelemzés időrabló és unalmas feladat”  Ezzel szemben –jó lenne, ha a „jövőbe láthatnánk” –rengeteg.
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
Szimuláció.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Móricz Pál üzletfejlesztési igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft. XX. Információvédelmi fórum március 22. Információvédelmi kockázatfelmérés a szabványokban.
Veszélyazonosítás és kockázatelemzés. Elfogadhatósági kritérium Tevékenységből származó kockázat tolerálható Védelmi feladatok ellátása biztosított.
1 Gazdasági válság és könyvvizsgálat Lázár Juli. 2 Fő változás a BIZONYTALANSÁG.
Reaktív Vegyi Anyagok Program alapelvei Értsd meg a folyamat kémiáját –A kívánt folyamat és reakciók –Járulékos reakciók –Várható eltérések (pl. a HAZOP.
Móricz Pál – ügyvezető igazgató Szenzor Gazdaságmérnöki Kft.
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Dow Vegyi Kitettségi Index
PMK minőségirányítási szakmai nap
Kockázat, probléma, változás és dokumentumkezelés
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Előadás másolata:

A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig. Kockázatelemzés és kockázatkezelés szerepe a létfontosságú rendszerek védelmében. A vagyonvédelemtől a katasztrófavédelemig.

A kockázat és veszély „Az élet veszélyes üzem” az élethez szükséges környezeti feltételek szűk határok között mozognak. Mindennapos, ritka és extrém kockázatok. A matematikai leképezés korlátok között mozog. Nem mindegy milyen tényezőket veszünk figyelembe. Elhanyagolható, befolyásolható és nem befolyásolható tényezők. Veszély: Az egyes jövőbeni események kedvezőtlen következményeinek lehetősége, Veszélyforrás: Potenciális feltételek, vagy feltételek halmaza, - ezek egyaránt lehetnek rendszeren belüliek vagy kívüliek - melyek, ha aktiválódnak, akkor a veszélyforrást események sorává alakítják, amik végül a veszély manifesztálódásában, káresetben (balesetben) csúcsosodnak ki. © Szabó Lajos

A kockázat definíciója A veszély előre látható, valószínűsíthető bekövetkezésének lehetősége és annak gyakorisága a várható hatások mértéke viszonylatában súlyozva, az amit kockázatnak nevezünk. A fogalom elemei: A bekövetkezés – a veszély manifesztációja (megnyilvánulása) - nem más, mint egy esemény, melynek hatásai ránk, tevékenységünkre, vagy környezetünkre (közvetve tehát ismét csak ránk) kedvezőtlen hatásokkal járnak. A bekövetkezés lehetősége nem más, mint egy valószínűség 0 feletti értéke. A bekövetkezés gyakorisága egy megadott időtartam alatti bekövetkezési lehetőségek számát mutatja. A kedvezőtlen hatások mértéke viszonylatában súlyozva kifejezés a gyakoriság (valószínűség) és a súlyosság szorzataként értelmezi a kockázatot. R(isk)=F(rekvency)*M(agnitude) © Szabó Lajos

Veszély-Kockázat-Következmény A veszélyeket, veszélyforrásokat számba vesszük. Értékeljük manifesztációjuk lehetőségeit, vagyis a kockázatokat elemezzük, és súlyozottan sorrendbe rendezzük. (A veszély manifesztációja az esemény, vagy a rendkívüli esemény bekövetkezése.) Meghatározzuk a kívánt biztonsági szintet, melyet elérni szeretnénk. © Szabó Lajos

A kockázatelemzés problémái Általában a: hol, mikor, milyen veszély és milyen hatás kérdésekre keressük a választ. Az elemzés nem egzakt, a legtöbb esetben becsléseken alapul. A becslések statisztikai adatokra, vagy tapasztalati tényekre támaszkodhatnak. Vannak „nem valószínűségi” alapon végzett elemzések, extrém kockázatok tekintetében, melyekre nincs tapasztalati adatunk. © Szabó Lajos

A kockázatelemzés legelterjedtebb módszerei Fundamentális módszerek Összehasonlító módszerek Folyamat/rendszer ellenőrzőjegyzékes elemzés „Check List Analysis” Működésbiztonsági veszélyelemzés (Hazard and Operability -HAZOP) Biztonsági audit, felülvizsgálat, „Safety Review” Meghibásodás elemzés (Failure Mode and Effects Analysis – FMEA) Relatív rangsorolás „Relative Ranking” Hibafa/Eseményfa elemzés (FTA/ETA) © Szabó Lajos

Az FBÖ speciális helyzete Felel az őrzött létesítmény, terület, szállítmány sértetlenségéért. Ennek keretében Információk és adatok Vagyontárgyak Személyek Berendezések és gépek Biztonságát szavatolja, a vonatkozó szabályzók alapján, tervekkel kell rendelkezzen minden helyzetre.

Ezért célszerű elsajátítani a kockázat elemzésének módszertanát! Köszönöm megtisztelő figyelmüket!