A rezsicsökkentés tapasztalatai a távhőszektorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Díjmegállapítás, díjfelügyelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban Dr. Szalóki Szilvia.
Advertisements

Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
A időszak végrehajtási intézményrendszere
2012. december 3. ÉSZAK KELET-PEST MEGYEI LEADER EGYESÜLET Tájékoztató Fórum.
Tatabánya, EHÖSZ konferencia október 24.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A hatósági áras közszolgáltatások XXII
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
Fogyasztói panaszokkal kapcsolatos hatósági tapasztalatok a közszolgáltatás területén A Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének tapasztalatai.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
A pedagógusminősítési és tanfelügyeleti rendszer bevezetése
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
A KÉTTÉNYEZŐS TELEPÜLÉSI HULLADÉKKEZELÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DÍJ Előadó: Kneifel Ferenc ügyv. igazgató Gyulai Közüzemi Kft.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
DIT-ÚMVP III. és IV. tengelyét, illetve a TS intézkedést érintő programmódosítási javaslatok Dr. Maácz Miklós főosztályvezető Vidékf ejlesztési Főosztály.
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Vasútszabályozási Osztály
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Lángfy Pál osztályvezető Magyar Energia Hivatal
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
TÁJÉKOZTATÓ A KENŐOLAJOKKAL ÉS KENŐANYAGOKKAL KAPCSOLATBAN
2014. november Rendek Tímea
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Lehetünk-e ártatlanok ?
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Kerekasztal beszélgetéshez
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Megjelent a végrehajtási rendelet!
a logger-használat kérdései
Országgyűlési Képviselők választása április 8.
Előadás másolata:

A rezsicsökkentés tapasztalatai a távhőszektorban dr. Orbán Péter Visegrád, 2013. november 14.

Az előadás célja Áttekinteni az elmúlt 11 hónap rezsicsökkentéssel kapcsolatos ügyeit: Mi történt? Hol tartunk? Mit értünk el?

Az előadás tartalma A szabályozási háttér: A rezsicsökkentés számokban Kormányhatározat; Árrendelet; Rezsitörvény; Számlakép törvény; A rezsicsökkentés számokban Érdekérvényesítés: Rezsicsökkentés; Számlakép; Összegzés

Kormányzati döntés a rezsicsökkentésről 1586/2012. (XII. 15.) Korm. határozat a lakossági villamos energia, földgáz és távhő végfogyasztói árak csökkentéséről A Kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Energia Hivatal bevonásával tegyen javaslatot a lakossági villamos energia, földgáz és távhő végfogyasztói árak 2013. január 1-jétől történő 10 százalékos csökkentésére, és készítse elő az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat.

50/2011. (IX. 30.) NFM rendelet A rendelet 3. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a lakossági felhasználó és a lakossági díjfizető 2013. január 1-jétől a távhőszolgáltatásért a 2012. november 1. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 10 százalékkal alacsonyabb összegű, legmagasabb hatósági árnak minősülő szolgáltatási díjat köteles fizetni.

2013. évi LIV. törvény a rezsicsökkentések végrehajtásáról Irományszám: T/10383 A törvényjavaslat benyújtása: 2013. március 13. A törvényjavaslat elfogadása: 2013. április 29. A törvényjavaslatban sor került: a távhőszolgáltatásért fizetendő összeg 10%-os csökkentésének rögzítésére; a számla megküldésével egyidejű tájékoztatási kötelezettség előírására; a szerződésszegés esetére vonatkozó 10.000 Ft-os kötbérfizetési kötelezettség rögzítésére;

A Rezsitörvény 1. módosítása Irományszám: T/11205 A törvényjavaslat benyújtása: 2013. május 17. A törvényjavaslat elfogadása: 2013. június 21. A törvényjavaslatban sor került: a tájékoztatási kötelezettség formájának („rezsibox”) meghatározására; a közvetített víziközmű-szolgáltatás esetében annak rögzítésére, hogy a víziközmű-szolgáltatónak a 10%-os díjcsökkentést érvényesítenie kell a távhőszolgáltató felé;

A Rezsitörvény 2. módosítása Irományszám: T/12491 A törvényjavaslat benyújtása: 2013. szeptember 27. A törvényjavaslat elfogadása: 2013. október 14. A törvényjavaslatban rögzítésre került: a távhőszolgáltatás díjának 2013. november 1. napjától történő 20%-os csökkentése; a 3. § (2) bekezdés hatályon kívül helyezése; a 2013. november 1-je óta eltelt időszakban elért összes megtakarítás 2014. január 1-től történő feltüntetésének kötelezettsége; a díjalkalmazási feltételek módosításával történő árváltoztatás tilalma; a kötbér mértékének megállapításánál a hatóság mérlegelési lehetősége (legfeljebb 10.000 Ft);

Az 50/2011. (IX. 30.) NFM rendelet módosítása A rendelet 3. § (2) bekezdése rögzíti, hogy a lakossági felhasználó és a lakossági díjfizető 2013. november 1-jétől a távhőszolgáltatásért a 2013. október 31. napján alkalmazott szolgáltatási díjnál 11,1 százalékkal alacsonyabb összegű, legmagasabb hatósági árnak minősülő szolgáltatási díjat köteles fizetni.

Az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény (1) Irományszám: T/12977 A törvényjavaslat benyújtása: 2013. november 8. A törvényjavaslat elfogadása: 2013. november 12.

Az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény (2) Számlatípusok: Részszámla; Elszámoló számla; Az első lap második oldalán számlainformáció nem szerepeltethető. A szolgáltató a számlakép adattartalmát más adatsorokkal további oldalak hozzáadása révén bővítheti. A szöveges magyarázatok nem képezik a számlakép részét. A szolgáltatót és a számla kiállítóját (előállító?) egyetemleges felelősség terheli. A nehezen érthető szakkifejezéseket évente legalább egyszer meg kell magyarázni. A törvényt első alkalommal a 2013. december 31-ét követő elszámolási időszakot is tartalmazó számlákra kell alkalmazni.

Az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény (3) A törvényjavaslatba szabályozásra kerültek a távhőszolgáltatók részéről alkalmazandó számlakép formai előírásai: Betűtípus: Times New Roman; Betűméret: első oldalon 11 pontos; további adatok 8 pontos; A színes mező háttérszíne: #DDA0DD (plum, azaz lila);

3. alkalommal is módosul a Rezsitörvény Nem lép hatályba az egyes törvényeknek a rezsicsökkentés végrehajtásához szükséges módosításáról szóló 2013. évi CLXVII. törvény azon rendelkezése, mely szerint 2014. január 1-jét követően a távhőszolgáltatónak a 2013. november 1-jét követő megtakarítások összesített összegéről is tájékoztatást kell adnia.

Módosul a Tszt. is! A fogyasztóvédelmi hatósági eljárásban a fogyasztónak igazolnia kell, hogy a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos és az eljárás alapjául szolgáló panaszt az érintett távhőszolgáltató felé (előzetesen) megtette.

A „rezsibox” tartalma kizárólag távhőszolgáltatás számlázása esetén 2013. május 10 – 2013. június 30.: 2013. július 1 – 2013. december 31.: 2014. január 1-től:

Felgyorsuló jogalkotás Napok száma

A lakossági távhődíj változása

Átlaglakás éves bruttó átlagos távhődíjának alakulása (2009-2014) Árhatóság a nemzeti fejlesztési miniszter, árelőkészítő a MEKH. Ft Átlaglakás paraméterei Alapterület: 50 m2 Fűtési fogyasztás: 28 GJ/év HMV: 10,68 GJ

Lakossági támogatás

A rezsicsökkentés hatása a fogyasztók fizetési képességére Késedelmes napok száma Késedelembe esett számlák száma Késedelembe esett fogyasztók tartozásának nagysága 1-30 Csökkent 31-60 Inkább nőtt Inkább csökkent 61-120 > 120 Nőtt Vizsgált időszak: 2012. augusztus 31. – 2013. augusztus 31. A rezsicsökkentés egyértelműen pozitívan hatott a 30 napon belüli késedelmes fogyasztók fizetési képességére, azonban a 120 napon túli késedelmes fogyasztók helyzete romlott.

A rezsicsökkentés és az érdekérvényesítés (1) Törvényjavaslat MaTáSzSz javaslat Eredmény Hatás T/10383 igénybevett távhőszolgáltatásért r Nem lett, mert a víziközmű-szolgáltatás díja csak később változott. valamint a 64. § (4) a) b) pontjában meghatározott körben lakossági díjon elszámolt felhasználásra

A rezsicsökkentés és az érdekérvényesítés (2) Törvényjavaslat MaTáSzSz javaslat Eredmény Hatás T/11205 valamint a 64. § (4) a) b) pontjában meghatározott körben lakossági díjon elszámolt felhasználásra ✓ Elfogadásával a víziközmű-szolgáltatóknak meg kell adniuk a 10%-os díjcsökkentést a távhőszolgáltatók felé. T/12491 igénybevett távhőszolgáltatásért Csak a távhőszolgáltatás díjának kell 20%-kal csökkennie.

A rezsicsökkentés és az érdekérvényesítés (3) MaTáSzSz javaslat Eredmény A kötbér vonatkozásában érvényesüljön a fokozatosság elve. ✓ A 11,1%-os rezsicsökkentés hatályba lépésére a hónap első napjával kerüljön sor. A felhasználónak a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos panaszával először a távhőszolgáltatóhoz kelljen fordulnia. A Rezsitörvény 3. § (2) bekezdése kerüljön törlésre. A 2013. november 1-je óta elért összesített megtakarítás összegét ne kelljen külön feltüntetni a „rezsiboxban”.

A számlakép és az érdekérvényesítés (1) Javasoltuk, hogy egy számlában lehessen részfizetést és elszámolást is számlázni. Az egyes költségcsoportoknál javasoltuk, hogy a törvényjavaslat mellékleteiben rögzítetteken túl a távhőszolgáltatók alkalmazhassák a településenként eltérő hatósági és egyéb díjtételeiket is. A 4.10. pontban javasoltuk, hogy a folyamatos szolgáltatásra vonatkozó leírás szerepeljen. A vízfelmelegítési célú költségeknél javasoltuk az „alapdíj” feltüntethetőségét. Ezzel párhuzamosan javasoltuk, hogy amennyiben az adott távhőszolgáltatónál a két szolgáltatásra vonatkozóan együttes alapdíj tarifa van érvényben azt a fűtési célú alapdíjnál legyen lehetőség feltüntetni.

A számlakép és az érdekérvényesítés (2) A távhőszolgáltatók nem nyújtanak víziközmű-szolgáltatást, csupán számláikban közvetített szolgáltatásként továbbszámlázzák azt. Javasoltuk ennek következetes megjelenítését a szövegben. Emellett javasoltuk, hogy a távhőszolgáltatók a jelenlegi formában számlázhassák tovább a víziközmű-szolgáltatást. Javasoltuk, hogy a számla első és harmadik oldalán a felhasználó és a vevő helyett egységesen „felhasználó/díjfizető” megnevezés szerepeljen. Javasoltuk, hogy a számla első oldala is feleljen meg a számlázással kapcsolatos pénzügyi és számviteli jogszabályok előírásainak. Erre figyelemmel a számla első oldalának is hordoznia kell a számlasorszámot, az SZJ számot, illetve a számla keltét (Áfa törvény 169. §).

Összegzés Az NFM és a MEKH nyitott a szakmailag megalapozott érveinkre. Hatékony érdekérvényesítésre csak a tagvállalatok partnersége és adatszolgáltatása mellett van lehetőségünk. Különösen fontos a MaTáSzSz szakmai bizottságainak munkája. A számlakép ügyében a közeljövőben még lesz feladatunk.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!