Kazincbarcika, március 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
Környezettudatos magatartás segítése a katolikus óvodákban Vallásos és erkölcsi neveléssel foglalkozó munkacsoport
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Sajó-Bódva regionális hulladékgazdálkodási program
Sajó-Bódva Völgyi Hulladékgazdálkodási ISPA program PR kampányának ismertetése István Zsolt osztályvezető Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány Logisztikai.
Comenius Legyünk környezetbarát európai polgárok! 1Pápa
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével a Nemzeti.
INTERAKTÍV DIÁKÖNKORMÁNYZAT
Szelektív Szilárdtól a Szuperkukákig
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Szolnoki Evangélikus Gyülekezetért Alapítvány 5000 Szolnok, Verseghy park ,
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Napocska Napköziotthon
Magyar Tannyelvű Alapiskola Felsőpatony SZÜLŐFÖLDÖN MAGYARUL TÁJÉKOZTATÁS A PÁLYÁZATRÓL.
Előzmények 2005 – Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – ÖKO-Pack Kht. Lakosság részére nincs visszacsatolás a szelektív hulladékgyűjtés.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
NYME Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Szombathely
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Zöldszemlélet minden napra avagy a Térségi Hulladék- Gazdálkodási Kft
Erdei iskola Szálkán. CélokEredmények Tantárgyi ismeretanyag elmélyítése, bővítése, közvetlen tapasztalatszerzés – cselekvés útján Vízinövények és állatok.
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Iskolák határok nélküli együttműködése.
Iskolai Környezetvédelmi Világnap projektünk
Beszámoló a Zöld szemüveggel a fenntartható életért projekt megvalósításáról Dr. Budayné dr. Kálóczi Ildikó a projekt szakmai vezetője Debrecen, 2009.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
ÖKO-BATYU A folytatáshoz nyomja meg az ENTER billentyűt! T.A.P.S. Project.
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Körlánc Egyesület.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / A papír útja-Tóth-Pliska Ágnes.
PROGRAM.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
Külkapcsolataink, pályázataink: I. Comenius II. Erste – ACES III. Testvériskola.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Kollégiumi csoportvezetők módszertani munkaközössége
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Előadó:
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Projekt hét a Békésyben decemberében „A globalizáció veszélyei, környezettudatos élet”
Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma.
Barcsák Marianna - KPSZTI
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Helyi védett értékek bemutatása a
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
A Kézmosás Világnapja A Kossuth Lajos Gimnázium Tiszaigari Általános Iskolájában
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
HELYI ÉRTÉKEK KÖZVETÍTÉSE AZ ÓVODÁS GYERMEKEKNEK
Előadás másolata:

Kazincbarcika, 2005. március 17. A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben Kazincbarcika, 2005. március 17.

Környezeti nevelés fontossága A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése Környezeti nevelés fontossága Környezetvédelmi és ökológiai kérdések előtérbe kerülése Környezettudatos életvitel kialakítása Az iskolák, oktatási intézmények, mint a lakóhely természeti-környezeti értékeinek védelmezői A környezetvédelmet, a környezet egységét megmutató oktatási program, tanterv A természet- és környezettisztelő szemlélet elsajátítása a pedagógusok részéről Az iskolák, tanárok alkotó együttműködése A tanulók számára megfelelő tananyag készítése és felhasználása A felnőtt korosztályok (pl. a szülők) kooperatív közreműködése, példamutatása

I. Rendezvények Környezeti nevelés az óvodában, általános iskolában A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Környezeti nevelés az óvodában, általános iskolában Plakát pályázat Rajzpályázat gyerekeknek, kisiskolásoknak Online környezetvédelmi verseny Őszi Szemétszüret Nyári tábor (Jutalomkirándulás) Fotópályázat Kreatív művek alkotása „Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat Zöld hétvége, Hétvége a környezetvédelem jegyében - családi nap Bérelhető fenyőfa akció Faültetési program

I. Rendezvények Környezeti nevelés az óvodában, általános iskolában A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Környezeti nevelés az óvodában, általános iskolában A környezeti nevelés célja és feladatai az óvodában, az alsó tagozatos osztályokban a természeti és társadalmi környezethez fűződő pozitív érzelmi viszony kialakítása és a gyermek közvetlen környezetében lévő világ értékeinek megismertetése, megszerettetése a gyermek aktív tevékenysége által. Ehhez az óvodapedagógusok számára biztosított szakszerű tájékoztatással és szakmai továbbképzéssel kíván hozzájárulni a kampány, amelyben az óvodapedagógusok tájékoztatásán keresztül érjük el céljainkat.

I. Rendezvények 2. Plakát pályázat A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 2. Plakát pályázat A pályázat célja, hogy a kiválasztott célcsoport, ez esetben a középiskolások (14-18 évesek) számára lehetőséget teremtsen egy kreatív munkára. Feladat: egy környezetvédelmi témájú plakát elkészítése előre megadott paraméterek alapján. Cél: a plakátokon keresztül kifejezzék, ők hogyan hívnák fel környezetükben élők figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés programjára, milyen üzenetekkel népszerűsítenék a szelektív hulladékgyűjtést. A díjnyertes pályamunkák kihirdetése közönségszavazatok és egy szakmai zsűri döntése alapján kerülnek kiválasztásra. A kiválasztott plakátok megjeleníthetők és terjeszthetők lennének kinyomtatott plakátok formájában.

I. Rendezvények 3. Rajzpályázat gyerekeknek, kisiskolásoknak A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 3. Rajzpályázat gyerekeknek, kisiskolásoknak A verseny célja, hogy a kisiskolás korosztályok (6-10 év) számára egy újabb lehetőséget biztosítson a hulladékgazdálkodás, fogyasztói szokások témakörökben szerzett ismereteik megjelenítésére. A beérkezett pályaműveket a plakátterv kiértékelésével megegyezően zsűrizzük. A kiválasztott rajzokból vándorkiállítás készül, valamint felhasználjuk azokat a Sajó-Bódva völgye hulladékgazdálkodási ISPA-projekt honlapjának fejlesztésében is. A győztes rajz lesz a következő évi általános iskolai órarend háttérrajza is.

I. Rendezvények Online környezetvédelmi verseny A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Online környezetvédelmi verseny A versenynek kettős célja van: egyik cél a környezetvédelem szerepének tudatos erősítése a fiatalokban; hulladékkezelésről szóló anyagok és ismeretek széleskörű terjesztése, másrészt az elkészülő honlapra felkerülő információk eljuttatása a célzott csoportok felé. A versenyző feladata havonta egyszer a web oldalon elolvasni az aktuális környezetvédelmi ismertető szöveget, és kitölteni a hozzá kapcsolódó 3 kérdésből álló tesztet. Minden jó válaszért egy pont jár, ami azt jelenti, hogy 10 forduló alatt maximum 30 pontot tud a versenyző összegyűjteni. A verseny két korosztályban indul: középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak.

I. Rendezvények Őszi Szemétszüret A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Őszi Szemétszüret A résztvevő iskolák a program részeként saját környezetük rendbetételét, parkosítását kapják feladatként, illetve szelektív gyűjtési tevékenységben vehetnek részt. A szelektív gyűjtési tevékenység ebben az esetben telefonkönyv begyűjtést jelent. A Magyar Telefonkönyv Kiadó Társasággal közösen szervezett „Őszi szemétszüret” az aktuális év elején a telefonkönyvek cseréjével egy időben valósul meg. A régió minden iskolája indulhat a versenyen. Célcsoport az általános iskola 1-8. osztályai, tehát a 6-14 évesek. Két kategóriában indulhatnak az osztályok, felső- illetve alsó tagozatosok kategóriájában. A jutalom egy-egy nyári tábor mindkét korosztály győztes osztályának.

I. Rendezvények Nyári tábor (Jutalomkirándulás) A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Nyári tábor (Jutalomkirándulás) A tábor célja a környezetvédelmi, természetvédelmi kultúra fejlesztése, a környezettudatos és ökológiai szemlélet kialakítása, valamint az ilyen célokat megfogalmazó gyakorlati-terepi oktatás. Továbbá a kirándulás során lehetőség nyílna hazánk kiemelt értékű természetvédelmi területei, nemzeti parkjai (pl. Hortobágyi Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, stb.) megismerésének az elősegítésére, a parkokba való ellátogatásra.

I. Rendezvények Fotópályázat A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Fotópályázat A program célja, hogy az egyes környezeti problémák képi megjelenítése segítse a társadalmi fogadtatás és attitűd megváltozását. A verseny célcsoportjai ebben az esetben a diákok, az egyetemisták és főiskolások, valamint a felnőttek. Természetesen a digitális fotók is pályázhatók.

I. Rendezvények 8. Kreatív művek alkotása A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 8. Kreatív művek alkotása Az alkotás, valami új létrehozása, a tárgyakkal, anyagokkal való foglalatosság nemcsak a hosszadalmas időbefektetés miatt, hanem a közvetlen kapcsolat miatt is elmélyíti az ismereteket. Az akció elnevezése: „A hulladék nem szemét” . A feladat szerint olyan alkotásokat kell létrehozni (kép, kisplasztika, makett, szobor, használati tárgy, stb.) létrehozása, mely a mindennapi hulladékainknak új formát, új értelmet adnak. Az akcióval a fiatal korosztályt céloznánk meg (3-20 év), több életkor kategóriában. A benyújtott művekből kiállítást szervezünk, az alkotásokról készült képeket a weboldalon közzéteszünk.

I. Rendezvények 9. „Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 9. „Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat A verseny célja, hogy a felsősök és a középiskolások (10-18 év) számára egy újabb lehetőséget biztosítson a hulladékgazdálkodás, fogyasztói szokások témakörökben szerzett ismereteik megjelenítésére. A beérkezett pályaműveket a plakátterv kiértékelésével megegyezően zsűrizzük. A kiválasztott művek megjelenítésre kerülnek a Sajó-Bódva völgye hulladékgazdálkodási ISPA-projekt honlapján, a legjobb ötleteket a döntéshozók részére továbbítjuk.

A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 10. Zöld hétvége, Hétvége a környezetvédelem jegyében - családi nap A Föld Napjához és a Takarítási Világnaphoz kötődően Kazincbarcika közterületén egy nagyszabású rendezvényt rendezünk. A hétvége programjában helyet kap a szakmai konferencia, környezetvédelemmel kapcsolatos műsorok, terveink között szerepel a környezetvédelmi szervezetek meghívása erre az eseményre. Lehetőséget biztosítunk számukra a bemutatkozásra standok felállítására is. A tájékoztató stand mellett játékokkal (célbadobás a megfelelő szelektív hulladékkal a megfelelő helyre, a hulladék ábráknak a megfelelő helyre történő illesztése, totó, hulladékok újrahasznosítása – üvegfestés, szélforgók készítése, papír készítése)

I. Rendezvények Bérelhető fenyőfa akció A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Bérelhető fenyőfa akció Az akciót Kazincbarcikán hirdetnénk meg, 20-30 db fával. A bérelhető fenyőfa lényege, hogy a gyökeres, cserepes fákat bérleti díj ellenében bárki használhatja az ünnepek alatt, majd azt a karácsony elmúltával visszahozva a bérleti díj egy részét visszaszolgáltatjuk. A visszahozott fákat oktatási intézmények részére felajánljuk.

I. Rendezvények Faültetési program A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények Faültetési program Az akciót az új regionális hulladéklerakó telepen tartanánk, időpontja a műszaki beruházás állása szerint alakul.

II. Szakmai-képzési programok A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Szakmai-képzési programok Szeminárium önkormányzati szakemberek számára Szakmai munkanap önkormányzati szakembereknek Hulladékképzési továbbképzés tanároknak Óvodapedagógusok továbbképzése Előadások az iskolásoknak

A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése I. Rendezvények 2005 2006 Ssz. Rendezvények 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Környezeti nevelés az óvodában, ált. isk-ban Plakát pályázat Rajzpályázat Online környezetvédelmi verseny Őszi szemétszüret Nyári tábor Fotópályázat Kreatív művek alkotása „Hogy tudnám megoldani” esszéíró pályázat Zöld hétvége Bérelhető fenyőfa akció Faültetés

II. Szakmai-képzési programok A Sajó-Bódva ISPA projekt környezetvédelmi tudatformáló programjainak ismertetése II. Szakmai-képzési programok 2005 2006 Ssz. Programok 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Előadások óvodák, iskolák részére