ERŐFORRÁSOK A TERMELÉSI FOLYAMATBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Logisztika alapvetések.
Állóeszköz-gazdálkodás
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Forgóeszköz-gazdálkodás
6. A gazdasági hatékonyság elemzése
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Forgóeszköz-gazdálkodás
Értékesítési csatornák
Készítette / Author: Tuska Katalin
Forgóeszköz-gazdálkodás
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Minőségmenedzsment 1. előadás
Minőségmenedzsment 2. előadás
Logisztika 6.előadás.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Mekkora készletet tartsunk?
1. Bevezetés 1.1. Alapfogalmak
MUNKA-TERMELÉKENYSÉG
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Robert Kaplan – David Norton: Balanced Scorecard
Pénz 1. szakasz 2. szakasz 3. szakasz 4. szakasz 5. szakasz
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Kapacitás menedzsment
Termelésmenedzsment Production Management
A controlling és vezetői számviteli rendszer architektúrája
Kalkuláció.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Pénzügyi-számviteli mutatók
Vállalati Gazdaságtan
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 10.
Készletgazdálkodás és logisztika
Vállalkozásmenedzsment I.
1 VIIR Vállalatirányítási Integrált Információs rendszerek I. (Történeti áttekintés - TEI) Szent István Egyetem TATA Kiválósági Központ és Informatikai.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan dr. Sz abó G ábor Cs aba
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Szent István Egyetem Közgazdaságtudományi Jogi és Módszertani Intézet
SZÁMVITEL.
Operatív menedzsment és versenyképesség
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Kérdések a második zh-hoz
SAJÁT TERMELÉSŰ KÉSZLETEK
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
SZÁMVITEL.
BESZERZÉS A KATONAI LOGISZTIKÁBAN
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
L O G I S Z T I K A A L A P J A I Készítette: Gács Nóra
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Tanulási görbék.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

ERŐFORRÁSOK A TERMELÉSI FOLYAMATBAN Vállalati gazdaságtan II. dr. Berecz József

Erőforrások a termelési folyamatban Szűkebb értelemben a termelési tényezők piacán megvásárolható és a termék-előállítási, szolgáltatási folyamatban szükséges feltételeket jelenti. Tágabb értelemben egyéb erőforrások is vannak,például bankbetét, alkalmazottak gyakorlati tapasztalata, de erőforrás lehet a piacon kialakult hírnév és megelégedettség is. Az erőforrások csaknem mindegyikének költségvonzata is van.

Erőforrások a termelési folyamatban Anyagok, mint erőforrások Az anyag,mint erőforrás egyrészt lehet a munka tárgya, amelynek átalakításával új terméket hoznak létre (alapanyag, nyersanyag). A készültségi foktól függően lehet befejezetlen vagy félkész termék. Anyagi jellegű erőforrás az a segédanyag is,ami a termékbe nem épül be, de annak előállításához szükséges (tisztítószerek, kenőanyagok), vagy a termék értékesítése kapcsán használják fel (csomagolóanyagok)

Erőforrások a termelési folyamatban Technológiai erőforrások Az erőforrások igen széles körét jelentik. Ide tartoznak a mérnökök által kidolgozott technológiai feladatok végrehajtásához (gyártás, szerelés), valamint a szállítási és raktározási technológiákhoz szükséges erőforrások. Főbb csoportjai: gépi erőforrások szerelési alapterület, infrastruktúra szerszámok és gyártóeszközök energia

Erőforrások a termelési folyamatban Immateriális javak, szellemi erőforrások Az egyre növekvő műszaki-szellemi ismeretanyag, az emberi alkotóerő és kreativitás a gazdasági fejlődés meghatározó elemévé, szellemi erőforrássá válik. Ilyenek például: a vállalat, a termék, a szakemberek hírneve a termékre vállalt garancia és a szervízellátás minősége az értékesítési hálózatkulturáltsága, kiterjedtsége a vevői és szállítói kapcsolatok az IT és a kommunikációs hálózatok színvonala a vezetési filozófia A tudásalapú, szolgáltatásokra koncentráló iparágakban és szervezetekben ez lehet a versenyelőny forrása

Erőforrások a termelési folyamatban Pénzügyi erőforrások A tárgyalt erőforrások felhasználásával működésbe hozott termelési folyamat zavartalan működése pénzeszközöket igényel. Az erőforrások beszerzésének, a volumen növelésének korlátja lehet a financiális erőforrások hiánya. Az információ, mint erőforrás Az információ a bizonytalanságot csökkentő új ismeret. A vállalkozások számára legfontosabb információk a piac a fejlődési irányok, trendek a konkurencia megismerését hivatottak elősegíteni.

Erőforrások a termelési folyamatban Emberi erőforrások Speciális erőforrás, amelynek van bizonyos típusú és mennyiségű teljesítmény kapacitása és felhasználása csak a munkajogi szabályok betartásával lehetséges. Az emberi erőforrások sajátos jellemzőkkel bírnak, amelyek közül a legfontosabbak: nem fogy el az alkalmazás során nem raktározható innovatív döntéseket hoz nem tulajdona a vállalkozásnak

Erőforrások a termelési folyamatban A vállalati folyamatok Porter féle értéklánc modellje

Erőforrások a termelési folyamatban Elsődleges folyamatok Ezek állítják elő közvetlenül a vállalat által az inputokhoz (alapanyagok, alkatrészek, egyebek) hozzáadott értéket, lépésről-lépésre növelve az előállított és a vevőnek eladott termék vagy szolgáltatás értékét. Támogató folyamatok Ezek teszik lehetővé az elsődleges folyamatok lezajlását.

Erőforrások a termelési folyamatban Input vagy belső logisztika a vállalaton belüli szállítást, tárolást, elosztást és az ezekkel összekapcsolódó minőségellenőrzést, készletgazdálkodást foglalja magában Termelés, átalakító tevékenységek a végső kibocsátást szolgáló technológiák, amelyek formálják, előállítják,átalakítják, összeszerelik, bemérik stb. az alapanyagokat és részegységeket és létrehozzák a végterméket

Erőforrások a termelési folyamatban Külső vagy output logisztika a végterméknek a fogyasztóhoz való eljuttatását szolgáló szállítási, kezelési, kézbesítési tevékenységek együttese Marketing és eladás ide tartoznak a hirdetés, az eladással összefüggő adminisztráció és kommunikáció, maga az eladás. Szolgáltatások mindazok a kiegészítő tevékenységek, az üzembeállítás, a javítás, a betanítás, a tertalék alkatrész ellátás stb., amelyek a fogyasztó szempontjából emeleik a termék értékét.

Erőforrások a termelési folyamatban Beszerzés, ellátás azok a tevékenységek, amelyek eredményeként a vállalat hozzájut az elsődleges tevékenységekhez szükséges alapanyagokhoz, részegységekhez, szolgáltatásokhoz, beleértve a berendezéseket és épületeket is Technológiai fejlesztés a tevékenységek megújítását szolgáló valamennyi fejlesztés, az új termékek létrehozásától kezdve a meglévő technológiák és a vezetés korszerűsítéséig beleértve a minőség javítását és a design megújítását is

Erőforrások a termelési folyamatban Humán erőforrás menedzsment a munkaerő kiválasztásával, felvételével, betanításával, képzésével, a teljesítményük növelésére ösztönző motivációs rendszer kialakításával, illetve a vezetés és a szervezet fejlesztésével kapcsolatos tevékenységek A vállalat szellemi infrastruktúrája a vezetési, a tervezési,minőségellenőrzési és általános ellenőrzési módszereket, eljárásokat, modelleket jelenti

Erőforrások a termelési folyamatban Valamennyi erőforrásnak beszerzési költsége és folyamatos ráfordításai vannak és ezek adják a vállalati működés egészének költségét, ezáltal a nyereségességét és gazdaságosságát befolyásolják. Ezért alapvető cél a költségcsökkentés, a felhasznált erőforrásokkal való hatékony gazdálkodás. A termelési folyamatban felhasznált erőforrások a termékértékesítés útján pénzértékben megtérülnek, de ebben a megtérülési folyamatban az egyes tényezők eltérő módon viselkednek. Ennek alapján megkülönböztetünk befektetett eszközöket és forgóeszközöket.

Erőforrások a termelési folyamatban Befektetett eszközök Ezek az eszközök értéküket több termelési perióduson keresztül adják át a késztermékeknek, miközben használati értéküket megtartják. A befektetett eszközök fokozatos értékátadása (értékcsökkenés) valamint az üzemvitel és a karbantartás költségként jelentkezik, amelyet a termékértékesítésből származó árbevételből kell fedezni. pl.: Immateriális javak – vagyoni értékű jogok, szellemi termékek, kutatás-fejlesztés aktivált értéke Tárgyi eszközök – ingatlanok, működéshez szükséges gépek, berendezések, járművek, egyéb tárgyi eszközök Befektetett pü-i eszközök – tartós pénzügyi befektetések, megtakarítások

Erőforrások a termelési folyamatban Forgóeszközök A forgóeszközök jellemzően egy-egy termelési és értékesítési periódusban vesznek részt és megtérülésük is egy körforgáshoz kapcsolódik, miközben az eszköz fizikai állapotát megváltoztatva beépül a késztermékbe. pl.: készletek (anyag, áru, félkész és késztermék), vevő követelések, egyéb követelések, adott kölcsönök, értékpapírok, pénzeszközök

Erőforrások a termelési folyamatban

Erőforrások a termelési folyamatban A vállalatvezetés rendszerint a vállalat pénzügyi eredményeinek javulásában érdekelt, ezért pénzügyi eredményeket jellemző adatok segítségével fejezi ki követelményeit. Így a vállalatvezetés a nyereségnövekedést, a befektetések minél gyorsabb megtérülését, illetve a likviditási gondok elhárítását várja el. A termelésmenedzsment döntései közvetlenül a termelési folyamat működésére hatnak, amely működést leíró mutatók három csoportba sorolhatók.

Erőforrások a termelési folyamatban A termelt mennyiséget kifejező mutatók kibocsátási ráta – időegység alatt termelt mennyiség A készletek alakulását kifejező mutatók a termelési folyamat működéséhez szükséges anyagok mennyiségére utalnak átlagos készlet napokban vagy a készletek forgásával Közvetlen működtetési költségek azokat a költségeket tartalmazza, amelyet a termelésmenedzsment döntéseivel befolyásolni tud, így a karbantartás, a minőségszabályozás vagy a teljesítménybérezés alapján meghatározott bérköltségek

Erőforrások a termelési folyamatban A pénzügyi mutatók két legfontosabb eleme a megtérülési mutatók és a nyereségességet jellemző profit ráták, amelyet a működést jellemző forgási mutatók kapcsolnak össze. Forgási mutatók általános alakja Árbevétel / Összes eszköz Profit ráták általános alakja Nyereség / Árbevétel

Erőforrások a termelési folyamatban A vállalkozás működését jellemző legfontosabb megtérülési mutató, az eszközök megtérülése, amely az alábbi képlettel határozható meg:

Erőforrások a termelési folyamatban Az előadáson elhangzottakhoz kapcsolódó kérdések: Mit nevezünk erőforrásnak – anyagi, technológiai, emberi és pü-i erőforrások Porter-féle értéklánc modell – elsődleges folyamatok, támogató folyamatok A vállalat eszközeinek körforgása – befektetett eszközök, forgóeszközök A működést leíró mutatók – mennyiségi mutatók, készletek alakulása, működési költségek Pénzügyi mutatók – forgási mutatók, profit ráták, eszközök megtérülése