Az ifjúsági munkanélküliség csökkentését célzó NSRK- fejlesztések társadalmi- gazdasági hátterének feltárása Szepesi Balázs Hétfa Kutatóintézet 2013. április.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A szakképzetlen, szociálisan hátrányos helyzetű, munkanélküli emberek (fiatalok) munkaerő-piaci és társadalmi (re)integrációjának elősegítése integrált.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
OFA Hálózat évi tevékenységei
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

Az ifjúsági munkanélküliség csökkentését célzó NSRK- fejlesztések társadalmi- gazdasági hátterének feltárása Szepesi Balázs Hétfa Kutatóintézet április 30.

Tartalom • A éves fiatalok foglalkoztatási helyzete – alapadatok, jellemzők, trendek • Uniós helyzetkép • Megközelítések • Hazai szakpolitikák • Hazai fejlesztéspolitika • Fiatalok és vállalkozás • Javaslatok - a fiatalok nem a probléma, hanem a jövő 2

A éve fiatalok foglalkoztatási helyzete – alapadatok, jellemzők • Aktivitás ben fiatal rendelkezett munkaviszonnyal Magyarországon – 100-ból 18 fiatal dolgozott - Az EU-ban ez 34 % - A foglalkoztatás uniós szintjének eléréséhez körülbelül 100 ezer fiatal munkaerő-piaci integrációja szükséges. • Ifjúsági munkanélküliség – 2011-ben 77 ezer embert érintett közvetlenül –a munkát kereső fiatalok közül minden negyedik nem tudott állást találni (EU 21 %). • Tétlenség (NEET) -100 magyar fiatal közül 13-nak nincs munkája és az oktatásban sem vett részt 2011-ben– ez 164 ezer ember. Ez megegyezik az EU-s átlaggal. • A fiatalok munkaerő-piaci esélyeit erőteljesen meghatározza iskolai végzettségük: 2011-ben az alacsony iskolázottságúak 5 %- át, a középfokú végzettségűek 29 %-át, a diplomások 57 %-át foglalkoztatták. • A régiók között nincsenek erőteljes eltérések. A férfiak és nők elhelyezkedési és bérkilátásainak különbsége a 15 és 24 év közötti korosztályban kisebb, mint az idősebb korosztályokban. • A fiatalok legfőbb foglalkoztatói: feldolgozóipar, a kereskedelmi és a turisztikai-vendéglátóipari szektor 3

A éve fiatalok foglalkoztatási helyzete – trendek • A magyar ifjúság foglalkoztatottsági rátája a gazdasági világválság hatására erőteljesen csökkent, 2009 óta pedig folyamatos stagnálás tapasztalható. • 2011-ben Magyarországon mintegy 300 ezerrel kevesebb fiatalt foglalkoztattak, mint 1998-ban. • Az oktatásban részt vevő fiatalok száma és korcsoportos részaránya a kétezres években jelentősen megnőtt ben a 15 és 24 évesek 50 %-a, 2011-ben 67 %-a vett részt oktatásban. • A éves korosztály létszáma csökken: 2000 – 1,5 millió; 2011 – 1,25 millió; 2020 – 1 millió 4

Uniós helyzetkép • A 15–24 éves korcsoport az EU-27 tagállamainak átlagában 2007 → 2011: munkanélküliségi ráta + 36 %; NEET +18 % aktivitás - 3,4 % foglalkoztatás - 10 % • legjelentősebb negatív változások: Írország, Görögország, Spanyolország, Litvánia és Lettország • A negatív trendek mellett egyes országokban pozitív változások: Németországban 2007-hez képest javultak a mutatók; Hollandiában, Franciaországban és Ausztriában pedig megközelítőleg változatlan volt a fiatalok helyzete. 5

Megközelítések I. Meg- közelítés A problémaOkokKövetkezmények Javasolt eszközök Átmenet A tanulásból a munka világába való átlépés fokozatos és időigényes Az oktatás és a munka természetéből adódó jelenség Munka és tanulás között természetes szünet létezik Drága tétlenség A nem dolgozó fiatalok hozzáadott értéke hiányzik, eltartása drága Piaci anomália, piaci kudarc Optimálisnál kevesebb munkavállalóra nagyobb közteher A piaci anomália megoldása Válság Nehezebb belépni a munkaerőpiacon és megtapadni ott Csökkenő munkaerő- kereslet - az új nemzedékek nehezebben lépnek be könnyebben esnek ki A fiatalok nem tudnak tapasztalatokat szerezni, hosszú távú bérhátrányba kerülnek Zsákba- macska A fiatalok képességeikről, motivációikról nehezen adnak hihető információt a munkaadóknak Az oktatás nem ad megbízható szignált, más intézményesített jelzés rendszerek nem erősek Információs probléma a munkaerőpiacon Megfelelő jelzési intézmények kiépítése, információk biztosítása. 6

Megközelítések II. Meg- közelítés A problémaOkokKövetkezményekJavasolt eszközök Szakadás Az új nemzedék nem integrálódik megfelelően a társdalomba A fiatalok nem akarnak bekapcsolódni a munka világába, nem érzik a helyüket a világban Nehezedő beilleszkedés, felerősödő deviancia A generációk közötti együttműködés erősítése Rossz iskola Az iskolarendszer nem ad megfelelő tudást A képzési rendszer szerkezete és/vagy minősége nem megfelelő Nincs megfelelő minőségű és képesítésű munkaerő Munkaadók tapasztalatainak beépítése a képzési rendszerbe Kiszorítva Egyes társadalmi csoportokban a fiatalok lehetőségei rosszabbak Aszimmetrikus hozzáférés és motiváció a piacképes tudáshoz, térségi eltérések Iskolai lemorzsolódás, kiszorulás a munkaerő-piacról, szegregáció Felzárkóztatási, integrációs programok, az oktatásban való benntartás Verseny- képesség Fiataloknál képesség, időseknél motiváció hiánya Bennt lévők terhei nőnek, munkanélküliek tapasztalata csökken Csökkenő versenyképesség 7

Hazai szakpolitikák Stratégiai célok : tanulmányok utáni elhelyezkedés támogatása, karriertervezés elősegítése, a felsőoktatás és a piac közötti szoros együttműködés kiépítése, a vállalkozói kedv növelése és a rugalmas foglalkoztatási struktúra előmozdítása. Változatos eszközök. Kiemelten fontos: a fiatalokat foglalkoztató munkaadók járulékkedvezménye, a fiatal mezőgazdasági vállalkozók ismeretszerzésének támogatása és egy pályaorientációs rendszer kiépítése. Szakpolitikai beavatkozások : • képzési támogatás, • bértámogatás, • bérköltség kedvezmények, • munkatapasztalat szerzését elősegítő támogatás, • munkaügyi szolgáltatások fejlesztése. Válság előtti kormányzati törekvés a fiatalok foglalkozatási helyzetének javítására: legnagyobb jelentőségű program a Start kártya, illetve később a Start programok bevezetése 8

Hazai fejlesztéspolitika • Az ifjúsági munkanélküliség a időszakban (NSRK): - a fiatalok a sajátos elhelyezkedési nehézségekkel küzdő társadalmi csoport, - az alacsonyan képzett fiatalok elhelyezkedési nehézségei • A TÁMOP a fiatalok munkaerő-piaci problémáit elsősorban az oktatás problémáira és a hátrányosabb helyzetűek rosszabb munkaerő-piaci helyzetére vezeti vissza. • Oktatás: a közoktatás szegregációja, a szakképzés színvonalának problémái, lemorzsolódás • Klasszikus munkaerő-piaci eszközök: a pályaorientáció erősítése, a szakképzés gyakorlatorientáltságának és színvonalának emelése és a kimaradók felkarolása A 2011-es Akcióterv 50 milliárd forintot allokált az ifjúsági munkanélküliséggel kapcsolatos problémák enyhítésére. 9

Hazai fejlesztéspolitika II. Az időszak konstrukcióiban az ifjúsági munkanélküliség kezelése nem igazán jelenik meg önálló elemként Explicit célcsoportként két esetben jelennek meg a fiatalok: hátrányos helyzetük révén (lemorzsolódó, szegény térségben élő, roma, bűnözéshez kötődő), illetve a társadalmi szerepvállalásukat növelő intézkedésénél. Emellett a szakképzés fejlesztését, az információs és pályaorientációs rendszerek erősítését finanszírozó intézkedések logikájában jelenik meg erősen az ifjúsági munkanélküliség csökkentésének motivációja. A 2011-es akciótervben 50 milliárd forintot összpontosítottak az ifjúsági munkanélküliséghez kötődő problémák orvoslására. 10

A fiatal nem a probléma, hanem a jövő – Javaslatok I. A dominánsan szociális szempontú megközelítés kibővítése - nagyobb hangsúly a versenyképességi, a generációs szempontoknak. Célszerű időtávjuk szerint szétválasztani az állami tevékenységeket és fejlesztéseket – rövid táv, hosszú táv, kudarckezelő rendszer. 11

A fiatal nem a probléma, hanem a jövő – Javaslatok II. Rövid táv A képességek hiteles bemutatását erősítő lépések - A munkavállalók nem tudják megítélni a fiatalok értékteremtő képességét. (diákmunka, öntevékenység, minősítő rendszerek) Adminisztratív akadályok csökkentése – Globalizáció, informatika. (Külföldi munkavállalók támogatása és szervezése, Szervezeti forma nélküli tevékenységek kereteinek erősítése, Rugalmas, a hosszú távú foglalkoztatás és a vállalkozói lét közötti formák megteremtése, A felesleges képesítési előírások eltörlése) Hosszú táv • Az értékteremtő képességet erősítő oktatás megteremtése • A foglalkoztatásban kulcsszerepet játszó kis- és középvállalkozói világ megerősítése • Az alacsony képzettségű emberek foglalkoztatására képes legális piaci és nonprofit/állami formák létrehozása és elterjesztése • Fiatalok vállalkozó tevékenységének ösztönzése 12

A fiatal nem a probléma, hanem a jövő – Javaslatok III. A munkanélküli fiatalok munkaerő-piaci kudarcait enyhítő intézményrendszer (1) Elhelyezkedés ösztönzése, (2) A munkaadók és a munkavállalók közötti közvetítés speciális csatornáinak működtetése, (3) A munkavállaláshoz szükséges ismeretek és képességek pótlásának elősegítése. Megfelelő intézményi keretek Célszerű megkülönböztetni a pontosan szabályozható tevékenységeket, és az egyéni döntéseket, innovatív megoldásokat igénylő feladatokat. Az előbbi fókusza a hatékony végrehajtás, az utóbbiak kulcsa a bizonytalan körülmények között is sikeres szervezeti keretek. Információk, alkalmazkodás Az ifjúsági munkanélküliség csökkentését szolgáló politika akkor sikeres, ha a valós helyzetre épít, a célcsoport jellemzőihez igazodik. és rendelkezik a beavatkozások megalapozásához szükséges információkkal. Ehhez a fiatalok ismeretére, alkalmazkodásra és az intézkedések eredményességének vizsgálatát lehetővé tévő rendszerre van szükség. 13

Köszönöm a figyelmet! Hétfa Kutatóintézet H-1051 Budapest Október 6. utca 19.