Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Előadó neve és beosztása
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Dolgozói részvétel Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013.
LEAN management és a szakszervezetek Budapest, VP/2011/003/0133 Information & Consultation – LEAN Principles in Manufacturing.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
TÁMOP /A
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
Munkavédelmi képviselők fóruma
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
3. előadás.
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Egyéni döntések a szervezetben
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Biztosítók irányítási rendszere
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Megváltozott életkörülmények, - foglalkozás-egészségügyi kérdések
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
BIZTONSÁGOS KARBANTARTÁS Helyszín, dátum Egészséges munkahelyek kampány
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány 2012–2013 Előadó neve és beosztása Dátum | Esemény neve A munkahelyi biztonság és egészségvédelem.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Iskolák határok nélküli együttműködése.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Tim Tregenza Hálózat-Manager Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Legyen Európa biztonságosabb, egészségesebb és produktívabb munkahely!
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
TÁMOP A-13/ A munkahelyi stressz európai és hazai normái 1.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Az egészségügyi szakképzés minőségügye, kihívások és intézkedések György Annamária szeptember 17. "ISOFÓRUM XXII. NMK"
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
1 Egészségvédelem a munkahelyen II. Stresszmentes munkahelyek. Prof. Dr. Ungváry György.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Egészséges munkahelyet minden életkorban! A munkával töltött.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Idősek az idősekért Győrben
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Készítette: Farkasné Veres Edina
Egészséges munkahelyek kampány (2018/19)
Előadás másolata:

Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése

A kampány bemutatása Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) koordinálja Megszervezésére több mint 30 országban kerül sor Partnerek hálózata segíti Nemzeti fókuszpontok Szociális partnerek Hivatalos kampánypartnerek Médiapartnerek az Enterprise Europe Network (Európai Vállalkozói Hálózat) Uniós intézmények

Fő célkitűzések A munkával kapcsolatos stressz és a pszichoszociális kockázatok jobb megértése E kockázatok kezelésének előmozdítása A jelentős negatív hatások megelőzése Támogatás és iránymutatás a munkavállalók és munkáltatók számára Praktikus és felhasználóbarát eszközök alkalmazásának ösztönzése

A probléma mértéke Az európai munkavállalók több mint 50%-ának elmondása szerint a stressz gyakori a munkahelyükön. A stressz és más pszichoszociális kockázatok az összes kieső munkanap körülbelül felénél játszanak szerepet. Tízből körülbelül négy munkavállaló gondolja úgy, hogy munkahelyén nem kezelik megfelelően a stresszt.

Fogalommeghatározások A pszichoszociális kockázatok okai a munka nem megfelelő kialakítása, szervezése és irányítása; kedvezőtlen munkahelyi társadalmi környezet; és ezek káros pszichológiai, fizikai és szociális következményekkel járhatnak, beleértve a munkahelyi sztresszt. A munkahelyi stressz nem az egyén hibája, hanem szervezeti probléma; akkor alakul ki, amikor a munkavállaló nem tud megbirkózni a munkahelyi elvárásokkal.

A pszichoszociális munkakörnyezet A rossz pszichoszociális környezet okai lehetnek a túlzott vagy ellentmondó munkahelyi elvárások; a munkavégzés módjának kialakításában való részvétel és befolyás hiánya; a rossz kommunikáció és a támogatás hiánya; pszichológiai és szexuális zaklatás, harmadik fél által elkövetett erőszak; rosszul irányított szervezeti átalakítás és munkahelyi bizonytalanság.

Negatív hatások Az egyén szempontjából Koncentrálási zavarok és gyakoribb hibázás Kiégés és depresszió Magánéleti problémák Kábítószer- és alkoholfogyasztás Rossz fizikai egészségi állapot A szervezet szempontjából Rossz általános üzleti teljesítmény Gyakori hiányzás, valamint betegen és ezáltal nem hatékonyan végzett munka Gyakoribb balesetek és sérülések

A pszichoszociális kockázatok kezelése Az európai szervezetek csak körülbelül 30%-ánál alkalmaznak eljárásokat a pszichoszociális kockázatok kezelésére.* Gyakran nehezebbnek tartják ezeknek a kockázatoknak a kezelését, mint a „hagyományos” munkavédelmi kockázatok kezelését. De... A pszichoszociális kockázatok ugyanolyan szisztematikusan értékelhetők és kezelhetők, mint más munkavédelmi kockázatok. A pszichoszociális kockázatok és a munkahelyi stressz kezelésének előnyei egyértelműen meghaladják a végrehajtási költségeket a szervezet méretétől függetlenül. * Az új és újonnan megjelenő kockázatokról szóló európai vállalati felmérés (ESENER), Európai Munkavédelmi Ügynökség, 2010. Az alábbi címen érhető el: https://osha.europa.eu/en/publications/reports/esener1_osh_management

A pszichoszociális kockázatok kezelésének előnyei Jobb közérzet és a munkával való nagyobb elégedettség Egészséges, motivált és produktív munkaerő Jobb általános teljesítmény és termelékenység Alacsonyabb hiányzás és alkalmazotti fluktuáció Kisebb költség és teher a közösség egésze számára A jogi követelményeknek való megfelelés

A vezetőség szerepe A pszichoszociális kockázatok megelőzésére/csökkentésére vonatkozó terv végrehajtásáért a munkáltatók felelősek. A vezetőknek támogató munkahelyi környezet kialakulását kell elősegíteniük, és a munkavállalókat aggályaik, javaslataik megosztására kell ösztönözniük. A középvezetők fontos szerepet töltenek be e téren, mivel ők vannak napi kapcsolatban a munkavállalókkal. A jó vezetés és az emberek megfelelő kezelése segít a jó pszichoszociális munkakörnyezet megteremtésében; ezek a készségek is tanulhatók és fejleszthetők. A mentális jóllét előmozdítását célzó önkéntes intézkedések végrehajtása jelentős mértékben hozzájárulhat az egészséges munkahelyek kialakításához.

A munkavállalói részvétel fontossága Miközben a jó vezetés elő tudja segíteni a munkával kapcsolatos stressz és a pszichoszociális kockázatok csökkentését, a munkavállalók részvétele is kulcsfontosságú. A munkáltatók és a munkaerő között kétoldalú párbeszédre van szükség. A munkavállalók és képviselőik ismerik legjobban a munkahelyükön előforduló problémákat, és segíteni tudnak a megoldások megtervezésében és megvalósításában. A munkavállalókkal való konzultáció javítja a közhangulatot, és biztosítja, hogy a bevezetett intézkedések megfelelőek és hatékonyak legyenek.

A stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése A pszichoszociális kockázatok még korlátozott források esetén is hatékonyan értékelhetők és kezelhetők. A kezdeményező hozzáállás és a problémák megelőzésére szolgáló terv jelenti a munkahelyi pszichoszociális kockázatok leghatékonyabb kezelési módját. A kockázatértékelés létfontosságú a veszélyek és a megfelelő megoldások meghatározása tekintetében. A pszichoszociális kockázatok hatékony kezelésének elősegítésére gyakorlati eszközök és iránymutatások is rendelkezésre állnak.

Kapcsolódjon be! Valamennyi szervezet és magánszemély részt vehet. a kampányüzenetek és kampányanyagok terjesztésével és nyilvános ismertetésével; a kampány gyakorlati eszközeinek alkalmazásával és népszerűsítésével; a kampányeseményeken való részvétellel vagy saját események szervezésével.

Fontos dátumok A kampány kezdete: 2014. április A Munkavédelem Európai Hetei: 2014 és 2015 októbere Európai Helyes Gyakorlat Díjak díjkiosztó rendezvénye: 2015. április Az Egészséges munkahelyek kampány csúcstalálkozója: 2015. november

Kampánypartneri felhívás Páneurópai és nemzetközi szervezetek számára A kampánypartnerek népszerűsítik és nyilvánosan ismertetik a kampányt. Lehetséges előnyök: bevezető csomag partneri státusz igazolása külön kategória az Európai Helyes Gyakorlat Díjak versenyben részt vevő partnerek számára uniós szintű és a médián keresztül történő támogatás hálózatépítés és a helyes gyakorlatok cseréje a többi kampánypartnerrel meghívás az EU-OSHA rendezvényeire.

Európai Helyes Gyakorlat Díjak A kiemelkedő és innovatív helyes gyakorlatok elismerése Megoldások a munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelésére Szervezetek és vállalkozások számára egyaránt nyitva áll Uniós tagállamok Európai Gazdasági Térség a Nyugat-Balkán országai és Törökország A nevezéseket a fókuszpontok és az EU-OSHA koordinálja két lépésben: Kiválasztási eljárás nemzeti szinten Értékelés európai szinten A Helyes Gyakorlat Díj díjkiosztó rendezvénye

Kampányanyagok Kampányútmutató Szórólap A Helyes Gyakorlat Díj röplapja A kampány eszközkészlete Promóciós anyagok és reklámajándékok Jelentések Gyakorlati útmutatók és eszközök Napo-film www.healthy-workplaces.eu

További információk További információért keresse fel a kampány honlapját www.healthy-workplaces.eu A kampány eszközkészlete https://osha.europa.eu/en/campaign-toolkit Tudjon meg többet a saját országában zajló eseményekről a helyi fókuszpontjától www.healthy-workplaces.eu/fops