Segítség, stresszes vagyok, stresszes a környezetem!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Zajszennyezés.
A kiégés 2 April, A kiégés 2 April, 2017.
Szeretettel köszöntjük kedves Vendégeinket!
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
Az internetfüggőség Kővágó pál és márki Gabriella
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Leszokás a dohányzásról
Sportolás hatása szervezetünkre
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Egészséges táplálkozás
Szociális munka az onkológiában
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV):
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
Alkoholizmus.
Fejfájás homeopátiás kezelése
Gyermekkori depresszió
Stresszkezelés.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Mágnesterápiával az egészségünkért!
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
A szív betegségei.
Immunrendszer Betegségei.
Mozgás, pihenés, egészség
A stressz szeminárium céljai:
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A TÉKOZLÓ FIÚ (Negyedik lecke) Felismerés III..
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
Mindennapi veszteségeink
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Az egészséges életmód és a stressz
Felnőtt újraélesztés.
Az alvó ember és az álmodó agy
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
TEGYÜK FEL, HOGY 18:30 VAN, EGY ÁTLAGOS MUNKANAP.ÉPPEN HAZAFELÉ TARTASZ EGY MUNKÁVAL TÖLTÖTT HOSSZÚ NAP UTÁN. SOK MÁS DOLOG MELLETT EGY HOSSZÚ VITÁD IS.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Átmegyek öt percre a szomszédba, keverd meg félóránként a levest...
Idővel minden megváltozik Készítette: Varga Viktória.
Modern edzésmódszerek
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Készítette:Tóth Sándorné
Mit tehetünk a kimerültség ellen?
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Káros szenvedélyek Az extasy.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
A krónikus beteg hányattatásai
Előadás másolata:

Segítség, stresszes vagyok, stresszes a környezetem!

Kiégett, túlterhelt, kimerült, agyonhajszolt? Túl sok dologgal kell egyszerre foglalkoznia?

Képben lenni; Internet; Mobiltelefon; Repülőgép; Száguldó autó; Mindent azonnal… Gyorsuló élet, fokozódó sebesség…

Mit nevezünk stressznek? Többnyire az a felfogás: problémák, nehézségek, amivel szembesülnünk kell.

Költözés nagyvárosba

Stresszor – a levegő szennyezés

Fizikai stresszorokon kívül vannak szellemi, mentális stresszkiváltó tényezők.

ÉLET-STRESSZ KÉRDŐÍV

ÉLET-STRESSZ KÉRDŐÍV

ÉLET-STRESSZ KÉRDŐÍV

ÉLET-STRESSZ KÉRDŐÍV

Széleskörű felmérések szerint: 0-150 Nincsen különösebb problémája 151-199 Enyhe válság 200-299 Közepes életválság 300 felett Súlyos életkrízis

Vajon kik mentesek a stressztől? Kitalálták, akik már nem élnek, hanem a földben nyugodnak… „A stressz az élet sava-borsa. Enélkül nem élnénk, csak vegetálnánk.” Selye János

Három részes sorozatunkban a következő kérdésekre keressük a választ: Mik az állandó feszültség, aggodalom kiváltó tényezői? Milyen károkat okozhatnak ezek? A mindennapi élet tíz legfontosabb stressz okozója. 2. Mi történik velem? A stressz nyomán fellépő kémiai folyamatok hatása az agyra és a test különböző szerveire. (Stressz okozta betegségek; 3. Hosszútávú győzelem a stressz felett. (4 pontos bámulatosan hatékony stratégia.)

A stressz gyilkol!

Nobel-díj a kromoszómák védősapkáiért A svéd Karolinska Intézet illetékes bizottsága Stockholmban kihirdette 2009. év orvosi-élettani Nobel-díjazottját. A díjat a telomérák és a telomeráz enzim felfedezéséért Elizabeth H. Blackburn (University of California San Francisco), Carol W. Greider (Johns Hopkins School of Medicine Baltimore), Jack W. Szostak (Harvard Medical School) kapta megosztva.

A kromoszómák végeinek speciális védőszakaszai alapvető fontosságúak az öregedésben, hibájuk pedig például a rák kialakulásában. A sejtek élettartamának egyik meghatározó tényezője a kromoszómák végein található speciális szakaszok, az ún. telomerák (másképpen telomerek) hossza. A telomerák szerepe az, hogy védjék a kromoszómák végeit az osztódások során. A telomerák minden osztódás alkalmával rövidülnek, mígnem annyira elfogynak, hogy nem tudják megakadályozni a kromoszómák összecsapódását, ami a sejt öregedéséhez és halálához vezet.

Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (ill. visszapótoljuk a hiányzó részt), a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, a szervezet halhatatlanná válik (legalábbis az öregedésből adódó elhalálozás odázható el).

Egyre több adatot közölnek arról is, hogy a telomerázaktivitást különböző környezeti hatások is befolyásolják. Blackburn is részt vett abban a megrázó kutatásban, amelyben krónikus beteg gyermeket nevelő édesanyákat vizsgáltak, és azt találták, hogy a krónikus stressz hatására a telomerek átlagos hossza rövidebb volt, mint az azonos életkorú kontroll csoportban ─ a különbség körülbelül egy évtizednyi öregedésnek felelt meg. Bármiyen korszakalkotó is egy felfedezés, Nobel-díjat általában csak akkor terem, ha legalábbis látótávolságba kerül gyakorlati alkalmazhatósága. A telomerázkutatókat is csak azután kezdték az esélyesek között emlegetni, hogy egyre-másra jelentek meg olyan közlemények, amelyek a telomerázaktivitást az öregedésen túl a rákkal és számos más betegséggel is összefüggésbe hozták.

Stressz levezetési módszerek: Ordíts, törd össze, üss… ezek az un. romboló módszerek Japánban, szalag mellett dolgozók gyakran megbetegednek – ennek megelőzésére – stresszlevezető szoba… Nem vált be.

Versenylovakkal kísérleteztek Angliában Verseny előtt feszültség tetőfokra hágott - nyugtatók (teljesítmény csökkent) - minden versenyló mellé..

Stressz tudománya viszont azt vallja: Nem az a fontos, hogy mi történik velem, hanem az, hogyan reagálok a történtekre!

Különbséget kell tennünk a stresszor (ami a feszültséget okozza) és a stressz között (azaz, ahogyan válaszolunk a stresszorra).

A stressznek lehetnek jótékony hatásai is: Dr. Selye János megfogalmazása szerint kétféle feszültségokozó van: * Distressz - romboló, vagy káros hatású * Eustressz – kellemes, pozitív hatású.

Eustressz esetén a diák kiválóan fog vizsgázni, olyasmire is emlékszik, amiről sohasem tudja meg, hol hallotta. A distressz megnyilvánulása, hogy a diák azt is elfelejti, amit azelőtt jól tudott. Képtelen beszélni, képtelen mozgósítani tartalékait.

Dr. Phillip Rice rámutatott arra, hogy Az „eustressz” javíthatja felfogóképességünket, serkentheti figyelmünket, jobb teljesítőképességre ösztönöz.

Ahhoz, hogy sikeresen vívjuk meg a csatát, ismernünk kell az ellenséget. Hogyan reagál a szervezetünk a rövid távú és a hosszútávú stresszre?

Egy hirtelen stresszt kiváltó tényező fizikai hatásai _______________________________ Emelkedő vérnyomás Szapora pulzus Fokozott szívizom összehúzódás Kitágult hörgök Megnőtt izomerő Glukóz felszabadulás a májból Megnőtt agyi tevékenység Felgyorsult anyagcsere Aktív izmok vérellátásának emelkedése, az inaktív területek (pl. vesék, belek) vérellátásának csökkenése _______________________________

- kalapáló szív, mellkasi fájdalom - fejfájás (különösen hétvégén) A stressz szimptóma kezdeti jelei, amelyek gyakoribbá válással súlyosbodhatnak: Testi tünetek: - feszes nyak és vállak - kalapáló szív, mellkasi fájdalom - fejfájás (különösen hétvégén) - magas vérnyomás - gyomorpanaszok - folyamatos kimerültség - hideg vagy izzadt kezek - székrekedés/hasmenés - idegrángások (főleg az arcon) - bőrkiütések - fogcsikorgatás

Stressz súlyosabb tünetei Az egyik legjellemzőbb tünet az állandósult „valamit elfelejtettem” érzés. Ezt a folyamatos „rohannom kell, nincs időm” érzés váltja fel. Jellemző a sürgető határidő érzése is. Például amikor a leghétköznapibb teendők - akár bevásárlás - is határidős, kötelező érzetet kelt bennünk. Annak ellenére, hogy állandóan rohanunk, nem haladunk a munkával, a kötelezettségekkel, kifolyik kezünkből az idő. Nyugtalanság, alvási zavarok. Állandó fáradtság, idegesség.

Türelmetlenség (Például telefonban Türelmetlenség (Például telefonban. Ha valaki felhív, alig várod, hogy letehesd, de ha nem szólal meg egész nap a telefon, szintén rosszul érzed magad). Zajra való érzékenység. Kedvetlenség, fásultság. Étvágytalanság, vagy épp ellenkezőleg, állandó evési kényszer. Túlpörgés, majd hirtelen összeomlás (napokig nem tudja magát az ember leállítani, nem alszik, folyamatosan csinál valamit, ha egy percre is leül már lelkiismeret furdalása van, aztán egy reggelen nem akar felkelni).

1. Elbutulás (mentális működési zavar) A megemelkedett kortizolszínt károsíthatja az agyi funkciókat 1. Elbutulás (mentális működési zavar) 2. Rögeszmés-kényszeres zavar 3. Anorexia (idegenkedés az ételtől) 4. Depresszió 5. Pánik, szorongás 6. Memóriacsökkenés 7. Agysorvadás

A mosoly, a nevetés gyógyít.

Rendszeres testmozgás. Az orvosi irodalom tanúsítja, hogy a mozgás a stresszkontrollban rendkívül fontos. Bebizonyosodott, hogy szabad levegőn napi 45 perc friss tempójú gyaloglás, vagy futás, úszás, biciklizés nagyon előnyös. Egy héten belül megjavul a stressz elleni védekezési rendszer!

Gondolják végig, melyik életük legfőbb 10 stressz kiváltó tényezője? Eddig hogyan reagáltak ezekre? Az ellenálló képességük nőtt? Edzettebbekké váltak? Pozitív beállítottságuk nőtt? Romlott a teljesítőképességük? Egyre negatívabb lett az élet - szemléletük?