Mózes és a Vörös tenger kettéválasztása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

A frigyláda 11/A.
A BIBLIA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Úton böjtben.
Jó reggelt- Isten hozott !.
A HÁROM FA.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Sámuel királlyá keni Sault
Ábrahám legnagyobb próbatétele
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Händel: Vízi zene Az Úr szava zeng a vizek fölött, a dicsőség Istene mennydörög, az Úr ott van a nagy vizek felett. Zsolt
ALAPIGE: 1Kir 3,
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Wass Albert A BUJDOSÓ IMÁJA.
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
Mózes 1. könyve A termtésről
Ókori görög régészeti leletek
ÁTKELÉS A VÖRÖS TENGEREN
Anyák napjára szeretettel… Budaörs, 2013.május 7.
Úton böjtben.
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Kis országok-nagy örökség
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Énekeljünk az Úrnak, mert dicsőség övezi. Énekeljünk az Úrnak, mert dicsőség övezi: A lovat és a lovasát a tengerbe vetette. Az Úr az én pajzsom, szabadítóm.
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
B e t t i n e k Szülinapodra! I s t e n é l t e s s e n s o k á i g !
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Barnett Newman: ( ) Ábrahám olaj, vászon 1949
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Mert ha az egynek bűn(be)esése folytán a halál uralomra jutott az által az egy által, sokkal inkább uralkodnak majd az életben az egy Jézus Krisztus által.
KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK! Elközelgett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik.
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Áldjad, lelkem, az Urat, és egész bensőm az ő szent nevét!
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
A Bábel tornya A Bábel tornya (más néven a bábeli torony) a Biblia egy ószövetségi leírásában szerepel, mely arról számol be, hogyan jöttek létre a világ.
Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hiszen ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Jn. 3:16 Mint Bárány.
REFORMÁCIÓ Amikor a mi Urunk és Mesterünk azt mondta:
BIBLIAI SZABADEGYETEM
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
Kezdő Ének Mialatt mély csend borult mindenre, és az éjszaka sietôs útja közepén tartott, mindenható Igéd, Urunk, királyi trónjáról eljött közénk. (Bölcs.
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
Közlekedés a bibliai korokban
Ó szép Jézus. Ez új esztendőben légy híveidben. Ó Mária
Évközi 8. vasárnap Február 26. – „A” év.
Értékeld az elmúlt évet:
JÓ REGGELT! MA JÓ NAPUNK LESZ !.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Nagy Király, Fenséges Úr, Király Isten Fia,
JÓ REGGELT! Ma jó napunk lesz, hidd el !.
Előadás másolata:

Mózes és a Vörös tenger kettéválasztása Igazság vagy a képzelet szüleménye?

A dokumentumok és régészeti leletek egyertelműen ezt bizonyítják! Első kérdés: A Bibliában szereplő alakok valóban léteztek? A dokumentumok és régészeti leletek egyertelműen ezt bizonyítják!

Ábrahámnak volt egy fia, Izsák Izsák fia, Jákob, egy kutat fúrt a Sychar mellé, ahol 1000 évvel később Jézus a samariai nőhöz szólt. A helyi beduinok és zsidók a mai napig Jákob kútjának nevezik. A kép 1884-ben készült. Még mindig fennáll, egy görögországi kolostor kútjának részeként

1880 Kép Ráchel sírjáról Jakab összeházasodott Ráchellel. Több fiúgyermeket nemzettek, megemlítjük közülük Lévit és Józsefet LÉVI fia KOHATH, ennek fia pedig AMRAM

1865-ös fotó : József sírja Palesztinában Jakab kedvenc fiàt, Józsefet a saját testvérei adták el rabszolgának Egyiptomban. De Józsefből fáraó lett! 400 évvel később Mózes, József utasítása alapján, magával vitte ennek maradványait, mikor a zsidók elhagyták Egyiptomot.

Mózes nagyon szerette az édesapját ! Ez a világ leghosszabb sírja! Mózes apjának, AMRAM-nak a sírja Mózes nagyon szerette az édesapját ! Ez a világ leghosszabb sírja!

Mózes testvére, Áron segített kivezetni 2-3 millió zsidót Egyiptomból. Mózes IV, 20:28 „És Móezes levetkezteté Áront az ő ruháiból, és felöltözteté azokba Eleázárt, az ő fiát. És meghala Áron ott a hegynek tetején, Mózes pedig és Eleázár leszálla a hegyről.” Petra romvárost körülvevő hegyek közül a legjelentősebbek : Jabal Haroun, Áron Hegye, vagy a bibliai Hor hegy. 1350 méterrel a tengerszint felett a legmagasabb hegycsúcsnak számít ebben a térségben; a helyi emberek számára szent hely és úgy tartják, hogy Mózes testvére, Áron itt halt meg és itt volt eltemetve.

Földrajz – A Vörös tenger! Land of Goshen Gulf of Aqaba

They traveled from Goshen via Succoth through this wadi exiting at Nuweiba beach

Nuweiba Part Műholdfelvételwadiról, amely az egyedüli kivezető útvonal a Nuweiba Parthoz!

Látkép : Nuweiba Tengerpart

Tengerparti látkép

Egész nagy tengerpart 2 millió ember számára, nemde? Nuweiba part az Aqaba szorosnál, valószínűleg innen szelték át a tengert Egész nagy tengerpart 2 millió ember számára, nemde? Mindig azon csodálkoztam, hogyan állíthatta meg az egyiptomiakat az a tűzoszlop azon az éjjelen. Csak kerülje ki! Ó nem uram! Azok a hegyek túl meredekek voltak ahhoz, hogy szekereikkel kerülőutat tegyenek meg!

Mélytengeri vizsgálatai során, Wyatt egy víz alatti természetes hidat fedezett fel a Nuweiba part és Szaud-Aràbia partja között

Isten kettéosztotta a tengert egy keleti vihar segítségével, amely a felszínre hozta a föld alatti természetes hidat. Mózes úgy kelt át, mint a szárazföldön. És ily módon kelt át rajta 2-3 millió ember. Exodus 14:21-22 „És kinyújtá Mózes az ő kezét a tengerre, az Úr pedig egész éjjel erős keleti széllel hajtá a tengert és szárazzá tevé a tengert és kétfelé válának a vizek. És szárazon menének az Izráel fiai a tenger közepébe, a vizek pedig kőfal gyanánt valának nékik jobbkezök és balkezök felől.”

A Biblia alapján a fáraó katonái lovaskocsin követték őket original picture of Pharaoh’s chariots EX. 14:23-28 23 Az Égyiptombeliek pedig utánok nyomulának és bemenének a Faraó minden lovai, szekerei és lovasai a tenger közepébe. 24 És lőn hajnalkor, rátekinte az Úr az Égyiptombeliek táborára a tűz- és felhőoszlopból és megzavará az Égyiptombeliek táborát. 25 És megállítá szekereik kerekeit és nehezen vonszoltatá azokat. És mondának az Égyiptombeliek: Fussunk az Izráel elől, mert az Úr hadakozik érettök Égyiptom ellen. 26 És szóla az Úr Mózesnek: Nyújtsd ki kezedet a tengerre, hogy a vizek térjenek vissza az Égyiptombeliekre, az ő szekereikre s lovasaikra. 27 És kinyújtá Mózes az ő kezét a tengerre, és reggel felé visszatére a tenger az ő elébbi állapotjára; az Égyiptombeliek pedig eleibe futnak vala, és az Úr beleveszté az égyiptomiakat a tenger közepébe. 28 Visszatérének tehát a vizek és elboríták a szekereket és a lovasokat, a Faraónak minden seregét, melyek utánok bementek vala a tengerbe; egy sem marada meg közülök.

Tehát Wyatt eldöntötte, hogy lemerül és körülnéz Tehát Wyatt eldöntötte, hogy lemerül és körülnéz. Találják ki, mit talált…

Egyiptomi lovaskocsik kerekeit! Az itt talált leletek: kerekek, lovaskocsi részei, valamint emberek és lovak maradványai. A szaud-arábiai partrészen is találtak ilyen maradványokat a búvárok.

1987 óta, Ron Wyatt három arannyal futtatott kereket talált a tenger mélyén. A korallok nem nőnek/fejlődnek az aranyon, ezért könnyen észrevehető volt a tengerfenéken, ámbár az arannyal borított fa szerkezet nem bírta ki az idő próbáját. A jövőben kamerákkal, mini robotbuvárokkal próbálnak további kutatásokat végezni a tenger legmélyebb részein is.

Korállal berakott kerekek a szaudi partrészről, melyek tökéletesen egyeznek Tutankhamon lovasszekereinek kerekeivel.

Korállal borított kerék és annak tengelye Exodus 14:25 „És megállítá szekereik kerekeit és nehezen vonszoltatá azokat.”

A tenger mélyén talált ásványi anyaggé alakult csontmaradvàny, melyet a stockholmi egyetem vizsgélt meg. Az analízisek kimutatták, hogy egy 165-170cm magas férfi csontjáról van A koralltól és ásványi anyagoktól megkövesedett csonton nem végezhettek precízebb analíziseket, ennek ellenére tudjuk, hogy egy ókori férfiról van szo.

Salamon oszlopai Mikor Ron Wyatt először látogatott Nuweiba 1978-ban, egy föníciai stílusú oszlopot talált a vízben. Sajnos az oszlopon lévő feliratok már lekoptak, ezért nem értették az oszlop létezésének okàt, egészen 1984-ig, amikor is egy második gránitoszlopra leltek a szaudi parton – ez ugyanúgy nézett ki, mint az elsö, a feliratok kivételével, amelyek még olvashatóak voltak!

Ron Wyatt 2 oszlopot talált, melyeket Salamon király a két partra helyezett, a Vörös-tenger átkelésének emlékére Föníciai betűkkel (régi héber), a következő feliratokat találták: Mizraim (Egyiptom); Salamon; Edom; halál; fáraó; Mózes; és Yahweh, rámutatva arra, hogy Salamon állíttatta fel az oszlopokat a nagy csoda emlékére. Szaud-Arábia nem fogadja a turistákat és talán az illegális látogatoktól tart, ezért a hatóságok eltávolították az oszlopokat és ezek helyére zászlót állítottak.

Itt jegyezte le Mózes a Tízparancsolatot. Átkeltek a Vörös-tengeren és Szaud-Arábiába jutottak, ahol az archeológusok véleménye szerint is a Sínai Szent Hegy található. Innen Itt jegyezte le Mózes a Tízparancsolatot.

Arábiában talált héber feliratok

További bizonyítékot az arab partrészen találtak, mint például: aranyozott borjúbőr, oszlopok, oltárok

A szikla ketté-hasadt és kitört belőle a víz… Erről tanúskodik a Horeb szikla is. A Biblia szerint Mózes kétszer ütött a sziklára, amely vizet adott az egész népnek. A szikla ketté-hasadt és kitört belőle a víz…

KÉTELKEDNI LEHET, DE HELYETTE INKÁBB… „Hagyjad az Úrra a te utadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti.” (Zsoltárok 37:5)