Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Felvidéken jártunk Indulás • május 7.én 23 fővel indultunk szlovákiai célpontunk felé. A korai indulás nem törte jó kedvünket,
Advertisements

Az iskola otthonai 100 év alatt 1912 Az iskola ideiglenes elhelyezésére a Ciszterci Rend Apáca utcai házának I. emeleti helységeit bérelték ki.
Alsónémedi A falu bemutatása
Ernesto Cortazar - The sound of music Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye.
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
KIRÁNDULÁS ÓFALUBAN II. rész május 8.
Nagyvárad Moka (Japán) 1997
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
Gimnázium Szigeti épület A kollégium Iskolánk rövid története.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
Hol található a Gépészmérnöki Kar?
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
Szövegminta Szövegminta szövegminta MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZET- TUDOMÁNYI KAR, GÖDÖLLŐ.
Ernesto Cortazar - The sound of music me Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és.
A III. Béla Gimnázium és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum.
Karácsonyi János Katolikus Gimnázium
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Alapképzési (BSc) szakok Alapképzési (BSc) szakok2010. Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem
Nyugat-magyarországi Egyetem
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Felsőoktatási tájékoztató Mosonmagyaróvár.
Nyugat-magyarországi Egyetem M M EZŐGAZDASÁG - és É LELMISZERTUDOMÁNYI K AR K É Mosonmagyaróvár Felsőfokú szakképzési szakok Felsőfokú szakképzési szakok2010.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Szövegminta Szövegminta szövegminta ÁLLATORVOS-TUDOMÁNYI KAR, BUDAPEST.
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Gazdasági ismeretek. Elsőként az iskolánkról. A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola nagy múltú, idén lesz 40 éves. A város legfiatalabb.
A Királyi Palota egykor és ma
Igen. Igen Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom Valóra válik a régi álom, Te leszel a hűséges párom. Mondj igent és tedd rá életed,
Továbbtanulási terveim készítette: Roszik László
Bemutatkozik a Georgikon
A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM - A MAGYAR FELSŐOKTATÁS INTEGRÁNS RÉSZE 1 MPV előadás.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Kommunikáció az egyetemen
Advent idején.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
A Kaposvári Egyetem Készítette: Lang Diána.  A magyar országgyűlés január 1-gyel alapította a Kaposvári Egyetemet, ezzel a döntéssel Kaposvár a.
Szobára jelentkezés a kar.mek.nyme.hu-n by UF roli.
Készítette: Bujdosó Villő
All we love, we left behind
Regisztráció és a felvételi lap kitöltése a Kollégiumi Adminisztrációs Rendszerben (KAR), a kar.mek.nyme.hu weboldalon. by UF roli.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Szent István Egyetem. Az egyetem létrejötte Az évi LII. Törvény alapján, január 1-i hatállyal, a jogelőd intézményeiket is figyelembe véve,
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Történelmi áttekintés
BME Urbanista építész Msc Környezettervezés 3. feladat Czelnai Zsolt, Perge Márton
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Dömsöd Készítette: Moór Zsanett. Fekvése Dömsöd nagyközség Budapesttõl délre helyezkedik el a Ráckevei Duna - ág bal partján. n Fekvése következtében.
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Szövegminta Szövegminta szövegminta. Szövegminta Az élô és élettelen természettudomány, valamint a társadalomtudomány számos területén oktató intézményünk.
Regisztráció és a felvételi lap kitöltése a Kollégiumi Adminisztrációs Rendszerben (KAR), a kar.mek.nyme.hu weboldalon. by UF 2015.
Gyakorlatorientált emberi erőforrás tanácsadó MA képzés – a szakmai gyakorlat szerepe az NYME-AK képzésében VI. Országos Tanácsadói Konferencia BKIK székház.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Szent István Egyetem Készítsen diamintát a bemutatóhoz! A mintának legyen háttere, formázza meg a címsort és a tartalom sorokat! A láblécben szerepeljen.
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
Makovecz-program Jakabné dr. Szalai Krisztina Pécs, augusztus 31
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
A mintegy negyven vetített képes előadás tartalmi vázlata
Balatonalmádi Készítette: Szabó Lilla
Professzor Ujvárosi Miklós életútja és munkásságának hatása
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
MIÉRT éppen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar?
Gondolatok a táplálkozás- és élelmiszertudomány oktatásáról
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
Németh Antal Az ember tragédiája.
Előadás másolata:

Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,   Ahol remegtek a fák, Ha fáztak a zúzmarától, Ahol sírtak a jégcsapok Amint a tél a tavaszba táncolt. Ahol szikrázott a nap A nyíló hóvirágon és Szerettük egymást Oly sok, szép délutánon. Ahol csobbant a víz Amikor eveztünk, Ahol boldogok voltunk, Sírtunk és nevettünk, S ahol sétáltunk Az öreg vár tövében, Amely ringatott, Mint anya az ölében... Ez mind te voltál, Óvár, S talán leszel is örökké, Ha megőriz az emlék és Nem válik majd köddé! (Csontos Károly) Óvár Nekünk...

Történeti áttekintés 1. A Magyaróvári Gazdasági Magántanintézetet – Wittmann Antal javaslatára – 1818. október 25-én alapította Albert Kázmér szász-tescheni herceg. A képzés időtartama két év volt, az oktatás nyelve kezdetben latin, később pedig német lett. 2. 1872-ben az anyaintézményből kivált a bécsi Mezőgazdasági Főiskola (mai nevén Universität für Bodenkultur Wien - Bécsi Mezőgazdasági Egyetem). 3. 1874-ben 'Magyar Királyi Gazdasági Akadémia' néven a legmagasabb szintű felsőoktatási intézményként működött. Nagy érdeme a XIX sz. végén tevékenykedő professzori karnak, hogy sikeresen ötvözte a felsőoktatást a kutatással. Az ekkor megalapított intézetek nagy része ma budapesti, illetve másutt működő intézetek lettek: a. Gazdasági Eszköz- és Gépkísérleti Állomás b. Meteorológiai Megfigyelő Állomás c. Vetőmagvizsgáló Állomás d. Növénytermesztési Kísérleti Állomás e. Állatgyógyászati Állomás f. Növényélet-és Kórtani Állomás g. Magyar Királyi Tejgazdasági Kísérleti Állomás h. Országos Növénynemesítő Intézet i. Vegykísérleti Állomás k. Szarvasmarhatenyésztők Egyesülete   1942-ben az Akadémia átalakult Mezőgazdasági Főiskolává négyéves képzési idővel.

Nyugat-Magyarországi Egyetem. 5. A második világháború után a Főiskolát a Budapesti Agráregyetemhez csatolták, és az, az egyetem mezőgazdasági karának, magyaróvári osztályaként működött tovább. 6. Az osztályt 1949-ben felszámolták. 7. 1954-től ismét Mezőgazdasági Akadémia. 8. 1957-ben egyetemi rangú felsőoktatási intézmény lett, 4 éves oktatási képzéssel. 9. 1962-ben az intézmény új neve Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola lett. 10. 1970-ben a Keszthelyi és a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola összevonásával létrehozták az Agrártudományi Egyetemet. 11. 1987-ben pedig a kaposvári Állattenyésztési Karral bővült az egyetem. Ennek megfelelően a kar új elnevezése: Pannon Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar Mosonmagyaróvár lett. A felsőoktatási intézményhálózat átalakításáról megalkotott 1999. évi LII. törvény alapján jött létre 2000. január 1-jén a Nyugat-Magyarországi Egyetem.

Meghatottan gondolok azokra a napokra Mikor lábam az egyetem lépcsőjét először tapodta Bohém voltam, züllésre hajlamos, fiatal svihák Már rég nem vagyok az – mi egykor – óvári diák! *** De jó lenne megint fiatal és vidám diáknak lenni, Kisbőrönddel, de nagy reménnyel ismét Óvárra menni Lehet – mint annyiszor – ott sem váltanám meg a világot, De a jó Istent arra kérném, áldással segítse, a sok Óváron tanuló, s a már régebben ott végzett diákot! (Dr. Petrányi István)

Az óvári vár, a kép előterében a Lajta

Az Alma Mater A kar és az egyetem címere

Téglahíd és a várkapu

Várkapu, a várudvarból nézve

Régi korok emlékei

Az óvári vár

Nikolaus Lenau költő

Lenau pad

Az egyetem „B” épülete

1956-os emlékmű az egyetem területén

Ujhelyi professzor szobra

Az egyetem „B” épülete

Az Aula Nemzetközi konferencia az Aulában

Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ

Auditorium maximum

A lucsonyi Szent Anna kápolna

Cserháti Sándor út

Cserháti S. kollégium – új épület Cserháti S. kollégium – régi épület Gazdász Hotel Gazdász Hotel és a régi kollégium

A MOGAAC Bauer Rudolf olimpiai bajnok, óvári gazdászról elnevezett egyetemi sportcsarnoka

Mosoni-Duna

Ó a Lajta ágainak ti megannyi sok bal és jobb partja, vajon Hány, előadás helyett sétálgató ifjú párt kaptatok rajta? Nincsenek már ott találkák, reménykeltő randik, légyottok Rég nem vagyunk azok – mi voltunk – óvári diákok! (Dr. Petrányi István)

A kiserdő

Már soha nem lehetek az – mi voltam – óvári diák Visszanézés, emlékezés, csak ez jut nekem ma már Büszke vagyok, hogy valaha én is jártam az Akadémián Szép idő volt, jó idő volt, kár, hogy elmúlt, jaj de kár! (Dr. Petrányi István)

Vége