Hogyan jutunk információkhoz az interneten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresőrendszerek.
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Boole Algebra Felhasználása
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Kereső program használata Készítette: Berger Nikolett
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 4 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
A HÁLÓZAT alapjai.
Internet ismeretek II..
Internet Felépítése, működése.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
A Krúdy Gyula Városi Könyvtár katalógusának használatáról…
Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
A Topic Map/Tématérkép technológia megjelenése az interneten
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Közös katalógusok melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Böngésző programok (Böngészés).
Kereső programok használata
Mit jelent böngészni? Bizonyára ismerjük már ezt a kifejezést.
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Szemantikus keresők.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
Kedves Olvasóink! Sajnálatos módon előfordul, hogy az online katalógusunk átmenetileg nem elérhető. Helyette használható:
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
A Google teljes kihasználása. A legtöbb felhasználónak a webkeresés jelenti a Google legfontosabb funkcióját. Alapértelmezésben aktivált.
Internet az oktatásban
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Keresőrendszerek.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Topológiák Hálózati eszközök
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Adatkeresés az interneten
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárának katalógusai Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2015 Ruttkay Szilvia
Információ és kommunikáció
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Internet és kommunikáció
Navigáció az Interneten:
Előadás másolata:

Hogyan jutunk információkhoz az interneten Keresőrendszerek használata

Az Alta Vizsla magyar keresőprogram az Origón, a Startlapon és még sok helyütt másutt is megtalálható. A magyar weben keres elég jól. Előnye, hogy kitűnően áttekinthető a találati listája.

(ha van) megjeleníteni. A Google a keresett kifejezést szövegkörnyezetéből kiemelt mondatban is megjeleníti, amely megkönnyíti a találatok szelektálását, áttekintését. A Startlapon tetszőlegesen beállítható, melyik keresőt szeretnénk alkalmazni. Google képes egy kifejezéssel kapcsolatban egyszerre képet, videót és csoportokat (ha van) megjeleníteni.

Logikai operátorok használata a keresésben Amikor túl sok, esetleg túl kevés találatot, tehát honlapcímet kapunk a keresés eredményeképpen, ilyenkor célszerű használatuk. Szűkíthető ugyanis a találatok száma ’és’ művelettel (and) vagy idézőjeles beírással, ugyanakkor pontosítja a kapott feladatra a találatokat, tehát eredményesebbé válik a keresésünk. Or/vagy művelettel pedig nagyobb találati halmazt érhetünk el.

Logikai operátorok használata a keresésben ’És’ művelet / And Érdemes alkalmazni olyan kereséseknél, ahol fontos, hogy több – egymáshoz szorosan nem kapcsolódó – kifejezés benne legyen a keresett lapon. Kizárólag azokat a lapokat adja be, ahol mindegyik beírt szó előfordul! Pl.: India és teakultúra, Mars és Nasa stb. Szintén ’és’ műveletnek tekinthető, ha egymás melletti kifejezéseket idézőjelek között írunk be a keresőbe. „……” Pl. nevek, idézetek, kifejezések esetén fontos alkalmazni: „bihari remete”, „shaolin templom” „vétkesek közt cinkos aki néma” „Karinthy Frigyes” Ilyenkor csak egymás melletti előfordulásban adja be a megtalált neveket, sorokat. Idézőjel nélkül viszont minden olyan lapot behoz, ahol külön-külön az egyes szavak előfordulnak, és azt is, ahol együtt. Ezért rendkívül sok találatra számíthatunk ebben az esetben!

Logikai operátorok használata a keresésben ’Vagy’ művelet / Or Ebben az esetben minden lapot bead, amelyben bármelyik beírt kifejezés szerepel. Ritkábban előforduló fogalmakat, szavak szinonímáit írjuk be ’vagy kapcsolattal’. Jó szolgálatot tesz a ’Vagy művelet’ olyankor is, ha nem vagyunk bizonyosak egy keresendő névben, kifejezésben. Pl.: Wesselényi or Weselényi.

Logikai operátorok használata a keresésben (and) ’Not’ kapcsolat Ritkábban használjuk. Olyankor válik szükségessé, ha az általunk megadott keresőkifejezés olyan találatokat is behoz (névegyezés okán), amelyekre nincs szükségünk, ezért azt szeretnénk kizárni. Például (nem állami) egészségbiztosítási pénztárakat keresünk. Beírjuk idézőjelek között a két kifejezést: „egészségbiztosítási pénztár”. A találati halmaz elején az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral foglalkozó anyagok tömege található, amely nekünk éppen nem jó. Ha kizárjuk ’not’ kapcsolattal az ’országos’ kifejezést, kevesebb találatot kapunk, de az kedvezőbb lesz számunkra és megtaláljuk, amit szeretnénk.

VÁLOGATÁS HASZNOS WEBHELYEKBŐL www.startlap.com Címtár, hasznos nyitólapnak is. Keresők , Postafiókok www.origo.hu Hírportál, linkgyűjtemény, Vizsla ker www.kvizpart.hu Online szellemi fejtörők mindenféle témakörben. www.kultura.hu Kulturális portál www.google.com Kitűnő kereső, magyar nyelven is. http://kulfoldimagyaroldalak.lap.hu Külföldi magyar kolóniák weblapjai országonként http://kormanyzat.lap.hu Minden hazai államigazgatási és egyéb intézmény, önkormányzat, megtalálható rajta. Nagykövetségek, Európai Unió, EU Tanács stb. www.magyarorszag.hu Országos portál hírekkel, információkkal, ügyintézési eljárások leírása. Gépjárműkeresés, betekintés ingatlan- nyilvántartásba, cégkeresés online módon. Hivatalos ügyek elintézésének módja mindenféle eseményre  Ügyleírások http://mek.iif.hu vagy www.oszk.hu Magyar Elektronikus Könyvtár, egy virtuális könyvtár digitalizált magyar és külföldi irodalommal, katalógussal, újságokkal. Ugrópontokkal más „valódi” könyvtárakhoz, azok katalógusához.