AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.
Advertisements

JOGORVOSLATI ALAPELVEK ELJÁRÁSI JELLEGŰ Jogsértések orvoslása közösségi vagy nemzeti szinten Gyors és hatékony jogorvoslat elintézése Jogorvoslathoz való.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
1 A diasor hatályosítását végezte: dr. Szalai András, július.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
Csődeljárás 1. Megindítási szakasz 33/2009. (VIII.26.) IMR r. kizárt 7. § (2) bekezdés korlátozott 7. § (3) bekezdés Azonnali ideiglenes fizetési haladék.
Anyagi és eljárási jogszabály: Ptk., Ptké., Eljárási jogszabály: Korm.r., Ket.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Bűnüldözési és nyomozóhatósági jogkör. Előadás vázlata Jogi szabályozás NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmények NAV nyomozóhatóságai Felderítés, nyomozás.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
Joghatóság, hatáskör, illetékesség
A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Készítette: dr. Pollák Kitti,
A panasz és a közérdekű bejelentés
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Összeállította: Horváth Józsefné
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Jogi alapismeretek 2013.
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
A közigazgatási perek II.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Kompetenciák fogalma Joghatóság (nemzetközi értelemben vett hatáskör) ügyek megosztása a különböző államok hatóságai között hatáskör ügyek megosztása a.
Öröklési szerződés és Köteles rész
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A polgári per szakaszai
Keresetindítástól a perindításig 1. / keresetlevél benyújtása 2
1993-as közoktatási törvény
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Polgári ügyekben eljáró bíróságok
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Ákr. – új eljárási törvény a közigazgatásban
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Munkaügyi hatósági feladatok 2018.
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
A gyermeki jogok érvényesítése
Az Ákr. jogorvoslati rendszere
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Készítette: dr. Pollák Kitti,
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Az Ákr. a szakhatóságok jogalkalmazási gyakorlatában
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
„Az Ákr. a jegyzők alkalmazási gyakorlatában” „dr. Laza Margit”
Előadás másolata:

AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS KÖFOP-2.1.1-VEKOP-15- 2016-00001 A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS dr. Seereiner Imre Alfonz PPKE JÁK c. egyetemi docens Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2018. július 4.

„Jogorvoslás” (Jogsérelem orvoslása kérelemre + hivatalból) I. Kérelemre induló jogorvoslati eljárások a fellebbezési eljárás, a közigazgatási per. Alapja: Alaptörvény XXCIII. cikk (7) bek. - Jogorvoslathoz való jog II. Hivatalból induló jogorvoslati eljárások a döntés módosítása vagy visszavonása a hatóság saját hatáskörében, a felügyeleti eljárás, az ügyészi felhívás és fellépés nyomán indított eljárás. Alapja: Alaptörvény B cikk (1) bek. - Jogállamiság (jogbiztonság)

A két rendszer összehasonlítása Kérelemre induló jogorvoslati eljárások Hivatalból induló jogorvoslati eljárások az ügyfél jogának védelmét szolgálja a döntés törvényességét szolgálja ügyféli aktivitást feltételez az ügyfél passzivitása mellett, akarata ellenére is folytatható a sértett fél jogosultsága a hatósággal szemben előtérben a jog által védett közérdek áll szubjektív, alanyi jogvédelem objektív, tárgyi jogvédelem kasszációs + reformatórius jogkör

Az ügyészi szerep módosulása (2012. január 1-jétől) I. A Magyar Köztársaság Alkotmánya 51. § (1) bek.: „…az ügyészség gondoskodik a természetes személyek, a jogi személyek, a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek jogainak védelméről …” II. Magyarország Alaptörvénye 29. cikk (1) bek.: „A legfőbb ügyész és az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként az állam büntetőigényét érvényesíti. (…)” III. Új ügyészségi törvény (2011. évi CLXIII. törvény) 1. § (2) bek.: „ Az ügyészség a közérdek védelme érdekében közreműködik annak biztosításában, hogy mindenki betartsa a törvényeket. A jogszabályok megsértése esetén – törvényben maghatározott esetekben és módon – fellép a törvényesség érdekében.”

Az ügyészség közérdekvédelmi feladatai „Az ügyészségnek e törvényben nem szabályozott, az igazságszolgáltatás közreműködőjeként gyakorolt büntetőjogon kívüli közérdekű feladat- és hatásköréről külön törvények rendelkeznek.” (Ütv. 26.§ (1) bek. első mondat) Az ügyész közérdekvédelmi hatásköreit a törvénysértés kiküszöbölése érdekében bírósági peres és nemperes eljárások megindításával (perindítási jog), hatósági eljárások kezdeményezésével, jogorvoslat előterjesztésével gyakorolja (együtt: fellépés). (Ütv. 26. § (1) bek. második mondat) 3/2012. (I./6.) LÜ utasítás az ügyészség közérdekvédelmi feladatairól.

A hatósági eljárásokhoz kapcsolódó ügyészi feladatok „Az ügyész ellenőrzi a közigazgatási hatóságok, valamint a bíróságon kívüli más jogalkalmazó szervek által hozott egyedi, bíróság által felül nem bírált jogerős vagy végrehajtható döntések, valamint hatósági intézkedések törvényességét.” (Ütv. 29. § (1) bek. ) Ha törvény másképp nem rendelkezik, az ügyész a közigazgatási hatósági döntés érdemére kiható törvénysértés esetén a jogerőre emelkedéstől vagy a végrehajtás elrendelésétől számított legfeljebb egy éven belül, kötelezettséget megállapító, jogot elvonó vagy korlátozó döntés esetén a végrehajtáshoz való jog elévüléséig, követelés biztosítását vagy dolog zárlatát elrendelő döntéssel szemben mindaddig, amíg ez az állapot fennáll, felhívással él a törvénysértés megszüntetése érdekében. (Ütv. 29. § (2) bek.)

Az ügyészi felhívás I. „Az ügyész - törvény eltérő rendelkezésének hiányában - intézkedésének megalapozása érdekében hivatalból vizsgálatot folytat, ha a tudomására jutott adat vagy más körülmény megalapozottan súlyos törvénysértésre, mulasztásra vagy törvénysértő állapotra (a továbbiakban együtt: törvénysértés) utal.” (Ütv. 26. § (2) bek.) „Azokban az ügyekben, amelyekben az ügyész fellép, és az ellenérdekű fél a fellépésre okot adó körülményt saját maga is orvosolni tudja, az ügyész a fellépését megelőzően önkéntes teljesítésre történő felhívással (a továbbiakban: felhívás) élhet, amelyben 60 napon belüli határidő tűzésével indítványozza a törvénysértés megszüntetését.” (Ütv. 26. § (3) bekezdés első mondat)

Az ügyészi felhívás II. „Az ügyész a felhívásban indítványozhatja a törvénysértő döntés végrehajtásának felfüggesztését. A felhívás címzettje a végrehajtást a döntéséig köteles azonnal felfüggeszteni, és erről az ügyészt egyidejűleg tájékoztatni.”(Ütv. 29. § (3) bek.) Az ügyész a felhívását a) az ügyben eljáró szerv felügyeleti szervéhez nyújtja be, vagy b) a döntést hozó szervhez nyújtja be, ha a döntést hozó szervnek nincs felügyeleti szerve, vagy felügyeleti szerve a Kormány, vagy az ügyben felügyeleti intézkedés jogszabály alapján kizárt. (Ütv. 29. § (4) bek.)

Az ügyészi felhívás és fellépés III. „Ha az ügyész az ügyészségről szóló törvény alapján felhívással él, vagy sikertelen felhívás esetén fellép, a hatóság az ügyész által kifogásolt döntését korlátozás nélkül módosíthatja, (megváltoztathatja), illetve visszavonhatja (megsemmisítheti), akkor is, ha a közigazgatási hatósági eljárásra vonatkozó jogszabály ezt egyébként korlátozza, vagy nem teszi lehetővé.” (Ákr. 122. §) „A felhívás eredménytelensége esetén az ügyész az alapügyben hozott jogerős döntést támadhatja meg bíróság előtt.” (Ütv. 29. § (5) bek.)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET. SOK SIKERT KÍVÁNOK AZ ÁKR. ÉS AZ ÜTV KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! SOK SIKERT KÍVÁNOK AZ ÁKR. ÉS AZ ÜTV. ALKALMAZÁSÁHOZ! dr. Seereiner Imre Alfonz