A Cseh Nemzeti Felkelés -1945 feladatlapok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
II. Világ Háború Fegyverei és csatái
Advertisements

Belpolitika menü A Belpolitika alá 3 dolog tartozik. Hírszerzés Nemzetiségi politika Forradalom -Mindegyik részt a belpolitika menüből irányíthatjuk. -
Helios: augusztus 14-én Athén mellett lezuhant, és 115 utasával valamint hatfőnyi személyzetével együtt elpusztult a ciprusi Helios légitársaság.
A világ 2004-ben Egy Norwég diplomatát, Charung Gollart, arra kértek, hogy az ENSZ-nek egy rajzos prezentáción keresztül mutassa be 2004-ben a világ fő.
Pearl Harbor a korabeli magyar sajtóban
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Előadó: Bordás Bertalan
Call of duty 2.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
A 2. világháború Fegyverei
(Született 1824.március 2-án. Elhunyt 1884.május 12-én.)
AZ OVERLORD-HADITERV.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
A Tanácsköztársaság.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
1956 az irodalomban 1/C.
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A Krími háború
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
Afrika legnagyobb fegyveres konfliktusa
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Ellenforradalom és konszolidáció
Németország bukása 1945.
Korom Tamara: A szatmári béke
Némedi István: A nándorfehérvári csata előzményei
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
A II. világháború (2.) A keleti front
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Bodócs István történelem verseny december 16.
A háború és következményei Magyarországon
Szeged az I. Világháborúban ( )
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM 1918
HÁBORÚS RÉSZVÉTEL.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
Szeged az I. világháborúban
A Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola
A projektmunka jelentősége Minőségjavítási elvárások A minőségbiztosító ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Fordulópont? Növekvő bizonytalanság és romló üzleti helyzet Az MKIK GVI 2003 áprilisi vállalati konjunktúra felvétel eredményei MKIK GVI Magyar.
Mechanikai hullámok.
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
A Pun-Római háborúk.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Az első világháború (csoda)fegyverei: Repülőgépek
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A Cseh Nemzeti Felkelés A Protektorátus helyzete Csehország és Morvaország 1945 tavaszán -nő a feszültség -növekedet a Vörös Hadsereg elől menekülő.
Ismertesse Hunyadi János törökellenes harcait, főbb hadjáratait! Mutassa be Mátyás külpolitikáját, hadjáratait! Válaszában térjen ki az alábbiakra:  A.
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon.
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében
Gazdaság, társadalom és népesség a XVI-XVII. századi Magyarországon
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A RÁKÓCZI-SZABADSÁGHARC KÜLFÖLDI VONATKOZÁSAI
A pun háborúk Ortutay Hanna prezentációja (9.C)
AZ „ÚJ SZAKASZ” ÉS KUDARCA
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Cseh- és Lengyelország
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
A szövetségesek felülkerekedése
AZ ANTIFASISZTA KOALÍCIÓ GYŐZELME
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Előadás másolata:

A Cseh Nemzeti Felkelés -1945 feladatlapok

A térkép segítségével világítsátok meg, hogy milyen volt a helyzet Európában 1945 áprilisában és májusában. piros nyilak – a szövetségesek akciói kék szín – német pozíciók

A térkép a szoviet hadsereg műveletét mutatja Csehország területén a háború végén. Írjátok körül. Hol voltak a legnagyobb felszabadító harcok?

A térkép segítségével világítsátok meg, hogy 1945 áprilisában és májusában hol működött az amerikai hadsereg, melyet Patton tábornok vezetett.

csehországi városokon haladt keresztul? Magyarázzátok meg a demarkációs vonal fogalmat. Melyik nagyobb csehországi városokon haladt keresztul? Miért nem szabadították fel az amerikaiak Csehország további területeit és miért nem lépték át ezt a vonalat?

Kérdések és feladatok Kozelítsétek meg, hogy milyen volt Csehország helyzete a háború befejezése előtt. Mely hazai és külföldi ellenállási szervezetek készítették a felkelést?

Kérdések és feladatok Melyik morvaországi város volt a legelső, melyben kitört a felkelés? Melyik más területeken terjedt el a felkelés?

Kérdések és feladatok „A cseh rendőrséget hívjuk a rádióba, itt lövöldöznek!... Mindenki a cseh rádióba! Cseheket meglőttek! Jöjjenek minél előbb! Jöjjenek segítségünkre!” Ez a kiáltása vált a felkelés fő impulzusává. Magyarázzátok el a felkelés kezdetét Prágában.

Kérdések és feladatok Röviden vázoljátok fel a felkelés menetét. Mi vált Prágában a harcok szimbólumává?

Kérdések és feladatok Kik voltak Vlaszovék ? Magyarázzátok meg milyen szerepet játszottak a végső harcokban. Mi lett Vlaszovék sorsuk a német kapituláció után? Miért volt a részvételük a felkelésben elhallgatva ( 1948 után ) ? Ki volt Andrej Andrejevič Vlaszov ?

Kérdések és feladatok Soroljátok fel a Cseh Nemzeti Tanács ( CSNT ) néhány vezető személyiségét. Soroljátok fel a CSNT-vel közreműködő parancsnokokat. Miért nem volt felismerve a CSNT jelentősége és miért nem nyerte el a CSKP bizalmát? Magyarázzátok el az 1945-os nemzeti felkelés jelentőségét.

Kérdések és feladatok Értelmezd a háború utáni plakátokat és illusztrációkat 1945-ből. Ezek segítségével közelítsétek meg az európai helyzetet a háború végén. lásd – a további oldalakat

Kérdések és feladatok A háború utáni eufória gyorsan eltűnt és helyét a konfrontálás vette át – a hideg háború. Ezt nagyon jól mutatják a szoviet propagandista plakátok a 40-es évek végéből és az 50-és évekből. A háború befejazése 1945-ben új összefüggésegben jelenik meg. Próbáljátok meg ezt interpretálni. Kit lehet békeszerzőnek és kit háborús uszítónak tartani? lásd – a további oldalakat

Források www.20thcentury.unas.cz; www.ceskapolitika.cz; www.zanikleobce.cz; www.rozhlas.cz; ihned.cz; www.vejr.cz; druhavalkakonec; ueweb.cz; www.ct24.cz; www.militaryzone.cz;www.ahmp.cz; wikipedia; www.nationalarchives.gov.uk; Cat.llgc.org.uk